bitki akvaryumunda ışık seçimi
Bitki akvaryumlarında ışıklandırma hakkında çok detaylı olmasa da lamba seçerken neye göre seçmemiz gerektiği hakkında bir takım bilgileri paylaşmak istedim.
Öncelikle bu grafik Sylvania’ nın Grolux sayfasından alınmıştır. Burada 2 çeşit grolux lamba vardır. Bir tanesi normal grolux diğeri de grolux geniş spectrumdur. Bunlara ait dalga boyu eğrilerinin haricindeki üçüncü eğri ise fotosentezin meydana geldiği en uygun dalga boyunu göstermektedir.
Grafikten anlaşılacağı üzere fotosentezin en uygun dalga boyları 400-450 ve 600-700 arasıdır.
Dikkat ederseniz burada ne Kelvin değeri nede Lümen değeri ile ilgili bir değerlendirme yoktur.
Zira lümen ışığın parlaklığını ifade eder ve dolayısı ile insanın daha net, iyi görmesini anlatır.
Bitki gelişimi ile ilgili bir değer ifade etmez.
Bu grafikte de görüldüğü üzere insan gözünün hassas ve daha iyi gördüğü dalga boyu 500-560 arasındadır ve yüksek lümenli lambalarda bu dalga boyları çok yüksektir.
Kelvin ise renk sıcaklığı anlamı taşır ve baktığımız objenin bize nasıl göründüğünü, bizim nasıl gördüğümüzü anlatır. Aynı Kelvin değerinde iki lambanın dalga boylarının da aynı olması beklenmemelidir.
Sonuç olarak;
Lamba seçimlerinde yeterli watt olmak şartı ile lambalarda ilk aranılacak özellik dalga boylarıdır. Yüksek olması gereken dalga boyları 400-450 ve 600-700 aralığıdır. Renkler ile ifade etmek gerekir ise kırmızı ve mavi tonlarıdır. Sonrasında bir miktar yeşil ve sarı gelmektedir.
Grafiklerden anlaşılacağı üzere tercih edilecek lambaların başında her ikiside kullanılmak şartı ile grolux ve grolux wide spectrum gelmektedir. Zira biri kırmızı ağırlıklı diğeri mavi ağırlıklıdır. Kırmızı ağırlıklı olan grolux modeli bulunduğunda bunun yanına (2 grolux) bir adet Aquastar eklenmesi doğru olacaktır. Aquastarın fazla kullanılması durumunda bitkiler daha hızlı bir büyüme göstereceklerdir. Ancak denge kurulamaz ise alglerde aynı hızla büyüyebilirler.
İşin ilginç tarafı verilen grafiğe göre osram floranın bizlerin fazlaca talep ettiğimiz lambalardan çok daha fazla, hatta en az grolux kadar uygun bir lamba olmasıdır.
Diğer taraftan 840 ile 865 kodlu lambaların görsellik haricinde katkıları az olmakla birlikte hemen hemen aynıdır. Hatta 840 kodlar - diğer lambalarda mavi yoğunlukta ise-kırmızı dalga boyunun yüksek olması sebebi ile bitki gelişimine faydası daha fazladır.
Not: İnternetten derlemedir. Yanlış veya eksik yorumladığım yerler var ise lütfen bildirin. Yapabileceğiniz katkıları lütfen yapalım.
Beğenenler: [T]181465,Camlicacemal[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba, bahsettiğiniz lambaların içinde 840 kırmızı dalga boyu spec performansı iyi gözükmesine rağmen akvaryuma yansıttığı sarı rengi ile dezavantajlı duruma geçiyor esasen çok kolay bulunan ve ucuz bir flo, bir dönem 840+865+aquastar denemiştim burdaki amaç mavi-kırmızı ve yeşil dalga boylarını kullanabilmekti, bitki için özel flolarda genelde böyle kullanıyorlar hatta yeşilin ciddi pik yaptığı da söylenebilir, bu özellikte sylvanianın geçmişte ürettiği daylightstar tri fosfor denen bu speclere oldukça yakın olduğunu düşünüyorum. Eğer 4 lamba kullanılacaksa ve güzel fotoğraflar çekilmek isteniyorsa en azından bir flo yüksek ra değeri ile aqustar olmalı diye düşünüyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
840 kodlu lambanın verdiği ışığı her ne kadar sarı olarak algılasakda aslında yeşil ışık veriyor. 865 kodlu lambada yeşil ışık değeri daha fazla olduğu için bize daha beyaz gibi görünüyor. Yani insan gözünün en iyi gördüğü yeşil ışık dalga boyuna daha yakın. Buda tamamen kişinin zevkine kalıyor. Önemli olan eğer sylvanianın fotosentez grafiğini doğru kabul edersek yeşil dalga boyu mavi ve kırmızı rengin yarısı kadar bile değil. Durum böyle olunca dediğiniz yeşilin pik yaptığı lambalardaki yeşilin yalnızca daha parlak, aydınlık ve insan gözünün daha iyi algılayabildiği bir akvaryum görüntüsü elde etmel için kullanıldığı ortaya çıkar ki bunlarda full spectrum lambalardır diyebiliriz. Bunlarda dahi bitkili akvaryumlar için yinede mavi ve krımızı dalga boylarının tatminkar olması gerekir. En iyi kombinasyonun mavi için aquastar, kırmızı ve yeşil için grolux olduğu aşikardır. Bunların yanına konulacak lambalar yalnızca görüntü amaçlı olacaktır. Osram floraya yine dikkat çekmek isterim. Harika bir spectrumu var, neden tercih edilmiyor bilmiyorum, aslında flora ve 840-865 te oldukça iyi görünüyor. 840-865 in de birlikte kullanılmasının pek bir önemi de yok. Kendi akvaryumumda t5 grolux bulamadığım için 3 adet 39w aquastar kullanıyorum. Bitki gelişimi ile ilgili bir sıkıntım yok, gerçi fazla ihtiyacı olan bitkilerimde yok. Bir ara grolux t5 bulursam ekleyeceğim ve gayet güzel olacağını düşünüyorum.
Ayrıca fotoğrafçılıktan pek anlamam, ancak iyi fotoğrafın iyi ışıkla çekileceğini biliyorum. İyi ışık demekte yüksek lümen ve uygun kelvin değeridir diye düşünüyorum.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhabalar Serkan Bey,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Birde biolux vardı katologda ne yazık ki hiç bir yerde bulamadım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Serkan bey içime su serptiniz ,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Konuyla ilgili yaptığım kısa bir araştırmada lümen, renk sıcaklığı ve renksel geri verim ile ilgili bazı bilgileri sizinle paylaşmak istedim:
Kaynak: http://www.prolux.com.tr/teknikdetay-isik-kaynaklarinda-aydinlatma-ile-ilgili-temel-kavramlar-7.html
Lümen
Işık kaynaklarının ışıksal gücünü gösteren ölçü birimidir. Işık kaynaklarını verecekleri ışık miktarları ampulun elektriksel gücünden farklı olmaktadır. Bu nedenle ışık kaynaklarının ışıksal güçlerinin değerlendirilmesi kaynağın elektriksel gücü değil de ışıksal gücünün göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Örneğin;
100W klasik ampul 1380 Lümen, 70W CDM-T / HCI-T ise 6600 Lümen ışık vermektedir. Buradan da anlaşılacağı gibi 70W metal Halide ışık kaynağı 100W lık ampulden 4.8 kat daha fazla ışık üretmektedir.
Lux
Aydınlık seviyesi ölçü birimidir. Metrekareye düşen lümen miktarını gösterir.
Işık Kaynaklarının Renksel Karakteristikleri
Tüm ampuller aynı renk ışık vermez. Işık karakteristiği bakımından doğru ışık kaynağı seçmek için, iki parametre önemlidir: yayılan ışığın sıcaklığı ve renksel geri verimi.
Renk Sıcaklığı
Uploaded with ImageShack.us
Işık kaynağı ortamda yaratılmak istenen etki açısından çok önemlidir. Işık kaynakları genelde soğuk ya da sıcak olarak adlandırılır. Ancak, çeşitli kaynakların etkileri arasında nesnel bir değerlendirme yapabilmek için bu tip öznel adlandırmalar yetersizdir. Kesin ve doğru bir ölçeklendirmeye ihtiyaç duyulur ve bu da ilişkisel renk sıcaklığı kavramı tarafından sağlanır.
Pratik olarak 4 kategori şunlardır:
2500 – 2800 K. Warm/Crosy. (Sarı – Sıcak) Enkandesen, sodyum ve 827, 927 kodlu floresan-kompakt floresan ampullerin rengi. Kişisel ve sıcak ortamlarda, huzur verici, rahatlatıcı ışığa ihtiyaç duyulur ve bu da ilişkisel renk sıcaklığı kavramı tarafından sağlanır.
2800 – 3500 K. Warm/Neutral. (Sıcak Beyaz – Doğal) Halojen, 830, 930, floresan ve MASTER Colour 830 ampullerin rengi. İnsanların aktif, rahatlatıcı bir ışığa ihtiyaç duyduğu ortamlarda tercih edilir.
3500 – 5000 K. Neuteral/Cool. (Doğal - Soğuk Beyaz) 840, 940, floresan 942 MASTER Colour ve MHN Metal Halide Ampullerin rengi. Etkin bir soğuk ışığa gereksinim duyan ticari mekanlar ve ofislerde tercih edilir.
5000 K. And above. Daylight. (Gün Işığı) Gün ışığı ve soğuk gün ışığı. Gün ışığına çok benzeyen ışık rengi, örneğin 850, 865, 965 floresan renkleri.
Uploaded with ImageShack.us
Renksel Geri Verim
Işık rengi seçildiğinde, ışıkla yaratmak istenilen etki tamamen elde edilmiş gibi bir anlama yaygındır.
Halbuki gerçekte durum böyle değildir. Işıkla yaratılmak istenen etki ışık renginin yanında, renksel geri veriminin de bir sonucudur ve bu iki parametre tamamen ayrı değerlendirilmedir. Enkandesen ampuller ve soğuk gün ışığı kaynakları tamamen doğal renksel geri verim karakterstiğine sahiptir. Halojen ampuller içinde aynısı geçerlidir. Bunun sebebi, bu kaynaklardan çıkan ışık spektrumunun devamlılık göstermesidir. Diğer taraftan, deşarj lambalarının çoğunda bu spektrum parçalı yada çizgiseldir. Bu da onların çok kötü (alçak-basınçlı sodyum deşarj lambası) ve mükemmel (MasterClour 942 ampuller) arasında değişen renksel geri verim özelliklerini belirler. Belirli bir ampul seçerken, renksel geri verimlerinin iyice anlaşılmış olması gerekmektedir. En fazla 100 olmak üzere standartlaştırılmış bir değer olan Renksel Geri Verim (CRI) bu anlamda belirleyici bir ölçüdür. Renkler en net, yüksek CRI değerine sahip bir ışık kaynağı altında görülebilir. Şunu da belirtmekte fayda var ki, ancak benzer renk sıcaklığına sahip ampullerin CRI değerleri arasında kıyaslama yapmak anlamlı sonuçlar verecektir.
Pratikte 3 kategori bulunmaktadır.
CRI değeri (Ra) 90 ve 100 arasında. Mükemmel renksel geri verim. Uygulama: Renklerin doğru olarak algılanmasının öncelikli hedef olduğu anlardır.
CRI değeri (Ra) 80 ve 90 arasında. İyi renksel geri verim. Uygulama: Renklerin doğru algılanmasının birincil hedef olmadığı ancak yinede iyi bir renk sunumu gerektiğinde.
CRI değeri (Ra) 80 ve altında. Kötü renksel geri verim. Uygulama: Renklerin doğru algılanmasının önemli olmadığı durumlarda.
Bu sınıflandırma, elbette ki, uygulamanın ampullerden beklentilerine bağlı olarak yapılmıştır. Örneğin, bir ampul (Ra = 60) mağaza için yetersizken, yol aydınlatması için uygundur.
Çeşitli lamba tipleri için örnek renk tayfları aşağıda verilmiştir. Renk tayfları bir ışık kaynağının ışığının hangi tonları ne oranda barındığını gösteren grafiktir. [URL= ][/URL][URL= ][/URL]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir