Büyük Tanklar İçin Kolay Su Değişimi
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2012 13:41
Atalarımızında dediği gibi büyük başın büyük derdi olur.540lt lik bir tankın su değişimini yapmak için yaklaşık 200lt yani 10 damacana su değişimi yapmamız gerekir.Bu aslında bizi kısa sürede kaslı bir vücuda kavuşturabilir ancak bel fıtığı olmamız daha muhtemel gibi görünüyor (:
Bu su değişimini daha kolay nasıl yaparız diye düşünürken sevgili Hakan Aşkın abiminde fikrini alarak bir sistem geliştirdik benim için oldukça kolay ama bunu dahada geliştireceğimden emin olabilirsiniz yakında kumandalı bir sistem düşünüyorum onuna detaylarını burdan siz değerli arkadaşlarıma tüm detaylarıyla anlatacağım.
Öncelikle elimizde suyu dinlendirecek bir tank olması gerekmekte.Tabi burda dolabımızdaki müsait yerin ölçülerinide dikkate almak zorundayız.Benim belirlediğim ölçüler 65/65/50h oldu 178LT benim için oldukça iyi.
Camlarını 6mm rodajlı olarak kestirdik evde Hakan Aşkının o muhteşem İlangi ve Duboisilerini hiç görülmemiş hallerini değifre eden üstat Doğukan Şık ile sistanın özel siyah akvaryum slikonunu kullanarak birleştirdim.
Önce akvaryumdan lavaboya kadar uzanabilecek ölçüde ihtiyacımız kadar mümkün olduğunca en kalitelisinden musluk hortumu alıyoruz
Aldığımız musluk hortumuna elimizde hazır bulunan pompalı dip çekim sifonunun plastik uç kısmını monte ediyoruz tam olarak oturduğunu göreceksiniz.
yaptığımız bu hortumun çekim ucunu akvaryumda sabit duracak çıkmayacak bir yere sabitliyoruz.Ben bunu iki taşın arasına sokarak yaptım siz bir misinayla cam öpücüğüne bağlayarakta yapabilirsiniz.
Daha sonra çıkış ucundan çok az vakumlayarak bırakıyoruz çok kısa sir süre sonra suyun tazihle geldiğini göreceksiniz oldukça hızlı.
Yavru balık besleyen arkadaşlarımıza tavsiyem her ihtimale karşı dip sifonunun ucundaki mazgalları cıkarmaması Allah korusun balığımızın başına böyle bişey gelmesini kimse istemez.
Suyu çekerken dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta yavruluk kullanıyorsak düşen su seviyesinden korumak içn yavruluğu serbest bırakmamız önemli bir nokta.
Tabi bununla birlikte ana tanktan ne kadar su çekeceğimizi hesaplayıp işaretlememiz gerek.
Tank ölçülerim 150/60/60=540LT ise
150/60/X=175LT
Xi bulmak için bu denklemi kullanıcaz.
X= 19
150/60/19=171LT
Yani Tankın dolu su seviyesinden 19CM aşağıya inersek 65/55/50=178LT yi buluruz.
Siz yinede 1-2CM yukarısında su çekimini durdurun dibine kadar inmeye gerek yok.
Gereksiz masraftan kaçınmak için hobiye ik başladığımda aldığım iç filtrenin ucuna hortum takarak hemen yanındaki sump bekleme tankına yönlendirdim.
üzerine hava hortumu su hortumu ve kabloların geçebileceği kadar delik açtırıp üzerini kapattık.
Bekleme tankının camlarında aşırı bir kireçlenme oluyor nedenini halen çözemedim.
bekleme tankından sumpa iç filtreden çevrilme kafa motoruyla ordan ana kafa motoruyla tanka yönlendiriyoruz suyu.
Üstte anlattığım hortum yardımıyla istediğimiz seviyeye kadar bekleme tankımızı dolduruyoruz.
Suyumuzun daha kaliteli olması için (tabi Ph ı yüksek sudan hoşlanan cichlidlerimiz için) Seachem Lake Salt kullanmanızı ve bunu bol havalandırma ve içerde bir iç filtreyle suyun sirkülasyonunu sağlayarak 3 gün kadar beklemeye alıyoruz daha sonra değişime geçiyoruz.Belirlediğimiz tuz oranını her su değişiminde aynı kullanmalıyız.
Bu ana tanktaki su değerlerini direk olarak belirleyen etken ne az ne fazla.Benim kullandığım oran 2 çay kaşığı üstünü aşmayacak şekilde silme.Her değişimde aynı oranı kullanırsak suyumuz hep aynı seviyede kalacaktır buda en çok istediğimiz şey değilmi.Bizim için önemli olan diğer bir unsur ise değiştiğimiz suda ısı farklılıklarının olmaması
Su değiştiirmeden önce.
DEğişimden sonra.
sadece 0.6 derece bu oldukça iyi bir rakam.Bekleme tankında ısıtıcı kullanmıyorum ana tank dahil oda sıcaklığıyla korunuyor.Ancak her ihtimale karşı ana tnkta ısıtıcı çalıştırmanızı minimum 24derecede tutmanızı tavsiye ederim.İhtiyaç durumunda bekleme tankınızda 100watt bulunması yararınızadır.
Su değişimlerinde akvaryum önünde bilinçsizce hareketler yapmamız balıklarımız için stres sebebi.Bu şekilde stresi hemen hemen yok etmiş oluyoruz.Dip çekimine tamamen karşı olduğum için stres neredeyse 0.
Not:Sumplu tankımda kule yardımıyla su tamamen dipten çekilip üstten geri basıldığı dalga motoruyla sirkülasyn desteklendiği için dip çekimi yapmıyorum gerekli durumda dip çekimi yapılmaması balıklarınız üzerinde zehir etkisi yapan amonyak oluşumunu tetikler.
Sonuç:
Balıklarımızı sürekli rahatsız eden su değişimi dip çekimi yerine gelen taze ve bol oksijenli suda eğlenen sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2012 14:02
[QUOTE=Burakim]
Aldığımız musluk hortumuna elimizde hazır bulunan pompalı dip çekim sifonunun plastik uç kısmını monte ediyoruz
[/QUOTE]
Bu kısmı resimli olarak gösterebilir misiniz ? Benim akvaryumum da 500 Lt ve su değişimi tamamen kabus...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2012 19:02
Su degişimin bir nedenide dip çekimi degil midir? Bu pompaya uzak olan yerlerdeki pislikler nasıl temizlenecek?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2012 12:34
Barış kardeşim Dip çekimini çok mecbur kalmadıkça yapmıyorum.Sebebi Tropheuslar aslında az dışkılayan balıklar.Bu dışkılar Kumlarımızın üzerinde yaşayan bakteriler tarafından parçalanıyor.Daha büyük olanlarsa dalga motoru yardımıyla sump kulesine sürükleniyor o yüzden çok ihtiyaç duyulmuyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir