akvaryumda kaya ağırlığı
Cichlid besleyeceğim 20 kg kum var
25 kg da kaya var elimde bunları koyduğum zaman akvaryumun zeminine zarar veririmi camın kırılması gibi.
Bir yerede okumuştum kum hesaplaması için
5 cm kum kalınlı baz alınarak yapılan hesaplamada
kum kalınlığı *akvaryum boyu*akvaryum eni /1000
yani
5*100*45:225000 /1000: 22,5 kg kum
peki kayanın da böyle bir hesaplaması varmı acaba
herkese kolay gelsin teşekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
ne tür cichlid beslemeyi düşünüyorsunuz. kayalrın bazı türlere (tanganyika ve malavi gölü) büyük faydaları vardır suyu sertleştirirler ve balıkların doğal ortamlarını oluştururlar. besleyeceniz türe göre ayarlamanızı yapabilirsiniz. strafor faydalı olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
ben sarı prenses ve yunus besleyeceğim
strafor koymassam ve kuma değilde tabana oturtsam kayaları
camı kırarmı acaba çünkü akvaryuma yabancı madde koymayı istemiyorumda o yüzden
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kaya ağırlığı için bir hesaplama olamaz, kumda, cakılda hesaplama olmasının sebebi, kumun bitkileri tutması, akvaryum pisliklerini barındırması/soğurması/saklaması üzerine genel kabul görmüş miktarlardan yola çıkılan bir miktar(kalınlık, kütle) öngörüsü olmasıdır, kayada böyle bir durum yok.
Akvaryumun dip camı iki şeye dikkat edilirse çok fazla yük taşır.
En önemli konu dip camının, zemine tam olarak, aralık olmadan temas etmesi(1), yani, kaya ağırlığı ve akvaryum altındaki zemin arasında sıkışmasıdır. Bu mota mot sağlanırsa, kaya da sivri bir yüzeyini direk zemin camına değdirmiyorsa(2), cam da 8 mm veya daha kalınsa çok ciddi yükler taşır.
Zemindeki kum yükü kısmen dağıtır, yükü cam alır, zemine mota mot değiyorsa da, aynen akvaryumun altındaki zemine iletir, muhtemelen 100 kilodan fazla, belki çok daha fazla yükleri rahatlıkla taşır. Tek altın kural alt camın kendi altındaki zemine(sehpa yüzeyi) mota mot, boşluksuz, esnemeden değmesi...
Eğer değmezse, yükü öncelikle akvaryum camı taşır, bunu varsa akvaryum çerçevesine(alt camın kenarları), yoksa direkman kenar silikonlarına iletir, cam kırılmasa bile kenarlar devamlı moment altında olduğundan zamanla silikonları açarak sızdırmalar başlatabilir. Eğer bu yüklü durumda silikon yükü taşır ama cam burulma momentini taşıyamazsa çatlar. Her ikisi de olmazsa, akvaryum çok sağlam demektir.
En iyi çözüm akvaryum zeminine strafor koymak. Mota mot değmeyi esnek olduğu için çoğunlukla sağlar, yükü ayrıca dağıtır, tüm bunlardan bağımsız olarak yalıtım konusunda da faydaları vardır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir