Akvaryum otomasyonu
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İyi günler Ben yıllarca uğraştıktan sonra bu iç filtre kontrolü dediğiniz şeyi şöyle sağladım.Akvaryumum 200 lt ve hem dip akıntı hava motoru hem de yüzeyden akıntı yapan son derece küçük bir filtre taktım.Yüzeydeki akıntı 24 saat sürmesine karşın, dip akıntı kafa motoru ışıklar sönünce devreden çıkıyor böylece geceleyin tortuların dipte toplanarak vantuz belıklarımın yemlenmesine olanak tanıdığımı düşünüyorum. Bu arada hatırlatmamda yarar var.Yıllarca piyasada satılan zaman saatli prizlerin bozulmasından bıktığımdan(sanırım siz de aynı sorunla karşılaşmış olmalısınız, Piyasada elektrikçilerde satılan sigorta tipi zaman saatlerinden aldım.yerlisi mevcut 20 YTL.çok da memnun kaldım.çok basit bir mekanizma ve saat düzeneği ile çalışıyor. tavsiye ederim. Ayrıca biyolojik arıtma için salon bitkilerinden yararlanıyorum.Salon sarmaşığımı nitrait ve nitratın uzaklaştırılması için bakteri kabının içerisine yerleştirerek kök salmasını sağladım.Çok da iyi sonuç aldım. Dış mekanda akvaryumun üzerine bir çökertme havuzu oluşturarak bakteri kalıntılarının akvaryuma dönmesini önledim.Ve herkese tavsiyem mutlaka UV filtre kullanarak bakteri oluşumunu dengede tutn derim. Bir de dış filtreleme için bakteri tutucu olarak kırpık sünger kullandım.çok ucuz olmasına karşın mükemmel ve çok mükemmel.çok pahalı bioporlardan daha iyi.Dış atman filtremin alt bölümünü onlarla kapladım. su berraklığı sırma su gibi. fotoğraflarımı becerebilirsem yayınlarım. Teşekkürler |
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sn. elecrofish , sonuç olarak yapmak istediğiniz otmasyon sistemi ile ilgili üsteki yazdıklarımı söylerken , kesinlikle sizin yapcaklarınıza gölge düşürmek gibi bir niyetim olduğunu , düşünmeyin.Olaya sadece efektif bakmaya çalıştım.Akvaryum içindeki kaya vs. gibi materyalerden oluçabilecek olan ölü noktaların giderilmesi ve oksijensiz noktaların kaldırılması gibi bir ihtiyaç , özellikle deniz akvaryumlarında istenmekte.Tabi bu tatlı su akvaryumları olmasın diyeceğimiz bir şey değil.Bana sanki tatlı akvaryumunda ps kullanmak gibi geldi.Bilmem katılırmısınız.Ancak özellikle sizi ph kontrol sistemi konusunda teşvik etmek isterim.Bu sistemi oluşturduğunuz zaman ilk müşterilerinizden biri olabilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Refet Bey ilginize öncelikle teşekkür ederim. Bahsettiğiniz çözeltiler Sera veya Tetra'nın Ph düzenleme karışımlarımı yoksa Ph'ı ayarlamak için özel olarak üretilmiş asit-baz çözeltilerimi var?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İsmail ve volkan bey düşünceniz ve yapmak istediğiniz çok güzel bir çalışma olacak. Aslinda sizin yapmak istediğiniz bazı şeyler daha önce yapıldı tek farkı ayrı ayrı olması eğer siz bu bütün özelikleri bir cihazda makul bir fiyata toplayabilirseniz. Hem karlı hem de yararlı bir iş yapmış olursunuz. Yapmak istediklerinize gelince ben kendi bakış açımla yorumlamak istiyorum dikkate alıp almamak da karar sizin.
1- CO2 kontrol ünitesi: buradaki amaç ph sabit tutmak anladığım kadarıyla, suya co2 verince ph dusuyor. Ph kesip suyu havalandırınca da co2 uçuyor ph çıkıyor. Yapmanız gereken kontrol ünitesine iki çıkışlı yapmak biri co2 vanasını açacak diğeri hava motorunu bu mantıkla çalışan bir ünite benim elimde var ve birçok arkadaşta kullanıyor. Ankara’dan meraklı bir arkadaş yapmıştı.
2- Işık kontrol ünitesi: çok güzel olur. Ben bu işi dijital zaman röleleriyle yapıyorum. Her filo için ayrı bir saat kullanmak gerekiyor. En son yaptığım tankta sif altı saat bu işi yapacak siz en az dört çıkışlı bir kutu bile yapsanız bu işi gören çok makbule geçecektir.
3- Yemleme ünitesi: bu o kadar gerekli değil bence bu iş için mekanik de çalışmanız gerekiyor. Ayrıca hiçbir hobici normal şartlarda balıklara kendi yem vermekden vaz geçmez(bence) en zevkli anları o birde o anda ağzında yumurta olan baliği seçebiliyor yada tanktaki sorunlu baliği görebiliyorsun. Bende otomatik makine iki senedir hiç kullanılmadı.
4- Su seviye kontrol ünitesi: birkaç arkadaş plastik rölelerle bir uygula yaptı ama sizinkini de merak ediyorum. Bir tavsiye yapacağınız sistemde doldur boşati bir çalıştıracak bir düzenek düşünüyorsanız işe yaramıyor. İkisi hiç tutturamadım. Araya ayar vanası koysam da seviye sabit kalmıyor.(denedim)
5- Hava motoru kontrol ünitesi: gerek yok bence zaten tanktaki oksijen öyle bir anda bitmez. Arti görsel olarak zaten anlaşılır. Benim hiçbir tankımda hava motoru açık değil. Geri donuş hortumları suyun üzerinde ve yeterli oluyor. Zaten suyun içindeki hava kabarcıkları da doğal digil kimse kızmasın ama bence çok yapmacık duruyor. Su sesine alışınca tankın dibinden ayrilmiyacaksiniz. Bir hafta deneyin bana dua edersiniz. Hem hava kabarcığı yerine balıklarınızı seyredeceksiniz.
6- Isı kontrol ünitesi (ısıtma + soğutma): çok iyi olur. Bende belli derecenin altında ve üstünde devre açan dijital bir saat var. 40 ytl ye almıştım. Propu plastik siz bu özelliği kutuya eklerseniz çok iyi olur. Hem de görselliği artar havali olur.
7- Gübreleme ünitesi: hiç kullanmadım bilgim yok.
8- İç filtre kontrolü (pislikler havalandırıldıktan sonra devreden çıkacak): arkadaşın söylediği gibi gerek yok hatta sakıncalı ama onun yerine iç sirkülasyon motorunu açıp kapayacak bir düzenek düşünebilirsiniz.
9- Ups ünitesi (elektrikler gittiğinde akvaryumun can damarı olduklarını düşündüğümüz dış filtre, hava motoru ve ısıtıcının yeterli süre çalıştırılması ): bu benimde kafamdaki soru işaretlerinden biri ups kullanabilinir mi? Bazı arkadaşlar ups in akiminin bizim diş fitreleri bozduğunu onun için online dedikleri ups almak gerektiğini soyluyor. Üretici firmaya mail atılmış onlarda bu yönde cevap vermişler. Ama buna rağmen normal 50/100 dolarlık ups kullanan arkadaşlarda var. Benim yapmak istediğimse başka teferruatlı ama en güzeli akü şarj cihazı- akü- çevirici malzemeleri alalı yıl oldu hala kurcam. Buradaki sıkıntı şarj cihazı devamlı şarjda aslında elektrik gidince devreye girebilse süper olacak.
Bu arada ısıtıcıyı ups den geçirmeyin. Hem çok çabuk bitirecektir gerek de yok. Bir iki saatte balıkları etkilicek şekilde soğumaz tank.
Ben olsam ne yapardım: birincisi bir kutu değil iki kutu yapardım biri ışıkları ve dereceyi vede iç sirkülasyon motorunu kontrol ederdi. İkincisi de ph ve yapabilirsem nitratı kontrol ederdi ha bunun yanında birde tuz ölçer olursa süper olurdu ha birde onun yanında sudaki elektriği ölçen bir özellik de eklenirse süper ötesi olurdu. İlk aleti herkes ikincisini de ihtiyacı olanlar alırdı. Maliyet artmazdı.
Sizin yapacağınız makinenin hayatini belirlicek tek bir konu var bedeli. Eğer uygun olursa her kez alır. Ama normal piyasa fiyatı olursa kimse almaz. Değerlerini merak eden akvaris meraklı akvaristir ki muhakkak bir yerlerden attırdığı parayla en iyi markayı alacaktır. Ben olsam en iyi malzeme vede proplari kullanırdım. Hiç bir şey yapamasam da ph ve nitratı gösteren bir cihaz yapardım. Mudale etmese de olur sadece dijital olarak göstersin yeter. Hiç yapmasam sadece ph dijital gösteren yapar makul bir fiyata verirdim. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bende 1 haftadır evden uzağım ve balıklarımın bensiz bir süre daha yaşıyabilmeleri için çok basit bir otomasyon sistemi aldım.
Yemleme için seranın otomatik yem makinasını kullanıyorum.
Işık kontrolü içinse Cevahirde ki Koçtaştan aldığım dijital zaman ayarlı prizi kullanıyorum.
Ev arkadaşım ise, ki kendisi balıklara yem atmak istemiyor elleri kokuyormuş, haftada bir akvaryumdan su çekip yerine dinlenmiş su koyuyor.
Yani benim otomasyon sistemim 1 adet yemleme otomati, 1 adet dijital zaman ayarlı priz 1 bir adet sorumsuz ev arkadaşından oluşmakta...
Herkeze iyi günler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İsmail ve Volkan bey projenizin sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyoruz.Bizleri bilgilendirirseniz seviniriz.
Saygılar .Kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir