Bir sarı prensesin hayat hikayesi
Yumurtalarını döktüğünü düşündüğüm kırmızı prensesin ağzının içindeki siyahlığı farkedip, hala hamile olduğunu farkettim.Onu da kusturdum 5 tane yavru çıktı, üstelik kese falan hiç kalmamış gayet büyükler.
Bugün 24. günü idi yumurta almasının.
70 balık olunca kimin eli kimin cebinde belli olmuyor, böyle sürprizler oluyor. 9 adet de kırmızı prensesim var ana tankta.
Şimdi anlıyorum ki gerçekten de balıklar bu kadar büyümeden asla kusturulmamalı.
Gençlere ders olsun bu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben de ana akvaryumumda 8 tane(4 dişi 4 erkek) kırmızı prenses besliyorum. Yavruları bence de biraz erken kusturmuşsunuz. Bildiğim halde 2 gün önce aynı hataya ben de düştüm. Akvaryumda fazla kaya vardı. Kayalardan çıkmıyorlardı ve yem yerken bile ışık hızıyla yemi kapıp tekrar kayalara dalıyorlardı. Haliyle ben de üreme durumunu takip edemedim. Kayaları azaltmak ve kayaların olduğu yerde dip çekimi yapmak için kayaların hepsini boşalttım. Bir de ne göreyim? 2 tane yavru yüzüyor. Dişilerin 3'ünün ağzı dolu. Hemen tüm balıkları yedek tanka aldım. Yavruları yakaladım. Ağzı dolu olanlardan bir tanesinin yavruları tıpkı sizinkiler gibiydiler, hatta yumurta keseleri çok daha küçüktü. Yaşarlar diye tahmin ederek kusturdum. Onları geçici olarak hava motoru bağlı günde %50 su değişimi yapmak üzere kavanoza aldım. Sıcaklık 26-27 dereceydi. Büyükler de 1 gece yedek tankta beklediler. Bu esnada dişilerden biri stres yapıp yumurtaları kustu ve diğerleri de yediler. Şu anda kusturduğum yavruların hiç biri yaşamıyor ama akvaryumda bulduğum 2 yavru da gayet sağlıklılar. Az önce kayaları tekrar koyup balıkları ana akvaryuma almak için gittiğimde bir baktım 7 yavru daha var. 2 taneyi alırken görememişim demek ki. Onları da ayırdım. Şimdi yedek tankta o yavrular var. Ağzı dolu olan 1 dişi kaldı onun da henüz yumurta halinde. Bundan sonra yumurta keseleri tamamen kaybolmadan kusturmamaya devam
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sanırım biraz sabirli davranıp dogal yolla balıgın kusmasını beklemek en mantıklısı,üstelık 12.14.15.20.hatta 10. gün mü kustursam çelişkisine düşülmemiş , endişe duyulmadan gelişimini tamamlamıs saglıklı yavrulara kavusulmus olunur.Saglıklı balıklar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Evet, dün kırmızı prenseslerin bu kadar gelişmiş bir şekilde doğduğunu gördükten sonra bir daha asla 20 günden önce mecbur kalmadıkça kusturmam ya da anneyi ayırırım.
Bu fotoğraflarını yayınladığım 8 adet keseli yavruya da Allah yardım etsin, inşallah onlar da sağlıklı yavrular olurlar,
Fotoğrafları yollamaya devam edeceğim. Aslında durumları da iyi görünüyor. Şu an itibarıyle 8 sarı prenses 5 de kırmızı prenses yavrum oldu :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Alper bey, kusturma işleminde bence kesin bir gün belirlemek doğru değil. Bazen yavrular 12. günde gelişimini tamamlamış ve kusturulmaya hazır hale geliyorlar, ama bazen bu 16-18 gün sürebiliyor. Eğer kusturulacaksa 2 günde bir balığın ağzına bakarak bu anlaşılabilir.
Umarım yavrularınız bundan sonra hiç kayıp vermeden sağlıklı bir şekilde büyürler. Fotoğrafların devamını bekliyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
20 gün kusturalım demişsiniz de normalde zaten 20-21 günde kendi bırakıyor. Bu yalnış olur. Ayırmak en iyisi aslında. Benim 19.günde bırakan ahlim var. Süreyi iyi düşünün derim.
Yani kusturacaksanız 18-19-20.günde kusturmayın ayırın sadece.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu nedenlerle eğer kusturma yapılacaksa 12 gün geçirilmemelidir. Geçirildiğinde kusturma işlemi amacından sapmış olur.
Tecrübe kazanılmışsa 8 günde dahi bu işlem belli şartlar sağlanarak yapılabilir.
Normal bir yavrulukla tıklayın 10. günde yavruları alabilirsiniz (sıcaklık 28 derece), egg thumbler kullanarak tıklayın, 3.günden itibaren yavruları alabilirsiniz. Tavsiye edilen ise 12. gündür (Yumurta keseleri ya tamamen kaybolmuştur, ya da kaybolmak üzeredir.)
Egg thumbler yani kuluçka aparatları aslında yavrularını tüküren, ağzı sıkı olmayan, az ve iri yumurta veren (Frontosa v.b.) türler için geliştirilmiştir. Tecrübeli değilseniz ve amacınız üretim değilse malawiler için kullanmanız zorunlu değil, tercih meselesidir.
Asla ilk yavrulaması olan balığı kusturmayınız, ileride yumurtalarını gerektiği gibi sahiplenmemesine, üreme isteksizliğine v.b. sebep olabilirsiniz.
Dekorsuz yavru
1 2 3 4 5
Bu linkte 8 günlük kusturduğum yavrularımın resimlerini görebilirsiniz, şu an o resimdeki balıklardan yavru (Torun) sahibi olmak üzereyim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ulvi bey çok güzel bir açıklama teşekkürler.
Meriç Başer ve alphanakay, size de ilginizden dolayı teşekkür ederim.
işte bugünün fotoğrafı, arada bir serbest yüzüş yapıyorlar, tepelere çıkıp yorulup aşağı iniyorlar, kırmızı prenses yavruları ise beslenmelerini sürdürüyor ayrı bir kapta.:
Resim düzenlendi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Artık ucubeden ziyade balığa benzemeye başladılar, keseler gittikçe ufalarak gövdelerinin içine doğru gidiyor, ve artık zamanlarını dipte süreklenerek değil, yüzerek geçiriyorlar.
Tanktaki balıkların kendilerini yemeye çalışmalarına ise hiç aldırmıyorlar
Kayıp da yok 8/8. Tabii önceden hava kabarcıklarıyla parçalanan 8 taneyi saymazsak
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir