Borellii günlükleri
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2014 16:10
Daha önce bitki akvaryumları bölümünde tanıttığım 4 adet otocinclus affinis beslediğim bitkili akvaryumuma dün itibariyle 6 adet 2,5-3cm boyunda borellii ekledim.Bu akvaryum ilk borellii tecrübem olacak. Forumda bu türün kuru yaprak kaplı tabanları sevdiği yazıyor. Bir miktar kuruyup dökülmüş yeni dünya yaprağı topladım, kimyasal gübreleme yapılan bahçeden topladığım için eklemeye çekiniyorum. Bahçeye bakır içerikli gübre yapıldığını öğrendim. Bu yaprakları nasıl bir işlem geçirerek akvaryuma ekleyebilirim? Bu deneyimi yaşamış ya da fikri olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. Beslenmelerine gelince şimdilik sadece su piresi veriyorum. Büyük su pirelerini ısırıp bırakıyorlar yiyemiyorlar ama küçükleri büyük bir iştahla yiyorlar. Kuru yemlerden hangisini verebilirim. Elimde tetra discus, sera granugreen, sarımsak içerikli granül yem, betta granül, jbl novo tab ve ahm yavru büyütme yemi var.
Akvaryumun ilk kurulum evresi
Borellileri eklemeden mini iç filtreyi çıkarıp kestiğim hindistan cevizlerine moss sarıp akvaryuma 3 adet ekledim(birisi sağ taraftaki kütüğün arkasında)
(resimleri talefonla çektim bulanıklık için kusuruma bakmayın)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 13:29
Merhabalar,
Akvaryumunuz borelliler için gayet uygun görünmekle birlikte birkaç ekleme gerekiyor.
Daha önceki tecrübelerime göre aşağıda sıraladığım bilgiler umarım işinize yarar.
Not:5 yıllık kendi deneyimlerim olup farklı şekilde sorun yaşamayanlar olabilir .
1-Su değişimini aksatmamalısınız %25 ,ben tüm apisto tanklarımda sürekli osmos (iletkenlik 20 ms/cm-Ph 5-5,5 )suyu kullandım.Su değişimleri 3-4 günü birkaç kez geçer ise içparazit durumu kaçınılmaz oluyor .
2-Canlı yem (artemia ,supiresi)en azından haftada 3 kez kesinlikle vermelisiniz.
3-Dondurulmuş yemler de;kankurdu,Artemia,Cyclop (ON Marka) severek yedikleri yemler arasında olup kuru yemler ile bence uğraşmayın,kuru yemi haftada 1 gün den fazla verdiğim tüm apistolarımda sorunlar yaşadım ,
4-Taban için kızılçam kozalakları ve catappa yaprakları kullandım ve hiç bir zaman yenisini eklerken eskisini çıkartmadım ,tortu önemli.
5-Her tankta sadece 1 çift baktım ,ne olursa olsun ben trio yada başka türler eklediğimde hep baskın olan diğerini strese soktu ve sonu ölüm oldu .
6- Bitkili tanklarda baktım fakat hiç bir zaman bitkiler için gübre CO2 vs kullanmadım .
7-Son zamanlarda tüm tanklara uv ekledim ancak yavruları verdiğim arkadaşlar kendi tanklarında yaşatamadı ,en sonun da ben de uv leri iptal ettim .
8-Bir süre sonra su değerleri oturuyor ve su değişimlerini aksatmaz iseniz balıklar kolay kolay ölmüyor.
9- Yavruları 1 hafta sonunda ayırdım ve ayrı tanklarda günde 3-4 kez artemia ile besledim ,yavru kaybım %15 i geçmedi.
Sormak istediğini başka konularda da yardımcı olmaya çalışırım .
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2014 17:14
Şükrü abiye katılıyorum. Özellikle beslenme konusunda granül yemler tam bir hüsran. Su piresi başta olmak üzere kurutulmuş tubifeks kurtları ve dondurulmuş artemia ile yemleme yapılabilir. Ben bu zamana kadar 5 - 6 çeşit granül yem denememe rağmen hiçbirini yediremedim. Sonuçta zorla da balığın agzına tıkacak değilsiniz . Ben her zaman şunu derim; balık sizin istediğiniz gibi değil, habitatı gereği beslenir. Bir balığı edineceğiniz zaman o balığın su şartlarını ( PH , MS vs ) ayarlama ve balığın istediği besinleri sağlayabilme kapasitenizi hesaba katılmalı ve o şekilde karar vermelisiniz. Zaten ustalığın kalfalıktan ayrıldığı nokta da burda gizlidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2014 18:38
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Su değişimi sıklığı ve kuru yem konusunda benimde tereddütlerim vardı. Balıkları akvaryuma ekledikten sonra hergün 20lt su değiştirdim bu günden sonra söylediğiniz gibi iki günde bir değiştirmeyi planlıyorum. Su piresi üretiminin havaların soğumasıyla verimliliği düştü. Yeşil su üretmedede sıkıntı çekiyorum. Bir hafta daha su piresi verip sonrasında artemia ve grindal kurt ile beslemeyi düşünüyorum.
Balıklar akvaryuma ekleneli 6 gün oluyor,yanaklarındaki fosforumsu benekler daha belirgin hale geldi. Herbiri akvaryumda bir bölgeyi sahiplenmiş gibi görünüyor. Herhangi iki tanesinin pek bir araya geldiğini görmedim. İki gün önce ahm nin protein içerikli yavru büyütme yeminden verdim hepsini yediler ama Şükrü beyin uyarısından sonra uzun bir süre kuru yem vermeyi düşünmüyorum. Eklediğim mosslar da kararma gözemlediğim için co2 ekledim.Mayalı sistem co2yi tam performans verecek şekilde hazırlamadım. Çok uzun aralıklarla akvaryuma co2 veriyor. Havalandırmayı yeterli düzeyde tuttuğum sürece zarar vereceğini sanmıyorum. Temin edebilirsem kızılağaç kozalağı eklemeyi düşünüyorum.
Balıkların kaç aylık olduklarını bilmiyorum ama tahminimce bir aya kadar cinsiyetleri belli olmaya başlar(ya da bellidir ama ilk defa beslediğim için ayıramıyorum eğer başarabilirsem hepsinin tek tek fotosunu çekip eklerim).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir