Balıklarda su yüzeyine yakın dolaşma


RhayaderÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 254
RhayaderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2015 22:47
Son günlerde balıklarım su yüzeyine yakın daha çok duruyorlar. Sebebi ne olabilir, yorumlarınızı bekliyorum. Olabildiğince detaylı bilgiyi aşağıda yazdım, umarım bu sayede daha doğru yorumlar alabilirim.

Akvaryum 100 litre. Üstteki boşluk, kum vs çıkarırsanız yaklaşık 85 litre. Epey bitkili bir akvaryum, şöyle diyebiliriz, her yeri ve zemini yemyeşil görmesek de epey yoğun.

Balıklar genelde canlı doğuranlar, corydoras türleri, sae, otocinclus, cüce vatoz ve kardinal neon, ayrıca epey de karides var.

Corydoraslar, otolar ve vatoz genelde zeminde, arada corydoraslar yukarı fırlayıp iniyorlar. Kardinal neonları yeni aldım, hep birlikte ortada takılıyorlar. Sae de sürekli etrafta geziniyor. Diğer balıklar her zaman yüzeyde değil, ancak eskiden daha çok gezinirlerdi. Karidesler ise her yerde, yetişkinler daha çok elodeaların tepesinde, diğerleri elodea dallarında ve zeminde geziniyor.

Su sıcaklığı 26 C'de sabit, ancak evin sıcaklığı epey yüksek, havalar soğuyunca bayağı köklediler kazanı.

15 günde bir su değişimi yapıyorum, %30-50 civarı ve dip çekimi. Nitrit 0 ppm, nitrat ise son zamanda biraz yükseldi gibi ama tolere edilmeyecek kadar değil, en son 15-20 ppm'den 30 ppm civarına yükseldi, 20 ml Toxivec ilave ettim, su değişim yapma şansım olmayınca.

Akvaryum kurulalı nerdeyse 3 ay oldu, sunsun hw-803b dış filtre kullanıyorum, gayet memnunum, son günlerde debisi düştü gibi geliyor, her ne kadar epey hızlı aksa da eskisi gibi su dökülme sesi çıkmıyor, tabii bu su seviyesini eskiye göre biraz yükseltip akıntıyı azaltmak için yönünü hafif cama döndürmemle de alakalı olabilir, ancak yine de akvaryuma çevirince eskisi gibi değil sanki, ama emin değilim.

Günde 2 yemleme yapıyorum, yavrular olduğu için son dönemde biraz fazla atıyor olabilirim, ancak hiç birikmiyor.

Oksijen yetersizliği olabilir denmiş genelde, ancak üstte plastik tam kapak olsa da dış filtre ve ısıtıcı boruları için delikleri biraz genişlettim, oradan hava giriyor, yüzeyde akıntı var, ayrıca bu kadar bitki ile oksijen yetersizliği olamaz diye düşünüyorum.

En çok nitrattan şüpheleniyorum, balıklarda arada bitkilere sürtünme oluyor, ama nitrat için balıkların tolare edebileceği değerler daha yüksek deniyor, ayrıca sürtünme genelde amonyak ve nitrit yükselince olur deniyor. Nitrit 0 ppm ise, ki yaklaşık 1,5 aydır böyle, amonyak artması mantıksız geliyor.

Bu arada bir kaç haftadır devam eden bu duruma rağmen herhangi bir ölüm yok. Cumartesi fırsat bulabileceğim, filtre temizliği, dip çekimi ve su değişimi yapacağım. Filtre temizliğinde tabii ki akvaryum suyu kullanacağım, ancak merak ettiğim bir konu var, daha önce hep iç filtre kullandım, dış filtre temizliği sırasında filtre kovası içindeki suyu tamamen boşaltmalı mı yoksa su ile doluyken filtreleri tek tek çıkarıp ufak sıktırıp geri mi koymalı, buna da cevap verebilirseniz sevinirim.

Şimdiden yorum yapacak arkadaşlara teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2015 00:39
Solungaç parazitide olabilir herşeyi su kimyasına yüklememek gerekli.Aslında yüzeysel olarak bakmazsak okadar derin okyanuslarda yüzüyoruzki  sebebi şudur demek hiç bir zaman doğru ve net bir çözüm olamaz.  . Bir hastalıkta yada uygunsuz bir durumda çoğu zaman belirtiler benzer oluyor. Dün bakırsülfat kullanımı sonrasında aynı belirtileri yaşadım. Bazılarında su yüzeyine yakın yüzme bazılarında sürtünme ,bazılarında baygınlık ve birkaç tanesinde ölüm meydana geldi. Demek istediğim her türün bile aynı hastalık için farklı septomları varken o yüzden üzerine çok fazla düşmemek gerekli. Keşke memleketimizde tahlil yaptırabileceğimiz biryerler olsa. Suda mı sorun balıktamı sorun var kesin teşhis ile çözüme ulaşabilsek. Bence bir süre gübrelemeyi keserek su değişimlerine bu şekilde devam edin. Solungaç kapakçıkları dikkatli gözlemleyin. RedMap872015-01-08 00:40:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeferÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11797,1[/B]
Kayıt: 02/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 3824
NeferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2015 14:40
Benimle aynı hacimde bir tankınız var. Ben normalde 3 günde bir su değişimi yapardım ama Ankara suları çok kötü olmasından ve su değerleri sürekli değişkenlik göstermesinden sebep en kötü haftada 1 olmak üzere su değişimi yapıyorum. 15 günde bir su değişimi yaptığım ilk dönemler bu tür sorunlarla çokça boğuştum. Dış filtrenizi temizleyip, su değişimlerini haftada %25 - %30 olarak yaparsanız bence çok daha iyi olur. Bitkiler açık alan bırakmadıysa budamak veya bir yerde toplamakta faydalı olabilir.
Parazit olduğunu düşünmek için su yüzeyine yakın yüzmek dışında bir çok belirtide olması gerekli, bunu gözlemleriniz doğrultusunda bence çok rahat fark edersiniz.

Dış filtre temizliği için ; filtre içinde ki tüm suyu boşalttıktan sonra, akvaryumdan çektiğim su ile filtre içinde ki malzemeleri yıkayıp filtreye tek tek yerleştiriyorum. Daha sonra dinlenmiş su ile takviye yapıp işlemi bitiriyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir