Asterophysus Batrachus (gulyabani Kedibalığı) Sorusu


welscatfishÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 28/05/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 61
welscatfishÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2024 15:54
Bu balığı Türkiye de besleyen ya da bilgi sahibi olan var mı besleseniz bile burda söyleyemeceğinizi biliyorum bilgi vermeniz de yeterlidir ve neden yasak olduğunu merak ediyorum bu türe olan ilgim çok büyük

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

welscatfishÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 28/05/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 61
welscatfishÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2024 20:18
Tam aradığım adamsın lakin bunu burdan açık açık yazman senin için sorun oluşturmaz mı malum ülkede duyarcı çok.

İnstagramdan takip ettim ayarından dolayı sana mesaj atılmıyor sen bana atarsan sevinirim.

Beğenenler: [T]199205,Rafayel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RafayelÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2017
İl: Bursa
Mesaj: 899
RafayelÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2024 21:22
Arkalarına güvenip aslan sırtlan satıyorlar binlerce Euro'ya. Kimse uğraşmaz 3 5 balık için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarcharodonÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 147
CarcharodonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2024 21:37
Yasak olduğunu nereden duydunuz, herhangi bir liste varsa bilgi verebilir misiniz? Kanımca yasaktan ziyade gelmemesinin sebebi ülkede talep ve satışta kazanç olmaması, benzer bir durum gelmeyen çoğu balık için geçerli. Akvaryumcu 15 TL'lik yerel üretim Corydoras aeneus yerine 500 TL'ye Corydoras reticulatus, 200 TL'lik pangasius (ki asıl yasaklanması gereken tür bu) yerine 3000 TL'lik hemibagrus getirirse satamaz, elinde kalır. Gümrük ve hayvanların yolda ölme riski de ayrı.

İstanbul'daki bir iki akvaryumcuda bu şekilde gulper cat, giraffe cat, mermer pimelodus, artık pek gelmeyen L-serisi plekolar vs. var... ya da vardı, ben görünce uygun boydaki plekoları kapıyorum. Bendeki L106 ve L257'yi bu şekilde aldım, hatta L448 hediye olarak geldi. Bazıları ekonominin yerin dibine batmadığı zamanlarda getirilen ve daha sonra elde kalan balıklar, bazıları da bu paraları verecek kedi baliği fanatikleri için özel getirtilmiş.

Bu forum üyesi olan İrfan Bey (Hobihanem) de hem yerel üretim hem de yeni türleri ülkemize kazandırma konusunda harika işler yapıyor. Genelde canavar değil de küçük akvaryumlara uygun türleri tercih ediyor (ki takdir edilmesi gereken bir yaklaşım,40 litrelik akvaryuma gözünü kırpmadan challenger satan akvaryumcu çok) ama yurt dışından resmi yollarla nadir tür balık getiriyor. Belki o da yardımcı olabilir. [EDIT]Carcharodon,2024-07-07 21:52:31[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

welscatfishÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 28/05/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 61
welscatfishÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2024 22:16
Keşke bir liste olsa da uzuuun uzun incelesek lakin bu balığın yasak olduğunu şuradan biliyorum bir youtuber akvarist hobicinin canlı yayınında bu balıkla ilgili bilgi istedim ve bu balığı nerden bildiğimi sorup celallendi gerçek anlamda sinirlendi ve bu balığın ''yasal'' yollarla gelmesinin imkansız olduğunu söyledi yalvarmış bu balığı getirtmek için sonrasında bi tanıdığımın getirtebildiğini söylediğimde iyice sinirlendi bana numarasını ver direk şikayet ederim gibi tehditler savurdu çıktım yayından isim de vereyim hadi akvaryum klübü bu arada şu latince isimlerini verdiğin 2 si çöpcü balığı olan balıklarla ilgili o kısmı biraz daha açar mısınız bir de pengasusun yasaklanması gerektiğini söylemişsiniz sebep nedir pengasus köpekbalığı diye bilinen zararsız bi kedibalığı türüdür hemibagrus dediğiniz tür de bizim red tail catfishin asya hali neden ondan örnek verdiniz bi kaç yabancının akvaryumda beslemesi dışında yemek için kullanılan bi türdür bu arada pleko giraffe catfish ve mermer pimelodus hakkındavbiraz bilgi verir misin yanlış anlamayın bu kadar soru sormamın sebebi monster kulvarında kendimden bilgilisi olduğunu düşünmezdim yurt dışı akvaryum balıklarının çoğunu bilirim ama siz o kadar bilgilisiniz ki ağzım açık okuyorum bu arada gulper ve diğer kedi balıklarının mevcut olduğu bir kaç akvaryum olduğunu söylemişsiniz lütfen isim verir misiniz burdan vermek istemezseniz bir kaç iletişim adresimi verebilirim şu l ile başlayan türler hakkında da biraz bilgi verir misiniz l 448 gibi ve bahsi geçen irfan beye nasıl ulaşırım değerli bilgileriniz için teşekkürler.

Beğenenler: [T]199205,Rafayel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarcharodonÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 147
CarcharodonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2024 23:52
1. Resmi bir kaynak yoksa sadece bir hobicinin yasak demesi beni pek ikna etmiyor. Benim de elimde kesin bir liste olmasa da genelde yasak olan türler akvaryumcular tarafından biliniyor. Mesela su kaplumbağaları gerçekten yasak, ki hak veriyorum. İstanbul'da herhangi bir dereye giderseniz bakamayacağı hayvanı alıp daha sonra da doğaya salan ahmaklar yüzünden ülkemizdeki endemik bütün türleri afiyetle yemiş olan kırmızı yanaklı kaplumbağaları sürü halinde görebilirsiniz. Hobiciler için istilacı bir türü doğaya salmak kadar büyük bir suç yoktur, cezasını da şu an hepimiz çekiyoruz. Ama gulper gibi adı sanı duyulmamış, zaten tropik olduğu için bizim kışımıza dayanamayacak, yani istilacılık kapasitesi olmayan bir balığın yasaklanması ilginç geldi.

2. Corydoras, 100 civarı türü olan bir cinstir. Bazı türler her akvaryumcuda bulunur, kolay üretilir. Bazı türler pek bulunmaz, doğadan toplanması gerekir ve yurt dışında tanesi 10-20 dolara satılır. Ortalama bir hobici için yaygın tür ile nadir tür arasında fark olmadığı için pahalı tür getirilirse bugün pek satmaz. Ama 2000'li, 2010'lu yıllarda kur daha uygun olduğu için alım listelerine bakarsanız C. atropersonatus (peri çöpçü), C. eques (süvari çöpçü), C. pantanalensis gibi türleri görebilirsiniz. Pahalı da olsa bu türler hala ülkemize geliyor ve yerel olarak üretiliyor, yani sorun yasak olmaları değil fiyat sebebiyle pek kimsenin almaya yanaşmaması. Gulper gibi türler için de benzer bir durum söz konusu olabilir.

3. Pangasius insan boyunu aşan bir balıktır, ama bilmeyeni kandırıp yavrusunu 20 litrelik akvaryumlara satıyorlar. O yüzden yasaklanmalı. Hem hayvana yazık, hem hobiciye. Pangasius, RTC, dev gurami, gerçek timsah balığı vb. bir metreyi geçen hayvanlar bakılabilecek canlılar değildir. Hemibagrus ise açıkçası kişisel olarak ilgilendiğim bir cins olduğu için örnek verdim, yine pahalı olduğu için gelmiyor ama 30 santim civarı büyüyen, 300 litre gibi bir akvaryumda bakılabilecek bazı türleri var (en yaygın olanı H. olyroides). Yani challenger gibi bakılması için yüzme havuzu gerektiren balıklara nazaran çok daha uygun türler, ama yine fiyat sebebiyle ülkeye ulaşmıyor.

4. Zürafa kedi balıkları üç cins altında sınıflanır, Auchenoglanis, Parauchenoglanis ve Notoglanidium. Bunlardan ilk ikisi benim imkanlarımın dışında balıklar, 750 litre gibi bir hacme ihtiyaç duyarlar. İstanbul'da bir yerde ("hadi yasa dışı iş yapalım" diye başlayan bir konu altında isim söylemek pek istemiyorum, bu yerler izinli, belgeli yasal iş yerleridir ancak ne olur ne olmaz, isimleri anıldı diye başlarına iş çıkmasın - Hobihanem'i bile silsem mi diye düşünüyorum ama büyük ve kalitesi bilinen bir yer olduğu için herhalde sorun olmaz) geldi diye haber aldım. Acaba hangi cins, Notoglanidium ise alırım diye gittim. Auchenoglanis çıktı, o yüzden almadım. Bildiğim kadarıyla hayvanlar hala dükkanda. Mermer pim benzer bir şekilde rast geldi, ama bu da havuz isteyen dev bir balık.

5. Pleko dediğimiz emeçli kedi balıkları (loricariidler) çok fazla tür içerirler ve bu türleri ayıracak bilim insanı sayısı azdır. Dolayısıyla bilimsel olarak tasvir edilmemiş, binomial sistemde isimlendirilmemiş pleko sayısı çoktur. Akvaryumcular doğadan bu hayvanları topladıkları zaman ne isimle satarız sorusuna, her hayvana bir sayı vererek cevap bulmuşlardır. Yani ilk türü Loricariid-001 (L001), ikincisini Loricariid-2 (L002) vb. olarak adlandırıyorlar. Şu an 500'den fazla L-sayısı var. Bunlardan bazıları tanımlandı ve isimlendirildi (örneğin bendeki L106'nın Latincesi şu an Hemiancistrus guahiborum), ancak L-numaraları akvaryumcular ve hobiciler tarafından tanındığı için daha fazla kullanılıyor.

6. Gulperı en son bir buçuk yıl önce gördüm ve hayvan satıldı, yani şu an gidip alabileceğiniz bir yer aklımda yok. Son olarak gulper hayranı iseniz daha önce de değindiğim gibi banjo ile başlamanızı tavsiye ederim. 100 litre akvaryumda rahatlıkla bakılabilir, görünümü ve davranışları benzerdir, ve İstanbul'da veya İzmir'de oturuyorsanız hemen yarın gidip alabilirsiniz (kurulu sisteminiz varsa tabii). [EDIT]Carcharodon,2024-07-08 00:08:37[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

welscatfishÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 28/05/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 61
welscatfishÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2024 02:27
Öncelikle hap değerindeki bilgileriniz için teşekkür ederim şu ana kadar bu kadar bilgili birine rastlamamıştım öncelikle evet bir petshopun yasak demesi yasak olduğu anlamına gelmez ama getirmek için yalvardığını söylemişti bu sebepten dolayı doğruluk payı var 2. olarak evet bizim kışımıza dayanması mümkün değil ve ölür bu doğru ama belki de o yüzden yasaktır kışın doğaya bırakıldığında hayvana yazık olmaması için ve hiçbir şekilde türkiye de veya yakınlarında üretimi olmadığı için çok pahalı olarak geliyor bu balık için iletişimde olduğum dışardan balık getirebilen arkadaşlarda da mevcut olarak bulunmuyor özel sipariş üstüne getirtiyorlar ve bu sebepten tuzlu oluyor oldu ki bu balığı çok araştırdın buldun aldın balık sadece canlı yem ve donmuş karides yiyor bir de yurt dışında balıkları beslemek ve bizdeki somon gibi yaygın olan dondurulmuş talapia balığı ona nerden ulaşacağımı bilmiyorum karides halledilir o da olabilir yasaklanma sebebi dediğim gibi tuzlu olması her şeyiyle 3. olarak çöpçülerden zaten anlamam bir de siz latince ve kod isimlerini kullanınca iyice zorlaşıyor ama sizi anlamak için araştırmamı yapıcam size bir sorum olacak 800 litrelik akvaryumum var monster karma yapıcam genel olarak kedi balıklarından oluşan ve malum çok pislenecek sizden bana çok iyi temizleyen çöpcü ya da kedibalığı çöpcü önermenizi isticem tabi monsterde olur mu bilmem red tailin ağzına kaçarsa ne olur bilemem o yüzden size danışıyorum ve evet gulper karmada beslenmez normal şartlarda kendinden büyük balıkları yiyebilen bi varlık sonuçta ama onu bi şekil halletmeyi düşünüyorum 4. olarak timsah balığı karma tankıma düşündüğüm bi balık lakin çok fazla türü var melezleştirilmiş gerçek timsah balığı dediğiniz hangisi oluyor ve evet banjo balığına da sıcak bakarım neden olmasın ufak bir araştırma yaptım şimdi ama maalesef gulperdan vazgeçmem mümkün değil bu balıkla kafayı bozdum maalesef banjoyu nereden temin edebilirim irfan beye nasıl ulaşabilirim teşekkürler iyi akşamlar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LaterthanbeforeÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2023
İl: Afyon
Mesaj: 829
LaterthanbeforeÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2024 05:25
[QUOTE=welscatfish]Öncelikle hap değerindeki bilgileriniz için teşekkür ederim şu ana kadar bu kadar bilgili birine rastlamamıştım öncelikle evet bir petshopun yasak demesi yasak olduğu anlamına gelmez ama getirmek için yalvardığını söylemişti bu sebepten dolayı doğruluk payı var 2. olarak evet bizim kışımıza dayanması mümkün değil ve ölür bu doğru ama belki de o yüzden yasaktır kışın doğaya bırakıldığında hayvana yazık olmaması için ve hiçbir şekilde türkiye de veya yakınlarında üretimi olmadığı için çok pahalı olarak geliyor bu balık için iletişimde olduğum dışardan balık getirebilen arkadaşlarda da mevcut olarak bulunmuyor özel sipariş üstüne getirtiyorlar ve bu sebepten tuzlu oluyor oldu ki bu balığı çok araştırdın buldun aldın balık sadece canlı yem ve donmuş karides yiyor bir de yurt dışında balıkları beslemek ve bizdeki somon gibi yaygın olan dondurulmuş talapia balığı ona nerden ulaşacağımı bilmiyorum karides halledilir o da olabilir yasaklanma sebebi dediğim gibi tuzlu olması her şeyiyle 3. olarak çöpçülerden zaten anlamam bir de siz latince ve kod isimlerini kullanınca iyice zorlaşıyor ama sizi anlamak için araştırmamı yapıcam size bir sorum olacak 800 litrelik akvaryumum var monster karma yapıcam genel olarak kedi balıklarından oluşan ve malum çok pislenecek sizden bana çok iyi temizleyen çöpcü ya da kedibalığı çöpcü önermenizi isticem tabi monsterde olur mu bilmem red tailin ağzına kaçarsa ne olur bilemem o yüzden size danışıyorum ve evet gulper karmada beslenmez normal şartlarda kendinden büyük balıkları yiyebilen bi varlık sonuçta ama onu bi şekil halletmeyi düşünüyorum 4. olarak timsah balığı karma tankıma düşündüğüm bi balık lakin çok fazla türü var melezleştirilmiş gerçek timsah balığı dediğiniz hangisi oluyor ve evet banjo balığına da sıcak bakarım neden olmasın ufak bir araştırma yaptım şimdi ama maalesef gulperdan vazgeçmem mümkün değil bu balıkla kafayı bozdum maalesef banjoyu nereden temin edebilirim irfan beye nasıl ulaşabilirim teşekkürler iyi akşamlar dilerim.[/QUOTE]

Ters yüzen çöpçü olabilir belki temizlik yapıyormu bilmiyorum ama adında çöpçü kelimesi var :D
Bu balığın büyüklerini yiyemezler muhtemelen.[EDIT]Laterthanbefore,2024-07-08 05:26:07[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarcharodonÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 147
CarcharodonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2024 11:08
1. Beslenme konusunda gulperlar ne yazık ki sorunlu. Yurt dışında bile bilinçsiz beslenme sonucu B vitamini eksikliğinden bir yıl içerisinde ölüyorlar. Vitamin takviyesi yapılmalı (resif akvaryumcuları hassas deniz balıkları için aynı şeyi yapıyorlar, onlara sorabilirsiniz) ve tiaminaz enzimi içermeyen balıklar verilmeli. [URL=http://www.gartersnake.info/articles/2012/all-about-thiaminase.php]Bu linkte[/URL] (balıkçıl yılanlar için yazılmış da olsa) hangi balıkların güvenli olduğunu görebilirsiniz. Amerika'da bu yüzden tilapya veriyorlar, ancak mesela bizdeki tatlı su levreği de uygundur. Diğer bir yaklaşım ise akvaryumda lepistes kolonisi yetiştirmek ve gulperın kendi iştahına göre arada bir iki tanesini avlamasını kabul etmek. Tabii hayvanın aşırı yememesi ve koloniyi yok etmemesi için önlemler da alınmalı.

2. Gerçek timsah balığından kastım, lepisosteid balıklar yani aligatör balığı, Florida timsah balığı vb. türlerdir. Benzer şartlarda evrimleşmiş, aynı sınıfta olmasalar da görünümü ve davranışı benzer olan Ctenolucius, Boulengerella, Xenentodon vb. cinsler de akvaryumlara daha uygun oldukları için timsah balığı adıyla satılır. Mesela gerçek timsah balığı olan alligator gar 20000 litre ister, aslında tetralarla akraba olan Hujeta gar ise 500 litre.

3. Kanımca 800 litrelik bir hacim için en uygun "çöpçü" konuşan vatozdur. Testere gibi yüzgeçleri olduğu için cichlid dolu akvaryumlarda bile ona sataşan olmaz. Ancak RTC arowana boyunda balıkları yutabildiği için bir süre sonra saldırmayı deneyecek, dikenleri sebebiyle hem kendi ölecek hem de vatozu öldürecektir. Ayrıca çöpçü balıklarının akvaryumu temizleme özelliği yoktur, sadece fazla besini tüketirler ve içinde RTC olan bir akvaryumda fazladan besin kalacağını zannetmiyorum. Yani hayvanı kendi çöpçüsü olarak düşünebilirsiniz. Filtrasyonu yüksek tutarsanız ve beslenmeden sonra dip süpürgesi ile dibi temizlerseniz kirlilik açısından sorun olmaz.

4. Son olarak RTC 800 litrede belki bir yıl kadar bakılabilir, daha sonra yer yokluğundan acı çekmeye başlar. Geri alacak bir yer varsa bir süre bakabilirsiniz ama ben tavsiye etmem. Eclipse cat, grasscutter cat, Colombian wood cat, four-lined pim gibi orta boy kedi balıkları çok daha uygun olur, ya da gerçekten heybetli bir balık istiyorsanız Sorubim lima (kürekburun, ama kaplan kürekburun almayın çok daha fazla büyüyen bir tür) 800 litreye uygundur. [EDIT]Carcharodon,2024-07-08 11:10:00[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

welscatfishÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 28/05/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 61
welscatfishÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2024 17:11
Evet anladığım kadarıyla gulper nazlı ve zor bi balık ama dediğim gibi bu türden vazgeçmicem ve bu türü karma monster tankına alıştırmaya çalışmaktan başka bir seçeneğim yok ama bir monster ve kedibalığı türünün nasıl bu kadar nazlı dayanıksız hassas ve ezik olduğunu anlamış değilim eğer gulperla ilgili benle paylaşabileceğiniz başka bilgiler varsa lütfen sakınmayın ve lepistes kolonisi fikrine gelince bu da daha önce duymadığım bi fikir veya olay bunun yerine bolca gambusya atabilirim gambusya üreticisi bir tanıdığım var tanesini uygun fiyata getirtebiliyor dondurulmuş gambusya da satıyor tatlı su levreği dondurulmuş karides canlı yem dondurulmuş gambusya ve türkiyede bulabilirsem tilapya bunlar seçeneklerim gibi şimdilik bir de kan kurdu ve un kurdunu deniyeceğim gerçek timsah balığına gelirsek evet doğada 3 metreyi bulan türler ama o 3 metreye çook uzun zamanla gelebilen türler ama ben zaten akvaryumuma florida gar düşünüyordum daha desenli daha güzel görünümlü gerekirse sonradan havuza geçiş yaparım RTC ye gelirsek evet çöpcü olarak kendisini kullanabilirim RTC nin yanında Silurus glanis avrupa yayın balığı da beslemeyi düşünüyorum değil besliyeceğim çarşamba akvaryumla beraber bu 3 tür elimde olucak gulper biraz tuzlu kendisini kaybetmeyi istemem umarım bunun için bana verebileceğiniz bi kaç bilgi vardır kürekburun da yine araştırmalarımda olan bir tür ama türkiyede o kadar az besleniyor ki kimisi leşci normal balığı sindiremez diyor kimisi hamsi vermiş hamsiyi kusmuş açıkcası bu akvaryumun sürekli büyük giderleri olucak çünkü kuru yemi kabul etmeyen 2 tür var gulper ve timsah umarım gulperi karides ya da tilapiayaya timsah balığını da kan kurduna alıştırabilirim hergün bu beyefendilere canlı balık almak tuzlu olacaktır yazdığınız diğer kedibalığı türlerini de hemen araştırma listeme alıyorum teşekkürlerimi iletirim.

Emin olun RTC silurus glanis gibi balıklar aşırı büyüyebiliyor bu canavarların her şeyi yeme kapasitesi var teşekkür ederim öneriniz için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir