Balığın güzelliği çiftleşmeyi etkiler mi?
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2009 21:53
Eren Bey çok kesin ve net konuşmuşsunuz
4d ve 4e zebrayı akvaryuma bıraktınız. Kimin kimle eş olacağı şansa olmuyor sonuçta. Balıklar bireysel kararlarına göre eş yapıyorlar. Bu da balıkların dış güzelliğine ya da yaptığı kura bağlı olduğunu diye düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2009 21:58
[QUOTE=tahir94]Eren Bey çok kesin ve net konuşmuşsunuz
4d ve 4e zebrayı akvaryuma bıraktınız. Kimin kimle eş olacağı şansa olmuyor sonuçta. Balıklar bireysel kararlarına göre eş yapıyorlar. Bu da balıkların dış güzelliğine ya da yaptığı kura bağlı olduğunu diye düşünüyorum.
[/QUOTE]
Benim sp erkeği kendi boyutundaki güzel balıkla hiç çiftleşmiyor gidiyor çelimsiz 5 cm boyundaki sarı olmayan bir spyle çiftleşiyor.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2009 23:50
Güzelliğe bakarak erkeklerin dişi eş seçme gibi olaylar balıklarda daha doğrusu hayvanlar aleminde çoğunlukla yoktur . Genelde erkekler gösterişili ya da tabiri caizse süslü olurlar. Dişiler genelde gösterişsiz ve sıradan olur. ama balıklarda kimi zaman tezinize paralel davranışlar gözlemlenebilir.
Hayvanlarda önemli olan soyu devam ettirmedir. Soy devamı için erkek bireyler arasında en kuvvetlisi ilk çiftleşme hakkını alır. Haliyle sağlıklı nesil için en sağlıklı ve en kuvvetli erkeğin baskınlığı alması doğaldır. ki bunu çoğu zaman balıklarda da görebiliyoruz. Fakat örneğin bir lepistes erkeğinin baskın olma durumu bu olayda etkili olmaz çünkü 10 erkek 1 dişi olsa 10 erkekte 1 dişiyi döllemeyi başarır. Çünkü bölge belirleme olayı yok. Bölge belirleyen cichlid türlerinde (kolonisel çok eşli gruplar oluşturanlarda) baskın erkek bölgenin büyüylüğüne göre tamamını ya da büyük kısmını ele geçirirse en kuvvetli birey olarak tüm dişilerle (ya da büyük bölümü ile) çiftleşme hakkını elde eder. Eş tutanlarda durum kısmen farklı kimisinde en kuvvetli erkek ilk hazır dişiyi eş olarak seçer kimi zamanda (simdi yazacağım kişisel görüşüm) genlerini aktarabileceği en iyi dişiyi seçer . Bu olay nadiren dişilerde tersine etki olabilir . Genelde memelilerde en iyi erkek ve dişi genlerini ileri nesillere taşıma davranışının balıkların bir kısmında da olma ihtimali üzerine bu şekilde olabileceğini tahmin ediyorum diyebilirim. Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2009 00:02
Hayvanlar(bizim içinde geçerli) iç güdüsel olarak iyi genleri olan bireylerle çiftleşmek ve böylece sağlıklı yavrular meydana getirmek ister.Doğal seleksiyon denebilir.İyi genleri olanlar daha kolay çiftleşir ve daha çok yavru sahibi olur bu sayede bir zaman sonra sadece iyi genler kalır.Balığın formu ve ihtişamı önemlidir hem erkek hem dişi için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2009 09:41
Canlı doğuran türler için kesinlikle etkilemez diyebilirim.Ama eşini seçen türler genelde sürüdeki en güzel ve en güçlü bireylerle eş tıtuyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2009 10:06
Güzel olma çok göreceli bir kavramdır size göre çok güzel olan bir balık kendi aralarında belki kayda değer bir balık değildir. Bence eş seçme balığın görüntüsüyle alakalı değil balığın karekteri ile alakalıdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2009 10:17
Buna yönelik 2 adet yazı okumuştum.Yanılmıyorsam birisi bilim teknikte,diğeri de biyolojiye dair bir kitaptaydı.
Çeşitli deneyler ve gözlemler yapılmış.Dişilerin her zaman bizim gözümüze en güçlü görünen erkeği seçmediğini ortaya çıkarmışlar.Hayvanların bıraktıkları salgılardan ve kokulardan çiftleştiklerinde ortaya ne kadar sağlam bir bireyin çıkacağını hesaplayabildikleri üzerinde dumuşlar.Bunu da şunlarla desteklemişler.Şu an türü hatırlamıyorum ama bir kuş türüne ait erkekler bir bölgede toplanıyor ve dişiler yukarıda uçuyor.Dİşi beğendiği erkeğin yanına iniyor ve eşleşme gerçekleşiyor.Biyologlar bu seromoniden önce güçlü görünen erkekleri not almışlar.Erkek sayısı daha fazla dişi sayısı daha azmış.Bu duruma göre eşleşme tam olsa bile bir miktar erkek dışarıda kalacak demektir.Yalnız işin ilginç yanı dışarıda kalan erkeklerin hepsi biyologların belirlediği zayıf erkekler değilmiş.İçlerinde azımsanmayacak düzeyde kendi notlarına ekledikleri güçlü erkekler de varmış.Bundan daha ilginci ise seçilmeyen erkeklerin çoğu ileride bir hastalık çıktığında ilk ölen bireyler olmuş.Burdan da her ne kadar fiziksel olarak güçlü görünse de hayvanların eş seçerken genetik güce de baktığı sonucu çıkıyor.Biz genetik gücü de kalıplı ve heybetli bir birey olarak tanımlayabiliriz ancak büyüklük güç demek değildir.Güç bireyin sağlıklı olmsı ve direncidir.Doğada hayatta kalmasına genelde bunlar yardım eder.Bu nedenle de dişiler genetik anlamda en güçlü erkekleri tercih etmişler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir