110x70x50'de"Cüceler",Melek,Güney Amerika&Victoria Chiclid Tavsiyesi?
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2011 13:58
- Oldukça uzun bir yazı oldu ama genel olarak üzerine konuşulan, tavsiyeler verilen Mbuna, vs dışında balıkları beslemek isteyenler için toplu bir bilgi paylaşım alanı ve bizleri bilgilendireceğiniz bir platform olabileceğini düşündüm. Tüm üstadlara ve bilgisini, tecrübesini paylaşacak ve okumaya ve cevaplamaya zamanını ayıracak ve akvaryum severe şimdiden teşekkür ediyorum. -
Merhaba,
Biraz önce Sevgililer Günü hediyesi olarak eve teslim bu boyutta (110x50x70 - doğru şekilde mi yazdım emin değilim, 70cm derinlik) akvaryum geçti elime. Yaklaşık 4-5 ay aydır, forumdan edindiğim bilgiler ışığında başarılı bir bitkili canlıdoğuran akvaryumum var. Bitkiler iyi, balıklar iyi, sürekli ürüyorlar, çöpçüler çalışkan, vs. :)
Renkleri harika olsa da, forumda pek çok kişinin sevdalısı olduğu Mbuna grubundanki kalın dudaklı balıklardan pek hoşlanmıyorum. Greenterror, İmparatorlardan da hoşlanmadım. Bunlar genel olarak forumda adı geçen balıklar olduğu için biliyorum.
Sitede Güney Amerika Chiclidleri başlığındaki "Cüceler" grubundaki balıkların neredeyse tamamına bayıldım! Aynı gruptaki "Melekler ve Mesonauta" grubundaki balıkları da çok güzel buldum. "Toprakyiyenler" dekilerin renkleri gerçekten çok etkileyici.
Akvaryumdaki balıkları seçerken üstadların genelde aynı sulardan gelen balıkları bir arada tutmayı tercih ettiklerini görüyorum.
Dolayısıyla ya yukarıda belirttiğim gruplardan bir Güney Amerika Chiclidleri tankı, ya rengarenk balıklarıyla bir Orta Amerika Chiclidleri tankı ya da beni ayrıca büyüleyen Victoria Chiclidleriyle dolu bir tankım olsun isterim. Bana bu doğrultuda aşağıdaki maddelere dayanarak bir tavsiye verebilir misiniz?
- Canlı doğuranlarımı her ne kadar çok sevsem de bu sefer daha renkli, daha gösterişli ve mümkünse eş tutan, sürü halinde hareket eden, kısacısı akvaryumuma hayat verecek balıklar arıyorum.
- İki bitkili ile başa çıkabileceğimi sanmıyorum. Üstelik bu akvaryumum oldukça derin, elimi kolumu soksam dibine kadar inemem. Canlı doğuran akvaryumum tam bir orman dolayısıyla ikinci akvaryumumda yine bitki olabilir ama bir kaç taneyi geçmeyi istemem.
- Canlı doğuranlarda bir şekilde olayı tutturdum ve bir-iki balık ve yavru kaybı dışında beni üzen bir şey de olmadı, akvaryum tecrübem de bununla kısıtlı ama forumu sürekli takip ediyorum ve bitkilerimi ve balıklarımı öldürmeden alnımın akıyla bu işin üstesinden geldim :) Bakımı zor bitkiler ve balıklarda kendime henüz hiç güvenmiyorum, ölmelerini hiç istemem.
- Canlı doğuran akvaryumumda 1-2 farklı Molly, Plati, Velifera, Vatoz ve Çöpçü'lerim ve canlı doğuran yavrularım var yani tam bir cümbüş ve tek tür balık beslemek istemiyorum. Tankım özellike 70 cmlik derinliğiyle gözüme canlı doğuran akvaryumumdan sonra oldukça büyük geliyor ve bunu renkli en az 3, en fazla 5 (ama sanırım sizler en fazla 4 diyeceksiniz :) ) farklı balıkla doldurmak istiyorum. Ve tabi bir süre sonra yavrular isterim! Baktığınız balıkların yavrulaması, o yavruların bitkilerin arasında kaçışmalarını görmek harika bir şey.
Balık tavsiyesi öncelikle ihtiyaç duyduğum konu, kum, kaya, kök vs gibi malzeme ile ekipman ve beslenmeleri forumdan araştırarak edinirim ama önce birbiryle uyum içinde yaşayacak (biraz bölgeci olmaları ve gruplaşmalarını izlemek de hiç fena olmaz hani :) ) balık tavsiyesine ihtiyacım var. Balıklarda karar kıldıktan sonra gerisi daha kolay.
Bu kadar uzun bir yazıyı okuyan ve hala bana içinde 3-4 birbiryle yaşayabilecek güzel renkli balık tavsiyesi yazabilecek gücü bulan arkadaş, sana teşekkür ederim!! :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2011 15:23
Yazınız biraz karışık olmuş 17 kere okudum birşey anlamadım
Şaka bir yana, Önce şunlara kesin bir karar verin, çelişkileri ortadan kaldırın.
-Çok balık istiyorsanız, bölgeci balıkları koyamazsınız.
-Gösterişli balıklardan kastınız büyük balıklarsa, büyük amerikanlar yavrularını ölümüne korur, diğer balıkların hayatını riske atarım diyorsanız siz bilirsiniz yok olmaz diyorsanız max 1 çift.
-Sürü balığı istiyorsanız, bölgeci olmazlar.
-Eş tutsun ve bölge edinsin diyorsanız sürü olmazlar.
-Dayanıklı olsun diyorsanız orta amerikalılar çok dayanıklıdır.
-Yavru versin ve başka balıklarla birlikte yaşasın diyorsanız, yumurta döken balıklardan çift olarak alamazsınız.
-Bitkilerle birlikte yaşasın diyorsanız o da ayrı bir süzgeç ister zaten.
Benimki de mi çok karışık oldu ne Yani anlayacağınız bu işin altından kolay kalkılmaz hayırlı işler size
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2011 15:55
Heyecan ve merakın elverdiği ölçüde maddelemeye çalışmıştım halbuki. Aslında benim de kafamı karıştıran ve netleştiremediğim noktaları açıklamışsınız, teşekkür ederim.
Diğer okuyanların da sizinle aynı kafa karışıklığını yaşabileceklerini düşünerek, sizin maddeleriniz üzerinden bir şeyler yazayım. :)
-Çok balık istiyorsanız, bölgeci balıkları koyamazsınız. Tamamdır, peki tek bir tür bölgeci balık alsam ve yanına 2 tür daha koysam akvaryumda yine de huzursuz bir ortam mı olur? Böyle bir durumda kesinlikle bölgeci balıklardan vazgeçebilirim. Sadece bölgesini koruyan bir balığı izlemenin hoş olacağını düşündüm ama bu içerdiklerin canını yakacaksa kesinlikle gerek yok. :)
-Gösterişli balıklardan kastınız büyük balıklarsa, büyük amerikanlar yavrularını ölümüne korur, diğer balıkların hayatını riske atarım diyorsanız siz bilirsiniz yok olmaz diyorsanız max 1 çift. Gösterişliden kastım "haşmetli" değil, renkli ya da uzun-renkli yüzgeçli. Çok büyük balıkları tercih edersem dilediğim gibi 3-4 farklı tür balığı bir arada tutamayacağımı biliyorum. Çok büyük, bölgeci ve agresif mizaçlı balıkları (hangileri olduğunu bilmesem de) sayenizde eledim.
-Sürü balığı istiyorsanız, bölgeci olmazlar. İlk maddedeki nokta. Eğer hem sürü balığı hem de bölgeci bir balığı, ileride yavru alabileceğim erkekli-dişili şekilde bendeki boyutta bir akvaryumda besleyemeyeceksem, kesinlikle tercihim sürü balığından yana.
-Eş tutsun ve bölge edinsin diyorsanız sürü olmazlar. Yavaş yavaş bölgeci bir balığı eliyoruz. :) Bir tür sürü balığı ve farklı bir tür eş tutan akvaryumumda birbiriyle uyumlu olduğu sürece birlikte yaşayabilir değil mi?
-Dayanıklı olsun diyorsanız orta amerikalılar çok dayanıklıdır. Yazıyı yazdığımdan beri forumda araştırıyorum da Electric Blue Jack Dempsey dışında çok çok hoşuma giden bir orta amerika balığı yok. Ve yavaş yavaş daha ziyade Victoria Cichlidleri ve Güney Amerika cichlidlerine kayıyorum. Victoria'lara göre EBJD daha büyük ve sanırım su PH ve sıcaklık değerli çok farklı. Birlikte yaşar diyorsanız, çok güzel bir balık, yok yaşamaz diyorsanız, hiçbir balığa yazık olmasın, Orta Amerika grubunu seçeneklerden kaldıralım. :)
-Yavru versin ve başka balıklarla birlikte yaşasın diyorsanız, yumurta döken balıklardan çift olarak alamazsınız. Yavru versin ve diğer balıklarla uyumlu yaşasın istiyorum evet, hangi türlerden kaça kaç almalıyım?
-Bitkilerle birlikte yaşasın diyorsanız o da ayrı bir süzgeç ister zaten. Yazımda da dediğim gibi, canlıdoğuran akvaryumum bir bitki cenneti, ikinci ve üstüne üstlük daha da büyük bir akvaryumda yine bir orman kurmaya cesaret edemiyorum. Bir kaç bitkiye bakabilirim yine de.
Bu kadar uzun yazılar umarım kimsenin tepesinin tasını attırmaz. :) Canlıdoğuranlardan sonra yepyeni bir dünya bu benim için, bilmeden bir maceraya atlayıp balıkları öldürmekten korkuyorum.
Orta Amerika'yı eleyerek Victoria cichlidleri ve güney amerika grubundaki cücelerle ilgileniyorum. Bir victoria'dan, bir cüce grubundan ve bir de melek'e aynı akvaryumda birlikte bakmak mümkün mü?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2011 16:28
Victoria gölü cichlidleri zor bulunur, tanıtımda beğendiklerinizin çoğunu bulmakta zorlanırsınız.
Ben size bazı balık isimlerini yazayım, hem çok agresif değillerdir hem yavru alabilirsiniz hem de bulabileceğiniz türlerden.Başka balıklar koyabilirsiniz yanlarına ama kavga edip etmemeleri sizin yaptığınız dekora bağlıdır.Balıkları, Isimlerini www.akvaryum.com ana sayfadaki aramadan yazarak bulabilirsiniz.Beğenmediklerinizi eleyip aralarından seçebilirsiniz.
-Sajica
-Rainbow
-Zebra(Amatitlania nigrofasciatum)
-Ramirezi
-Severum
-Ateş ağız
-Bolivian ram
-Geophagus türleri (toprakyiyenler)
-EBJD
-Jack dempsey
Aklıma gelenler bunlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2011 17:01
70 genişlik gerçekten çok güzel.
Linkteki altum akvaryumu sizin akvaryumunuz için çok uygun diye düşünüyorum.
Arka plan bol mango köklü, bitki olarak sadece yüzey bitkisi olabilir, melek, ve neon sürüsü ile harika olur.
http://www.akvaryum.com/Forum/530l_altum_akvaryumu_k417833.asp
Linkteki altum akvaryumu sizin akvaryumunuz için çok uygun diye düşünüyorum.
Arka plan bol mango köklü, bitki olarak sadece yüzey bitkisi olabilir, melek, ve neon sürüsü ile harika olur.
http://www.akvaryum.com/Forum/530l_altum_akvaryumu_k417833.asp
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2011 17:07
Yazdığınız türlere baktım, çok güzel balıklar.
akvaryum.com forumda Victori Cichlidler'den latifasciata'sı olan bir kaç kişi var, onlarla iletişime geçtim, forumdaki mesajlarında balıklarını verebileceğini söyleyen bir üyemiz var, ondan çok ümitliyim, çok istiyorum bu balığı, çok güzel bir balık.
Latifasciata yanına Kakadu almak istiyorum. İki türe de yavru alacak şekilde bakmak istiyorum. Birbirleriyle iyi geçinirler mi 110x50x70 akvaryumda?
Bolivan Ram, Ramirezi ve Melek de çok güzel balıklar.
Latifasciata ve Kakadu yanlarına bu üç balıktan birini daha kabul ederler mi ki :) Etmez ya da sadece ikisi olur derseniz, kurma ve arama çalışmalarına başlayacağım.
[QUOTE=emrbilgin]70 genişlik gerçekten çok güzel.
Linkteki altum akvaryumu sizin akvaryumunuz için çok uygun diye düşünüyorum.
Arka plan bol mango köklü, bitki olarak sadece yüzey bitkisi olabilir, melek, ve neon sürüsü ile harika olur.
http://www.akvaryum.com/Forum/530l_altum_akvaryumu_k417833.asp
[/QUOTE]
Çok güzeller gerçekten ama araştırınca bakımının zor olduğu ortaya çıkıyor.
Üstelik ben artık yeni akvaryumum için Latifasciata'yı banko olarak düşünmek istiyorum :)
Akvaryumun resmini koyuyorum. Bu boy-en ve derinlik için latifasciata ve kakadu için ne dersiniz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2011 12:27
Forumdaki bir üyemiz aracılığıyla bulduğum Latifasciata'nın biotopu internetten araştırdığımda Güney Amerika cüceleriyle oldukça farklı olduğunu gördüm ve sanırım "üstadların aynı suların balıkları birarada" önerisinden şaşmamak en iyisi olacak. Latifasciata'larımı ayrı bir tankta besleyeceğim.
110x50x70'lik akvaryumumda Kakadu, Bolivian Ram, Ramirezi ve Melek'i bir arada besleyebilir miyim? Kaç erkek-dişi olur? Melek dışındakiler gördüğüm kadarıyla daha dibe yakın yüzmeyi seviyor, aralarında sorun çıkar mı?
Bir de bu akvaryuma vatoz ya da çöpçü koyulur mu? Koyuluyorsa 1-2 türü azaltmak gerekecek tabi.
Ekleme -çıkarma yaparak Kakadu(bunu çıkarmayın)-Bolivian Ram-Ramirezi-Melek ve oluyorsa Vatoz-Çöpçü ile bana kaç erkek kaç dişi önerirsiniz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2011 16:35
110*50*70 Melek beslemek için çok ideal bir akvaryum ve belirttiğiniz gibi melek diğerleri ile aynı bölge de gezmiyor akvaryumun orta ve üst kısımlarını kullanıyor ağırlıklı olarak. İlk etap da bahsettiğiniz türleri bir arada besleyebilirsiniz sorun olmaz Kakadu, Bolivian Ram ve Ramirezi'ler eş tutsalar dahi hafif sürtüşmeler haricinde sorun yaşayacağınızı sanmıyorum çünkü akvaryumun hacmi oldukça müsait. Tabi bunlar birbirlerinin bölgelerine girmeye çalışmaz ve bu yüzden o akvaryumda sorun yaşamazlar ama melek ortada yiyecek olarak algıladığı her şeyin peşinden gider. Amerikanların en küçüğünden en büyüğüne özellikleri yavruları ölümüne koruyor olmaları yani oldukça iri bir melek dahi bu cüce'ler karşısında çaresiz kalabilir.
Ancak balıklarınızın eş tutmadıklarını ve bir bölge adına koruyucu olmadıklarını düşünürsek melek sayınızı az dekorunuzu ise dolu yapmalısınız ki melekler cücelere karşı bir tehdit oluşturmasınlar. Öyle ki akvaryumuma attığım erkek zebra akvaryumun şamar oğlanına dönmüş durumda. Amerikanlar bu konuda değişkenler yanına atacağım bir dişi ile akvaryumun reisi olabilecekken şuan kaçan balık konumundan kurtulamıyor.
Çöpçü ve Vatoz konusuna gelecek olursak vatoz konusunda kesinlikle özgürsünüz ancak klasik çöpçü sınıfından alacağınız balık küçük ve melekleriniz büyük ise hiç şansının olmadığını bir kaç kez deneyerek gördüm. Damızlık çöpçü alsam yavru ihtimali beni korkuttuğundan (bu durumla uğraşmak istemedim) makrakanta'yı çözüm olarak gördüm. Tabi cüce ve meleklerin doğal ortamıyla dekore edilmiş bir akvaryumda makrakanta güzel durur mu bu da tartışmaya açık olur.
Benim genel anlamda tavsiyem cüceler, kardinal ve az sayıda (maksimum 3) melek almanız. Tabi bunu yaparken melekleri ufak boyda tercih edin yoksa kardinalleriniz büyüyemeden yem olacaktırlar ve eğer melekler alışık değillerse cüceleri rahat bırakmayacaktırlar.
Melek yerine de Discus düşünebilirsiniz. Ama o yükseklikte bir akvaryumda iki türden birini kesinlikle bulundurup diğer balıkları bunlara göre seçmenizi tavsiye ederim yoksa cüceler akvaryumu dolduramazlar. Onun da tek alternatifi bol bitki, kütükler, cüceler ve çok sayıda kardinal olur. Uzaktan kardinallerin ahenkli sürüsünü yakın plandan ise cücelerin doğal yaşamlarını gözlemleyebilirsiniz.
Ancak balıklarınızın eş tutmadıklarını ve bir bölge adına koruyucu olmadıklarını düşünürsek melek sayınızı az dekorunuzu ise dolu yapmalısınız ki melekler cücelere karşı bir tehdit oluşturmasınlar. Öyle ki akvaryumuma attığım erkek zebra akvaryumun şamar oğlanına dönmüş durumda. Amerikanlar bu konuda değişkenler yanına atacağım bir dişi ile akvaryumun reisi olabilecekken şuan kaçan balık konumundan kurtulamıyor.
Çöpçü ve Vatoz konusuna gelecek olursak vatoz konusunda kesinlikle özgürsünüz ancak klasik çöpçü sınıfından alacağınız balık küçük ve melekleriniz büyük ise hiç şansının olmadığını bir kaç kez deneyerek gördüm. Damızlık çöpçü alsam yavru ihtimali beni korkuttuğundan (bu durumla uğraşmak istemedim) makrakanta'yı çözüm olarak gördüm. Tabi cüce ve meleklerin doğal ortamıyla dekore edilmiş bir akvaryumda makrakanta güzel durur mu bu da tartışmaya açık olur.
Benim genel anlamda tavsiyem cüceler, kardinal ve az sayıda (maksimum 3) melek almanız. Tabi bunu yaparken melekleri ufak boyda tercih edin yoksa kardinalleriniz büyüyemeden yem olacaktırlar ve eğer melekler alışık değillerse cüceleri rahat bırakmayacaktırlar.
Melek yerine de Discus düşünebilirsiniz. Ama o yükseklikte bir akvaryumda iki türden birini kesinlikle bulundurup diğer balıkları bunlara göre seçmenizi tavsiye ederim yoksa cüceler akvaryumu dolduramazlar. Onun da tek alternatifi bol bitki, kütükler, cüceler ve çok sayıda kardinal olur. Uzaktan kardinallerin ahenkli sürüsünü yakın plandan ise cücelerin doğal yaşamlarını gözlemleyebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir