Alkali Ve Mineraller Ürünler Hk.


DetayÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2014
İl: Mugla
Mesaj: 311
DetayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2015 14:02
Merhaba arkadaşlar.

Bugün 8 aşamalı RO su filtresinin Alkali-Mineral ve Seramik filtrelerini incelemeye aldım. Aşağıda verdiğim resimlerde görülen bilgiler dahilinde deneyimli arkadaşların yorumlarını rica ediyorum.

Bitkili ve karides akvaryumlarında suya ilave olarak mineral takviyeleri yapıyoruz ama bunlar pek ucuz ürünler değil. İçeriklerini incelediğimde hemen hemen hepsi aynı, ya oranları farklı yada etken maddeler daha fazla veya az.

RO sistem kullanıyorum ve içilebilir su üretmek için resimlerde görünen ilave iyileştirici filtrelerden geçiriyorum. Gelen şebeke suyu pH 6,5 ila 6,7 arasında değişiyor. RO ya girdiğinde pH 6,5 seviyelerinde sabit, ilave filtreleri taktığımda ise ilk 3-4 hafta ph 8,5-9,2 civarlarında ölçümlenirken zaman geçtikçe 6,5 seviyesine geliyor. Bundan şunu anlıyorum ki, bu filtreler kontrollü salınım yapmıyorlar ve işlevleri çabuk tükeniyor. Kore firmasına ait bir filtre uzun süre işlevini kaybetmediğini iddia ediyor ama getiren firmayı aradım ay olarak hiçbir garanti vermiyorlar.

Bunları neden yazdım açıklayayım. Filtrelerin içinden çıkan malzemeleri filtrede kullanmayı düşünüyorum ve bu konuda gerek oranları gerekse içerikleri konusunda yardıma ihtiyacım var. Kabaca herbir filtre 300ml malzeme içeriyor, yaklaşık 1 ay çok yüksek salınım yapıyor sonrasında performans düşüyor. Tabi bu bizim içtiğimiz su için geçerli. Ben bunu akvaryumda kullanmayı düşünüyorum ve parçaladığım filtreler yaklaşık 2 ay kullanıldı. Resimlerde göreceğiniz gibi etken maddeler aynı, oranları farklı.

Elimde pH ve EC metre var, ayrıca test çubukları ile kH ve gH değerlerini yaklaşık olarak bulabilirim. Uzman arkadaşların önerileri doğrultusunda elimdeki ekipmanla deneyler yapıp buradan paylaşabilirim. İşe yarayıp yaramayacağını bilemiyorum ama en azından denemekle ne kaybedebilirim ki?

Öneri ve yönergelerinizi merakla bekliyorum [:)]

[B]Alkalin[/B]
[IMG]http://i.hizliresim.com/XqpEZ7.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/bMRLP8.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/dZE794.jpg[/IMG]

[B]Mineral[/B]
[IMG]http://i.hizliresim.com/A6Pyj0.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/4qOGNL.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/O9OyjZ.jpg[/IMG]

[B]Seramik[/B]
[IMG]http://i.hizliresim.com/zlqJNY.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/G2Xyj2.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/6qGyjP.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2015 18:49
Simavi bey,
suyu bu filtrelerden geçirdikten sonra suyun kh ve gh ını ve tds veya iletkenliğini ölçmek lazım ki, ne ölçüde neyi eklediğini anlayabilelim. Ph yanıltıcı bir husus.
Bildiğim kadarıyla, su caco3 mgco3 gibi minerallerden geçiriliyor, ancak normalde bunların sudaki çözünürlülüğü son derece düşüktür.
Su depoda beklerken, suyu ilk açtığınız anda mineral filtre ile yeterli teması sağlayamadan geçen su ile, o an için mineral filtrenin içinde bulunan ve uzun temas sağlamış su arasında bile fark olur. Yani bu tür filtrelerle stabil bir su alabilmek mümkün değildir.
İlk üç haftaki durum muhtemelen müştriyi kandırmak için yapılmıştır. Belki filtrelere başlangıçta hızlı eriyen tuzlardan ekleyip müşterinin kandırılma vazifesi yerine getirilince normal haline dönüyordur yani pek fonksiyonu olmaz.
Ben mineral filtrelerden kullanmadığım için tam bilemiyorum tabii ancak, bu ürünlerin çözünürlüklerini az çok bildiğimden böyle yazıyorum. Yine az çok bu işlerle uğraşan birini biraz yoklamıştım, hikaye abi demişti.
Filtrelerin yenisini taktı iseniz, haftalık periyotlarla birkaç hafta özellikle gh ı ölçebilirseniz, en azından ne kadar kalsiyum veya mağnezyum ekleyip eklemediğini anlama şansımız olur.
Veya bu filtrelerden kullanan arkadaşlar ölçüm ve gözlemlerini paylaşırlarsa konu okuyacaklar açısından yararlı olacaktır.
Saygılar.

Teşekkür Edenler: [T]166198,Detay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir