Bu resimlerde benden olsun.
Detayları foto eklediğimde paylaşıcam. Şimdilik sorunlu halde aldığım bir sps var onu geri döndürebilecekmiyim hayata ona konsantre oldum.
5-6 ay sonra tank daha göze hoş gelir hale gelecektir aksilik olmaz ise. Ama sürekli aksilikler oluyor bugunde regulatör yandı malesef.
saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Büyüdükçe daha da renklenmesi gerekli aksine. Tanka adapte olmuş sps büyüme gösterir.
Şu anda 400 watt 20.000 kelvin blv marka metal halide kullanıyorum. Yaklaşık 9 saat kadar. Buna ek olarak gunde 4 saat 10.000 kelvin 150 watt lık slyvania metal halide de yanmakta. 150 wattlığı 14.500 giesmann ile değiştirmek istiyorum. Renkler daha net olacak benim gözümde de sanırım bu sayede.
20.000 kelvin de mercanların renkleri bize canlı gözükmesede benim tecrübe ettiğim renklenmenin esasında daha iyi olduğu. Ayrıca yosun oluşumunu engelliyor 20.000 kelvin.
Ama en büyük dezavantaj 20.000 kelvinde par değerleri 10.000 kelvin e göre düşük. Düşük par değerlerinde de mercanların gelişimi yavaşlıyor. O yüzden yüksek watt larda 20.000 kelvin kullanımını tavsiye ederim. Bu yuzden 400 watt olan 20.000 kelvin bende. Araştırdığım kadarı ile 250 wattlık 14.500 kelvinlik metal halide ile yakın değerlerde.
Besleme olarak 10 gunde bir 2 karides ve 2 kalamarı, amino acid ilave edip blenderdan geçirip tanka döküyorum. Her günde zooplankton-fitoplankton ilavesi yapıyorum ışıklar kapandıktan sonra.
Bu haftadan itibaren cyclop-eeze kullanmaya da başlıyorum.
Balık dışkısınında sps lere besin sağladığını unutmayalım. :)
Tankın daha çok yolu var.Aksilik olmaz ise minimum 5 ay.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tabi konu mercanlar heleki sps olunca konudaki ayrıntılar daha da önem kazanıyor. Sistemde canlı oranına göre fosfat reaktöre çok fazla yük biniyormu benim kafamdaki akvaryum hemen hemen sizinkiyle aynı diyebilirim fosfatınızı sabit tutamadığınız içinmi fosfat reaktör kullanıyorsunuz yoksa tedbirde diyebilirmiyiz?İkincisi keşke refugium bulunuyor olsaydı sanırım hem psye hem frye daha az yük binerdi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kontrol altında tutmak için ara ara elle temizlik ve düzenli olarak fosfat tutucu medyaları reaktör içinde bulundurmak gerek.
İlave olarak sps ler yüksek ışık istiyor. Tankımda 550 watt ışık yanıyor. Önlem almaz isem yosunlar ne hale gelir siz düşünün.
Tankı kaliteli su ile kurup, ilk günden itibaren fosfat tutucuları kullanmak gerek. Ben sonradan ekledim. İnanın pişmanım. Protein skimmer ile birlikte alınması gereken bir ekipman reaktör.
Refugium konusunda keske olsa diyorum ama en azından 100 litrelik bir refigium sahibi olsam tanka bağlı. Yoksa 10-15 litrelik refigiumların sumplarda hacim kaybından başka bir işe yaradığını düşünmüyorum.
Haftalık düzenli su değişimi önemli. Hem taze su girişi oluyor hemde eksilen mineraller tamamlanıyor. (kaliteli tuz kullanmak şartı ile)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sumpa bağlı refugium ve içerisinde deep sand bed oluşturmak istiyorum tabanıda en az 10 cm aragonit koymayı planladım ama bazı yazılar gözümü korkuttu nedenine gelince oluşan canlıların ölümünde oluşabilecek sorunlar.Sizin daha önce böyle bir denemiyiniz varmıydı birde aydınlatmanıza aktiniik t5ler dahilmi kusurabakmayın umarım size başağrısı yaratmıyorumdur
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
T5 kullanmıyorum ben. Metal halide nin suya verdiği kırılma efektini kaybetmemek için. ("shimmer effect" diye geçer yabancı forumlarda)
Benim hep denemek istediğim deep sand bed uygulaması sumpa bağlı olarak değilde ana tankta. İleride yeni tank yaparsam yüksekliğini 60 yerine 75 yapmak, aradaki 15 cm lik farkı ince aragonit ile kapamak. Örnek aldığım hobicilerden Eric Borneman ın tanklarında birtanesi bu dizaynda.
Refugium ve deep sand bed yapacaksanız tankınız ile uyumlu hacimde yapın. Yoksa malesef bizde devede kulak misali refugiumlar var.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çimento ile canlı kaya yapmayı araştıran çok oldu ama yapan çok az oldu. :) Ben hiç ilgilenmedim. Yerli ölü kayalar ile kurdum son tankı. Gayet memnunum gidişattan.
Şekil verme konusunda darbeli matkap epey işe yarıyor. Kabaca istediğiniz dizayna ulaşabiliyorsunuz. Ama muhakkak kullanırken koruyucu gözlük takın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir