BALIKLARIN YANIK KALMASI
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2013 12:39
Bütün hobicilere selamlar,bugün bu konuyu açmak istedim benimde merak ettiğim aynı zamanda herkesin detaylı bilmesı gerektiğini düşündüğüm yanık kalma meselesi. Büyük boyutlara ulaşan balıklar az hacim de yanık kalır bunu birçoğumuz biliriz ama bazen belli bir boya kadar az hacim de bakabilirsin tarzı şeylerde konuşulmuyor değil. Balık yanık kalmaması için mesela oscar tek başına en az 150 litre ister diyelim bu oscar yanık kalmaması için doğduğundan beri hacımn 150nın altına dusmemelımı eger bellı bır boya kadar mesela 70 lıtrede bakılırsa (10cm olana kadar) sonra buyukn tanka alınsa yanık kalırmı?Bu konuda aydınlatıcı bılgılerı olan tecrubelı hobıcılerden bılgı paylasmalarını rıca edıyorum
omardaing 2013-03-14 14:05:49
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2013 14:04
Eğer iyi bir filtrasyona ve sağlam bir biyolojik döngüye sahipseniz aslında çok büyük hacim o kadarda gerekli değil.Ancak küçük akvaryumlarda su değerleri çok daha değişken ve uygun değerlerde bulunmadığı için balıklar genelde hiçbir zaman max. boylarına ulaşamayacaklar yani yanık kalacaklardır.Yanık kalan balıklarında iyi su şartlarına sahip daha geniş hacimli tanklara alındığında büyümeye devam etmesi gibi istisnai durumlarda vardır.Mesela aquaponic sistemlerde normalde 50 litrede herhangi bir türden 10 balık besleyebiliyorsak(örnek veriyorum balık türü vb. dikkate almayınız) bu sistem kurulmuş 50 litrelik bir akvarumda 20 balık besleyebiliyoruz.Çünkü su değerleri uygun oluyor ve sudaki biyolojik döngü sebzeler sayesinde hızlı ve kaliteli şekilde gerçekleşiyor.Sizin sorunuza gelirsek 70 litre bir akvaryumda 10 cm ye kadar büyütmüş olduğunuz bir astronotu 150 litreye alırsanız elbette 25-30 cm olana kadar büyüme devam edecektir.Ancak 2 yaşına kadar 50 litrede büyttüğünüz misalen 15-16 cmye ulaşmış bir astronot 500 litreye dahi koysanız asla 30-35 cm boyutlara ulaşamayacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2013 15:21
Bu yanık kalma olayı nedir açıklarmısınız ? Her türde olur mu ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2013 15:54
Yanık kalma olayı, bir canlıyı ne kadar iyi şartlarda besler, ne kadar kaliteli yemler verir, ne kadar uygun türlerle bir arada bulundurursanız, o kadar iyi şekilde gelişir.
Olay bundan ibaret.
Şimdi siz oscarı 150 litrede beslerseniz, istesenizde fazla gelişemez. Tabiyatında yok. Geniş alanlar gerekiyor. 2 adet oskar için minimum 400 lt alan gerekir. Bakın, köpek balıkları bile akvaryumda dönebileceği kadar büyür. Ne yaparsan yap fazla büyütemezsin. Ayrıca canlıların çoğu küçükken çok hızlı gelişirler. Olgun yaşa geldiğinde büyümeleri durur. Bu sebeple, yavruluğundan itibaren, uygun hacimde, uygun türlerle beslenmesi gerekmektedir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2013 16:03
Yanık kalma, canlının olumsuz çevre şartlarına karşı gösterdiği adaptasyondur. Bu adaptasyon sağlandıktan sonra maalesef o canlının gelişimi asla normal ortamda yaşayan türdeşleri kadar olmaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2013 16:43
Direkt anlamak için size bir kolaylık göstereyim. Bonsai sanatını bilirsiniz, gerçek bonsai'ler bazen asırlık ağaçlardır ve çoğu zaman 1 metreyi bile geçmezler. Aslında olay basittir. Bitkiyi genç yaştan itibaren çok az bir toprak içine bol budamalar yaparak adapte edersiniz, az besin vardır, şartlar zordur, bitki hayatta kalabilmek için yaprak boyunu küçültür, dallarını ufaltır, gelişimi yavaşlar... Çakma bonsaileri ayrı tutup baktığınızda gerçek bonsai'ler kendiyle yaşıt ve aynı türden ağaçlarla birebir aynı formdadır, ama minyatürdür. İşte bu olay balıklarda "yanık kalma" denilen olayla çok benzer. Yani büyüme durmuş, minyatür kalmış balık-ağaç. Sebebi de zor şartlardahayatta kalabilmek...
Baktığınız zaman bu ağaç 20 yaşından büyüktür, görüntüsüyle ulu bir ağaç şeklindedir ama minyatürdür...
Baktığınız zaman bu ağaç 20 yaşından büyüktür, görüntüsüyle ulu bir ağaç şeklindedir ama minyatürdür...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir