Akvaryumda Ledin Zararları Nedir ?


SinanAY87Çevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 1447
SinanAY87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2016 02:03
Arkadaşlar kimseye fırça atacak yada birileri üzerinden egomu tatmin edecek insan değilim Haddimede değil. Sadece hem iş yerindeki stres hemde şu forumumuzda artık okadar çok bilgi kirliliği okadar çok ben denedim olmadı ben denedim oldu zıt olaylar varki. Giren girdiğine bin pişman olup çıktığını düşünüyorum. Evet biraz heycan birazda gerginlikle kelimelerimi seçemedim. Yoksa çok ama çok sevdiğim abime bile yazdığımı şimdi okudum azarlıyormuşum gibi hissettim. Yaşım 29 belkide el parmaklarımı geçmez özür dilediğim.

AMA herkezden tüm samimiyetimle özür diliyorum. Ama gerçekten insanlara yardımcı olmuyoruz. Ledleri yerden yere vuruyoruz. Basit düz mantıkla gidiyoruz. Ezbere iş yapıyoruz. Artık yardım edelim. Buyrun açın bir konuyu yorumları okuyun. Refet Ali hocam siz ışınım üzerine okumuşsunuz. Ben lise mezunuyum. Ama bir ölçü aleti alıp ne kadar akım çektiğini ne kadar enerji harcadığını bulmak için Ünüversiteye gerek yok. Siz ise pek fark yok diye savunuyorsunuz. İnanılır gibi değil. Uslup konusuna gelirse. Ciddi anlamda samimiyetten ötürü Bir abi bir kardeş gibi yazmak istedim. Yoksa Bey demesine ağzım alışkın olduğu kadar elimde alışkındır.


Beğenenler: [T]166198,Detay[/T][T]96014,kemakinen35[/T][T]179624,doctorec[/T][T]1,bjkalley[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2016 14:06
Merhaba Sinan Bey,

Bey lafı önemli değil, agresif yaklaşımınız önemliydi, anladığınıza göre hiç bir sorun yok.

Akımı ölçerek ledin ne kadar enerji çektiğini bulursunuz. Bu karar vermek için yeterli değildir zira eski tip tungsten lamba takarsınız yüksek çıkar, lise deneylerinde kullanılan minik bir tungten lamba kullanırsınız az çıkar, bu enerjinin ne kadarının ışığa döndüğünü bilmek lazım, tungstenlar da çok iyi ışın yayıyor ama ışık için aynısı geçerli değil, bu ışınların büyük kısmı göremediğimiz kızılötesi kısmında ve civciv ısıtmıyorsak işimize yaramıyor :) Yani çekilen güce bakmak tek başına bir şey ifade etmez.

Ortaya çıkan ışını da göz ile değerlendirmek büyük bir yanılgı, bizim gözümüz 1 watt yeşili (550 nm) parlak, 1 watt moru (350 nm) soluk görür, halbuki ikisi de 1 watt'dır, gözümüzün mora duyarlılığı daha az, ancak bu ışında daha verimli fotosentez yapan bir mercan için mor daha değerli. Mc Cree diye birisi 1972'de hangi dalgaboylarının faydalı olduğunu söylemiş makalesinin adı bu: The action spectrum, absorptance and quantum yield of photosynthesis in crop plants

Tekrar konuya dönersek,
[URL]http://www.eco-revolution.com/lumens-and-light-output/[/URL] bilimsel tabanlı olmasa da şöyle bir makale var. Tasarruflu flo ile ledi karşılaştırmış. Tasarruflu lamba watt başına 61 lümen veriyor, led ise 57, yani led azıcık daha düşük. Makalenin devamında peki bu led daha mı kötü demek? Hayır diyor.
[IMG]http://www.eco-revolution.com/images/articles/11966-1.jpg[/IMG]
Bu şema ile tasarruflu lambanın birkısmının ışığı kendisine yansıtıp harcadığını ledin daha avantajlı olduğunu söylüyor ancak bizim uzun floresan tüplerinde iyi bir reflektör kullanınca böyle bir kaybımız olmuyor, bu kayıp geometri yüzünden çalışma prensibi yüzünden değil.
[URL]https://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy[/URL] Burada da referanslarla karşılaştırmalar var. Ledin lümen/watt verimi 65-100 arası, floresanın ise 75-105 arası verilmiş. Birbirlerine oldukça yakınlar. Yani ledin çok verimli olduğu doğru değil, birbirlerine oldukça yakınlar. Lumeni düşük bir floresan, yüksek bir led, ya da tam tersi bir örnek bulup karşılaştırabilirsiniz zira lümen insan gözüne göre hesaplanıyor, deniz akvaryumu için yapılmış bir lamba mavi-mor ağırlıklı olduğundan lümeni düşük ama mercana yok yararlı olur, bu örnekleri göz önüne almaz [B]genel teknoloji ve birbirine denk lambalara bakarsak[/B] [B]led ile floresanın verimi birbirine oldukça yakındır[/B].

Daha önce belirttiğim gibi ledin en büyük avantajı hızlı yanıp sönebilmesi, küçük uygulamalarda kullanılabilmesi, taşınması ve farklı renklerin kombinasyonun için daha kolay ve modüler olması.

Aliexpress'den birini bulup çinden 5 tane led yaptırdım, Ledlerde 2 cree royal blue, 2 de beyaz var. 2 tanesi tanganyika'da kullanıyorum, bakarsanız bir tanesi floresanın bir yanında, diğeri öbür yanında. Arkadaki çok iyi yanıyor hala, öndeki nem yüzünden zayıfladı ne yazık ki, önündeki mercekleri ışığı çok topladığı için çıkarmak zorunda kaldım. Oda nemli olunca buhar kapağı da işe yaramadı.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/1/image.jpeg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir