100 x 50 x 50 Akvaryuma Başladım
Uzunca bir süre akvaryum.com sitesinde okuyup araştırdıkça ilgi duyduğum bu hobiye artık bende katılmalıyım dedim. Öncelikle sitede emeği geçen ve yorumlarını esirgemeyen, yardımcı olan herkese teşekkür ederim. Gerçi site de en çok sorulan soru olan şu şu boyutlarda bi akvaryum kaç mm cam olur sorusunu sormayacağım Çünkü bu soru sanırım yeterli miktarda zaten sorulmuş. Ben kendim karar vermeyi seçtim.
Evet akvaryum 100x50x50 cm boyutlarında 8 mm temperli cam, kayıtlar ise 10 mm normal camdan (Malesef camcıda 8 mm bulamadım).
Sırasıyla daha DIY bölümünde bulunan akvaryum sehpasını ve becerebilirsem de bir arka fon var daha yapılacak. Şimdilik sizlere birkaç foto yollayıp eleştirilerinizi ve görüşlerinizi almak istiyorum.
Aslında sorulacak çok soru var ama yeri ve zamanı geldikçe bilgi alışverişinde bulunmayı düşünüyorum. Yavaş yavaş tecrübe etmek bence en iyisi.
6,7 ve 8 nci resimlerde akvaryumun çevresini ahşap desenli metal köşebent ile kaplamayı düşünüyorum. Biraz da olsa sağlamlığını arttırmak için, ancak son resimdeki gibi köşeleri göze batmayacak şekilde en uygun nasıl birleştirebilirim? Bu konuda tecrübeli arkadaşların tavsiyelerine açığım. Şimdiden teşekkürler.
Buyrun fotolar:
Herkese sağlıklı balıklar dilerim, saygılar.
Ahmet ASLAN
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bence belirlediğin cam kalınlığın gayet iyi. Akvaryumları silikonlarken bence en dikkat edilecek konu, yapıştırılacak yüzeylerin temizliği ve yağışıtma sırasında hava bırakmamak. Metal köşebent olayı ilkkez akvaryum yapan biri için çok iyi bir tercih olmuş. Köşeler ile ilgili önerim şu olacaktır. Son resimdeki gibi akvaryumun üst kısmında ki iki köşebenti üst üste bindirme, eğer bu şekilde olurse köşebentlerin genişliği standart olduğuından bir keneraın çerçevesi diğerine oranla 1-2 mm. daha yukarıda kalacaktır, buda hoş bir görüntü oluşturmaz. Bunu önlemek için diğerinin üstüne binen köşebentin bu kesişen bölgesini kesmeniz. Diğer bir önemli noktada yine son resimde ki gibi köşebentlerin birbirinden ayrı olmasını engelle. Yani iki yan camın birleşitiği noktada ki köşebentler aynı yan camları birleştirir gibi olmalı. Bir köşebentin kenarı diğerinin içkısmına temas etmeli, hem mukavemeti arttırır hemde görüntüyü düzeltir. Son olarak bir önerimde, eğer aynı desende daha ince(1 cm.lik olabilir) köşebent bulursan köşeşeride yukardan aşağıya köşebent içine al. İster istemez yanlara taşan silikon görüntüsünüde önlemiş olursun. Umarım tam olarak aklımdan geçenleri anlatabilmişimdir. Güzel bir akvaryum olacağa benziyor. Kolay gelsin...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Köşebent konusunda bende sizinle hem fikirim. Zaten olayın estetik yönü de hoş olmalı bence, benim asıl sormak istediğim köşebentleri kaynak mı yoksa perçin mi birbirine nasıl tuturmam gerektiği konusunda ? Fotoğraf çekerken fikir alışverişinde bulunmak için alelacele camların üstüne koyup çektim. Daha birşey yapmış değilim. Köşebentlerin bir tarafı diğerine göre uzun dediğiniz gibi eğer eşit uzunlukta kenarlara sahip aynı desende bulursam tabi ki onu tercih ederim. Resimlerde görünüyordur daha taşan silikonları bile almadım, bugün 4 ncü gün iyice kurumasını bekliyorum. Sonra tabi ki gerekli temzilikleri yapacağım.
Tekrar teşekkür ederim, saygılar.
Ahmet ASLAN
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hocam keşke 100*50*60 yapsaydınız bu şekilde kutu gibi olacaktır. Genede tercih sizin tabiki ama görüntü olarak çok fark edecektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gerçekten güzel bir çalışma olmuş.....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kusura bakmayın biraz geç cevap yazdım ama malum iş güçten fırsat buldukça bakabiliyorum. Maliyetini hiç hesaplamadım ama verdiklerimi toplarsak Camlar 8mm temperli arkadaşım aracılığıyla aldım 75 YTL, Köşebentler 25 YTL, 1 Ad akvaryum silikonu 7 YTL, Dıştan köşebent yapıştırmak için şeffaf silikon 3 YTL, camcıdan fazla parçalardan kestirdiğim 10 mm kayıt camları için 3 YTL ödedim. Toplam 114 YTL. Pahalıya mı ucuza mı geldi inanın piyasayı bilmediğim için karar veremiyorum. Ama akvaryumcuda sorduğum bundan daha küçüktü ve 300 YTL istemişti, ben o fiyatı baz alarak gidiyorum hala kârdayım galiba.
Herkese sağlıklı balıklar dilerim.
Saygılarımla,
Ahmet ASLAN
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Doğru olabilir dediğiniz ancak sizin akvaryumdaki camlar da temperli mi ?
Normal camların fiyatı biraz daha uygundur. Sonuçta bu benim ilk denemem bu sitede okuduklarımı pratiğe dökmeye çalışıyorum. Bu arada site yöneticilerine de çok teşekkür ederim.
Şu sıralar arka fon yapımına başlamayı düşünüyorum ancak filtreleme olayı kafama çok takılıyor. Sizin görüşünüz veya tavsiyeniz nedir ? İç filtremi yoksa dış filtremi kullanmalıyım? Çünkü arka fonumu ona göre tasarlamam gerekecek. Camlar temperli olduğu için bildiğiniz gibi kesmek mümkün değil. Dün akşam sitede overflow şeklinde sump a benzer bir sistem gördüm. Aklıma o biraz yattı gibi.
Sağlıklı balıklar dilerim.
Saygılarımla,
Ahmet ASLAN
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bende aynen dediğiniz gibi köşebentleri silikon ile iyice yapıştırdım. Merak etmeyin gayet sağlam oldu. Filtre konusunda ise tecrübelerinize dayanarak bende araştırdım ve eheim classic 2213 almayı düşünüyorum, 250 ltlik akvaryum için en ideali o sanırım. Siz ne dersiniz ?
Yusuf Bey,
Cevabınız ve öneriniz için teşekkür ederim ama üstten kuşak başından beri kafamda olmayan birşey. Özellikle olmamasını istedim, inşallah 1-2 gün sonra ilk suyunu doldurunca test edeceğim. Sitede okuduğum kadarıyla ilk su tuzlu su olması gerekiyor. Acaba lt başına nasıl bi tuz ve ne kadar koymam gerekir. Engin bilgilerinizden yararlanırsam sevinirim.
Göksel Bey,
Size de teşekkür ederim, ancak en başında dediğim gibi akvaryumculuğun daha en başındayım ve bu herşeyiyle tam bir tecrübe olacak. Onun için sizler gibi bu konuda tecrübeli kişilerin fikirlerine her zaman açığım. Mehmet Ali beye de yazdığım gibi eheim 2213 düşünüyorum. Sitedeki yorumlar çok olumlu. Sizin tavsiyeniz nedir ?
Şükrü Bey,
Umarım sizinde bir akvaryumunuz olur en kısa zamanda. Gerçi ben daha tecrübeli değilim ama bende sizin gibi çok duydum 100x50x50 biraz dikdörtgen gibi görüneceğinden... Ancak ben bu akvaryuma başlarken içine arkafon da yapmayı planladığım için özellikle yükseklikle genişlik aynı oldu. Şöyle anlatayım benim bu sitede gördüğüm hep standart ölçülerde akvaryumu yapıp sonra içine fon koyuyorlar ve daha başından yaptıkları ölçülerden kaybediyorlar. Aslında benim gerçek ölçülerim 100x40x50 olacaktı. Yani şu an 10 cm e kadar arkasına fon yapıştırdığımda, yine balıklarım için tam istediğim ölçüde kullanım alanı kalıyor. Bilmem anlatabildi mi ?
Bu arada elimdeki balıklar amerikan zebra chiclid ve albino. Büyüklerim sakın bana kızmasınlar ama 40x20x30 ölçülerindeki minik akvaryumda tam 110 adettiler. (Tabi hepsi ufaktı anne baba hariç). Büyüdükçe yer darlığından 55 tanesini vermek durumunda kaldık. Yerine 10 tane albino aldık. Daha sonra bi 10-15 tane daha verdik sanırım. Şimdi saymadım ama 30 civarında var ve büyüdüler. Aslında balıklara annem bakıyor ve ben balık sevmezdim. Ancak 3 ay gibi bir süre evde yalnız kalınca mecburen bakmak durumunda kaldım ve 3 ayda hiç balık öldürmedim. Şimdilerde bende seviyorum kerataları. Onların daha rahat etmeleri içinde bu projeye başladım. İnşallah sizlerinde yardımları ve bilgileriyle bu proje hayata geçecektir.
Biraz uzun oldu ama umarım sakıncası yoktur. Hepinize tekrar teşekkür eder, sağlıklı balıklar dilerim.
Saygılarımla,
Ahmet ASLAN
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir