4 hektarlık orman kadar oksijen üretecek yosun
Londra’da bulunan ecoLogicStudio mimarlık ve tasarım stüdyosu, mimaride köklü değişikler yaratabilecek yeni tasarımlarını Milan’da gerçekleşen “Feeding the Planet, Energy for Life” isimli, gezegene duyarlı yeniliklerin sergisinde tanıttı. Duvar, çatı veya tente şeklinde kullanılabilecek tasarımı diğerlerinden ayıran ise materyal olarak yaşayan yosunların kullanılması.
ETFE (Etilen tetrafloroetilen) ismi verilen ve yıpranmalara karşı dayanıklı bir plastiğin katmanları arasına yerleştirilen sıvı yaşam ortamı, yeni teknolojinin temelini oluşturuyor. Dijital bir sistemle, ihtiyaç duyulan miktarda yosun (mikroalg) yaşam ortamına pompalanıyor.
Fotosentez yaparak yaşamlarını devam ettiren yosunlar sayıca arttıkların da yarattıkları gölge miktarı da artıyor. Bir yandan da ürettikleri oksijen, dijital düzenek sayesinde dışarı aktarılıyor. Oksijen üretme kapasitesine bakıldığında yosunların, bitkilerden en az beş kat daha üretken oldukları da unutulmamalı. Üstelik ne kadar fazla güneş ışığı gelirse, yosunlar o kadar çoğalıyor, dolayısıyla daha fazla gölge oluşturuyorlar.
Sergide bir adet prototip ile tanıtılan teknolojinin, ileride binalarda kullanılmaya başlanılması mümkün. Doğal değerleri var olan teknoloji ile birleştirip kendi kendine yeten yaşam alanları üretmek açısından, yosun tenteleri güzel bir gelişim gibi duruyor. Ayrıca yosun tenteleri içerisinde fazlaca üreyen yosunların, gıda olarak veya biyolojik yakıt üretiminde kullanılmasının da önü açılabilir. Beton duvarların içerisinde kalıp “hasta bina sendromu” yaşayacağımıza, oksijen üreten duvarlarımızın olması fena mı olur?
Beğenenler: [T]191404,S.yigitsanli[/T][T]132098,ENFARKLISI[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir