160*50*60h tank projesi?


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2007 22:29
[QUOTE=keremkaradag]Selam arkadaşlar;
 
160*50*60h yeni bir akvrayum yapmayı / yaptırmayı planlıyorum. Bu amaçla bir dolap yaptırdım ancak bazı imkansızlıklar nedeniyle, düşünmeme rağmen dolap içine profil iskelet yaptıramadım. Dolap 180*60*80h ebatlarında. Altında toplam 8 adet metal taşıcı ayak var. Dolabın altıyla üstü toplam 4 dikme ile birleşiyor. Ve malzemesi bildiğim kadarı ile sunta. Yapmayı düşündüğüm akvaryum 480 lt hacminde. Tankla dolap arasına tankın ebatlarına uygun suntadan zemin ve çerçeve yapacağım. Böylelikle alttan 2. bir kuşak gibi olacak. Üst tarafınada alimunyum çerçeve ve onun üstüne sunta kapak yapacağım. Camları 10mm olarak düşündüm. Sanırım yeterli olacaktır. Ancak endişem dolabın bu yükü taşıyıp taşıyamayacağı. Dolabı yapan marongoz taşır diyerek yaptı ama dolap ve tank hakkında sizinde görüşlerinizi almak isterim.
 
Saygılarımla.
[/QUOTE]

Kerem Bey; 160 cm uzunluk 10 mm camı epey zorlar. Üstten ve alttan çok iyi kuşak atmanızı ve en az 2 köprü yapmanızı tavsiye ederim. Üst kuşakları 2 kat şeklinde yaparsanız çok iyi olur. Malum; 60 cm su derinliği ile 160 cm uzunluk birleşince cam epey bombe yapar. Hatta camı da 10 yerine 12 mm kullanırsanız daha sağlıklı olacaktır ama 10 mm ile de yapılabilir. Bu arada dikey kenarlara da dik şekilde kuşak atarsanız camın zamanla açılma ihtimali epey düşer.

Akvaryum ağırlığına gelince; bu akvaryuma koyacağınız malzemeler ile ciddi şekilde değişecektir. Eğer kayalık bir malavi veya tanganyika akvaryumu yapacaksanız o akvaryuma nereden baksanız 50-60 kilo kaya rahat koyulacaktır. Eğer bitki ise ve 7-8 cm taban malzemesi koyacaksanız onların da ağırlığı bayağı büyük olacaktır. Hem camın da ağırlığı var... Kısacası sizin akvaryum 480 litre ama nereden baksanız 600-650 kiloyu bulabilir.

Dolap işinin ehli tarafından 18 mm MDF gibi ciddi oranda yük taşıyabilecek malzemelerle yapıldıysa o zaman sorun çıkacağını zannetmem. Tabii dolabın yarım tondan fazla yük taşıyacağını marangozun bilmesi ve buna göre dolap yapması önemli.

Eğer güvenemezseniz dolabın içinden arka köşelere ve yan taraflara dik şekilde 4x4 cm veya daha kalın çıtaları yük taşıyacak ve tam oturacak şekilde vidalayabilirsiniz. Bunu yaparken de gürgen gibi sağlam ağaçlardan yapılma çıtaları tavsiye ederim.

Ayaklara gelince; kaliteli değilse güvenmeyin. Eğer bu dolabın içine bir de sump yapılacaksa bahsettiğim 600-650 kilo daha da artacak, dolabın kendi ağırlığı da hesaba katılınca 8 ayağın her birine nereden baksanız 100 kilo yük binecek. Bu sebeple hem ayaklar, hem ayak bağlantıları hem de zemin gayet sağlam olmalı.

Düşüncelerim bunlar; gördüğüm ve sizin başınıza sorun olabileceğini düşündüğüm noktalara temas etmek istedim. Umarım bir sorun yaşamadan akvaryumunuzu kurabilirsiniz.

Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

07es26Çevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 371
07es26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2007 03:58
Arkadaşlar ilginiz ve verdiğiniz detaylı bilgiler için çok teşekkür ederim.
Marangoza özellikle 500 kilo kadar yük bineceğini söyledim ama açıkçası ağırlığı taşıyabileceğini sanmıyorum. En azından üzerinde düzeltme yapılmazsa yakın zaman içinde malzemelerde deformasyon başlar ve çöker gibi geliyor. İçinde hanımın çeyizden yemek takımları var Allah muhafaza hayatım kayar :D
 
Bu şartlar altında 2 seçeneğim var.
1. Kendimi biraz daha zorlayıp demir profilden ayak yaptırmak. Ki bu hem maddi yönden hemde yer bakımından sıkıntı demek.
 
2. Dolap üzerinde elden geldiğince düzenlemler yapıp, tankın hacmini de bir miktar düşürmek.
 
Düşündüğüm tankı malawi biyotopu için istiyorum. Dolayısıyla Onur Bey bahsettiğiniz gibi ciddi bir ek yük söz konusu olacak. Cam kalınlığını heaplamalar bölümüne dayanarak karar vermiştim. Ancak tartışmaya açıktır tabiki. Alt ve üstten kuşak + 4 veya 3 köprü düşünüyordum. Yani her 40 ila 55 cm arası bir destek noktası oluşturarak yan camlardaki basıncı azaltmayı düşündüm. Camların birleşme noktalarınada raflarda kullanılan köşebentlerden kullanmayı düşünüyorum, üzerlerinide ince ahşap kaplamayla örtünce hem bir bütünlük sağlanmış olacak, hemde sizin dediğiniz gibi ilerleyen zamanlarda oluşabilecek açılmaların önüne geçilmiş olacak.
 
Sump konusu ise tamamen ayrı bir tartışma konusu. Aklımda sump var ancak yine işin içine maliyet konusu giriyor. İlk etapta maliyetine göre sump veya dış filitre arasında seçim yapılacak.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir