beta test-2
Henuz beta acemisi sayilirim (uretim konusunda :)
Ilk denememde su mercimekli, bol bitkili tasli bi akvaryumda betalarim uremeye calisti. Yuva bir turlu toparlanmadi dagildi gitti, erkek hergun bir kismini yedi yumurtalarin. Sonra kalanlarida ben baska yetiskin baliklara yanlislikla yem yaptim.
Bu sefer ikinci denemem:
1- Akvaryumda tas, bitki birakmadim. filtereyi kapattim. 28derece yaptim.
2- Kopuk yuva dagilmasin diye bir plastik piknik tabagini kesip ters cevirip su yuzeyine yerlestirdim. Kopuk yuva cok buyuk olmasada dagilmadi. Bunu basarabildim sonunda.
3- Aksam eve geldigimde yumurtalari buldum. Disiyi cikarttim. Erkek dusen yumurtalari tekrar yapistiriyor ama dusmeyenleri de surekli durtukluyor. Sanki yumurtalar azalmaya basladi??? Bu beni biraz rahatsiz etti.
4-Kotu bi hareket belki ama gece erkegide disari cikarttim. Akvaryuma bir hava motoruyla hava basmaya basladim. Yuva akintidan cok az zarar gordu.
5- Sabah uc bes yere dusmus yumurta disinda bi zararim yok. Ne olacak bakalim sonuclari sizinle de paylasmak isterim. Dusen yumurtalardan birsey cikacak mi onu cok merak ediyorum???
not: bi hazir disi betam daha var. bu testin sonucuna gore onu da deneyecem bi hafta sonra.
not2: disi betalarim kucuk sayilirdi. 3 hafta kadar erkekle birlikte +bi suru lepistes falan, 70litrelik bitkili akvaryumumda takildilar. Kucuk olmalarina ragmen siskin gozukmeye basladiklarinda kucuk 10l'lik akvaryumuma aldim erkekle 1 disiyi. Akvaryumu hic bolmedim. Erkek disiyi yanina gelirse kovaliyordu ama onun disinda bir hirpalanma olmadi 4. gunun aksaminda yumurtalari buldum.
disileri eminonunden kosk'ten 3 milyona aldim (daha once aldiklarima gore hakketen kucuk disilerdi).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Demekki erkek beta yumurtaların bir sekilde kuflenmesini de mi engelliyor?
Bir sonraki disiyle bu sefer ilk yavru yumurtadan cikar cikmaz erkegi ayiracagim.
Not: Akvaryumumda hic tuz veya baska bir ilac kullanmamıstım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yasin bey çok kereler bettadan yavru almış biri olarak şunu söyliyeyim ''erkeği yavruları en az kendi başlarına rahat bir şekilde yüzmeye başlayıncaya kadar ayırmayın''. Merak etmeyin erkek yumurtaları yemez (en azından bu güna kadar yumurtasını yiyen bir erkek betayla hiç karşılaşmadım). Erkek devamlı yumurtalarla ilgilenir, düşenleri toplar, yuvadaki yumurtaların sirkülasyonunu sağlar... Kısacası erkek olmadan yumurtaların neredeyse hiç şansı yok. Hatta yavrular çıktıktan sonra belirli bir süre daha yuvada kalmalıdırlar çünkü yüzemezler. Bu süre zarfında da erkeğe muhtaçtırlar. Yavrular kendini kurtarana kadar erkek yanlarından ayrılmamalı.
Bu kısma kadar aslında çok da zor değil ama yavrular çıktıktan sonra daha fazla kayıp verebilirsiniz. Aldığınız yumurtalar çok çok ufaktı değil mi??? Düşünün bir; o yumurtalardan çıkan yavrular ne boyda olur, onların ne kadarını sağ sağlim büyütebilirsiniz??? Betta benim gözümde çok özel bir balıktır o yüzden yazdım bunları.
İnşallah bir sonraki yavrularınızı sağ sağlim yaşatabilirsiniz. Onların da yavrularını görmek nasip olur umarım...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir