Akvaryuma bakteri nasıl gelir?
Şimdi bir akvaryum kuracağız diye düşünelim. Taşları, filtreyi, ısıtıcıyı, kumu, balıkları kısacası herşeyi dezenfekte ederek akvaryuma koyalım. Sonra en kaliteli kurutulmuş sterilize yemlerle besleme yapalım. Su değişimleri de yine U.V. den ve ters osmozdan geçen bir su olsun. Şimdi bu akvaryumda sizce hastalık olur mu? Herhangi bir bakteriyel enfeksiyon olur mu? Olursa sizce bu hastalığın kaynağı bakteri yada virus nasıl oluşur. Akvaryuma nerden girer? Bunu birkaç gündür düşünüyorum? Sizlerden yorum bekliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sayın orkuntbey çok güzel bir konuya deginmişsiniz.Yukarıda yazılanların tümünü uygulasakta tam bir flitrasyon olacagını zannetmiyorum.Evlerimizde içtigimiz kullandıgımız tüp damaca sularda ve şebeke sularındada bu '' parazit , bacteri '' vedaha bir çogundan bolca mevcuttur.Bunlar genelde tek hücreli olduklarından şayet kokuşma , kirlilik , çürüme gibi uygun ortamlar bulduklarında çok hızlı üremeleri ve aktif hale geçmeleride kaçınılmaz olmakta.Bizler herşeyi kaynatarak veya kimyevilerle dezenfekte ederek kullansakda ileriki zamanda yapılacak su degişimlerinde bir tek hücre bile girse bunun çok kısa bir zamanda milyonlarca olması ve aktif hale gelmeleride mumkun sanırım.UV flitreleri 24 saatde çalıştırsak '' bununda nitro bacterlere zararı olacaktır.'' dahi tümü ile arndırmamız mumkun degildir.
Bence bu micro organizmaları dezenfekte etmekten çok üreyip çogalamayacagı temizlige önem vermeli balıklar için uygun PH 7 ve altındaki su seviyelerine sabit 27derece gibi ısı degerinde çok iyi mekanik , biyolojik flitrasyon ile suyu sabitleyerek oturtmalıyız. Bir konuda balıkların direc kazanmaları için çok iyi beslenme kurleri uygulanmalı özellikle mukozaya zarar verecek '' klorlu su , yaralanma , kepçeyle dış zedelenmeler '' hareketlerden kaçınmalıyız.
Kısacası düşman heryerde var asıl hadise kaleyi saglam tutabilmek.Esenkalın
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yusuf Bey'e katılıyorum. Bunlarla canınızı sıkmayın. Zararlı bir bakteri veya virüsün akvaryuma girmesi kimi durumlarda olumlu bile olabilir. Eğer balığınız hastalığı kolay atlatabilecek kadar sağlıklı ise bu onun bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Bir nevi beleşe aşı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bunların hepsi naçizane fikrimdir kesinlikle bir kural olarak algılanmamalıdır tamamen olasılıktır.saygılar,iyi balıklar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Geçmiş tarihte basit bir soğuk alğınlığı mikrobunun kitlesen ölümlere yol açtığı gözlemlenmiştir.
Bunun sebebi o bölgede böyle bir mikrob yoktu doğal olarakta insanların metabolizması bu tür bir hastalığa tamami ile yabancı idi. AIDS gibi. Doğal olarak bağışıklık sistemleri böyle ufak bir mikrobla başedemediler ve nihayi sonuç olarak öldürler.
Demem o ki bu tür şeyleri fazla düşünmeyin o virüsler zararlı oldukları kadarda yararlılarda. Siz balıklarınızın sağlığı için elinizden geleni yapın, bakımlarını ihmal etmeyin yeter. Tabi abartmadan..:D
Hadi zararlıları geçtik ama balıklarımız için yararlı virüslerde yokmu. O filtrasyon olayında onlarda gitmezmi..?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Steril tanka tamamen karşı bir akvarist olarak, işin bir de başka bir yönünden bahsedeyim. Mümkün değil ama, bir şekilde başarıp, tamamen steril bir tank elde ettik diyelim. İki tane ciddi sorunla karşılaşacağız.
1) Özellikle bakteriyel hastalıklar, biz balıklarımıza sunduğumuz yaşam alanı ile ilgili hatalar yaptığımızda balığı etki altına alırlar. Sağlıklı bir balık zaten bakterilerden etkilenmeyecektir. Yani bakteriler, aslında bizim için bir erken uyarı sistemi görevi görürler. Bize balıklarımıza iyi bakmadığımızı söylerler. Zaten bakteriyel hastalık tedavisinde en sık yapılan hata da budur. Antibiyotiği dayar bakteri kolonizasyonunu minimize eder hastalığı ortadan kaldırırız, ama hastalığa sebep olan hatayı ortadan kaldırmayız. Steril tankta balıklar yine ölecektir. Çünkü asla hata yaptığınızı anlamayacaksınız. Balıklarınız yaşayan ölüler gibi olacaktır.
2) Bu streril tankta asla yavru sahibi olmayı planlamayacaksınız. Ya da tüm yavrulara aynı steril tank içinde bakacaksınız. Yoksa steril tankta bağışıklık sistemi gelişmeyen yavrularınız, eşin dostun tankında hemen hasta olup telef olacaktır.
Özet olarak, akvaryum hobisi doğayı taklit etme çabasıdır. Virüsler, bakteriler, mantarlar, diatomlar, planktonlar hepsi yaratmaya çalıştığınız biotopun birer parçasıdır. Onlarla birlikte olmayı öğreneceğiz.
Sağlıcakla kalın,
+1: [T]191653,globalord[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sanırım tüm mesaj yazan arkadaşlar steril ortama karşılar. Bence hastalık yaratan mikroorganizmalar iyidir aslında.
Tıp kavramının doğuşundan bugüne kadar uygulanan yöntem hastalık oluşana kadar bekleyip, hastalık başladıktan sonra tedavi etmekti. Ancak yeni anlaşılıyor ki, tedavi ederken kullanılan ilaçlar ile, mikroorganizmaların doğal evrim sürecine müdahale ediliyor ve hızlandırılıyor. Hastanelerde ameliyathanelerde yaşayan, her türlü antibiyotiğe direnç kazanmış ve yok edilmesi imkansız bakteriler gibi.
Hastalıkları tedavi etmek yavaş yavaş tıbbın asıl konusu olmaktan uzaklaşacak ve hastalığın başlamasını sağlayan zayıf noktaları artadan kaldıran, engelleyici bir şekle bürünecek, bu değişim günümüzde gerçekleşiyor.
Akvaryumlarda da bunu uygulamak gerekli. Sağlıklı ve huzurlu ortamda yaşayan, düzenli ve bol çeşitli yemlerle ve taze gıdalarla beslenen balıklar sağlıklı olacaklar ve kolay kolay hasta olmayacaklardır. Genetik zayıflık yüzünden ölen balıklarımıza da üzülmemeli, hatta sevinmeliyiz. Bu sayede zayıf bireyler üreyemeden ölerek, elimizdeki, zaten çok kısıtlı olan gen havuzunun kalitesinin düşmesine sebep olmazlar böylece.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben çok amatör discus besleyen biriyim.Kendimi iyi bir discus besleyicisi olacakmış gibi görüyordum ama, son bir haftada öle bir kayıplarım oldu ki; en güzel balılarımdan 3 tanesini kaybettim.Bu da neden derseniz, sudaki dengenin bozulmasına benim de heyecanla karşılık vermem ve hatalar zincirini oluşturmamdır diyebilirim.
Sabırsız olmamak gerekiyor bu işte.Son zamanda getirdiğim balık sayısı çok olmuştu ve karantinaya almadan direkt akvaryuma bırakıyordum balıkları.Bakteri yoğunluğunu ve çeşidini arttırdığımı düşünüyorum şimdi.
Karantinaya almama sebebim de, balık güçlü olduktan sonra bakterilerin etkisiz kaldığı fikriydi. Ancak böyle olmuyor işte mutlaka balıkların zayıfladığı dönemler oluyor. Asıl meseleye geleyim balıkların yüzü gözü heryeri çürümeye başlamıştı. Pamuk gibi yaralar çıkıyor ve ölüyorlardı.
Ben bu durum karşısında ilginç bir şey yapmaya karar verdim, SUYU TUZLAMAK. EVET SUYU TUZLADIM. SUDA KURTLAR OLUŞMUŞTU ONLAR ÖLDÜ ÖNCE. SALYANGOZLAR ÖLDÜ SONRA. BALIKLAR YEM YEMEYE BAŞLADI VE BİR TANE KALDI PAMUKSU ÇÜRÜKLERİ OLAN. ONUN DA YARALARI BÜYÜMÜYOR ARTIK. HATTA BUGUN 2 PARÇA YEM YEDİ DİĞERLERİYLE OYNUYOR YAVAŞ YAVAŞ. GALİBA KURTULACAK O DA DİĞERLERİ TAM ANLAMIYLA İYİ OLDU.
BU ÇOK RİSKLİ BİR DENEY MANTIĞINI ANLAMADAN YAPMAYALIM. BU KONUYU KONUŞALIM İSTEDİM.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Konuyu yeni okudum ama benden sonrakilere de belki yardimci olabilirim, her şeyi dezenfekte etmis, steril bir ortam yaratmış dahi olsanız (ki bu çok çok zor), balıgınızı akvaryuma koydugunuz andan itibaren bakteriyi de koymussunuz demektir. İnanin bir çok yararlı ve zararlı bakteri balığınızla birlikte ortama gelecek çünkü bağırsak florasında sindirime yardımcı bir çok bakteri yaşar, balıktaki dışkı ile de bunlar ortama yayılırlar, farklı türler arasındaki bakteri konjugasyonuyla da beklemediğiniz bir anda balıklarınız hastalanabilir.
Ayrıca aşırı yapılmış bir su dezenfeksiyonu da yararlı denilen bakterileri de öldürdüğünden uygun oldugunu söyleyemeyiz.
Saygılar, sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yararlı bakteriler kadar pekte yararlı olduğunu söyleyemeyeceğimiz bakterilerede tank ortamlarında ihtiyac var en öenmli nedeni ise bağışıklık sistemlerinin gelişmesi açısından düşünebilirsiniz.
Rutin yapılması gereken şeylerin dışında bu konuların üzerinde çokda yoğunlaşmamak lazım, ama zararlı mikro organizma olmasın tankımda hiç gibi bir uğraşa girmeyiniz.Nedir mesela rutin olabilecekler, dış filtrelerde siporax bulundırmak, su değişimilerinde aqutan kullanmak, kaya tuzu kullanmak v.b.Uygun şekilde bitkilendirme, yeterli bir ışıklandırma herşeyin yolunda gitmesi için yeterlidir.Bu işi çok fazla teknolojinin eline bırakıp köşesinden sadece tankı izlemek isteyenler de var. Uv, Denitrator v.b ekipmaların insiyatifine terk etmemek lazım hobiyi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir