Altolamprologus Calvus
Altolamprologus calvus
by Mike McCartney
Altolamprologus calvus, Afrika’daki Tanganyika gölünün çeşitli bölgelerinde bulunabilen bir cichlid türüdür. Calvus kelimesi “kel” sıfatının latincesinden gelir. Bu ismin onlara verilmesinin nedeni kafalarında pul bulunmamasıdır. Calvuslar siyah,beyaz,sarı gibi farklı renk morfolojilerine sahip olabilmektedirler. Bu makalemde sizlerle Doğu Afrika’daki yerel bir ithalatçıdan aldığım üçlü siyah Calvuslarım ile ilgili tecrübelerimi aktaracağım.
Altolamprologus calvus ince bir gövde ve eğimli bir kafa yapısına sahiptir. Calvusun üzerindeki şekiller esas olarak kafa,solungaç ve göğüs kısımlarında bulunan çizgilerden ibarettir. Muhteşem noktaların altındaki silik çizgiler tüm vücudu kaplar. Yetişkin bir erkeğin boyu 15 cm ye kadar çıkabilirken dişilerde 10 cm de kalır.
Altolamprologus calvus sıklıkla Altolampropogus compressiceps ile karıştırılabilmektedir. Birbirlerine tıpatıp benzerler. Kafalarının şeklinin az da olsa farklı olması bu iki balığı birbirinden ayırabilmemizin en iyi yoludur. A. Calvus un dış ağız eğimi daha fazla iken A. Compressiceps ağzına doğru daha dik bir eğim sergiler. Calvuslar yumurta saçan cichlidlerdir. Dişi erkeğin giremeyeceği küçüklükte bir üreme bölgesi seçer. Bu genellikle bir kabuk,açıklık veya kayaların arasında ufak bir mağaradır. Dişi yumurtalarını döktükten sonra erkek spermlerini açıklığa bırakır ve her ikisi de spermleri kuyruk hareketleriyle içeri iterler. Bu işlem yumurtaların döllenmesini sağlar.
Yumurtaların çatlaması 7 ile 10 gün alır. Yavru sayısı birkaç ile yüz üzeri arasında değişebilir. Yumurtalar çatladığında balıklar çok ufaktır ancak kendilerini koruyabilir durumdadırlar. Yavrular oldukça yavaş büyürler. Yavruların boylarının 2,5-3 cm e ulaşması 6 ayı alır. Yetişkin tehlikesinden ötürü çatlayan yumurtaların ebeveynlerin yanına konmaması gerektiğini okumuştum ancak şimdiye kadar gördüğüm kadarıyla iyi ebeveynler olduklarını söyleyebilirim. Yavrular tankta serbestçe yüzebilecek durumdadırlar.
Altolamprologus calvus doğada yırtıcı canlılardır. Omurgasızlarla ve kaya kovuklarında saklanan diğer balıkların yavrularıyla beslenirler. İnce vücutları en ufak kovuğa bile girebilmelerine imakn tanır. Akvaryum ortamında yemlerin büyük çoğunluğunu kabul ederler. Pul yemler, taneli yemler,karides ve planktonlar kullandığım yemlerden bazıları. Eğer illa ki canlı yemler kullanacaksanız kendi ürettiklerinizi kullanmanızı tavsiye ederim. Bu dışardan aldığınız yemlerden hastalık ve parazit bulaşması riskini önleyecektir. Yavru Calvuslarınızı ufak karides yavrularıyla besleyebilirsiniz. Ben online bir satıcıdan kurutulmuş yem alana kadar ezilmiş pul yem kullandım.
Calvusumu satınaldığımda, onları haftalık %30 su değişimi yaptığım 70 lt lik akvaryumuma koydum. Eser elementler,bikarbonat,klor azaltıcı ve her su değişiminde sentetik tuzlar ekledim. Sıcaklığı 26 santigrat derecede ve Ph ı 8-8,2 arasında tuttum. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yemledim. Sabah 5 den akşam 9 a kadar ışıkları açık tuttum.
Siyah Calvuslarım neredeyse alıralmaz çiftleştiler. Temmuz 2002 de onlar sayesinde Üretici Ödül Puanımı aldım. Doğadan yakalanan bir balık için 70 litrelik bir akvaryumun ufak olduğunu düşünüp onları diğer Tanganyikalarla birlikte daha büyük bir akvaryuma aldım. Aylar geçti ancak bu ilk çiftleşme dışında başka yavru vermediler. Birkaç diğer doğal kombinasyonlar denedim ancak değişen bir şey olmadı.
Eylül 2003 de onlerı 70 litrelik akvaryumuma geri aldım. Doğadan yakalanan orijinal 3lü ve onların F-1 yavruları birlikte koloni oldular ve BİNGO! Ekim 2003 de ön camın kenarına kazılmış bir çukurun dışına yumurtaların yapıştırılmış olduğunu gördüm. 30-50 yavru gelecek gibi gözüküyor. Ebeveynleriyle aynı renkteler ancak onların sahip olduğu ince vücut yapısına henüz sahip değiller. Calvuslarımı büyüttükçe değerlerini anladım. İlk zamanlarda onların büyük ağızları ve yüksek kuyruklarından dolayı bayağı ve çirkin olduklarını düşündüm. Ama zaman geçtikçe onlar hakkındaki fikirlerim değişti. Şimdi düşünüyorum da o kadar çirkinler ki bu onların güzel görünmelerini sağlıyor. Onlara şimdi 70 litrelik akvaryumumda bakıyorum. Umarım yavrularına sonuncularda olduğu gibi iyi birer ebeveyn olurlar.
Orijinali: http://www.aquarticles.com/articles/breeding/McCartney_Altol amprologus_calvus%20.html
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir