Adi salyangoz üzerine bir kaç soru


ali.ozerenÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5
ali.ozerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2011 13:06

Merhaba, adi salyangozdan kurtulma gibi konuları içeren forumları okuduktan sonra aklıma bir takım sorular geldi;

1-) Bir canlıya neden ->adi<- sıfatı yakıştırılır. Bu sahsına munasır ve diğer tüm canlılar gibi neslini devam ettirmeye çalışan canlı nasıl bir ->adilik<- yapmıştır.

2-) Bu canlılar akvaryum ortamında kendi kendine mi türemiştir ? yoksa bir şekilde insanoğlu bu canlıları akvaryum ortamında yaşamaya mahkum mu etmiştir ?

3-) Akvaryum hobisine canlıları sevdiğimiz için mi sahibiz ? yoksa bir şekilde kendi bencil egomuzu tatmin etmek ya da dekor olsun diye mi akvaryum kurup içine canlıları yerleştiririz ? İçindeki canlıların bizim için bir önemi yok mudur ?

4-) Evet canlıları seviyoruz bizim için canları önemlidir diyorsak, bu salyangozların canları yok mudur ki çeşitli kimyasallarla (belki de acı çektirerek) bu canlıları öldürmek isteriz. 

Saygılar, 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2011 13:20
1- ''Adi'' denmesinin sebebi akvaryumda fazla üremesinden dolayı olsa gerek.

2- Akvaryuma canlı bitkilerden bulaşabiliyor ya da doğadan topladığımız malzemelerden. Ben gölden biraz toplayıp eve getirmiştim mesela.

4- (bunu cevaplarsam 3'ü cevaplamış olurum sanırım) Bu salyangoz çok fazla ürüyor ve açıkca söylemek gerekirse göz zevkini bozar hale gelebiliyor. 2 gün öncesine kadar akvaryum bu salyangozlarla doluydu  ve artık sinir bozucu hale gelmişti. Ama kimyasal kullanmadım, tür değişikliğinden dolayı malavi  cichlidleri aldım ve ertesi güne 1 tane salyangoz kalmadı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2011 01:35

Çabuk üredikleri, bol bulundukları, oldukça geniş bir su değeri yelpazesinde yaşayabildikleri ve en önemlisi maddi değeri bulunmamasından dolayı basit yapılı, değersiz olarak niteleniyorlar. Biraz ticari değerleri bulunsaydı durumun çok daha farklı olacağı kesin. Akvaryum canlıları içinde en çok bulunanı olmasına rağmen nasıl yok edileceği dışında, yaşamıyla ilgili pek bir bilginin bulunmaması da yine bu sebepten.

Minare salyangozuyla birlikte akvaryumdaki en faydalı canlı grubunu oluştururlar aslında, yem kalıntıları ve diğer canlıların yiyemeyeceği boyuttaki yosunları yiyerek. Yemleme miktarındaki düzenlemelerle sayıları rahatlıkla kontrol altında tutulabilir. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

12KamilÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2011
İl: Bursa
Mesaj: 405
12KamilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2013 09:54
Adi salyangozlar konusunda büyük yanılgılar olduğuna inanıyorum.

Öncelikle su değerleri ve kum temizliği açısından çok çalışkanlar. İstila konumuna gelmesine müsaade etmezseniz kolaylıkla kontrol edilebilirler. Yaklaşık 7-8 aydır Malawi tankımda bulunuyorlar. Kumum her daim pırıl pırıl. Koku yok, suyum çok net.

Bu sadece salyangozlarla alakalı değil elbette ama şimdilerde Helena ekleyerek doğal bir denge oturtmayı planlıyorum. Biraz kendi müdahalem, biraz Helena takviyesiyle doğal bir ortam sağlanabilir.

Ben midye, salyangoz gibi canlıların filtre konusunda çok büyük artı sağladığını gözlemliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2013 10:42
"Adi" kelimesi kullanımı aşağılık anlamında değildir. Bilimsel bir çok isimde geçer bu. Yani Türkçeleştirilmiş Latince isimlerde kullanılır. Özellikle bitkilerde çok kullanılır. Hangi canlılara "adi" denir;
Çok üreyen, yaygın olarak bulunan, nisbeten değerli olmayan canlılar için kullanılır. Örnek verecek olursak:
Servi ağaçlarını bilirsiniz. Bir çok türü vardır. Ama bizim en çok gördüğümüz, her yerde yaygın olarak rastladığımız tür Cupressus sempenvirens - Adi Servi'dir. Salyangozlar için de bu geçerli.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2013 11:10
Umut bey 1. soruyu güzelce cevaplamış. Ekstradan söylemek gerekirse yurt dışında bu salyangozlara pond yani gölet salyangozu denmekte.

2- Akvaryum da kendi kendine hiçbir canlı üremez bir şekilde bir yerden gelmesi lazım. (Örn. çeşme suyu, bitki, kum, dekor, hava vs.)

3- Kişiden kişiye değişir. Genel bir yorum yapılamaz bence. 

4- Kimyasal kullanmak zorun da değiliz. Salyangoz yiyen canlılarla bu işi hızlı ve etkili bir şekilde yapabiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir