Ani sarı prenses ölümü.


ALTUNKILIÇÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2014
İl: Rize
Mesaj: 21
ALTUNKILIÇÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2014 22:14
Fotoğraf:Yok

Canlıdaki Belirtiler: Aşırı çökük karın, hareketsiz, yem yememe, kuyrukta hafif hırpalanma.

Akvaryum Kapasitesi (litre): Yaklaşık 150 lt.

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 1e 4 d sarı prenses, 1 adet vatoz.

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 26 C, 

Filitrasyon: Dophin 1300 dış filtre + iç filtre (24 saat açık.)

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Her su değişimi sonrası 1 çorba kaşığı kaya tuzu.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Haftada bir %25 su değişimi ve dip çekimi.

Akvaryumcudan 10 gün önce aldığım dişi sarı prensesim birkaç gün sonra yem yememeye başladı. En kaliteli yemlerden kullanıyorum ve diğer balıklarım gayet mutlu. Diğer balıklar yüzünden strese girmiş olabileceğini düşünerek yavruluğa aldım lakin 5 gün boyunca ne yapsam fayda etmedi. 5. gün sağa sola yalpalayarak hareketler yapmaya çalıştı ve 1 saat içinde öldü. Dış görünümünde anormal olarak göze çarpan aşırı karın çöküklüğü. Kocaman kafa ve incecik vücut kalmıştı ortada. Birde ufak kuyruk hasarları var bunun dışında kızarıklık beyazlık gibi bir durum yok.

O balığa olan oldu yalnız diğerleri için endişeleniyorum. Eğer bir hastalık söz konusu ise ne yapmalıyım nasıl önlemler almalıyım? Tüm balıklarımın telef olmasını sıfırdan akvaryum kurmayı istemiyorum. 

Yardımlarınız için teşekkürler.

ALTUNKILIÇ2014-01-25 22:17:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sahin6433Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 95
sahin6433Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2014 22:33
iç parazit olabilir  sarımsagın suyunu çıkararak mevcut verdiğiniz yeme  cay tabağı gibi bir şeyde sarımsak suyu ile karıştırın balıklarınıza haftada bir kez verin en azından diğerleri için önlem almış olursunuz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvarist_33Çevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2013
İl: Içel
Mesaj: 381
akvarist_33Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2014 22:37

İç Parazit

Bu bölümde iç parazitten bahsedeceğim.

İç parazit; balıklarda, vucutlarına aldığı besinlerden, su bozuklularından, stres vb. etkenlerden meydana gelen bir tür bakteriyel enfeksiyondur.  Malawi cichlidlerinin özellikle, mbuna varyetelerinde sıkça rastlanan bir hastalıktır.

İç parazit diye tabir edilen hastalıklar, adındanda belli olduğu gibi parazitel bir hastalıktır. Tabiki benzer belirtilere sahip bakteriyel hastalıklarda mevcuttur.İç parazitle dış parazit tedavileri birbirlerine çok benzerdir. Patojenin yaşam döngüsüne uygun tedavi edilmesi şarttır.
İç parazitte dikkat edilecek hususlar:

Bu hastalıkta en dikkat edilecek husus balığın kendi beslenme şeklinin bozulmayıp kendine özgü besinlerle beslenilmesi gerekmektedir.

Yani: Bildiğimiz üzere Pseudotropheus Acei (iceman), otcul beslenen bir türdür. Bu balığa sürekli protein ağırlıklı besleme yaparsanız bu balık rahatlıkla iç parazite yakalanır. Tabi sadece iç parazite nende olan bulgu bu değildir. Bunun yanında üstede belirttiğimiz gibi stres ve ortam bozukluğu balığı iç parazit olmaya itmektedir.

İç parazitin belirtileri:

İlk ve en önemli belirtisi olan karında çöküklüktür. İç parazite yakalanmış bir balığın karnı büyük bir oranda çöküntüye uğramıştır.

Resimde de iç parazitli bir balığın karındaki çöküklüğünü rahatlıkla görebilmekteyiz.

Yine bunun yanında, balıkta yem yememede iç parazitin belirtileri arasında sayılabilir.

İç parazitin tedavi yöntenleri:

İç parazit için doğal bir yöntem öneremiyeceğim. İç parazit balıkları direk ölüme götürdüğünden doğal tedavi koşullarında, iyleşme olasılığı az olarak görülmektedir. Burada düzenli dip çekimleri, türün kendine özgü yemlenmesi ve ilaç kullanımı gerekmektedir. İç parazit tedavisinde önerdiğim ilaç; Flagly’dir. Kullanımı: Öncelikle balığınızı ayrı bir karantina akvaryumuna ayırıyorsunuz. 50 Litreye 1 tablet gelecek şekilde flagy'i eritip akvaryuma döküyorsunuz. Bu süre zarfında ışıklar kapalı kalmalı. Ertesi gün %30 oranında dip çekimi yapıp dinlenmiş su takviye ediyoruz. 2 Gün aynı tedaviyi dozu yarıya indirerek uyguluyor ve 3 gün üstüste %30 oranında dip çekimi yapıyoruz.

İç parazitte doğal tedavi yöntemleri arasında sarımsak tedavisi yer almaktadır ama bunu açıklamak istemedim. Çünkü bilinçsizce yapıldığı taktirde, balıkları ölüme kadar götürmektedir.

Saygılar.
Flagy yani metronidazol iç parazit diye tabir edilen hastalıklarda etkili bir ilaçtır. Bazı bakterilere ve hemen hemen tüm protozoan parazitlere etkilidir. Ancak diğer parazitel tedavilerde olduğu gibi kısa uygulamalar önce sonuç vermiş gibi görünsede, belki 1 hafta belki 1 ay sonra aynı sorunla tekrar başbaşa kalırsınız. Bunun sebebide parazitin yaşam döngüsünü kıramamanızdır. Uyguladığınız hangi ilaç olursa olsun parazit yumurtalarına etki etmez. Bu sebeple sizin iyileştirdiğiniz canlı, bir müddet sonra yumurtadan çıkıp tekrar üreyerek yeterli popülasyona ulaşmış parazitler tarafından tekrar hasta olur. Parazitel tedavide en önemli iş, her ilaç uygulamasından sonra ekipman ve tankın çok iyi dezenfektasyonu ve minimum 3 uygulamadır. Gerek seranın gerekse diğer marka ilçaların parazitel tedavi prospektüslerine dikkat ederseniz ya 7 gün uygulama yada ilk uygulamadan 7 gün sonra yni bir uygulama tavsiye ederler. Benim size nacizane tavsiyem. 1. uygulamadan sonra 4. gün ve 7. gün tekrardan ilaç uygulanmasıdır. Son olarakta, virüs hariç her hastalık zamanında müdahaleyle tedavi edilebilir. Yeterki teşhisi doğru yapın. Doğru teşhis hem canlınızı , hem paranızı, hemde zamanınızı kurtarmanızı sağlar.

Alıntıdır


Umarım yardımcı olur..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

boxes54Çevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2013
İl: Sakarya
Mesaj: 228
boxes54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 22:45
Dış filtreniz fazla güçlü gibi geliyor.Ben 200 lt de c1000 kullanıyorum.Balıklarınız iç parazitten ölmüş.Sarımsak tedavisi yapın olmuyorsa ilaç alın flagyy olmadı en son akvaryumu tamamen tekrardan temizleyip kurun..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ALTUNKILIÇÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2014
İl: Rize
Mesaj: 21
ALTUNKILIÇÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2014 21:02
Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar şükür diğer balıklara bulaşmadan sorun çözüldü. Kalitesiz yemden kaynaklandığını düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir