Akvaryum Elektrik Maliyeti Hesaplama Tablosu


ibrahimasanogluÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 118
ibrahimasanogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 06:07
      Arkadaşlar aylık faturadanda çıkarabilirsiniz.:))örnek bana normalde 45 tl eletrik faturası geliyor bunun üstünüde akvaryum maliyeti sayıyorum.Tabi arkadaşlarında emeklerine saygı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 11:06
Yaptığınız yöntem hatalı sonuç verecektir. Normalde diye bir şey olmaz. Ne kadar normal, kime göre normal, zam gelince ne olacak ? Benim doğduğumdan beri akvaryum var evde. Kim nasıl hesaplayacak bu yöntemle ? Çok etkili bulmadım yöntemi açıkcası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

0NURÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 195
0NURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 12:17

Sayın Kaan GÜLER Bey;

Konu başlığı ''Akvaryum Elektrik Maliyeti Hesaplama Tablosu'' olarak açılmıştır. '' kafası karışan zorlanan arkadaşlarımız için excel formüslasyon aracılığıyla basit bir tablo hazırladım'' diyede belirtilmiştir. İbrahim bey konuyla ilgili farklı bir noktadan soru sorduğundan dolayı konu içinden cevap verme gereği duydum. Not olarak da cevabın altına '' Kullanılan derece ölçüleri tahminidir. Akvaryumun konumuna göre soğuma süresi, balık türüne göre ısı derecesi değişir. Ayrıca ısı kaybından çabuk etkilenecek türleriniz varsa denemeden önce başka bir tanka almanız en uygunu olacaktır '' diye belirtildi. Ayrıca ibrahim bey' in sorusuna yanıt verdiğimize göre 200 watt lık ısıtıcı olarak düşünüldü. Ancak bunun bir önemi yok. Çünkü ibrahim bey için ısıtıcı maliyetini değil ısıtıcı çalışma süresini ortalama nasıl hesaplayabileceğini gösterdim. Benim 200 lt bir akvaryumum da ısıtıcım saatte 10 dk çalışıyor çünkü odam gereğinden fazla sıcak. Binanın ısı yalıtımlı, dayalı olduğu duvarı dış cepheye bakmaması, kalorifer peteğine yakınlığı vs. gibi bir çok etken var. Önce ısıtıcı çalışma süresi hesaplanır, sonra tabloya eklenir. En baştan belirttiğim gibi ortalama maliyetler çıkar. Benim faturalarımda 2-3 tl aşağı yada yukarı olduğu gibi.

 
saygılar
ONUROS2010-01-04 12:18:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 13:20
Yönteminizle bir şeyleri hesaplamaya çalışmanız çok güzel, tebrik ediyorum. Isıtıcının wattının önemi olmadığını tekrar bakınca anladım, kusura bakmayın gece okuduğum için kaçmış gözümden hesabın detayı. 

Birkaç eleştiri getirmek istiyorum yöntemin tutarlılığı ile ilgili. Öncelikle siz bu deneyi yaparken ısıtıcıyı maksimum çalışacak şekilde ayarlıyorsunuz ki bu sonuçlarınızda 2-3 TL lik sapmaya yol açan başlıca faktör. (belki de daha fazla- sonuçta faturanızda ısıtıcınız şu kadar yaktı ibaresi yer almıyor, siz de muhtemelen Sayın İbrahim Asanoğlu ile aynı yöntemi kullanıyorsunuz hesap yaparken. Tabi evdeki elektrikli aletlerin ince bir şekilde hesabını yapıyorsanız bilemem.) Teknik detaylarla kafa bulandırmak istemiyorum fakat, bu yöntemin tutmaması için tek başına buharlaşma bile yeterlidir. 1 L buharlaşma sonucu çekilen ısı hesabı için; 

23-28 derece skalaları oldukça geniş skalalar, siz ısıtıcının bu sıcaklıklara çıkarmak için ne kadar çalıştığını bulabilirsiniz kanımca. Normalde insanlar 5 derece gibi geniş skalalarda sıcaklık değişimleri ile canlılarını beslemiyorlar. Eğer 24-25 derece arasında bu deneyi yapmış olsaydınız daha yaklaşık bir sonuç olurdu, aynı oranda hata payı da artardı. Çünkü aralıklar daraldığı zaman sonuç daha yanıltıcı olacaktır. Bunu uzaktan baktığınızda çember gibi gözüken şeklin yaklaştığınızda çokgen olduğunu anlamanıza benzetebiliriz. Neticede uzaktan detayları göremezsiniz. Aslında faturada 2-3 TL yanılgı çok falza bilmiyorum hesapladınız mı, ama ben şöyle anlatayım.
 
  Hata   |Deneysel sonuç - teorik değer|
  payı =---------------------------------------- *100 
    %         Teorik 

ile hesaplanır.  100 wattlık ısıtıcının günde 6 saat çalışarak 0.2617 krş kW ücreti ile hesap yaparsak (sizin hesabınızı örnek aldım 1.sayfada) Teorik değerimiz hesapladığınız gibi 4.7106 TL çıkar. Bunun 2-3 TL aşağısı veya yukarısını ise deneysel sonuç olarak alıyoruz , sizin bahsettiğiniz gibi hata payı olarak. Mutlak değer aldığımız için aşağısı ya da yukarısının önemi yok, ben hata payınızı ölçüyorum sadece. 2 TL yukarısını alıyorum. 6,7106 hesaplıyorum deneysel değerimizi.

Hata     | 6.7106 - 4.7106 |
payı  = --------------------------- x 100 = % 30 dur. 
   %              6.7106

Eğer hata payınızı büyük hacimlere endeksleyerek işlem yaparsak 300 TL bir faturanın 390 TL gelmesi muhtemeldir. 

Kendi verdiğiniz hata payıyla ilgili ufak bir hesaptır bu. Amacım hesap yönteminizi karalamak değil, insanlara ne kadar hata yaptıracağını sizin değerleriniz ile göstermektir. Lütfen yanlış anlamayın.


Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

0NURÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 195
0NURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2010 17:54
Kesinlikle Kaan bey eleştirilmeyi gerçekten çok seviyorum, karalamak olarakta kesinlikle düşünmem.  '' 23-28 derece skalaları oldukça geniş skalalar, siz ısıtıcının bu sıcaklıklara çıkarmak için ne kadar çalıştığını bulabilirsiniz kanımca. Normalde insanlar 5 derece gibi geniş skalalarda sıcaklık değişimleri ile canlılarını beslemiyorlar. Eğer 24-25 derece arasında bu deneyi yapmış olsaydınız daha yaklaşık bir sonuç olurdu '' gerçekten çok doğru, o yüzden canlılarına zarar vermemeleri için ayrı bir tanka alın diye uyarı belirttim okuyanlara. Bir de vakti olan arkadaşlar elbette saatlik olarak da başında durup takip edip ölçebilirler. Kullanılan zaman aralıkları tamamen kişinin ayırabileceği zamanla alakalı. 24 saat vermemdeki amaç hava durumlarında görmüşsünüzdür genelde günlük ısı derecesi verilir. Yani 24 saatlik ısı değişimi kesin değer gibi görülmesi diye düşünüyrum. Ama tabiki detayına girdiğinizde sabah şu derece akşam şu derece diye elbette ayrıntı verebiliyorlar. 24 saatlik dilim ortalama zaman çıkartır her zaman. Ben mesela ısıtıcımın 10 dk çalışma süresini oturdum başında bekledim öyle anladım. Ama ısıtıcısı devamlı faal olan bir insan elbette misal 8 saatini onu takip etmek için pek ayıramaz.
 - Birde şunu çok merak ediyorum;  şimdi 300 tl lik bir faturada 390 tl gelmesi muhtemeldir demişsiniz. Kanımca bu sadece ısıtıcıyla alakalı bir durumdur, onun üzerinden gidiyoruz, çünkü diğer ekipmanların ısıtıcıya nazaran tek başına daha az maliyet getirdiği için onlar belki çok fazla sapmaz yada fişini biz takıp çektiğimiz için ortalama çalışma süresini kolay hesaplarız.  Sadece bir akvaryum üzerinden hesaplarsak 300 watlık bir ısıtıcının getireceği 24 saatlik çalışma maliyeti '' 56,527 krş'' olucaktır. Buda muhtemel bir 90 tl lik farka denk gelmiyor (ısıtıcının hiç çalışmadığını varsayarak hesaplasak bile) durmadan faal çalışsa dahi. Konuyu başka bir şekilde ele alalım. Mesela benim 2 akvaryumum var ve ikisinde de 300 watwlık ısıtıcım 24 saat çalışsa ''113,054krş'' maliyet getirecektir, bu sefer yine sizin hesabınıza göre (90x2) 180 tl farka denk gelmiyor. Bu konuda hem fikirsek söylediğiniz hata payında çok ucuk bir rakam çıkıyor ve formülünüzde bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. Benim hesaplamamda 2 tl lik bir farktan söz ederken sizin hesaplarınızda 33,473 krş (90 - 56,527 ) fark çıkıyor. Ama söylediğim yöntemle ısıtıcı çalışma süresi neden bu kadar sapmıyor ? Siz benim excelde yazdığım, hücrelerin üzerine tıklamadan hücre içeriği bölümünde göremediğiniz formülün aynısını aşağıda sizden alıntı yaptığım gibi sadece düz metin şeklinde yazarak vermişsiniz ? Tablonun yapım amacı bu zaten, amaç bölme çarpayı elle değil tabloya otomatik yaptırtmak.
 
Sizin yazdığınız ;
 
Hesaplama formülümüz ise şu ;

(Isıtıcının gücü {watt}) x (Günlük Çalışma süresi{saat}) x 30 / 1000 = Aylık tüketim(kilowatt*saat)

Buradan bilinmeyeni çekersek ;

Günlük çalışma                     Aylık tüketim(kW) x 1000 
     süresi  (saat)        =        -----------------------------
          30 x Isıtıcının Gücü(W)


Bir örnek verelim: Isıtıcımızın gücü 300 watt ve de aylık tüketimimiz 27 kW*sa(27 000 watt*sa) olsun. Günlük sarfiyatı hesaplayacak olursak;

Günlük çalışma                    27 (kW*sa) x 1000
      süresi(saat)      = -----------------------  = 3 saat
30 x 300 (W)
 
Sizin hata sapmanızla ilgili benim başka şekilde bildiğim ve üniversitede bölüm dersim olarak okuduğum bir konu aktarayım aşağıda, ancak her yöntemin fomulü birbirinden farklı, sizin formülün hangi dalda hangi yönteme göre olduğunu bulamadım. 
 
ÖLÇMELERDEKİ HATA KAYNAKLARI
 
  • 1- Kişisel Hatalar : İnsan duyu organlarının kusursuz olmaması nedeni ile kişisel dikkat ve yeteneğin sınırlı olmasından kaynaklanan hatalardır. Örneğin, yatay açı ölçümünde operatörün, aletin düşey gözlem çizgisini, gözlenen hedefe tam olarak yöneltememesi gibi.
  • 2- Aletsel Hatalar : Aletin yapımındaki veya düzenlenmesindeki herhangi bir eksiklik ya da herhangi bir parçasının oynaması nedeni ile oluşan hatalardır. Örneğin, miktardaki bölüm aralıklarının hatalı yapılması veya yanlış miktarın çarpılmış olması.
  • 3- Ortamdan Kaynaklanan Hatalar : Rüzgar, sıcaklık, rutubet, hava katmanlarındaki kırılma, yerçekimi, manyetik alan vb değişik doğa olaylarından kaynaklanan hatalardır.

    Hata kaynaklarını gördükten sonra siz hata formülünüzü aşağıdakilerden hangi yasaya göre hesapladınız ?
  • Teorik standart sapma
  • Deneysel standart sapma
  • Mutlak hatalar ortalaması
  • Olası muhtemel hata
  • Bağıl hata, bunlar standart sapmalar veya başka bir değişle hata paylarını gösteren yöntemlerdir. 
  • Ancak olayı bu kadar formüle edip akvaryumda balık beslemek için ortalama elektrik maliyetini öğrenmek isteyen biz hobicilerin bu fomüllerin içinde boğulmasına gerek yok. Üç aşağı beş yukarı hesaplanan formüller bir çoğunun işini görücektir. Zaten kimsenin sizlere kesin akvaryum elektrik maliyetinizi hesaplıyoruz gibi diye bir sav ıda yok ve tabiki sizinde. Bütün bunlar, hazırlanan tablodan ayrı konulardır. Yeni bir konu başlığı altındaki bu formüllerin içinde boğulacağımız görüşlerinizi dört gözle bekliyor olacağım, mesleğim gereği en ince ayrıntıları bile hesaplamayı çok severim.
  • Saygılar, sağlıklı balıklar dilerim.
ONUROS2010-01-04 21:47:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 14:58
Onur Bey,

Sizin exceldeki çalışma tablonuzu indirip bakmadım, zaten yıllardır aynı hesabı kendim yapıyorum excelde. Tabiki aynı formülleri kullanacağız , yeni keşfedilmiş formüller değil ki bunlar ... Benim formülden bilinmeyeni çekip "Günlük Çalışma Süresi" diye çektiğimi sizin tablo hesaplamıyor. Siz onu bildiğinizi varsayarak değer giriyorsunuz o ise aylık tüketimi hesaplıyor. Onun için ayrı bir formül yazmanız gerekir. Siz formülde tümevarıyorsunuz, ben ise tümdengeliyorum. 

300 yerine 390 tl mevzusunda kendimi eksik ifade etmişim heralde. Benim demek istediğim sadece ısıtıcılarından 300 TL elektrik faturası gelen hobiciler var olabilir (10 TL bir akvaryum yaksa 30 akvaryumu olan bir üretici, misal) Hata payı %30 olunca, bu fiyata endekslersek 300 TL, 390 TL olacaktır demek istemiştim. Sizi gereksiz yere zahmete, hesaba boğdum, kusura bakmayın.

Hata ile ilgili bilgiler çok kıymetli , paylaşmanız çok iyi olmuş. Aslında benim yaptığım basit bir verim ya da hata hesabı ne derseniz deyin. 

Formülü genelleyecek olursak ortaya şöyle bir şey çıkabilir ve hayatımızın bir çok alanında kullanabiliriz.

|Elde edilen değer - olması gereken değer|
------------------------------------------------------  x 100 
         Olması gereken değer 

Elde edilen değerler sizin kendi verilerinizdir , olması gerekenler ise teorik deneyler. 


Benim yaptığım formülle hangi hatayı hesapladığımı merak etmişsiniz. Cevap verecek olursak , hepsi. Nedenine gelince, siz deney yaparken her türlü hatayı deneyin içinde kabul edersiniz, teorik sapmayı da, ısı kaybını da şuyu da buyu da hepsi içinde gözlem yaparsınız. 2 saatte 1 saat çalışır derken bir veri elde ediyorsunuz. Bu veriyi de içindeki tüm hatalar dahil elde ediyorsunuz. Bende basit bir formülle  hata payınızı buluyorum. Eğer elde ettiğiniz  değer teorik değerle eşleşirse hata yapmıyorsunuz demektir ya da eksi ve artı hatalar birbirini nötrlüyordur. Benim formül bundan ibaret, hatalardan sonra elde ettiğiniz veri ile yapabileceğiniz basit bir işlem. Özellikle deney kitaplarında rastlamanız olasıdır bu formüle.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7742
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 17:23
Arkadaşlar bizim eve 170tl elektrik faturası gelmiş böyle hesap edince akvaryumların katkısı çok yok gibi geliyor ama başka ne bu kadar arttırabilir ki faturayı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

0NURÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 195
0NURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 20:06
[QUOTE=OrdiBuko]Arkadaşlar bizim eve 170tl elektrik faturası gelmiş böyle hesap edince akvaryumların katkısı çok yok gibi geliyor ama başka ne bu kadar arttırabilir ki faturayı [/QUOTE]
 Benim faturamda geldi 126.00 tl. Hesaplarıma görede 120,00 tl civarıdı. % 30 luk değil % 5 lik bir yanılma yani. Örneğimde de 2-3 tl fazlası yada eksiği demiştim o faturamda da 112,33 tahmin ediyordum ve 115,16 gelmiş. Bir sürü hesap kitap yapmaya çalışan oldu ama gelen faturamın kaç olduğunu, kaç tl üzerinden 2-3 tl aşağı yada yukarı geldiğini soran olmadı. Asıl önemli olan bu iken.
 
Kullandığın ekipmanları yazarmısın ayrıntılı hesabını yazayım.
ONUROS2010-01-05 20:12:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7742
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 20:14
3 Dış filtre (şuan wattlarına bakamıyorum 3üde atman boy boylar zaten biri en büyük boyu)
3 tane 100W 2tane 25W (biri nerdeyse hep aktif su 30derecede ayarlı olduğu için) 1tane 300W ısıtıcı
1 büyük atman iç filtre, 1 şelale filtre, 2tane mini iç filtre
2tane çift çıkışlı Champion hava motoru, 1 adet champion tek çıkışlı hava motoru
15*2 + 18w florasanlar. Günde 12 saat açıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

0NURÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 195
0NURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 20:30
Ekipmanların wat değerlerini yazman lazım (yada modellerini yaz ben bulayım sıkıntı varsa) ve kaç saat çalıştıklarını söylemelisin. Hesap yaptım demişin, neye göre hesaplamıştın. Isıtıcıların biri hep aktif demişin kaç watt olan devamlı aktif, diğerleri kaç saat çalışıyor ortalama ? Yalnız şunu belirteyim elindeki ekipmanlarla 170,00 tl lik bir fatura oldukça normalONUROS2010-01-05 20:33:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7742
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 20:37
İç filtreler mini dediklerim 5W falan dış filtreler de toplam 100W falan yapar. Ekipmanlar zaten sürekli fişteler (2 dış filtre bir ara günde 4-5 saat çalışıyordu ama şuan onlarda aktif) hava motorlarının markasını yazdım wattı bilmiyorum. Isıtıcılar ne kadar çalışıyor hiçbir fikrim yok 5 hesaplayın demişlerdi öyle yapmıştım yani bilmiyorum. Ama 25W olan bir ısıtıcı nerede ise hep aktif.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

0NURÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 195
0NURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 21:04

Verdiğiniz ekipmanların hepsi 24 saat çalışsa bile 149,514 tl elektrik maliyeti getirir. Isıtıcılarınızı hiç hesaba katmadan hesaplarsak 24 saat çalışma üzerinden 27,038 tl elektrik maliyetleri var. Ama sadece 25 wattlık bir ısıtıcım 24 saat faal diğerlerini bilmiyorum demişsiniz. Siz 5 saatten hesaplamışsınız diğerlerini buda 60,013 tl fatura getirir yada 10 ar saat çalışsa 83,56 tl fatura getirir diğer ekipmanlarla beraber. Bu bilgiler doğrultusunda yorum getirmek mecburiyetindeyiz şuan. Evlerimizde bir çok elektrikli cihazlar mevcut. Örneğin kış aylarında elektrik faturasının artmasına kullandığımız kombi bile sebeptir.  Bütün bunlarıda dikkate alın bence.

ONUROS2010-01-05 21:06:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7742
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 21:14
Teşekkür ederim,
Bende önce 45 hesaplamıştım da o zaman ekipman eksiği vardı şuan bende 80civarı bir rakamı kabullenmiştim ama dediğiniz gibi evdeki diğer elektronik cihazlar'ın da etkisi büyük. Apartman sakinleri ile aramızda ucuk bir fatura farkı olduğu için babam haklı olarak topu akvaryumların üzerine atıyor ama sağ olsunlar bu hobime ellerinden geldiğince destek verdiklerinden ve kendileride sevdiğinden bir şey demiyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

0NURÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 195
0NURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 21:34
[QUOTE=OrdiBuko]Teşekkür ederim,
Bende önce 45 hesaplamıştım da o zaman ekipman eksiği vardı şuan bende 80civarı bir rakamı kabullenmiştim ama dediğiniz gibi evdeki diğer elektronik cihazlar'ın da etkisi büyük. Apartman sakinleri ile aramızda ucuk bir fatura farkı olduğu için babam haklı olarak topu akvaryumların üzerine atıyor ama sağ olsunlar bu hobime ellerinden geldiğince destek verdiklerinden ve kendileride sevdiğinden bir şey demiyorlar. [/QUOTE]
Gerçekten çok sanşlısın çünkü aile yanında yaşayan kişiler için aile desteği bu hobide gerçekten çok önemli ve sen o desteğe sahipsin şuan. Ailenide gerçekten tebrik ederim, hayatta bazı yerini dolduramayacak zevkler vardır bu da onlardan biri işte para var mı yok mu dinlemiyor, imkanları sonuna kadar zorlatıyor insana. Ama hem ağlar hem gideriz herzaman.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir