Bitki aydınlatmasında son teknoloji SMD t
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2009 23:26
Biz örneklerde watt cinsinden vermeye çalıştık değerleri.
3 jipi olan 3 wat yakıyora
akvaryumtr 2009-11-16 23:28:50
1 jipi olan 1 wat yakar...
watt hesabı daha pratiktir. Tek jipliden 3 adet takmakla = 3jipliden bir adet takmak aynı verimi verir. Işık spektrumları fotosenteze uygun olmalı ki zaten aldığınız herhangi bir mavi led mavinin tüm spektrumlarını verdiği için mavi olayını halledersiniz. Bazı ledlerin mavinin sadece kısa bir bölümünü yansıttığı da iddia ediliyor incelemek lazım. Her söylenen söz doğru değildir. Fakat normal bir mavi ledle de verim alınır. Çünki bitki mavinin büyük bir bölümünü kullanıyor.
Kırmızı bir led de kırmızının tüm spektrumlarını verir.
Burda fotosentezin pik yaptığı tepe noktaları aldığınız ışıkta bulunmalıdır.
http://web.sakarya.edu.tr/~saimo/resimler/unite05-03.jpg alttaki grafige uygun renkler seçilmelidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2009 13:57
Ben alırken fazla incelemedim tam rengini beyaz dedim çıkardı yaktı aldım aşağıdaki linke göre hangisi onuda bilmiyorum lümen değerleri ve kaç amper kullanıcam fln üzerinde yazan tek ibareler dirençlerin değeri 1500 yazıyor 3 çipli.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2009 19:15
Şerit ledleri kullanan çok insan olmasına rağmen forumda çok eleştri geldi konuya dair... O nedenle hiçbir fikre kayıtlı kalmamak lazım. Ben bu sistem verimlidir diyorumsam sizin de araştırmanız gerekecektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2009 21:11
Arkadaşlar ledlerden verim almak için spectrum aralığını iyi belirlemek gerekir(Yapıcağınız sistemde yetiştireceğniz bitkiye göre led kullanmak birinci kural).Bana sorarsanız power ledler daha verimli olur gibi bitki yetiştirme için.Konuyu açan arkadaş baya bişey yazmış ben elektrikten pek anlamam ama sunu belirtiyim ilk msjlarda lümen ince hsplar için gerekli denmiş falan bu nasıl birşeydir ki.Bitki yetiştiricekseniz spectrum ve lümenle işiniz var wattla değil..İşte florasanlardan örnekler vermişler konuda lümen değerlerini yazmışlar.Bende şöyle bir örnek vereyim aranızda bitkili akvaryum ile ilgileinpte metal halide lambalarını bilmeyen yoktur.70 watt metal halide lambası yaklaşık 4600 lümen değerlerine ulaşır.Yani floresan olsun metal halide olsun ledlerin bunlarla kapışabilmesi için sizin yapığınız led sisteminn lümen değerleri ve spectrum aralıkları yaklaşık değerlerde olmalıdır yok yani 400 watt metal halidenin verimini 100 watt ledle yakalarsınız falan bunlar hikaye:)
He ama derseniz ki ısınma ve enerji tüketimi hepsini tokatlar o zaman saygı duyarım ama bulundugumuz durum içinde led sistemleri daha 2 3 yıl bitki yetiştirmede bence tercih sebebi olmamalıdır...Son olrak bir arkadaş konunun başlarında yazmış edlerle hightech sistem beslemek biraz hayal ama lowtechte iş görür diye sonuna kadar katılıyorum hightech bir tank yükseklik olrak kesinlikle ledler için fazla gelir .En güzeli 150 watt metal halide alın herkes mutlu olsun:P
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2009 14:05
Bu kadar mesajı okudum tartışmasından güzel sözlere kadar tebriklerden üzüntülü anlara kadar galiba led e geçmeden biraz daha yapılmış örneklere ihtiyacımız var...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2009 15:05
Arkadaşlar;
ben sizler gibi daha fazla örnek görmeliyiz, henüğz erken yorumlarına katılmıyorum. Bildiğim bir şey var %80-90 enerji tasarrufu sağlıyor diyen arkadaşların araştırmadan yazıyor oluşudur. Enerji maliyeti floresanlar ile hemen hemen aynıdır. bazı tipleri %10 tasarruflu olurken bazıları %10 daha fazla enerji tüketebiliyor. Bunu anlamanın tek yolu Lümen/watt değeridir. Yani birim watt ile ne kadar parlaklık sağlayabileceğimizdir. floresanlarda bu değer 55 ile 70 arasında değişirken ledler de 70 in üzerine çok nadir geçer. Tek avantajı ömürlerinin uzun olması ve her yıl değiştirme sıkıntısı olmamasıdır. Ama şuda açık ve nettirki, birkilerde istenilen verim alınabiliyor. Bunun örneğini Maltepe pet de gören arkadaşlarımız zaten aramızda mevcut
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2009 23:14
Tasarruf önemli değil bence önemli olan hobi amaçlı uygulamalar olmal, akvaryumcu iseniz o başka, smit tipli çok renkli olanları nerden alabiliriz bilen varmı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2009 23:48
Ankara - Ulus'daki konya sokaktan alabilir veya internetten sipariş verebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2010 12:59
Konya Sokakta esnaf zanatkar pasajında 2.katta konyalı elektrikte bulabilmiştim 3 çipli şerit ledi başka yerlerin tek çipli fiyatına 3 çipli almıştım oradan
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2010 18:14
Selamlar.
Yaklaşık 1 saattir konuyu okumaktayım. Konu içinde karşıt görüşler, yer yer tatsız tartışmalar ve az da olsa faydalı bilgiler buldum.
Bahsi geçen teknoloji gerçektende çok faydalı ve değerlendirilmesi gereken bir teknoloji olabilir. Okuduklarım doğrultusunda olabilir diyorum, olur diyemiyorum, oldu hiç diyemiyorum.
Denenmişliği çok az. Sadece iki örnek göze çarpıyor. Serkan Bey; olumsuz düşüncelerinin dışında kendisini mağdur ve kandırılmış hissediyor anladığım kadarıyla. MaltepePet'in yaptığı denemeden ise ilk ağızdan bir yorum gelmemiş ki bildiğim kadarıyla kendisi de forum üyesi. İğnelenmiş ve kendisinin isminin geçtiği bu konuda tek bir yorum yapmaması düşündürücü.
Yazdıklarım doğrultusunda Forum ve Site Yöneticilerinden bir ricam olacak.
Konu ve bu yeni teknoloji hakkında teknik değerlendirme yapabilecek kapasitede değilmim ancak daha oturmamış ve denenmemiş bir sistemin Bitkiler ve Bitki Akvaryumları : Işık CO2 ve Ekipmanlar başlığının altında iddalı bir başlık ile iğneli durması çoğu akvaristin yanlış yönlenmesine sebep olabilir. Bu sebepten dolayı bahsi geçen teknolojinin kendisini ispat edinceye kadar sabit konular arasından çıkartılmasını Sayın Yöneticilerimizden rica ediyorum.
Sayılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 09:30
Yaklaşık 1 aydır kullanıyorum, sabah 8 de kalkıyorum yakıyorum gece yatarken 12 gibi kapatıyorum, güneş gören yerde camda yosunlanma oluyor birtek onuda 2 adet cüce vatozla çözerim sanırım discusla uyumlu olarak. Bitki olarak cobamba var şu an bitki alamadım henüz gelişmesi güzel bir kaç tanesi dibinden filiz çıkarmış birde getirdiğimde çok kirliydi üstü yosunlu gibiydi çamurumsu yıkamadan koydum o yosunlar bitkiye birşey yapmaz sanırım.
badboy87 2010-01-10 09:33:03
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 01:34
Bir lokantanın akvaryumunda görmüştüm bunlardan ışık kalitesi iyidi fakat bulamadım bulduklarım da var hani şu aksesuarcılarda satılan cinslerinden arabaların önlerine falan takıyolar güzel görünsün diye. Ama konunun en başında flerosan içine minik ledler yerleştirilmiş gibiydi çokta güzeldi.İzmir de nerde bulabilirim bu tarz bir lamba bilen varsa umarım yardımcı olur
Saygılar.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 21:43
Sanırım bitkiler için uygun lümen / spektrumlu ledleri kolaylıla temin edene kadar floresanlarla idare edeceğiz.
Size de geçmiş olsun Serkan Bey, umarım başka yerlerde kullanabilirsiniz ledlerinizi.
GaMeR 2010-01-20 21:44:24
Size de geçmiş olsun Serkan Bey, umarım başka yerlerde kullanabilirsiniz ledlerinizi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2010 22:32
Yapacağım karşılaştırmada, floresan aydınlatmanın yaygın olarak kullanılması sebebiyle, ledlerle bu sistemi karşılaştırmayı uygun buldum.
Işık şiddeti birimi, fizikte candela olarak kabul edilir. Şimdi candela ve fotosentez arasındaki ilişkiyi gösteren bir grafiği inceleyelim;
Grafikte görüldüğü gibi, belirli bir ışık şiddeti seviyesine kadar, ışık şiddetinin yükselmesine bağlı olarak reaksiyon ( fotosentez ) hızı artıyor.
İkinci grafiğimizde de, reaksiyon hızının CO2 ile arasındaki ilişkiyi görüyoruz. Buna göre, aynı CO2 oranına sahip olunsa da, ışık şiddetinin artması, reaksiyon ( fotosentez ) hızını arttırmaktadır.
Işık şiddetini, akvaryumlarımızda kullandığımız aydınlatma sistemlerinden elde ettiğimize göre, karşılaştırma yaptığımız floresan ve led sistemler arasındaki fakı formüllerle açıklamaya çalışalım;
Candela'nın, yani ışık şiddetinin hesaplanması;
http://img193.imageshack.us/i/b07be0270056b2f7191712d.png/ formülüne göre yapılır.
Burada Φ ile ışık akısı(lümen), I ile ışık şiddeti gösterilmiştir.
Beyaz ışığı göz önünde bulundurarak;
Bir floresanın 1 w başına ürettiği ışık akısı (lümen) değeri 55 birimdir. Işık şiddetini formüle göre hesaplarsak; 1 w başına 4,37 birim ışık şiddeti üretmektedir.
Bir ledin 1 w başına ürettiği ışık akısı (lümen) (markadan markaya farklılık göstermesi sebebiyle minimum değeri alıyoruz, floresanda olduğu gibi) değeri 18 birimdir. Işık şiddeti formülüne göre hesaplarsak; 1 w başına 1,43 birim ışık şiddeti üretmektedir.
Yani floresanın ürettiği ışık şiddeti, ledin ürettiği ışık şiddetinin yaklaşık olarak 3 katıdır ki, floresan ve led aynı renklerde ışınları gönderseler dahi,yukarıdaki grafiklere göre reaksiyonun artması için belirli bir değere kadar ışık şiddetinin yükselmesi gerektiğinden, ledlerin fotosentez için performansı düşüktür.
Benim çok üzücü olsada (led sistemlerin verimlerinin de yeterli düzeyde olmasını tercih ederdim) şu andaki duruma göre floresan sistemi verim açısından daha tatminkar. Elbette bu yaptığımız karşılaştırma standart led ve standart floresan arasında idi. Bugün yaptığım araştırmalardan sonra, aşağıda linki bulunan sitede, değerleri daha yüksek olan ve bununla birlikte verimliliği de yükselen led çeşitleri de bulunmaktadır.
Ancak maliyetleri de normal ledlere göre daha yüksek. Fiyat vermemin doğru olup olmayacağını bilmiyorum ama öğrenmek isteyen arkadaşlarım özel mesaj atabilirler, cevaplandırmaktan mutluluk uyarım.
Umarım yakın dönemde led lambaların da bizim kullanımımız çerçevesinde performansı makul fiyatlarla artar ve daha ekonomik ve tasarruflu harcamalar yapabiliriz.
Yazımı bu noktaya kadar okuyan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim
Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir