Büyük hata...Balıklar ve ihtiyaçları olan su hacmi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Balık beslerken hacim konusunda bana göre iki temel kural önemlidir.
1- Su şartlarının sağlıklı tutulabilmesi
2- Balık için yeterli yüzme alanın olması ve diğer balıklarla etkileşimin zarar vermeyecek boyuta indirilmesi
Su şartlarının sağlıklı tutulabilmesi
Bu durumda önemli etkenler amonyağın sıfıra çekilebilmesi, nitratın az tutulabilmesi, pH ve KH gibi değerlerin sabitlenebilmesidir. Örneğin 60 litrede yetişkin bir astronot beslenebilir ama balık hem sağlıksız olur hem de ömrü kısalır. Bu hobide uzmanlaşmış diyebileceğimiz kişiler küçük hacimlerde çok sayıda hassas balığı küçük filtreler ile yaşatabilir hatta filtre kullanmayabilir. Bitkiler ve denitrifikasyon sistemleri ile amazon suyu gibi temiz bir su elde edilebilir, amonyak/nitrit/nitrat sıfır olabilir. Bu şekilde 100 litre hacme 2 damızlık melek, 10-15 tetra ve 9-10 cüce çiklit koyulabilir.
Balık için yeterli yüzme alanın olması ve diğer balıklarla etkileşimin zarar vermeyecek boyuta indirilmesi
Bu da türden türe değişir. Mesela yüksekliği 150 cm olan 60x60x150(h) akvaryumda hacim 540 litre olur. Bu hacimde 60 cm boyunda bir arowana beslenebilir fakat yüzeyde yüzen bir tür olduğunda 60x60 yüzey bu balığa asla yetmez. Siz 100x100x54(h) bir akvaryumda değil 60 cm'lik bir arowanayı iyi bir filtreleme ile besyelebilirsiniz.
Benzer bir durum bölgeci balıklarda geçerli. Mesela 4 çift damızlık meleği 300 litre bir akvaryuma atarsanız su hacmi açısından yeterli bir iş yapmış olursunuz ama burada 2 çift yumurta dökerse ortalık savaş alanına dönebilir.
Çok daha basit bir örnek de 500 litreye atılacak iki erkek beta eninde sonunda birbirlerini bulacaklardır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mesajınız başka bir moderatör tarafından düzenlenmiştir. Ben size herhangi bir saygısızlık yapmadım, sizden de benim size gösterdiğim saygıyı beklemek sanırım hakkımdır. Size o uzun mesajı laf olsun diye yazmadım, en az yarım saatimi aldı. Amacım da düzgün ve düzeyli bir şekilde konuyu tartışmaktı. Ayrıca hakaret de etmedim, hakaret içeren bir kısım varsa gösteriniz lütfen, hakaret varsa şimdiden özür dilerim ama yoksa sizden özür beklerim.
Ayrıca yazdıklarımda yanlışlık varsa tezime karşı antitezinizi sunarsınız, tartışırız. Sağdan soldan kulaktan dolma bilgiler de yazmıyorum. Ortaya bir tez sürüyorsam sizden de antitez bekleme aksi halde dediklerinizin yanlış olduğunu düşünme hakkına sahibim.
Bilerek inadına yanlış bir şey yazmayacağımı buradaki beni tanıyan herkes bilir. Ayrıca daha dün siteye üye olmuşsunuz. Sizinle bir alıp veremediğim yok, ben sizi tanımam siz de beni tanımazsınız.
Gelelim yazdıklarınıza:
[quote]Öncelikle Filitrelerdi nitrattı, ph değeriydi konu onlar değil. Sorulan soru akvaryumda ne kadar balık yetiştirileceği. Bu konu tamamen anlaşılsın sonraki aşamada da onları anlatırız. Öncelikle şu oksijen konusunu iyice bir anlayın.[/quote]
Kaç litrede ne kadar balık yetiştireceğiniz pH, nitrat vb azotlu atıklar ve benzeri değişkenlerin konusudur. Dediğinizin aksine çok büyük önemi vardır. Özellikle azotlu atıklar akvaryumdaki biyolojik yükün tartışılmasında değinilen ilk konudur. Ayrıa daha önce de dediğim gibi oksijen de önemli bir konudur ama çok uç sistemler dışında önemlilik sırasında bunların gerisindedir.
[quote=bocuk]
1- Anlam karmaşası olmaması için öncelikle "Su zaten yüzeyde oksijeni çözümlüyor demişim." Arkadaşta su oksijeni çözer demiş. Bundan kasıt sudaki çözünmüş oksijen. Bunuherkesin anladığını düşünüyorum. Çözümlemekmi oluyor çözmek mi oluyor. İngilizcesi dissolved oxgyen. Bir anlam karmaşası oluşmasın.[/quote]
"Kusura bakmazsanız bir noktaya daha değineceğim su oksijeni çözümlemez çözer, oksijen de çözümlenmez çözünür. Hata aramak gibi görmeyin lütfen, sadece terimlerin doğru kullanılmasının faydalı olacağını düşünüyorum."
Önceki mesajımda böyle demişim. Herkesin anladığının farkındayım.
"Dissolved oxygen" --> Çözünmüş oksijen Tam teknik çevirisi budur. Su oksijeni çözer, oksijen suda çözünmüş olur.
[quote=bocuk]2- Suda bulunan çözünmüş oksijen miktarı etkileyen
faktörlere suyun sıcaklığı demiştik bu yeterli gelmemiş biraz daha açıp
diğer etkileride yazalım. Sudaki tuzun yoğunluğu da etkiler ayrıca
söylenmek istenen bulunduğunuz ortamdaki havadaki oksijenin basıncı
etkilidir. Ama bunların etkisini çok önemli değil.En çok etkileyen
faktör ısıdır. 10 derecelik bir fark sudaki oksijen miktarını %20
etkiler. Suyun oksijene bir doyma miktarı var bunu yukardaki faktörler
etkiliyor. [/quote]
Çözünmüş toplam katı madde miktarı, çözünmüş toplam iyonik madde miktarı ve çözünmüş toplam gaz miktarı sudaki oksijenin çözünürlüğünü ölçülemeyecek oranlarda etkileyecektir. Bu etkiler ancak çok yüksek-çok düşük basınçlarda, aşırı uç sıcaklıklarda ortaya çıkacaktır. Dediğiniz gibi önemli değil ve konumuz dışında.
Sıcaklığın etkisini biliyorum, siz lütfen bana dediklerimin hangi kısmına katılmadığınızı söyleyin. Ben sıcaklık etkilemez demedim. Ayrıca akvaryumda su sıcaklığı türe göre ayarlanır ve mümkün olduğunca sabit tutulur. Akvaryumda mesela neon besleniyorsa su sıcaklığı 23-25 aralığında tutulur. Bunu 13 veya 35'e çekmeyecekseniz 10 derecelik farkın pek önemi yok.
[quote]
3-Difüzyon olayınıda açıklayalım bari. Yazılanlardan anladığım kadarı ile ne olduğu bilinmiyor. Kulaktan dolma bir kaç bilgi anlatılmaya çalışılmış ama yanlış olmuş. Atmosferdeki oksijen suya difüzyon yolu ile girer. Yani akvaryumunuzun yüzeyindeki su hava ile temas ediyor. Havadaki oksijen suya geçiyor. Bu nasıl oluyor difüzyon olayı ile gerçekleşiyor. Suda bir dalganın yada çırpıntının yada akıntının olmasınada gerek yok. Tüm doğada bu şekilde oluyor. Sudaki dalgalanma yada motorlarla verilen hava kabarcıkları yada söylediğiniz gibi yüzeydeki akıntı bunlar difüzyonun etkisini arttıran.etmenler. Bunlar sadece hızlanmasını etkiler. Bunlar olmasada havadaki oksijen su içinde çözünür. Hava basan pompa suyu oksijence zenginleştirir(buna emin olun bu böyle).. Hava motorlarındaki kabarcıklar su yüzeyine çıkana kadar suyu havalandırarak oksijenlerin suda çözünmesine yardımcı olur ve suyu oksijence zenginleştirir. Ayrıca hava motoru yüzeyde dalgalanma yada akıntı yaparsa, bu olayda oksijenin çözünmesini hızlandıracaktır. Yani burada oksijenin suda çözünmesi dediğimiz olay difüzyondur. %100 bu olay böyle gerçekleşir. Buradan anlaşıldığı üzere Difüzyon bazı arkadaşların anlattığı gibi bir dalgalanma hareketi değildir. Maddelerin yer değiştirmesi olayıdır. Havadaki gazın suya geçiş olayı.Umarın akvaryumlardaki difüzyonun ne olduğu anlaşılmıştır. Natural akvaryum oluşturmak istiyorsanız oksijen geçişini hızlandırmak tavsiye edilmez.[/quote]
Difüzyonun ne olduğunun bilinmediğini benim mesajıma göre tayin yüzeyindeki madde alışverişidir.
Mesajın çoğunda benim anlattığımı anlatmışsınız. Söyler misiniz ben nerede oksijen suya difüzyonla geçmez demişim? Mesajınızın bu bölümünde anlattığınız hiç bir şey benim itiraz ettiğim noktaya değinmiyor. Ya benim mesajımı okumamışsınız ya da zerresini anlamamışsınız.
Ben size hiç bir yerde hava motoru oksijen vermez demedim. Sudaki yüzey akıntısı ve dikey akıntının etkisinin kabarcıkların sağlayacağı etkiden çok daha fazla olduğunu söyledim. Bunu bir nevi termodinamikteki konvansiyonel akıma da benzetebiliriz.
Ayrıca yüzey akıntısına halen dalga diyorsunuz, ikisi çok farklı şeyler. Artı olarak difüzyona dalga hareketi de demedim dediklerimi çarpıtmayın, mesajımı bir daha okuyun.
"Natural akvaryum oluşturmak istiyorsanız oksijen geçişini
hızlandırmak tavsiye edilmez."
demişsiniz ama önceki mesajınızda da şunu demişsiniz:
"Bu anlatılanlar akvaryumda doğal dengeyi kurmak isteyenler için."
[quote]
4- Suyun oksijene belli bir doyma noktası vardır.Buda 2 numarada anlatılan etmenlere bağlıdır. Sudaki oksijen miktarı belli bir noktaya gelince bu noktanın üstüne geçemez. Havadan suya oksijen geçişi durur. Daha doğrusu bu bir döngü olduğu için durmaz azalır. Yani suyun oksijene doyma noktası 8mg ise sudaki oksijen miktarı bunun üzerine çıkamaz. Yani sudaki oksijen devamlı artmıyor. Bir noktada duruyor.[/quote]
Akvaryumda suyu oksijene doyurmanız normal bir sistemle olanaksızdır. Bunun için akvaryumun bulunduğu ortamın %100 oksijene sahip bir atmosfer ortamı olması lazım.
Ayrıca ben suyu oksijene doyurmaktan bahsetmiyorum. Benim mesajıma neden ısrarla demediğim şeylere değinerek itiraz ettiğinizi anlamadım. Kusura bakmayın ama bunda ister istemez art niyet arıyorum.
[quote]4- Florasan lambalar akvaryum yüzeyindeki suyu ısıtır. Akvaryumun yüzeyi ile dibi arasında sıcaklık farkı oluşabilir. Dolayısıyla dipteki su oksikjen bakımından daha zengin kalır. Yüzey ile dip arasındaki 3 derecelik fark önemli değil denmiş bu %5 lik bir oksijen farkı demektir. Yani önemliymiş demek ki.[/quote]
%5 değil hacimce %8 civarı. Bu fark şuna denk geliyor:
Havanın %20'si oksijendir. Hesap yaparsak 0,2*0,08= 0,016 = %1,6
Yani birim hacimdeki oksijen oranı %20'den %18,6'ya düşer. Bunu birkaç ufak diferansiyel denklem ile birim yüzeydeki molekül yoğunluğuna çevirirseniz farkın önemsiz olacağını görürsünüz.
[quote]5- Oksijenin Akvaryumdaki Önemi: Bir çok kimse çok ciddeye almasada (Çünkü balıkları atıp açıyorlar hava pompalarını sonrada dengeyi tuturamıyorlar) en önemli etkendir. Canlılara hayat veriyor. Oksijen olmasa yaşam olmazdı. Canlılar besinleri oksijen yardımı ile parçalarlar. Yeterl oksijen alamayan balıkların yeme karşı ilgisi azalır, balığın direnç mekanizması zayıflar kolayca hastalanabilir, balığın canlılığı gider hareketi azalır strese girer.[/quote]
Bana hiç bahsetmediğim ilkokul bilgileri vereceğinize dediklerime cevap verin lütfen. Bu kısma cevabı gerekli görmüyorum bile.
[quote]
Akvaryuma ne kadar balık atılacağı hacime göre hesaplanmaz. Yüzeye göre hesaplanır. Bunu etkileyen faktörde oksijendir. Oksijen değerlerini tuturamadıkatan sonra natural akvaryumlarda diğer faktörleri tuturmak gittikçe zorlaşır..Çünkü akvaryumdaki oksijen sadece balıklar için değil, Akvaryum için bir çok yararlı bakteride oksijen ile besleniyor. Bu bakterilerin azalması demek gittikçe zorlaşan dengeler demek.İlk tutturmanız gereken değerlerdendir oksijen. Pompalarla kolay bir şekilde tutturulabiliyor olması onun önemsiz olduğunu göstermez.[/quote]
Yine mesajımla alaksız şeyler yazmışsınız.
Hesaplama hacme değil sadece alana göre hesaplanıyor diyorsanız bir önceki mesajımı ve ondan öncekini en az 50 defa daha okuyunuz. Belki ne dediğimi anlarsınız umudu ile bunu söylüyorum. Gerçi her saniye bu umudumu da yitirdiğimi söylemeliyim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir