Blue Zaire Mobaları ürettik


oxygen866Çevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 195
oxygen866Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 22:23
Tebrik ederim sizi mobalar çok güzel balıklar ve yavru aldığınız için ayrıca tebrik ederim.Gerçekten zor yavru alınan bir tür fiyatları bundan dolayı yüksek sanırım.
Bol yavrulu günler dilerim.
oxygen8662008-06-17 22:00:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquamaniaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 30/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 152
AquamaniaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2008 14:26
Herkese merhaba,
 

 

 
 

 

 

 

 

 
 
Sırasıyla ilk birkaç günlük halleri ve sonraki 15, 20 günlükken ki halleridir.
Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hawkeyexÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2006
İl: Samsun
Mesaj: 53
hawkeyexÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2008 13:11
Murat bey öncelikle sizi tebrik ederim. Henüz tam olarak herşeyi anlaşılamamış bir türü rahatlıkla üretebilmek gerçekten büyük bir başarı. Bence asıl başarı ise tüm yaptıklarınızı doğru ve yanlış gözetmeden hepsini bizimle paylaşmanızdır. Maalesef bu tür konusunda tecrübesi olan bir çok hobici küçük ama önemli detayları paylaşmamaktadır. Benim sizden öğrenmek istediğim konu ise balıklarınızı yemleme detaylarınız. Yemleri kendiniz yaptığınızı yazmışsınız. Bu konuyu biraz daha detaylandırabilirmisiniz. Yemleme öğünleriniz nedir? Yemleri yaparken kullandığınız malzemeleri hazırlama ve saklama koşulları nedir? Bu konularda biraz daha detaylı açıklamalar yaparsanız bizim gibi Mobalara gönül vermiş akvaristlere çok faydalı olacaktır. Paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler.
Saygılar
Erkan AKLUM

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquamaniaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 30/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 152
AquamaniaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2008 16:44
[QUOTE=hawkeyex]Murat bey öncelikle sizi tebrik ederim. Henüz tam olarak herşeyi anlaşılamamış bir türü rahatlıkla üretebilmek gerçekten büyük bir başarı. Bence asıl başarı ise tüm yaptıklarınızı doğru ve yanlış gözetmeden hepsini bizimle paylaşmanızdır. Maalesef bu tür konusunda tecrübesi olan bir çok hobici küçük ama önemli detayları paylaşmamaktadır. Benim sizden öğrenmek istediğim konu ise balıklarınızı yemleme detaylarınız. Yemleri kendiniz yaptığınızı yazmışsınız. Bu konuyu biraz daha detaylandırabilirmisiniz. Yemleme öğünleriniz nedir? Yemleri yaparken kullandığınız malzemeleri hazırlama ve saklama koşulları nedir? Bu konularda biraz daha detaylı açıklamalar yaparsanız bizim gibi Mobalara gönül vermiş akvaristlere çok faydalı olacaktır. Paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler.
Saygılar
Erkan AKLUM
[/QUOTE]
 
 
Sayın Erkan bey,
 
Tebrik ve takdirlerinize teşekkür ederek, merak ettiklerinizi yanıtlamaya çalışacağım...
Cevabıma başlarken yazınızdaki bir hususa tam manasıyla katılmadığımı belirtmek isterim. Frontosa Moba'ların "tam olarak her yönlerinin anlaşılamamış" olduğu düşüncenizi maalesef paylaşmıyorum zira bu balık diğer yakın varyetelerinden (kitumba,kapamba vs) veyahut yakın türlerinden (burundi,ikola blue, blue sambia vs ) çokta farklı değildir, gerek su parametreleri gerek habitatları gerek sosyal davranış biçimleri ve üreme evreleri benim gözlemlediğim, tecrübelerim ile sabitlediğim kadarıyla  ortak paydalara sahip canlılardır. Dolayısıyla Moba'ların efsaneleştirilip, hobici gözünde sanki mitolojik canlılarmış ve bakımları imkansız gibi lanse edilmesi ,bu balıklara gönül vermiş akvaristlerde özgüven eksikliğine yol açmaktan öteye geçmeyeceği kanısındayım.
Her ne kadar ortak paydalara sahip olsalarda Moba'ların bazı nüanslara sahip olduklarınıda söyleyebilirim, ki bunların başlıcası bence "beslenme" dir. Ben balıklarım için kafamda bir beslenme şeması çıkarırken ilk prensibim olan "gerçeği modelleme" fikrine uydum yani bu balıklar kendi doğalarında hangi sıklıkta ne tüketerek besleniyor hangi mevsimlerde ne bulupta ne yiyorlar bunları araştırarak işe başladım ve "vahşi doğadan" yakalanmış balıklar için en münasip olduğunu inandığım yem içeriğine ve beslenme  programına ulaştım. Balıklar için temel muhteviyat hepimizce malum olduğu üzere protein miktarı yüksek olan besinlerdir. Bunun için dana yüreği vs gibi karasal hayvanların eti yerine su ürünleri ürünleri tercih ettim ve fosfor zenginliği bakımından hamsi ve denizalası kullanıp, karides ile zengişleştirdim. Bu bahsettiğim besinleri kesinlikle mevsiminde bolca taze olarak "tabla" tabir edilen balıkçı tezgahlardan aldım ve kesinlikle dondurulmuş "fresh" tabir edilen hallerinin kullanımına muhalifim. Nispet olarak birim yem içinde 1/2 oranında karides, 1/4 oranında hamsi ve son çeyrekte denizalası kullandım. Bunları bir blender kullanarak beraberce çektim ve öğünleri kadar ayrı ayrı paketledim, lazım oldukcada çıkarıp kullandım. Bu yemleri kullanma sıklığım haftada bir kez veya on günde iki kezdir. Kesinlikle ne fazla ne eksik farklı bir istisnai duruma yer olmaksızın bu tarif ve programa uydum. Lakin bu tarif ve fasıla balıkların vahşi yakalama, doğadan toplama olduğu düşünülerek tasarlanmıştır. Farklı menşeilere sahip balıklar için nasıl olur ne biter hiçbir fikrim olmamakla beraber tavsiye eder olmak istemem.
 
saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HıcınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1143
HıcınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 09:43
[QUOTE=Aquamania]
 
Her ne kadar ortak paydalara sahip olsalarda Moba'ların bazı nüanslara sahip olduklarınıda söyleyebilirim, ki bunların başlıcası bence "beslenme" dir. Ben balıklarım için kafamda bir beslenme şeması çıkarırken ilk prensibim olan "gerçeği modelleme" fikrine uydum yani bu balıklar kendi doğalarında hangi sıklıkta ne tüketerek besleniyor hangi mevsimlerde ne bulupta ne yiyorlar bunları araştırarak işe başladım ve "vahşi doğadan" yakalanmış balıklar için en münasip olduğunu inandığım yem içeriğine ve beslenme  programına ulaştım. Balıklar için temel muhteviyat hepimizce malum olduğu üzere protein miktarı yüksek olan besinlerdir. Bunun için dana yüreği vs gibi karasal hayvanların eti yerine su ürünleri ürünleri tercih ettim ve fosfor zenginliği bakımından hamsi ve denizalası kullanıp, karides ile zengişleştirdim. Bu bahsettiğim besinleri kesinlikle mevsiminde bolca taze olarak "tabla" tabir edilen balıkçı tezgahlardan aldım ve kesinlikle dondurulmuş "fresh" tabir edilen hallerinin kullanımına muhalifim. Nispet olarak birim yem içinde 1/2 oranında karides, 1/4 oranında hamsi ve son çeyrekte denizalası kullandım. Bunları bir blender kullanarak beraberce çektim ve öğünleri kadar ayrı ayrı paketledim, lazım oldukcada çıkarıp kullandım. Bu yemleri kullanma sıklığım haftada bir kez veya on günde iki kezdir. Kesinlikle ne fazla ne eksik farklı bir istisnai duruma yer olmaksızın bu tarif ve programa uydum.
[/QUOTE]
 
Özellikle bu kısım dikkatimi çekti, birincisi "karasal hayvanların eti yerine su ürünleri ürünleri tercih ettim" cümlesine kesinlikle sonuna kadar katılıyor ve bu durumu yazılı olarak ifade ettiğiniz ve bizlere tekrar hatırlattığınız için teşekkür ediyorum. Oldukçe önemli bir konu, bizler işin biraz kolayına kaçıp hazır yemi basıyoruz, yemin içeriği ne... dalak, böbrek... yani karasal hayvanlar.
 
Diğer dikkatimi çeken ve sormak istediğim konu da ( yanlış anlamadıysam tabi), balıklarınızı haftada bir veya on günde bir beslemeniz. Bu öğünlerin dışında herhangi bir yem vermiyormusunuz ?
 
Bizde "bu Frontosalar ne kadar iştahsız" diyoruz.
 
Allah daha bol yavru almanızı nasip etsin, konunuzu dikkatle takip ediyorum, saygılar.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Leontheprof.Çevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 536
Leontheprof.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 10:09
Öncelikle moba üretimindeki başarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum ,umarım yavrularınız kayıpsız büyür. Benim de yemleme konusunda aklıma takılan haftada bir verdiğiniz yem dışında bir daha yemleme yapmıyormusunuz.Birde haftada bir olduğuna göre bol miktar olmalı,bu miktarı biraz daha açarmısınız,yani bir öğünde ne kadar yem vermeliyiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquamaniaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 30/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 152
AquamaniaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2008 13:04

Kendi yaptığım yemin dışında markalı yemlerden kullandığım Dainichi XL Pro'dur. Öğün sıklıkları ve miktarları hakkında daha önceki yazılarımda merak edilenleri zaten cevaplamıştım.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E=MC2Çevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 513
E=MC2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2008 07:49
Selamlar Murat Bey
 
Benimde su an geçici olarak. 120*50*60 tankımda 2e16-20cm   5d15cm mobalarım var. İnşallah bende kısa zaman sonra sizin gibi seri üretime geçicem KahkahaKahkahaKahkaha bu arada bu 7 balığa lazım olan tank nedir. Ben 160*70*70 Düşünüyorum? Birde bu balıkların kurları nasıl oluyor merak ediyorum?
 
Teşekkürler..
Saygılar....
soslufikir2008-11-21 07:49:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquamaniaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 30/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 152
AquamaniaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2008 12:26

Frontosa moba kolonisi ister 7 li olsun, ister 17 li hiçkimse şu ölçüler iyidir bu kadar lt yeter diyemez, çünkü tank ne kadar büyükse o kadar iyidir. Tabii ki kafamızı önümüzdeki ekranlardan birazcık kaldırıp evlerize, içinde bulunduğumuz mekanlara, odalara şöyle bir baktığımızda varolan tek gerçekle karşılaşıyoruz ki bu bizi hayal gücümüzü bir kenara bırakmaya itiyor. Zira kiminin eşi, kiminin anne-babası, kimininde maddi imkanları o süper ölçülü akvaryumlara pek müsade etmiyor ne yazikki.

Öte yandan hazırlandığınız 780lt tank+min.150lt sump hacmi* (varsayım bana aittir) nerdeyse 1 ton su demektir ve bu da vasati balık başı 150lt'ye tekamül eder. Bence gayet iyi bir değer,,,
 
Bu tankı hayata geçirdikten sonra bence dikkat etmeniz gereken iki önemli husus beslenme ve filtrasyon malzemeleridir, gerisi balıklara kalır...
 
saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquamaniaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 30/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 152
AquamaniaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2009 10:56
Yeni yıl uğurlu, bereketli geldi inşallah,,,
 
Uzunca zamandır yavru alamadığım Moba'larımdan nihayet tesadüfende olsa 9 adet yavru aldım. Uzunca zamandır ihmal ettiğim akvaryumlarını nihayet müsait bir ara bulup hiç olmazsa camlarındaki yosunlarını sileyim dediğim sırada fark ettimki dişilerden birinin ağzı dolu, acilen yakalayıp kusturdum, maalesef yavrulardan 9 adetine ulaşabildim belki daha çoklardı ama kısmet bu kadarmış...
Gün içinde ilk fırsatta ilgili fotoğrafları ekleyeceğim, saygılarımla.
Aquamania2009-01-05 10:57:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

soner_tunaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 204
soner_tunaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2009 15:40
Sizi tebrik ediyorum bu kadar konuyu okudum ve son mesajınızda bile yavrdan bahsetmişsiniz bravo diyorumThumbs%20Up

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoRrapÇevrim Dışı

Kayıt: 17/06/2007
İl: Bursa
Mesaj: 724
FoRrapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2009 20:42
Bende kısada olsa tecrubelerimi ve gözlemlerimi aktararak paylaşıma katkı yapmak isterim. 16 kasımda 1e2d olarak küçük bir Fo kolonisi edindim. Tanganika tanıtımlarıdada başlığım mevcut. 150x60x70 h tankıma yeni geçtiler. Fakat konunun tuhaflık ve şanslı olan kısmı 100x60x50h tankımda oldu. Yeni tankıma balıkları geçireceğim gece ısının düşmesiyle birlikte çiftleşme gerçekleşti. Çeşme suyunda herhangi bir katkı kullanmadım , yaklaşık olarak 15-20 arası yumurta aldım. Fakat erken kusturma ve tecrubesizlikten yumurtaların coğunu mantarlaşmaya kurban ettim . Suan 8 adetler ve kuluçka makinasındaki 4. gunleri umudum olmasada maceraya devam ediyoruz.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafa işçiÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2
mustafa işçiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2009 15:57

MAŞALLAH...Keyifle büyütürsünüz inşallah

 
Mustafa İŞÇİ
 ANKARA

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaotounÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2009
İl: Trabzon
Mesaj: 46
MaotounÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2009 21:16
Gerçekten muhteşem. Maşallah Maşallah

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir