Akvaryum bakımı


FatihobÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 6
FatihobÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2014 23:19

Merhabalar. Ben Fatih, 25 yaşındayım. Aslında forumlara aşina birisiyimdir, otomobil forumları özellikle Alfa Romeo forumlarında aktifimdir. Bu foruma üye olmamın sebebi iş yerimizdeki akvaryumu temiz tutmak hakkında sizden bilgi almak.

Öncelikle akvaryum ve balıklardan hiç ama hiç anlamıyorum. Sabahtan beri forumu okuyup bişiler öğrenme çabasındayım. Eskiden akvaryumumuzla ilgilenen, akvaryuma meraklı iş yerimizde çalışan bir arkadaşımız vardı o ilgileniyordu ama askere gidince ve o askerdeyken biz akvaryumun bakımını yapamadığımızdan akvaryumu boşaltıp depomuza kaldırdık. Yaklaşık 6 ay önce iş yerimizi taşıdık ve akvaryumu tekrar kurmaya karar verdik, eskiden kullanmış olduğumuz dış filtrelerimizi düzgün saklayamamış olmamızdan bozulmuştu, bizde bir arkadaşımın bana vermiş olduğu filtreyi bağladık akvaryumumuza. Ama ilk günden beri su biraz bulanık gibi, sanki tam temizlermiyor izlenimi var bizde. Geçen hafta komple suyu boşalttık, filtreyide açtık temizledik sonuç hala aynı. Ayrıca emiş yaptıktan sonra tekrardan akvaryuma suyu boşaltan borudan akan su pek tayzikli gelmiyor. Filitrenin üstüne bakınca 1500L/H yazıyor ama bilgi doğrumudur onu bilemiyorum.

Akvaryum ölçülerim yaklaşık 200x50x60cm (yaklaşık 35-40 tane 19LTlik damacana ile doluyor) Forumdaki taviyeler genelde Eheim 2228 ve 2217 modellerine olmuş.  Bizim akvaryumumuz ince uzun, tek filitre yeterli olur mu, eskiden çift filitre vardı yine o sekilde çift filitre kullansam daha mı iyi olur vede hangi filtereyi önerirsiniz bana? Ayrıca balıklar sanki verdiğimiz pul yemleri yemiyorlar, onlarda alttaki kumun üstünde pislik yapıyor gibi geliyor bize. Önerebilceğiniz yem varmıdır?

Teşekkürler.





Akvaryum dibindeki pislikler.


Filtremizin etiketini.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzanCevikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2014
İl: Mardin
Mesaj: 690
OzanCevikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2014 23:50
Dip çekimi yapmayı dene balıkları akvaryumdan çıkar su düzenleyici aparatlar (berraklaştırıcı,metilen mavisi bakteri giderici damla) al dip çekimin ne olduğınu bu linkte öğrenebilirsin. http://m.youtube.com/watch?v=JbWTNJy-UZQ   bu alet 5-10 tl gibi bişey okuduğun için sağol

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bbirkankÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11679,3[/B]
Kayıt: 17/12/2008
İl: Mugla
Mesaj: 384
bbirkankÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2014 23:59
Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Akvaryumunuzun hacmi yaklaşık 600 lt civarı genelde verimli bir temizlik için 600 lt yi en az saatte 3 4 defa çevirecek kapasitede olması gerekir, sizin filtreniz  1500 lt olduğundan yetersiz kalıyordur... Benim tavsiyem bir sağ tarafa birde sol tarafa olacak şekilde iki filtre kullanmanız iyi olacaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2013
İl: Aydin
Mesaj: 1420
AliEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2014 08:54
İyi günler abi. Filtre olarak 2 filtre kullanmanızı öneririm çünkü akvaryum baya büyük. Filtre malzemelerinden dolayı da temizlemiyor olabilir. Filtre malzemelerinizi değiştirin. İçine genellikle çok elyaf koyuyorlar bu yanlış. Sadece pislikleri tutar suyu berraklaştırmaz. Filtre malzemesi olarak. 3 sepetli diye tahmin ediyorum dış filtreyi. En altta boşluğu var ise oraya zeoilt koyun. Daha sonra 3. sepete seramik ve elyaf koyun. 2. sepete aktif karbon ve elyaf koyun. 1. sepete de hiç pislik kaçmasın diye elyaf koyun. En altta boşluk yok ise 3. sepete seramik ve elyaf 2. sepete zeolit ve eltaf 1. sepete de aktif karbon ve elyaf koyun. Elyaf temizler diğerleri de suyu berraklaştırmaya yardımcı olur. Yem konusunda ise balıklarınıza göre yem seçmelisiniz. Ben orada pek yavru almayı düşünmediğinizi düşünerek güzel japonlarla doldurabileceğinizi düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Conqueror__Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2012
İl: Adana
Mesaj: 323
Conqueror__Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2014 15:52
[QUOTE=AliEmre]İyi günler abi. Filtre olarak 2 filtre kullanmanızı öneririm çünkü akvaryum baya büyük. Filtre malzemelerinden dolayı da temizlemiyor olabilir. Filtre malzemelerinizi değiştirin. İçine genellikle çok elyaf koyuyorlar bu yanlış. Sadece pislikleri tutar suyu berraklaştırmaz. Filtre malzemesi olarak. 3 sepetli diye tahmin ediyorum dış filtreyi. En altta boşluğu var ise oraya zeoilt koyun. Daha sonra 3. sepete seramik ve elyaf koyun. 2. sepete aktif karbon ve elyaf koyun. 1. sepete de hiç pislik kaçmasın diye elyaf koyun. En altta boşluk yok ise 3. sepete seramik ve elyaf 2. sepete zeolit ve eltaf 1. sepete de aktif karbon ve elyaf koyun. Elyaf temizler diğerleri de suyu berraklaştırmaya yardımcı olur. Yem konusunda ise balıklarınıza göre yem seçmelisiniz. Ben orada pek yavru almayı düşünmediğinizi düşünerek güzel japonlarla doldurabileceğinizi düşünüyorum.[/QUOTE]

jebolar suyu yukardan süzmeye başlar..sıralama ters olmuş:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oblomovÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 973
oblomovÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2014 19:56
Sudaki bulanikligin sebebi biyolojik filtrenin olusmamis olmasidir. Bakteri kulturu veya bakteri uremesini saglayacak cinar yapraklari gibi dogal yontemlerle bu filtreyi olusturmadiktan sonra 5 filtre de koysaniz suyunuz bulanik kalir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatihobÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 6
FatihobÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2014 23:28
Herkese yorumlarından dolayı teşekkürler. Forumda okuduklarım ve yorumlarınızdan anladığım kadarıyla, ikinci bir dış filtre almalıyım (1500L/H), mevcut dış filremin sepetlerini kontrol etmeliyim, ara ara dip çekimi yapmalıyım dipte kalmış fazla mamaları temizlemek, onların suyu zehirlememesi için, ayrıca suya canlı bitki koymalıyım.

Akvaryumumu tam ölçtüm 200*50*50 yani 500LT geliyor içinde 300w ısıtıcı var ama balıklar genelde ısıtıcı çevresinde duruyorlar. Akvaryum suyunun sıcaklığı aşşağı yukarı kaç derece olmalı?

Şu resimde gözüküyor, akvaryumun sol tarafı daha az bulanık gibi. Sağ tarafra filtre emiş var, filitrenin şelale kısmıda sol tarafta.






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GoksenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1039
GoksenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2014 00:14
Tekrardan kurulumunuz hayırlı olsun, akvaryum ısınız 26-27 derece civarlarında olması iyidir, ısıtıcıyı da akvaryumun su giriş kısmına yakın koyarsanız oradan çıkan su ısıtıcı çevresindeki ısınmış suyu akıntı sayesinde tüm akvaryumu gezecektir bu şekilde bir yöntem izleyebilirsiniz. Filtrenizin debisi düşükse hortumlarını temizlediniz mi bilmiyorum yazılarda da gözüme çarpmadı, hortumları bi temizleyin derim yada yenisini alarak bi bakın, belki ondan dolayıda su tazyikli çıkmıyordur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.E.DÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 264
M.E.DÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2014 00:30
 Merhaba, 

 Foruma hoş geldiniz. Yeni kurulumunuz hayırlı olsun.

 Suyun bulanıklığının sebebi bakteri döngüsünün henüz oturmamış olmasıdır. 2. filtre ile birlikte bu sorunu 2-4 hafta içerisinde tamamen çözebilirsiniz diye düşünüyorum. 
 Akvaryuma su eklerken mutlaka dinlenmiş su kullanın. Birde akvaryumdaki plastik dekorlar bir süre sonra suya salınım yaparak suyun kimyasını bozar ve balıklarınızın sağlığını tehlikeye sokar. Onlar yerine Doğal taş ve kökler kullanabilirsiniz. 

 Sağlıklı hobiler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigitbarisÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 135
yigitbarisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2014 01:05
Merhaba dostum hayırlı olsun da o balıkları kim aldı.Astronot papagan yunus sarı ve daha fazlası mevcut bence  hiç boşuna ugraşma akvaryumla temizlikle 3 aya kalmaz astronotlar derin bir temizlik yapıp hepsini öldürücekler zaten.Yazık günah kimse o akvaryumu alan kuran balıkları ekleyen keşke bir baksaydı hangi balıkla hangi balık olur.Üzülüyorum böyle büyük güzel akvaryumları bilinçsizce balık ekleyen insanların elinde görünce.

Diyetleri bile cok farklı balıklar phları farklı iytiyaçları apayrı orta amerikayla malavi zaten karma olmaz olamaz.İnsanlar gözlerine hoş görünsün diye ne zaman kediyle köpeyi bir akvaryuma evet evet akvaryuma koyucak onu merak ediyorum.Belkide onu bile çoktan yapmışlardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatihobÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 6
FatihobÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2014 17:41
Yorumlar ve tavsiyeler için tekrar teşekkürler. Balıklar hep ısıtıcının çevresindelerdi, üşüdüklerini düşünerek bugun 300w bir ısıtıcı daha aldım ve akvaryumda iki tane ısıtıcım oldu. Şimdi akvaryum biraz daha hareketlendi, akvaryumun ortasında yüzen balıklar eskiden çok az oluyordu artık yüzen balık görebiliyorum ama su sıcaklığı bugun aldığım termometrede hala 21derece, bakalım 2 güne 24-25 derece sıcaklığa çıkmış olucakmı. Çünkü ısıtıcılarımın ikiside 28derecede çalışıyor.

Ayrıca akvaryumda 5 tane astronot, 1 tane papağan, 3 tane yunus, 1 sarı prenses, 2 çöpçü var. Ayrıca 4 tane falan zebra desenli, 1 tane zebra desenli ama bıyıklı, 1 tanede 4cm kadar tür isimlerinin olduğunu bilmediğim balıklarım var. Yiğit beyin yorumundan sonra baktım Astronotlar yırtıcı balıklarmış ama bu şekilde 6 aydan fazla süredir bir arada yaşıyorlar. İşallah bundan sonrada yaşamaya devam ederler.

Elimde pul yem vardı ama balıkların hepsi bu yemi yemiyordu. Forumda araştırdığımda her balık türünün kendine göre yemleri olduğunu okumuştum. Bugun bende petshopa gittim durumu anlattım bana karışık yem verdi, hemen iş yerinde denedim, bütün balıklar yemlere doğru yöneldi içim rahatladı :) Artık aç kalmıcaklar, üşümeyecekler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatihobÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 6
FatihobÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2015 04:51
Arkadaşlar tekrar merhaba. Bu akvaryum işine iyice merak salmış durumdayım. Forumu nerdeyse hatim ettim. Tankımın büyük ihtimalle ışıklandırması yanlış, yetersiz olduğunu öğrendim. 2 demet Elodea aldım onları diktim toprağa, ayrıca akvaryumun dibini canlı bitki ile kaplamak istiyorum. Bunun için Co2 sistemide kurmalıymışım, bunuda öğrendim :) İlk etapta bu şekilde Elodeaların gelişimini izlicem, sonra 1.5Lt kola şişesine mayalı co2 yapıp o şekilde deneyeceğim yine Elodeaların gelişimi izlicem. Tank 500LT olduğu için yeterli gelmeme ihtimali varmış tabi, o zamanda yaza tüplü sistem kurmayı deneyebilirim. Yeterki bu Elodealarım ölmesin.

Türlerini bilmediğim balıklarımın resimlerini çektim. Resimlerden bu balıkların türünün ne olduğunu söyleyebilcek varmıdır acaba?

Sarı siyah çizgili, Papağan'ın sağ üstünde kalan.


Yine sarı siyah çizgili olan ama bunun bıyıkları var.


Bide kırmızı okun ucundaki balık. Boyu 4-5cm kadar.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.E.DÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 264
M.E.DÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2015 07:42
Tekrardan Merhaba Fatih bey,

 Birbirleriyle uyumsuz olan türlerin bir arada bakılması balıkların mutluluğu ve akvaryum yem vs. şartlarının ortak olmaması açısından hiç uygun değildir. Elbette ki karar sizin ancak bir canlının sorumluluğunu üzerimize aldığımızda onun için elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerekir. Bence ilk olarak ne tür besleyeceğinize karar verin ondan sonra ona göre bir akvaryum kurun. Bitkili bir akvaryum kurmak istiyorsanız bildiğim kadarıyla şu anda beslediğiniz türlerle bunu yapamazsınız. bitkileri yerlerinden sökeceklerdir. Ayrıca eledoayı kuma gömdüyseniz gömdüğünüz yerler çürür eledoa kök salan bir bitki değil taşa ve ya vantuza bağlayıp akvaryuma bırakmalısınız. Bitkilerin gelişimi için en önemli 2 şey taban ve aydınlatmadır. Gördüğüm kadar ile sizin akvaryumunuzun tabanında neredeyse 1 cmden az kum var. En azından 6-8 cm olmalı. Forumu araştırmaya devam edin özellikle ana sayfa da makaleler kısmından çok şey öğreneceğinize eminim. Ama ilk önce sabırlı olmalısınız. Sabır çok önemli.

 Sağlıklı hobiler dilerim. 

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir