Aktinik mavi lambadan şüpheliyim
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2014 15:45
Low tech tankımda grolux ve resun bb kodlu aktinik floresan kullanıyorum 7/24 co2 bağlı olmasına rağmen camlarda bir haftadır kıl gibi oluşumlar çıktı aralarında yeşil nokta yosunu var. Mavi lambadanmı kaynaklanıyor acaba bir makalede bitkilerin en çok 440(aktinik) ve 650(grolux)nm de fotosentez yaptığını okumuştum bu yüzden iki florasandan memnundum bu haftaya kadar. Sizce maviyi groluxle değiştirmelimiyim.
Aydınlatma süremi yazmayı unutmuşum 4+4 arada 3 saat kapalı duruyor. Gübre hiç kullanmadım bitkilerdeki gelişim iyi. Fazla yemlemede yapmıyorum haftalık %30 su değişimini aksatmıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2014 16:40
Merhaba , sizin lambanızın değerlerine bakmanız lazım. Eğer sadece Resun bb diye tanımlanıyorsa o lamba ne maksatla kullanıma uygun bunu bilemeyiz. Eğer üstünde tanımlama varsa 10000 K'i geçmeyen lambalar bitkili akvaryumlar için uygundur. Bu arada Watt litre hesabınada dikkat etmelisiniz. Kabaca tarif etmek gerekirse düşük destekli ve yeni kurulan akvaryumlarda 0,5 W litre , yüksek destekli ve oturmuş bitkili akvaryumlarda 1 W litre kullanılabilir. Ayrıca kurulumunuz yeni ise başlangıç için 6 saat aydınlatma yeterli olucaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2014 19:55
Fatih bey tankı kuralı iki ay olacak brüt 120litre hacminde yaklaşık 70w aydınlatma bulunuyor. Floresanın üzerinde kelvin olarak bir açıklama yok. Sadece renk skalası bulunuyor. Renk skalasında nm cinsinden birimi 430-450 arası olarak belirtilmiş. Makalelerde de nm baz alındığı için olur demiştim. Bitkilerdeki gelişimde gübre kullanmıyor olmama rağmen fena değil floresanı değiştirip çift grolux ile deneyeceğim yosunlanma ve gelişim seviyesini yine bu konuya yazarım. Söylemeyi unuttuğum bir konu daha var iki floresana ek olarak 20w dalgıç lamba da var. Onuda aquastar t5 ile değiştirebilirim bu durumda aydınlatma 85w olacak. Hedefim ortalama bir destekle tabanı marsilea ile kaplamak. Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2014 20:46
actinic lambalar bitki akvaryumlarına bi yarar sağlamaz.hatta yosun oluşumu artar.yosun sadece ışık vs. sebeple de oluşmaz.sıvı gübrenin fazla kullanımı aydınlatmanın azlığı yada aşırılığı fazla yemden dolayı artan nitrat ve fosfat değerleri ve oturmamış bakteriyel döngü. bu iş bi denklemden ibaret ve herbirini dengeleyemezseniz yosun patlaması maalesef oluşuyor.bunların en masumu da camdaki algler.size tavsiyem 3 veya 7 günde bir %25 dinlendirilmiş su değişimi.değişimden hemen önce bulaşık süngerinin yeşil tarafıyla güzelce ovalayarak silin ve su çekimini öyle yapın.ışık molarak ta grolüx ün yanına ya aqustar koyun yada philips yada osram marka 6500k cool daylight.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2014 22:23
Su değişimi tavsiyeniz için teşekkür ederim Ahmet bey 3 floresan kullanmayı düşünüyorum groluxun yanına t5 aquastar zaten kullanacağım. 3. floresan olarak philips veya osram floresanların 75 cm lik boyu olmadığı için kapakta kullanamıyorum daylightstarın fiyatıda malum gün ışığı olarak başka bir öneriniz varmı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2014 22:30
Sinan bey dalgıç lambaların bitkili akvaryumlarda kullanımı zaten doğru değil. Kaynaklarda 430 - 500 nm arası ( mavi tayf'ın ) bitkiler için kullanılabilir olduğu geçiyor. Ancak bunlar belirli kombinasyonlarla başarılı olabilir. Benim kanaatim genellikle herkesin kullandığı 5200 K - 10000 K arasındaki aydınlatma alternatiflerini değerlendirmeniz. Ayrıca elinizde grolux zaten var. Belki yanına farklı bir aydınlatma tercih etmeniz daha doğru olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir