Akvaryuma İlk Adım Ve Beta Balığım


mtopal42Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2020
İl: Konya
Mesaj: 2
mtopal42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2020 10:12
Öncelikle merhabalar herkese sağlıklı iyi hobiler dilerim [;)]
Uzun zamandır akvaryum hevesim vardı ve 3 gün önce dayanamayıp 14 lt ( 35x15x25) eski akvaryumumu temizledim ve içerisine suyumu koyup dinlendirmeye bıraktım. Dün ise PetShop'a gittim ve bir tane beta balığı aldım. Şirin mi şirin bir balık ama üzerinde biraz miskinlik var sebebi ne bilmiyorum [:D].
İlk olarak tamamen boş bir akvaryuma koydum balığımı zamanla beyaz silis kum veya iri taneli tam karar veremedim , mini filtre , saz benzeri bitkiler , mossball ve bulabilirsem kare taşlar koymak istiyorum . Bu aşamada sizlerden ufak tefek birkaç yardım istiyorum maddeler halinde yardımcı olabilirseniz sevinirim [:3]
1. Balığımın alt yüzgecinde bir delik ve kuyruğunun uçlarında hafif kırılmalar var (kuyruklarının uçları sanırım ince veya bana öyle geliyor). Bunun sebebi nedir , zamanla düzelir mi düzelmesi için neler yapmam gerek.
2. Balığıma yem olarak rotifish premium fish food betta aldım akvaryumcu buradakilerin en iyisi dedi fakat agzına bile sürmüyor oyuzden bugün gidip başka çeşit yemler alıcam. Bunun sebebi nedir zamanla yer mi ?
3. Balığımın çenesinin altında ve kakasında hafif tüycükler var özelliklede kakasında bir problem oluşturur mu?
4. Renklerinde hafif biraz matlık ve metalik gibi bozarma gibi bir durum var fotoğrafta göreceğiniz üzere güzel yemleyip bakımını yaparsam canlılık kazanır mı renkleri .
5. Dekor , Balık vs için şahsi görüşleriniz zevkleriniz nedir :)

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim . [:)]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/221177/180220201006371.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/221177/180220201007011.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/221177/180220201007471.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/221177/180220201008281.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/221177/180220201009061.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/221177/180220201009311.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/221177/180220201010001.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErdemTulÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 121
ErdemTulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2020 14:37
Baliginiz aslinda cok guzel bir tur ancak yemde yemiyorsa ya asiri derecede stress yada hasta ki buda sizden kaynakli degil petshoptaki sagliksiz kosullardan kaynakli. Eher tekrar yem yemege baslar ise toparlayacagini dusunuyorum. Kuyruk erimesi zaten cok belli, akvaryumun tabaninda kalmasida bu sebepten.
Parazit giderici faydali olacaktir.

Hirakinin yemini tavsiye ederim birde kendi kullandigim Ocean Nurtition beta yemi var cok seviyorlar.
Ortam olarak beta bitkiyi sever tabana kum koyarak kolay bakilabilinecek bitkiler onun icin rahat bir ortam olusturacaktir, kesinlikle yapay dekor koymayin. Bitki olarak tilki kuyrugu anubas onerebilirim.
Akvaryuma mutlaka kucuk bir isitici ekleyin.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tokatliakvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2019
İl: Tokat
Mesaj: 44
tokatliakvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2020 14:40
Öncelikle hayırlı olsun
1. kuyrukta bir hastalık göremedim ben ama dah tecrüeli kişiler belki bişey görebilir kuyrukta yıpranmalar kırılmalar taşıma vb durumlardan kaynaklanmış olabilir
sağlıklı bir beslenme düzgün su şartları ile kısa zamanda toparlanacaktır tahminimce
2. yem konusuda stres ve alışma evresinde olabilir ancak tek çeşit yemi hiç bir zaman tavsiye etmiyoruz
tetra pro energy alıp denemenizi tavsiye ederim genelde balıkların en sevdiği yemlerdendir
sera yada tetra discus vb 2-3 çeşit yem ile beslemenizi tavsiye ederim 2tür protein yem 1 adet bitkisel sera flora önerebilirim
ve kesinlikle canlı yem
hatta imkanınız varsa bugün alacağınız yemi canlı yem alın en azından dondurulmuş falan yem yememesine etkili olacaktır ve kuyruklarınada etkisi büyük olur
ama canlı yem kesinlikle olmalı sağlıklı bir balık için
3.hava kabarcıklarımı acaba suyunuz oturmamış direkt koymuşsunuz galiba en kısa zamanda bir pipo filtre kurmanız gerekli dışkı konusunu bilmiyosum iç parazit olabilir ancak emin değilim sarımsaklı yem iç parazitte etkilidir
4. düzgün beslenme ve düzgün su şartları ile topluyacaktır
5. kum kesinlikle gerekli suyu sertleştirmeyen basit bitkiler le bitkiye uygunbir kum
mango kökü bitki saklanma yerleri oluşturmanızı tavsiye ederim

ve kesinlikle pipo filtre çok acil suyunuz oturmamış bakteri kültürü oturmamış
ve makalleler internetten araştırıp bakteri kültürü olayını araştırın bakteri kültürünü oturtturmanız gerekli
hazır bakteri kültürlerinden en kısa zamanda eklemeniz balığın sağlığı için önemli bir durum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AplotÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 658
AplotÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2020 16:14
Yemleme konusunda bir tavsiyem olacak benim. Betalar yem yerken naz yapabiliyorlar yeminizi vermeden önce suyun üstüne sanki sinek konuyor gibi ufak ufak dokunarak ve bir parça yem bırakarak ilgisini çekebilirsiniz. Benim betamda böyle yapıyorum. Ve azar azar verin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2020 20:04
Merhabalar.
1. Kuyruk erimesi olabilir ama daha çok yeni. Ya petshopta bu duruma gelmiş yada sizin akvaryumunuzda ciddi bir sıkıntı vardır. Ama büyük ihtimalle iyi bir bakım ile düzelecektir. İlk bir-iki hafta dikkatlice gözlemleyin. Eğer ilerleme varsa sorun var demektir.

2. Kullandığınız yem çok kötü yada uygun olmayan bir şeye benzemiyor. Eğer yemi ağzından çıkarttıktan sonra tekrar alıyorsa sıkıntı yok. Ağzından çıkartıp tekrar alıyorsa yavaş yavaş yiyiyor demektir. Eğer ağzından çıkarttıktan sonra yemiyorsa yem uygun olmayabilir. Her ne olursa olsun zaten tek yem balığın kondisyonunu koruyamaz. En az 3 çeşit, kullandığınız yem tarzı granül yem ve yanında canlı, kurutulmuş yada dondurulmuş yem almalısınız. Yem olarak hikari betta bio gold, sera bettagran , sera fd bloodworm, ocean nutrition atison's betta pro, ocean nutrition atison's betta food, tetra betta granules ürünleri kalitelidir. Bunlar gittiğiniz petshopta yoksa daha uyguna forumun ilanlar bölümünden yada internetten bulabilirsiniz. Kurutulmuş yem olarak ise sera pro daphnia, sera fd bloodworm, tetra delica bloodworms, tropical red mico ürünleri iyidir. Canlı yem kullanabilirseniz su piresi, un kurdu, mikro kurt tarzı yemleri kullanabilirsiniz.

3.Çenesindekini görmedim ama akvaryumda dibe biriken yem, bitki parçası, dışkı tarzı atıklar fotoğraftaki gibi pamuksu bir tabaka ile kaplanır. Bu normaldir. Görüntüsünu sevmiyorsaniz dip sifonu yada bir hortum yardımıyla dip çekimi yapabilirsiniz.

4. Balığın kendi renginden kaynaklı bir durum olabileceği gibi eğer sizde iken renginde soluklaşma varsa yeni geldiğinden kaynaklanan stresten olabilir. Yukarıda dedeğim gibi çeşitli yemleme yaparsanız hem kuyruğundaki defarmasyon düzelecektir, hem rengi canlanacaktır hem de hareketlenecektir.

5. Bence kaya kullanmayın. Hacim biraz küçük, bunu iyice daralmayın derim. Ayrıca bazı kayalar suyu sertleştirir. Buda betaya zarar verebilir, çünkü betalar yumuşak suyu seven bir türdür. Onun yerine bol bitki ile güzel bir görüntü elde edebilirsiniz.
Kum olarak balığın rengini de öne çıkartan birşey seçerseniz güzel olur. Bu durumda dere kumu yada silis kullanabilirsiniz.
Bitki olarak moss bal yerine sessiflora, anubias petite, su mercimeği, sp. japan dörtlüsü iyi konumlandırısanız çok hoş duyacaklardır. Power led aydınlatma ve belki az sıvı gübre takviyesi ile bitkilerin formu çok güzel olur.
Ayrıca su değerleri için capatta, ceviz, malta eriği, meşe gibi yaprakları yada kızılağaç kozalaği kullanabilirsiniz.

Ek olarak en kısa sürede (olursa yarın) 25 yada 50 watt'lık ısıtıcı alıp suyu 27 dereceye ayarlayın.
Filtre olarak ise debisi düşük bir pipo filtre en uygunu olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShibaÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2019
İl: Tekirdag
Mesaj: 90
ShibaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2020 22:24
Öncelikle merhaba hobiye doğru ve bilgili başladığınız için sizi tebrik ederim.
Ayrıca bir bettayı kurtardığınız için de teşekkür ederim.

Kısaca öneride bulunacağım.

Yem konusunda en az 3çeşit yem kullanmanızı öneririm ki ilerde kabızlık vs hastalık oluşmasın. Arada bir canlı yemle ödüllendirin ki hem mutlu olsun hemde daha sağlıklı olsun.

Asıl önerim dekor/dizayn.

Tabiki siyah bir fon ve hagen kum [:)))] vazgeçilmezim. Siyah balığın rengini ortaya çıkaracak ve seyir zevkinizi arttıracaktır. Modül LED kullanarak lowtech bitkiler bakabilirsiniz (bknz: tilki kuyruğu, elodea, java moss, limon, zeytin). Bu sizin zevkinize kalmış, birde güzel bir hindistan cevizi kabuğu yaparsanız oğlunuz içine girip saklanacaktır, suyu yumuşatacaktır.

Şimdiden keyifli hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mtopal42Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2020
İl: Konya
Mesaj: 2
mtopal42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2020 08:10
@ErdemTul @tokatliakvarist @Said Sığar @Beta_balik @Shiba

-Hepinize günaydın arkadaşlar dün biraz meşguldüm cevap yazamadım kusura bakmayın. İlginiz ve değerli bilgileriniz için teşekkür ederim hepinize.
Dün kısaca neler yaptığımdan bahsedeyim ozaman. Akvaryumcuya gittim (bu sefer başka birine ). 25 wat ısıtıcının yeterli geleceğini düşündüm zaten 14 lt diye ve 25 wat bi ısıtıcı aldım. Ardından tetranın kaliteli bir beta yemini aldım bakalım bunu yiyecek mi diye . Normal silis kum yokmuş boyalı beyaz kum vs almak istemedim doğal olsun diye lav kırığı almak zorunda kaldım 2 kg malum küçük şehir olduğu için öyle herşeyi bulamıyorsunuz buralarda [:/]. 1 tane mavi etilen aldım . 1 tanede aqua fix aldım. Arkadaşımda iç filtre varmış şimdilik idare etsin diye ondan iç filtre alıp kaynar suda beklettim bi 15 20 dk ve öyle kurulumunu yaptım.

-Kurulumuna gelirsek , ilk olarak balığı ufak bir kaba aldım etkilenmemesi için ve suyun yüzde 50 sini dip çekimide yaparak aldım. Lav kırıklarını tertemiz yapıp güzelce zemine yerleştirdim . Ardından ısıtıcıyı taktım diğer köşeyede filtreyi taktım.Önceden beklemiş suyu ekledim ve 2 damla ichyho mavi etilen 32 damlada aqua fix damlattım üzerinde yazdığı gibi. Devir daimi ve ısıtıcıyı taktıktan 3 4 saat sornada balığı ekledim.[:)]

-Bugünde tilki kuyruğu ve saz alıcam internetten bakımı kolay olur diye. Sizlerin tavsiye ettiği bitkileri vs unuttum sanmayın zamanla onlarıda alıcam inşAllah basit olur diye ilk başta bu ikisini tercih ettim birazda ucuzlar açıkcası. Sera Bettagram ve kan kurduda alıcam. Onlarında kurulumunu yaptıktan sonra akvaryumun biraz oturup balığın kendine gelmesini bekleyeceğim.[:)))]

- Balığa gelirsek şuan gördüğüm kadarıyla mutlu dün gece yeme tepkisizken yememişken bugün yem atar atmaz atladı ama sonra tekrar yüzüne bakmadı yemin ağzına alıp geri tükürdü çekti gitti . Yem mi seçiyor anlamadım keratayı. Ama daha bi kendine gelmiş balığım belli yani artık baya bi yüzmeye başlamış tabanda pineklemiyor. Biraz canlanmış kendine gelmiş gibi duruyor. İnşAllah zamanla sapa sağlam bir erkek yapacaz onuda sayenizde [:)))]

-Birde bitkiler için sorum olucak bitkiler için yem vs ihtiyaç var mı yoksa kendileri sudan karşılarlar mı.

Tekrardan ilginiz için çok teşekkür ederim. [:3]

Beğenenler: [T]208569,Beta_balik[/T]
Teşekkür Edenler: [T]208569,Beta_balik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2020 20:27
Tekrardan merhaba. [:)]
Balığa daha güzel bir ortam hazırlayabilmenize sevindim. :)) Yalnız gözüme bir tane yanlış çarptı. Metilen mavisi bakterileri öldüren bir ilaçtır. Ama yararlılarıda öldürür. Yani hastalık olmadığı sürece metilen mavisi kullanmayın. Tecrübe ettiğim kadarıyla zaten betalar zarar veriyor.
Birde iç filtreyi çalıştırmanıza gerek yok. Yani debisi balığı yorabilir. Filtre alıncaya kadar düzenli su değişimi de işe yarar. [:iyi:]
İnşallah balığınızı uzun süre, sağlıklı bir şekilde bekleyebilirsiniz.[:3]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tokatliakvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2019
İl: Tokat
Mesaj: 44
tokatliakvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2020 23:11
[QUOTE=Beta_balik]Tekrardan merhaba. [:)]
Balığa daha güzel bir ortam hazırlayabilmenize sevindim. :)) Yalnız gözüme bir tane yanlış çarptı. Metilen mavisi bakterileri öldüren bir ilaçtır. Ama yararlılarıda öldürür. Yani hastalık olmadığı sürece metilen mavisi kullanmayın. Tecrübe ettiğim kadarıyla zaten betalar zarar veriyor.
Birde iç filtreyi çalıştırmanıza gerek yok. Yani debisi balığı yorabilir. Filtre alıncaya kadar düzenli su değişimi de işe yarar. [:iyi:]
İnşallah balığınızı uzun süre, sağlıklı bir şekilde bekleyebilirsiniz.[:3][/QUOTE]
Hocam ama bir filtre koyması gerekli bence akvaryum yeni cunki bakteri kültürünun oluşa bileceği bi alan gerekli ancak suan bi anlamı yok metiler mavisi sebebiyle olusmuyacaktir şuanda sizin dediğiniz gibi dip çekimi daha mantıklı bence saygilar 😊

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2020 23:27
[QUOTE=tokatliakvarist]
Hocam ama bir filtre koyması gerekli bence akvaryum yeni cunki bakteri kültürünun oluşa bileceği bi alan gerekli ancak suan bi anlamı yok metiler mavisi sebebiyle olusmuyacaktir şuanda sizin dediğiniz gibi dip çekimi daha mantıklı bence saygilar 😊[/QUOTE]
Tabi filtre şart ama bu hacimde akıntı yapabilir. Dip çekiminden ziyade düzenli su değişimi daha iyi olacaktır. Düzenli olarak sudan amonyağı uzaklaştırıp fazla artması önlenebilir.
Dip çekimi ise dipte biriken kalıntılarda oluşan bakterilerin dağılmasına neden olacağı için yapmamak daha yararlı olacaktır. Görüntü açısından sorun olabilir belki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir