Bitkili de uyku modu
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2008 00:43
Merhabalar,
Konuyu açmadan forumda yaptığım aramada benzer çok konu ile karşılaştım ancak genelde Cichlidler ele alınmış, nasıl yemlerim, dip çekimini nasıl hallederim v.s. bitkili akvaryumlar için detaylı bir tartışmaya rastlamadım. Sorum şu;
Akvaryum ile bir süre çeşitli sebeplerden dolayı fazla ilgilenilemeyecek ise (iş yoğunluğu, tatil v.s.) akvaryumu uyku modunda bir süre tutabilmek mümkün müdür? neler yapılmalıdır, neler yapılmamalıdır?
Işık mikarını azaltmak mı,süreyi azaltmak mı, gübrelemeyi, CO2'yi azaltmak mı, yoksa hepsi birden mi, hatta bir kısmını tamamen kesmek mi doğru olacaktır.
İstenen, bitkiler de gelişim durmaya yakın olmalı (zira budama yapılamayacak), ama bozulmamalılar.
Yanıtlar en az 1- 1,5 aylık bir süre su değişimi de yapılamayacağı kabul edilerek verilmelidir.
Balıkların yemlenmesin de, sabit ölçekli gübre ilavesinde sorun yaşanmayacaktır (bu kadarını yapabilecek birileri var ), aydınlatmanın açılıp kapanmasından bahsetmeye gerek yok zaten otomatik (sorun miktar ve süre de).
İyi dileklerimle...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2008 01:33
Işık miktarını azaltmanın en iyi sonucu vereceğini düşünüyorum. CO2 azalırsa kuvvetli ışık varken enerjiden cesaret alan bitki sudaki karbonatı parçalayıp karbonu oradan almaya çalışıyor bu da sertlik düşüşü dalgalı pH ve sorunlar demek. Gübresiz durumda bitki yaprakları delinip, renk kaybına uğrayabilir, bitkinin korunması tehlikeye girer. Işık azlığı; besinin yeterli kullanılamaması ve bu besinin yosunlara kalması demek, bu yüzden gübreleme ve co2 yi de bir miktar (bu miktarı ancak deneysel olarak bulabilirsiniz) düşürmeniz gerek.
Saygılar,
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2008 00:16
Sayın Yalçın,
Bu durumda hem ışık, hem CO2, hem de gübre miktarında bir miktar kısıntıya gitmek, ancak miktarları deneme yanılma ile öğrenmek gerekli anladığım kadarıyla.
O zaman bu yıl deneyip bir daha ki yazın, biraz daha doğru bir uygulama belki de bir sonra ki yıl daha doğru bir uygulama olanağı elde etmiş olabileceğim. Dilerim sonu hüsran olmaz. ilginize teşekkür ederim.
İyi dileklerimle, saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2008 00:46
Rica ederim. Dene yanılma yoluyla bulunan değerler ileriki zamanlarda tutmayabilir, içindeki bitkilerin büyüme ve besin çekme hızı gerçekten önemli.
Saygılar,
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2008 01:14
Eğer tür ve miktarlar da önemli bir değişikliğe gidilmemişse, oturmuş bir tankta işe yarayabilir diye düşünüyorum. Ön görünüzü unutmayacağım.
İyi dileklerimle, saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir