Ani Bulanıklaşma
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 10:06
Suyun berraklaşması için zamana ihtiyacınız var.Balıklar için hava motoru gerekli.İki akvaryumumdan birinin dış filtresinde sadece biyolojik sünger, çok az miktarda bioball var.Suyu sumpunda her malzeme olan diğer akvaryumumdan daha duru.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 10:48
1-Öncelikle kurulum yeniolduğundan suyun bulanması gayet normaldir çünkü biyolojik döngü oluşmaya baslamaktadır.
2- Eger zeoliti aldıgınızda iyi yıkamamış ve tozlarını iyice dokmedıysenız suyu berbat edıyor gerçi yıkasanızda ilk konduğunda suyun rengini bulandırıyor. Ben her malzemeyi kullandım ve sonunda huzura erdiğim malzemeleri buldum. Ve tankım bambaşka oldu.
Substrat pro ve sera siporax başkadabişey kullanmıyorum eğer boş sepetiniz kalırsa bu ikisinden sonra o sepetede lav kırığı
Beğenenler: [T]247004,Emreözamisos[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 11:15
1-Balıklarınız kum üstünde dolaşıyor ve yan yatmalar söz konusu ise balıklarınızda sürtünmeler var ise..
2-Su bulanık yani sis şeklinde
Bu durumlarda amonyak patlaması olma ihtimali %99 ne yapabiliriz... Öncelik dinlemiş suyunuz %25 su değişimi yapılmalı. Akbinde bu konuda deneyimlerimden Alman marka Redamonyak giderici alıp kullanılması... Kesin çözüm bu işlem yapılırken günlük 100 lt 7ml kullanılır çeşme sularında ağır metaloluşumlarından dolayı 100 lt bir tanka 10 ml kullanılabilir. hava taşları çoğaltılması ve kapakların açılmasıda faydası olacaktır. Aksi durumda ne olur balıklarınız ölür buda beklenmedik bir sonuç değil. Bu işlem su berraklaşıncaya kadar devem edilmeli. Filtre temizlenmesi suyun beraklaşmasından sonra akvaryumdan alınacak su ile temizlenerek tekrar akvaryumdan alınacak su ile dış filtre doldurularak sistem aktif hale getirilmelidir.
Özet
1-Amonyak giderici almanız ve amonyak giderici kullanmadan önce %25 su (dinlenmiş) değişimi yapılarak ilacı kulllanınız sorun çözülecektir.
2-İmkan varsa balıkları acil olarak çıkarmanız ve tanıdığınız bir akvaryumca balıkları bir kaçgün kendilerine gelmeleri için bekletmeniz. bu işlem yapılırsa şayet %100 çözüm balıklarınızın kurtulmaları suyunuz berraklaşınca balıklarınız akvaryuma tahliye etmeden götürmüş olduğunuz akvaryumdaki filtre veya hepa filtre varsa alıp tahliye suyuna sıkmanız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 15:33
Hocam önerileniz için çook teşekkür ederim. Ortalama bir bilgi doğrultusunda hareket ediyorum. Forumda söylenenleri ortak paydada toplayıp ortalama makul bir yol çizip devam ediyorum. Su hazırlayıcılar ile su değişimleri, su değişimi sonrası bakteri kültürü eklenmesi. Saz bitkisi ekleme, Kumu karıştırmadan dip çekimi ve suyu dipten boşaltma gibi.
ertannatre 2014-12-11 15:35:46
Ek olarak filtrasyonuda sıraya koyacağım, lakin döngü oturana kadar beklemeliyim sanırım?
[QUOTE=pekozgur]Bakteri oluşumu için kumun miktarı yanında yapısı da önemlidir, gözenekli kumlar/topraklar bakteri oluşmasında kat kat daha etkilidir. Sizin kullandığınız iri taneli der çakılı benzeri ortamlarda taşların arasında kalan boşluklarda oluşabilir ancak bunun için de ciddi bir kalınlık elde etmeniz gerekecektir. İmkan varsa aynı malzemenin daha incesini alıp iyice yıkayıp ekleyin. Zamanla o kum alta inecek ve daha uygun bir zemin oluşturacaktır ancak şart değil.
İlave olarak forumda su kimyası ile ilgili konuları vakit oldukça okuyun. Bir süre sonra neyi yanlış yaptığınızı kendiniz çözeceksiniz zaten.
[/QUOTE]
Suyun bulanıklığının geçmesi zaman alacaktır. Önemli olan filtrasyonunuzun oturması. Karbonu çıkartmayın. Karbon kimyasal arındırma demektir ve sizin akvaryumunuzda kumdan balığa, filtre melzemesinden suyuna kadar her şey yeni ve kimyasal artıkları varsa suyunuza salıyorlar. Karbon bunları temizleyecektir.
Bu işi yapacaksanız ve kendiniz yapacaksanız biraz okuyup öğrenmeniz gerekiyor. Sıradan akvaryumcu bilgisi ile bu işler doğru olamıyor genelde. Çünkü sürekli bir ticari ürüne yönlendirme var ne yazık ki...
Filtre sıralamanızı değiştirin, markasını bilmiyorum ama filtrasyonda temel önce suyun düzenli dağılması ve kaba pislik temizleme (gözeneksiz seramik, biyolojik sünger), sonra ince pislik temizleme ve biyolojik arıtma (elyaf ve biyolojik sünger, substrat, micromec, siporax gibi malzemeler) en son da kimyasal temizleme (aktif karbon). Kimyasal temizlemeye bir süre sonra gerek kalmayabiliyor. Zaten aktif karbonun ömrü 1-2 ay arasında değişiyor, daha sonra ilaç kullanımında artıkların temizlenmesi benzeri durumlarda kullanılabiliyor. Bitkili akvaryumlarda bazı yararlı malzemeleri de tuttuğu için 1 aydan sonra kullanılmaz ama siz ayda/iki ayda bir yenileyerek sürekli de tutabilirsiniz akvaryumunuzda zararı olmaz.
Suyunuzun tam berraklaşması zaman alacaktır. Dert etmeyin.
Son olarak. Balığınız çok olduğundan bir hava taşı eklerseniz daha rahat edeceklerdir.
İlave olarak forumda su kimyası ile ilgili konuları vakit oldukça okuyun. Bir süre sonra neyi yanlış yaptığınızı kendiniz çözeceksiniz zaten.
İnce ve kalın gözenekli seramikler var bi çekmecede. 2 çekmecede idi 1e indirdim. En altta karbon üstünde zeolit üstünde seramikler ve en üsttede biyolojik sünger. Bu bulanıklığa filtrasyon etki etmiyor sanırım ama ilerde filtrasyon bu konuda çok iş görecek. Bakteri kültürleri ve su hazırlayıcılar ile su değişimi yaptım dün %10 ve bugun %30. Biraz netleşme vardı zaten şimdi biraz daha var ama tam anlamıyla net değil. Çakıl kumlarımın üzerine silis kum eklemek isterdim fakat suyu bulandırdığına çok şahit oldum bendeki kumun. Her şekilde bulandırıyo. Sanırım salınım yapıyor. Bu çakıllardan kalın bir tabaka mı hazırlayayım yoksa Beyaz tonlarda silis kuma yakın bir kum alıp üzerine ekleyeyim mi yıkadıktan sonra? Tabi alttaki kumu karıştırmadan? Bu konuda ki tavsiyeniz nedir acaba?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 16:22
Hocam dediğim gibi kum ilavesi şart değil. Hatta yapmayın bence. Ama yaparsanız da dere kumu ile yapın silis kum çok ince zamanla japonlar havalandırıp dış filtreye sevk edecektir.
Bu arada suyu dinlendirirken konulacak hava taşının amacı su içinde sirkülasyon oluşturmak ve klorun uzaklaşmasını hızlandırmaktır. Bir yerde bir arkadaş amacını anlayamadım demişti o yüzden belirtme gereği duydum.
Verdiğim linkleri okumaya mutlaka zaman ayırın derim. Hepsi faydalı bilgiler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 16:29
Anladım hocam. O zaman ben şu an suyun oturmasını bekleyeceğim. Gönderdiğiniz linklere de göz atayım. Yanlış veya eksik bişey yapmadan önüne geçelim. Saolun ilgilendiğiniz için
Beğenenler: [T]247004,Emreözamisos[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 18:35
Arkadaşlar merhaba,
Az önce dış filtremi açtım. Yani denemediğim şey kalmadı sonuca ulaşamadım. Bi ihtimal açayım dedim dış filtreyi. Açtım. Akvaryum suyu ile filtre süngerlerini, seramikleri ve aktif karbonu temizledim. Beyaz süngerler kahverengi olmuş resmen. Akvaryumu kurduktan 3. ve 4.gün sonra bulanıklık meydana gelmeesi aklımıza Özgür beyin de fikirleriyle bakteri kültürünü getirdi. Bakteri kültürü eklemeden hemen öncesi daha önce elimde bulunan zeoliti bi güzel yıkayıp çekmecelerin birisine eklemiştim. Ama bulanıklık gitmedi 10 gün olmasına rağmen. Denemediğim ilaç kalmadı. Su değişimleride işe yaramadı.
Neyse.. Dış filtre malzemelerini temizledikten sonra kovanın içinde su kahverengi oldu. Kovanın dibinde ise 2 cm. kalınlığında kahverengi bi tortu birikti. Birazda siyahlık vardı. Aklıma zeolit geldi hemen. Zeolitlerin rengi zaten açmış bayağı. 10 ton açılmış rengi. Sanırım zeolitin gazabına uğradık. Bakteri ve biyolojik döngü yerleşmesi işleyişi sırasında böyle bir müdahele yapmam sorunu algılamama engel oldu. Zeolitleri çıkartıp yerine elyaf ekledim kendi elyafı altına. Temizledikten sonra %40 su değişimi yaptım
Filtre kovasının içine akvaryumdan su çektim ve malzemeleri yerleştirdim. Daha sonra çalıştırdım. Şu an gözlemliyorum. Hafif bi bulanıklık var toz bulutu gibi ama sanırım 1-2 güne netleşir durum. Umarım berraklığa kavuşurum.
Detayları burdan yazacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2014 19:56
Durum hala aynı. Diatomit ekledim çarli kedi kumu yani yine bir sonuca ulaşamadık. Bu kadar zor mu yahu berrak bi su yakalamak? Hobiye başlayamadan bıktım resmen
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2014 20:15
Ertan Bey merhaba, dış filtrenizin markasını ve kaç sepetli olduğunu, sıralamanızın nasıl olduğunu ve pis suyun ilk hangi sepete temas ettiğini yazarsanız gerçekten çok işe yarayan bilgiler edinebilirsiniz. Bende bulanıklık yüzünden hobiden soğumuştum ama sonunda çözdüm ve gerçekten gözle görülür bir berraklık söz konusu. Detay bekliyorum.
İyi forumlar,
İyi forumlar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2014 20:29
Hocam merhaba,
ertannatre 2014-12-13 20:45:13
Lifetech 1200L/H dış filtre aldım 10 gün önce. 10 gün öncede akvaryumumu kurdum. Sorunumu farklı konularda farklı bölümlerde anlatmama rağmen bi çıkış yolu bulamadım. Onu dene bunu dene illallah ettim resmen. Filtre geldiğinde ki sıralama aşağıdan yukarı doğru; Aktif karbon, ince gözlü seramik, kalın gözlü seramik, biyolojik sünger ve elyaf. Tabi her katta elyaf var doğal olarak. Filtrenin çalışma şeklide; sepetlerin ortasında en alta uzanacak şekilde bir boru şekli mevcut. Yani sepetleri üst üste koyduğunuzda o borunun ucuna kafa motoru denk geliyor. Yani suyu dipten çekiyor. Vakumlanan su ise üstten birikerek aşağı iniyor. Yani öyle gözlemledim ama emin olamadım şu anda bu şekilde olması lazım belki bilginiz vardır. Filtre sıralaması aşağıdaki alıntılarımda mevcut. Kedi kumu ekledikten sonraki haliyle duruyor şu an.
Hikayemde aşağıdaki gibi;
[QUOTE=ertannatre]Merhaba,
Akşam saat 4 gibi akvaryumumdaki iç filtreyi çıkarttım. Dış filtre ile birlikte kullanıyordum. Dış filtrenin işe yarayıp yaramadığını öğrenmek için yaptım bunu. Ama bu sabah 5 gibi işten gelince akvaryumun çok fazla bulandığını farkettim. Balıklar diptelerdi ve yem arayışı gibi bi arayış içindelerdi. Japonların sürekli hareketi bu ama hepsi bi arada topluca duruyolardı sakinleşmişler gibiydi. Aklıma uzun süredir karanlıkta oldukları geldi ama emin olamadım. 2 moli suyun üstünden oksijen alıyodu üst taraflarda yüzüyolardı. Bi anlam veremedim. Yemleme normal yapılıyor yere düşmeyecek şekilde 1 - 1.5 çay kaşığı yemliyoruz. 6 japon 2 melek 4 moli 2 çöpcü var akvaryumda. Hacmi 140 lite. Kuralı 1 hafta oldu. Dün dip çekimi yaptım. Dış filtremde yeni 1 hafta oldu yani alıp kuralı. Bu konuda yardımcı olabilecek, fikir verebilecek arkadaşlarımız var ise şimdiden teşekkürler.
Ayrıca söktüğüm filtreyi akvaryum suyu ile temizleyip geri taktım. Filtre içerisinde Elyaf ve Sıvacı süngeri parçası var sadece. Dış filtre katmanı da en alttan olmak üzere: Karbon, Seramikler ve biyolojik sünger, aralarda elyaf mevcut.
[/QUOTE][QUOTE=ertannatre]Ayrıca şu an dış filtreyi açıp iki çekmece seramiği bir çekmeceye koydum ve kalan boş çekmeceye zeolit ekledim. Akvaryum suyu ile yıkadım. Dış filtreyi çalıştırdım akvaryum suyu çekip. İç filtreyi kapattım ama çıkartmadım içinden.
Şunuda ekleyim akşam %30 su değişimi yaptım ve sabahına böyle oldu.[/QUOTE]
Fotoğraflar ekteki gibi.
Şunuda ekleyim akşam %30 su değişimi yaptım ve sabahına böyle oldu.[/QUOTE]
[QUOTE=ertannatre]Arkadaşlar merhaba,
[/QUOTE]
Az önce dış filtremi açtım. Yani denemediğim şey kalmadı sonuca ulaşamadım. Bi ihtimal açayım dedim dış filtreyi. Açtım. Akvaryum suyu ile filtre süngerlerini, seramikleri ve aktif karbonu temizledim. Beyaz süngerler kahverengi olmuş resmen. Akvaryumu kurduktan 3. ve 4.gün sonra bulanıklık meydana gelmeesi aklımıza Özgür beyin de fikirleriyle bakteri kültürünü getirdi. Bakteri kültürü eklemeden hemen öncesi daha önce elimde bulunan zeoliti bi güzel yıkayıp çekmecelerin birisine eklemiştim. Ama bulanıklık gitmedi 10 gün olmasına rağmen. Denemediğim ilaç kalmadı. Su değişimleride işe yaramadı.
Neyse.. Dış filtre malzemelerini temizledikten sonra kovanın içinde su kahverengi oldu. Kovanın dibinde ise 2 cm. kalınlığında kahverengi bi tortu birikti. Birazda siyahlık vardı. Aklıma zeolit geldi hemen. Zeolitlerin rengi zaten açmış bayağı. 10 ton açılmış rengi. Sanırım zeolitin gazabına uğradık. Bakteri ve biyolojik döngü yerleşmesi işleyişi sırasında böyle bir müdahele yapmam sorunu algılamama engel oldu. Zeolitleri çıkartıp yerine elyaf ekledim kendi elyafı altına. Temizledikten sonra %40 su değişimi yaptım
Filtre kovasının içine akvaryumdan su çektim ve malzemeleri yerleştirdim. Daha sonra çalıştırdım. Şu an gözlemliyorum. Hafif bi bulanıklık var toz bulutu gibi ama sanırım 1-2 güne netleşir durum. Umarım berraklığa kavuşurum.
Detayları burdan yazacağım.
[QUOTE=ertannatre]
Migros da bulamadım kedi kumunu. Bi petshopdan buldum. İri taneleri ayırdım bi tepsiyi doldurucak kadar. Taşırma yöntemi ile yıkadım bulanıklığı kalmadı. Seramiklerin üzerine biraz ekledim. Üstündeki çekmecenin altına elyaf koyup üzerine kumu ekledim. Onunda üzerine elyaf ekleyip üzerine biyolojik sünger ekleyip kapattım. 2 saat oldu koyalı ama henüz gözle görülür bi değişiklik yok. Takip ediyorm durumu. Değişiklik olursa burdan bildireceğim.
------------------------------
15:44
------------------------------
19:27
6 saat oldu. Durum hala aynı.
Dış filtre sıralaması (Lifetech 1200) En alttan olmak üzere, Aktif karbon, seramik ve kedi kumu (az miktarda), Kedi kumu iri taneler (alt ve üst katmanı elyaflı, Elyaf ve biyolojik sünger.
[/QUOTE][QUOTE=ertannatre]Durum hala aynı. Diatomit ekledim çarli kedi kumu yani yine bir sonuca ulaşamadık. Bu kadar zor mu yahu berrak bi su yakalamak? Hobiye başlayamadan bıktım resmen[/QUOTE]
Bunlarda son görüntüler
İç filtre bağladım ek olarak içerisine elyaf koydum. Elyaf 3 saat içerisinde kahverengi koyu bir renk aldım suyun çekildiğin kısımlardan. Aynı şeyi dış filtrenin akvaryuma akan kısmına yaptım. Boru ucuna elyaf bağladım ve 2 saate aynı o kahverengilikten oldu.
Yapay bir şey yok içerisinde. Kumları iyice yıkadım ve pet şişe yöntemi ile dibe boşalttım.
Durum bu şekilde hocam.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2014 20:39
Yani 3 sepetli bir dış filtreniz var, değil mi? Ve aynı filtreyi kullandığımız kanısındayım. Filtrenizin üst kapağında 2 adet hortum, biri suyu çekiyor diğeri çekilen suyu veriyor ve büyük bir hava pompası var değil mi? Eğer bu şekilde ise size birebir kendi filtremdeki dizilimimi anlatacağım ve maximum 3 gün içinde bana dua edeceğinizi düşünüyorum :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2014 20:46
838 modeli diye biliyorum. Evet manuel sifonu var. Yeşil hortum. Delikli 20 / 30cm. şelale aparatı. Yan taraflarından kulakcıkları var gri. Ama 4 sepetli bende ki. Valla duacın olurum isyan moduna girmeme az kaldı cidden. Filtre bu http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/lifetech-838-dis-filtre-4-sepetli-135737021ertannatre 2014-12-13 20:52:12
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2014 20:59
Ertan bey kendi kendinize resmen macera arıyorsunuz size çözümü zaten günler önce söylemiştim ama nedense garip garip fantestik şeyler deniyorsunuz ve dıs fıltreyı bu kadar sık acıp kapattıgınız taktırde değil döngü filtrenın contaları bile yakında bozulacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2014 21:03
Telefondan bağlanıyorum yoksa resimler yüklerdim bol bol, karşılaştırırdık tartışırdık vs daha etkili olabilirdi. Yinede yazım yanlışım veya anlatım bozukluğu gibi bi durum olursa lütfen belirtin daha açıklayıcı bir şekide düzeltip yardımcı olmaya çalışayım.
Gelelim anlatıma;
Pis su akvaryuma girer girmez en üst sepete temas ediyor ve süzülerek ikinci sepete ordan üçüncü sepete geçiş yaparak filtre içerisindeki sepetlerin birleşerek oluşturduğu orta hortumdan geri çekiliyor.
Yani pis suyun ilk temas ettiği yere geniş gözeneklileri, orta kısıma biyolojik olayları düzenleyen ürünleri ve akvaryuma geri verilmeden öncede son bir kere ince gözenekli yapıdan geçerek (en ideal ürün elyaftır burada) akvaryuma verilmesi en kullanışlı yoldur.
Bir çok yerde görüyorum işte elyafı şuraya koyun buraya koyun vesaire. Şöyle bir örneklendireyim; yabancısınız ve içeri yabancıların alınmadığı, korumaların bulunduğu bir ortama gireceksiniz. Birinci korumadan geçtiniz bi şekilde, ikiyide zar zor geçtiniz kırk takla atarak, fakat üçüncü veya diğerleri elbet sizi durduracaktır.
Elyafın yeri pek bir rol oynamıyor fakat fazla bulunması durumu debiyi çok etkileyen bir olaydır. Az mikrarda ve çok kullanışlı olan bir yere konulması taraftarıyım.
Velhasıl uzatmadan ve konudan uzaklaşmadan asıl olaya gelelim;
1. Sepet : Suyun ilk temas ettiği yer ve en üstteki sepet.
Sepetin alt tabanına kadın çorabına doldurulmuş kedi kumu (diatomit içerdiği için öneriyorum, eğer elinizde yok ise sadece saf diatomit kullanmanız çok daha iyi olacaktır tabiki) . Sepetin yarısını dolduracak şekilde alt tabana komple kadın çorabına sardığınız kumu serin ve üstteki kalan yarım kısıma seramikleri doldurun. Bu sepeti doldurduktan sonra ikinci sepete geçin.
2. Sepet : Üst kısıma Biyolojik Sünger ve alt kısıma Elyaf koyunuz.
3. Sepet : Yine bir kadın çorabına (Bu sefer 1. sepete koyduğunuzdan çok daha fazlasını doldurun) kedi kumu koyarak üst tarafı iyice bir doldurun komple. Fakat önce çok iyi yıkayın bu kumları, kusma yapmasın. Ve altına yine bir elyaf koyarak sepetlerinizi düzgünce oturtturun. Dikkat edin ortadaki hortumun içine yüksekten baktığınızda zaten sepetlerin yamukluğunu görebilirsiniz, hortum kayık oluyor. Sepetlerin komple oturduğundan ve sepetleri üstüste koyduktan sonra ortada oluşan hortumun düz olduğundan emin olduktan sonra filtrenizin kapağını kapatıp, çalıştırın.
Ben hiç bir ilaç ve benzeri ürün kullanmaksızın tamamen bu yol ile berrak su elde ettim. Ve ek olarak Sobo WP-3001 markalı 1000lt debili iç filtre kullanıyorum. Bu filtre tek sepetli fakat ben içindeki karbonu yarıya bölerek sepette bir %50 lik alan açtım ve orayada az miktarda kadın çorabına sarılmış kedi kumu koydum ve sepetin altınada elyaf serdim. 19 japonum var. Yüküm çok ağır olmasına rağmen ve japonların suyu çok kirletmesine karşın berraklıktan şikayetçi değilim.
Ciklet besleyecek olsam akvaryumda su olup olmadığını anlayamam diye korkarım, o kadar berrak olacağından eminim :)
Ve son olarak, son mesaj güncellemenizi farkettim 4 sepetliymiş sizin filtreniz. Dediklerimi aynı şekilde yapın fakat en üstten 2. Sepet boş kalacak şekilde dizin. 2. Sepete eğer elinizde varsa substrat pro, eğer yoksa komple hiç elyaf falan koymadan kedi kumu doldurun.
Sıralama şöyle olsun;
1. Sepet : Seramik, Kedi kumu
2. Sepet : Komple Substrat Pro, elinizde yok ise Komple Kedi Kumu
3. Sepet : Biyolojik Sünger, Elyaf
4. Sepet : Komple Kedi Kumu ve Alta ElyafMuhammed İlkar 2014-12-13 21:18:29
Gelelim anlatıma;
Pis su akvaryuma girer girmez en üst sepete temas ediyor ve süzülerek ikinci sepete ordan üçüncü sepete geçiş yaparak filtre içerisindeki sepetlerin birleşerek oluşturduğu orta hortumdan geri çekiliyor.
Yani pis suyun ilk temas ettiği yere geniş gözeneklileri, orta kısıma biyolojik olayları düzenleyen ürünleri ve akvaryuma geri verilmeden öncede son bir kere ince gözenekli yapıdan geçerek (en ideal ürün elyaftır burada) akvaryuma verilmesi en kullanışlı yoldur.
Bir çok yerde görüyorum işte elyafı şuraya koyun buraya koyun vesaire. Şöyle bir örneklendireyim; yabancısınız ve içeri yabancıların alınmadığı, korumaların bulunduğu bir ortama gireceksiniz. Birinci korumadan geçtiniz bi şekilde, ikiyide zar zor geçtiniz kırk takla atarak, fakat üçüncü veya diğerleri elbet sizi durduracaktır.
Elyafın yeri pek bir rol oynamıyor fakat fazla bulunması durumu debiyi çok etkileyen bir olaydır. Az mikrarda ve çok kullanışlı olan bir yere konulması taraftarıyım.
Velhasıl uzatmadan ve konudan uzaklaşmadan asıl olaya gelelim;
1. Sepet : Suyun ilk temas ettiği yer ve en üstteki sepet.
Sepetin alt tabanına kadın çorabına doldurulmuş kedi kumu (diatomit içerdiği için öneriyorum, eğer elinizde yok ise sadece saf diatomit kullanmanız çok daha iyi olacaktır tabiki) . Sepetin yarısını dolduracak şekilde alt tabana komple kadın çorabına sardığınız kumu serin ve üstteki kalan yarım kısıma seramikleri doldurun. Bu sepeti doldurduktan sonra ikinci sepete geçin.
2. Sepet : Üst kısıma Biyolojik Sünger ve alt kısıma Elyaf koyunuz.
3. Sepet : Yine bir kadın çorabına (Bu sefer 1. sepete koyduğunuzdan çok daha fazlasını doldurun) kedi kumu koyarak üst tarafı iyice bir doldurun komple. Fakat önce çok iyi yıkayın bu kumları, kusma yapmasın. Ve altına yine bir elyaf koyarak sepetlerinizi düzgünce oturtturun. Dikkat edin ortadaki hortumun içine yüksekten baktığınızda zaten sepetlerin yamukluğunu görebilirsiniz, hortum kayık oluyor. Sepetlerin komple oturduğundan ve sepetleri üstüste koyduktan sonra ortada oluşan hortumun düz olduğundan emin olduktan sonra filtrenizin kapağını kapatıp, çalıştırın.
Ben hiç bir ilaç ve benzeri ürün kullanmaksızın tamamen bu yol ile berrak su elde ettim. Ve ek olarak Sobo WP-3001 markalı 1000lt debili iç filtre kullanıyorum. Bu filtre tek sepetli fakat ben içindeki karbonu yarıya bölerek sepette bir %50 lik alan açtım ve orayada az miktarda kadın çorabına sarılmış kedi kumu koydum ve sepetin altınada elyaf serdim. 19 japonum var. Yüküm çok ağır olmasına rağmen ve japonların suyu çok kirletmesine karşın berraklıktan şikayetçi değilim.
Ciklet besleyecek olsam akvaryumda su olup olmadığını anlayamam diye korkarım, o kadar berrak olacağından eminim :)
Ve son olarak, son mesaj güncellemenizi farkettim 4 sepetliymiş sizin filtreniz. Dediklerimi aynı şekilde yapın fakat en üstten 2. Sepet boş kalacak şekilde dizin. 2. Sepete eğer elinizde varsa substrat pro, eğer yoksa komple hiç elyaf falan koymadan kedi kumu doldurun.
Sıralama şöyle olsun;
1. Sepet : Seramik, Kedi kumu
2. Sepet : Komple Substrat Pro, elinizde yok ise Komple Kedi Kumu
3. Sepet : Biyolojik Sünger, Elyaf
4. Sepet : Komple Kedi Kumu ve Alta Elyaf
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir