Canlı yem türleri ve üretim teknikleri.
İnfüsaria
Akvaryum balıkları üretiminde özellikle yumurtadan
yeni çıkan yavruların beslenmesinde vazgeçilemeyecek olan bir canlı grubudur.
Yumurtadan çıkan akvaryum balıkları ilk yaklaşık iki gün için yem gereksinimi
duymazlar. Bu süre zarfında vücutlarında bulunan yumurta sarısını tüketerek
gıda gereksinimlerini karşılarlar. İkinci günden itibaren ise yavrulara yem
vermek gerekir. Bu dönemde balık yavrularının çoğunluğu ancak canlı yem ile
beslenebilirler. Bu aşamada infüsaria ile beslenebilirler. İnfüsaria terimi
canlılar aleminin en küçük hayvancıklarını içerisine alan bir ifadedir.
Esasında mikroskobik canlılardan oluşmaktadırlar. İnfüsaria üretimi çok
kolaydır. Üretim için pek çok yollar önerilmekle beraber çok başarılı olan şu
yolu önermekle yetineceğiz. Burada eğer aşağıda vereceğimiz bitkiler bulunamaz
ise dha az verimli olmakla beraber başka bitkilerde kullanılabilir. Devamlı
üretim için iki veya daha fazla kavanoz kullanılabilir. Kavanozlar 5 litrelik
olabilir. Kavanozlar sıcaklığı 20 dereceden yukarı olan ılık bir odada
tutulmalıdır. İçerisi mümkün ise (Gerekli değil) temiz havuz suyu veya
dinlendirilmiş su ile doldurulur. Direkt güneş ışığı alan yere konulmayan
kavanozlar aydınlık bir yerde bulunmalıdırlar. Su ile doldurulan kavanozlara
aşağıdaki malzemeler ilave edilir. Bir tutam kurutulmuş marul yaprağı Biraz
akvaryum balıkları için kullanılan toz yemden Kuru muz kabuğunun dörtte biri
Havada kurutulmuş şalgamdan iki kesme şeker büyüklüğünde bir parça. Burada
kullanılan şalgam daha önce küçük küpler halinde kesilerek kurutulur ve
saklanır ise uzun süre buradan kullanılabilir. Konulmuş bulunan bu maddeler
infüsarialar için yem kaynağı oluşturacaklardır. Esasta infüsarialar bu
maddeleri direkt yem olarak kullanamazlar. Önce ortanda bakteriler oluşur ve
bakteriler infüsarialar'a yem olur. Yapılan üretimde pek çok tür infüsaria
ürer. Bir gün sonra kavanozdaki suyun renginin bulanmaya beyazımsı bir renk
almaya başladığı görülür. Bu mikroskobik canlıların üremeye başladıklarının bir
işaretidir. 3-4 gün sonra suyun tekrar berraklaşmaya başladığı görülünce artık
bu kavanozdan hasat yapılma zamanı gelmiştir ve bu su ile yavru balıklar
beslenir. Eğer bu su mikroskop altında incelenir ise binlerce canlının üremiş
olduğu görülecektir. Kavanozdan her gün ince bir hortum ile yavru akvaryumuna
bu su damlatılır. Eğer her gün eksilen su tamamlanır ve 3 damla süt ile bir
kibrit çöpü başı kadar yumurta sarısı ilave edilir ise bu kavanozlar yavruların
diğer yemleri almaya başlayacakları 10-15 güne kadar infüsaria üretiminde
kullanılabilir. Yalnız bu arada devamlı dikkatli bulunmak lazımdır. Eğer bir
bozulma ve kokuşma izlenir ise bu kavanozdan yem verilmesi hemen kesilmelidir.
Su Piresi
Akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan
canlı yemlerden bir tanesidir. Pek çok türleri bulunmaktadır. Halk dilinde ise
ince ve iri olanları olmak üzere iki tipi tanınır. İnce olan su pireleri
akvaryumcular için daha geçerlidir. Çünkü bu boy su pirelerinin pek çok
akvaryum balığına verilmeleri küçük cüsseleri nedeni ile kolay olmaktadır. Su
pireleri genel olarak su birikintilerinde su sıcaklığının 15 derece 22 derece
arasında olduğu ortamlarda bol olarak ürerler. Ülkemizde bu gibi yerden
toplanan su pirelerini mevsiminde akvaryumculardan satın almak mümkündür.
Amatör ve doğada gezmeye meraklı olan kişiler su birikintilerinden tül kepçeler
ile kolayca toplayabilirler. Hatta, evde hanım çorabı ve telden yararlanarak
20*25 boyutlu bir kepçe ile bu işi rahatça başarabilirler. Su pirelerinin
balıklara yedirilmesinde özen gösterilecek bir konu, ölmüş ve kokmuş
olanlarının balıklara verilmemesidir. Eğer elinizde ölü su piresi var ise
bunları bir kalorifer peteğinde, gazete kağıdı üzerinde kurutursanız ileride
kuru yem olarak da kullanabilirsiniz. Günümüzde her ne kadar su piresinin
doğadan sağlanması mümkün olmakta ise de, zaman zaman mevsim dışı su piresi
üretme amacına yönelecek amatör ve profesyonel akvaryumcular için bazı pratik
su piresi üretme yolları hakkında bilgi vermeyi uygun görüyorum. SU PİRESİNİN
ÜRETİLMESİ Çok sayıda su piresinde gereksinim duyulduğunda yapılabilecek en iyi
iş rotasyon halinde bu hayvancığın üretilmesidir. Bu iş yılın herhangi bir
mevsiminde ve herhangi bir yerde yapılır. Yeter ki, su sıcaklığını 15 derecenin
üzerinde tutmak mümkün olsun. Su piresinin üretilmesi için çeşitli yöntemler
geliştirilmiştir. Örneğin
Mikro Kurtlar
Sirke kurtları gibi sadece bir kaç milimetre
boyunda olan ve akvaryum balıkları için çok değerli olan canlı yemlerden bir
tanesidir. Özellikle yavru balıklar için çok yararlıdır. Evlerde de kolayca
fazla miktarda üretilebilir. Yalnız yetiştirebilmek için başlangıçta aşılamada
kullanılacak bir miktar kurda ihtiyaç vardır. Dış ülkelerde bunu
akvaryumculardan kolayca temin etmek mümkündür. Ülkemizde ise pek pazarlandığı
(hiç) söylenemez. Üretim için 25*25*10 boyutlarında olan plastik kaplar
kullanılabilir. Doğal olarak sahip olunan herhangi boydaki bir kutu da
yetiştirme kabı olarak yararlanılabilir. Sadece üretim kabının uygun bir kapağı
olması yararlı olur. Yem olarak süt içinde bekletilmiş daha sonra pişirilmiş
yulaf unu bulamacı kullanılır. Bu bulamaç kabın dip kısmına
Artemia
Nedir ?
Artemia yoğun tuz oranı olan ortamlarda yaşamaya uyum sağlamış bir
zooplanktondur. Su piresi gibi akua kültürde canlı yem olarak kullanılır.
Zor çevresel faktörlere karşı dayanıklılık göstermektedir. Yetişkinler
Yaşam ortamlarında uygun tuzluluk oranı, optimum gıda ve ısı; yetişkin
dişilerin canlı larva üretmelerini sağlar. Bu ana koşullarda oluşan ciddi
değişimler dişilerin kalıcı yumurtalar (sist) üretmesini tetikler. Bu sistler
de biolojik olarak aktif değildir ve uygun şartlar oluşana kadar da öyle kalır.
Doğadan toplanan bu sistler gerekli hazırlama prosedüründen geçirilip uzun süre
saklamayı mümkün kılacak ambalajlara konur. Çok zor şartlarda hayatta kalmak
için tasarlanmışlardır.
-100< C dan +90> C a varan sınırlarda başarıyla test edilmişlerdir.
Yetişkinler çok iyi şartlar altında
Artemia 1920 lerden itibaren geniş çaplı olarak ister tatlı su ister tuzlu su
olsun akua kültürde kullanılmaya başlanmıştır. Kullanımının pratik ve besin
değerinin yüksek olması işletmeler için zaman ve işgücü tasarrufu sağladığı
için onu önemli bir konuma taşımıştır. Bu nedenledir ki, global pazarda artemia
sistleri ve yan ürünleri artan bir taleple karşılaşır.
Artemia akua kültürde çok geniş bir kullanım alanına ve büyük bir öneme
sahiptir.
Artemia nasıl üretilir?
Gerekli şekilde hazırlanıp kurutulmuş ve özel ambalajlara konmuş
yumurtalar uygun ortama bırakıldıklarında embriyo gelişimi başlar. Dünya
coğrafyasında farklı türler farklı tuz oranları, ısı ve su kalitesine adapte
olduklarından bütün türler için spesifik bir reçete vermek mümkün değildir.
Temel olarak yumurtaları çatlatmak için hazırlanacak öğeler şu şekilde
genellenebilir:
1 litre su için 20 ila 30 gr tuz (tercihen iyotsuz)
8 - 8,5 PH (düşük Ph yemek sodasıyla arttırılabilir).
Isı: 25 ila 28 derece
Aydınlatma: Gün ışığı yada herhangi bir beyaz ışık (bütün süreç boyunca
sağlanmasında fayda vardır).
Güçlü bir hava kaynağı gereklidir. Kullanılacak kuluçka kabına dipten verilecek
bu hava yumurtaların sürekli olarak hareket halinde olmalarını ve bol oksijen
almalarını sağlar.
Seçilecek kuluçka kabının yapı olarak huni şeklinde (V) olması yumurtaların en
aktif şekilde dolaşımını ve daha iyi bir sonuç alınmasını sağlar.
1 litreye 2 gr sist uygundur. Artemianın orjinine göre 1 gr da yaklaşık olarak
200 ila 250 bin arasında yumurta bulunur.
Bütün bu şartlar sağlandıktan sonra yaklaşık 24 saat içinde yüzen larvalar elde
edilir. Artık kullanıma hazırdırlar.
Işığa duyarlı olduklarından, havanın kesilmesiyle ışık kaynağında toplanırlar.
Boş yumurta kabuklarının su yüzüne çıkmasını bekledikten sonra bir araya
toplanmış hareketli larvalar sifonlama yardımıyla uygun bir elekte süzülüp
tatlı sudan geçirilerek yavru balıklara verilir.
Bu işlemin artemia larvalarının çatlayıp, aktif olarak yüzmeye başladıklarından
hemen sonra yapılması besin değerlerini arttırır. Bekletilmiş larvalar
stoklarındaki gıdayı tüketeceklerinden besin kalitesi azalmış olur. Buna
karşın, gerekirse bir seferde hasat edilen larvalardan ihtiyaç fazlası tuzlu su
içinde buz dolabında bir sonraki kullanım için 12 saate kadar rahatlıkla
saklanabilir.
Solucanlar :
Solucanlar kurbağa
ve sürüngenlerinize yem olarak verebileceğiniz besinler arasındadır. Solucan
yetiştirmek için 40 x 40 x
Hamam Böceği :
Hamam böcekleri belki de hepimiz için en
sevilmeyen böcekler arasında yer alırlar. Fakat hamam böcekleri sürüngen ve
amfibi türlerinin en beğenerek yediği böcek türleri arasındadır. Evde hamam
böceği üretmek aslında çok ta zor bir iş olmamasına rağmen biraz sabır ve
gereksinim gerektirir. Hamam böceklerini üretmek için pazarlarda ve zücaciyeler
de satılan standart 40 x 20 x
İpek böceği :
İpek böcekleri protein açısından çok zengin ve
besleyicidir. Bu yüzden ipek böcekleri sürüngen ve amfibiler için en yararlı
besinler arasında yer alır. İpek böceklerini bahar ve yaz aylarında petshoplar
da rahatça bulabiliriz. İpek böcekleri koza örüp kelebeğe dönüştükten sonra
çiftleşir yumurtlar ve ölürler. Yumurtalar bir sonraki bahar aylarında dut
yaprakları çıkmaya başladığı zaman açılır. Peki biz kışın ne yapacağız yazın
börtü böcek bulmak kolay önemli olan bu böceği kışın nasıl sağlayabiliriz. İpek
böcekleri yumurtalarının kışın uygun sıcaklıklar(25-28 ˚C) sağlandığı zaman
açıldığını ve yumurtadan çıkan tırtıllara ilk olarak marul yaprakları verildiği
zaman marul yapraklarıyla beslenmeye başlanabilir.
Un kurdu :
Evde un kurdu üretebilmek için ilk önce un kurdu
kültürüne ihtiyacınız olacaktır. Un kurdu kültürünü yaşadığınız şehirdeki
üniversitelerin biyoloji veya ziraat fakültelerinin entomoloji(böcekleri
inceleyen bilim dalı) bölümlerinden rica ederek isterseniz büyük ihtimalle
vereceklerdir. Un kurdu kültürünü bulduğunuz zaman bu kültürleri ağzı tülden
kapalı (böceklerin kaçmaması için) bir kabın içine koyun. Kabın içine
kültürleri bırakmadan önce un, yulaf ve küçük parçalara dilimlenmiş patates parçaları
koyun. Un kurdu larvaları bu kabın içinde bol olarak yetişir ve gerek
duyduğunuz anda sürüngeninize besin olarak sunulabilir. Dikkat edilecek nokta
ise sıcaklıktır. Un kurdu yetiştireceğiniz kap daima ılık veya sıcak bir oda
içinde bulunmalıdır.
Çekirge :
Evde çekirge üretmek zahmetlidir. Çünkü bu iş için
büyük kafesler ve gerekli donanımlar gerekir. Fakat dışardan topladığınız
çekirgeleri havalandırması iyi sağlanmış kap veya kutular içinde uzun süre
yaşatabilirsiniz. Bunun için dikkat edilecek nokta çekirgeleri barındırdığınız
ortamın nemsiz ve ılık olmasıdır. Çekirgeleri her gün vitaminli sebze ve
meyvelerle beslemeniz gerekir. Çekirge ve cırcır böcekleri sürüngenlerin en
sevdiği ve doğada en çok yedikleri besinler arasındadır.
Fitoplankton&Rotifer Kültürü
http://www.kalkan.sumae.gov.tr/man_pdf/ManBol3_1.pdf
Rotifer
http://www.ziraatci.com/editor/yaziyazdir.asp?yaziid=1737&komut=yaz
Peri Karides
http://www.akvaryum.com/Forum/yeni_bir_canli_yem_peri_karides_k436508.asp
Gammarus
http://www.akvaryum.com/Forum/degisik_bir_canli_yem(gammarus)_k318008.asp
Grindal Kurt
http://www.akvaryum.com/forum/grindal_kurt_uretim_teknikleri_(resimli)_k153149.asp
Cypris
http://www.akvaryumportali.com/threads/16-Cypris-canl%C4%B1-yem-%C3%BCretimi-ve-temini
Not: Yukarıdaki üretim teknikleri ile alakalı kesin bir kaynak veremiyorum. Çeşitli dönemlerde Internet üzerinden kopyala yapıştır yapıldığı için bunun pekde mümkün olmadığını düşünüyorum. :)
Beğenenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T][T]167786,Ahesya[/T][T]166343,Kuduoglu[/T][T]234041,Ganak[/T]
Teşekkür Edenler: [T]167786,Ahesya[/T][T]166343,Kuduoglu[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]15533,akiF[/T][T]118827,erdemgöçmen [/T]
+1: [T]217856,bthntsn27[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Benim kullandığım en masrafsız yöntem solucan hızlı üreyen hayvanlar pek ilgi de istemezler. Bide benimde merak ettiğim ama kültürünü bulamadıgım un kurdu var bulursam oda iyi görünüyor. Benim asıl denemek istediğim tahıl güvesi bir hafta ömürleri olan bu canlıların larvaları bence cok değerli eger bulabilirsem kullanacağım tek canlı yem bile olabilir. Eski küçük tankınızın üstüne bi tül çekip içinede biraz bakliyat atıp ( makarna pirinç nohut vb. ) binlercesine ulaşabilirsiniz. Hemde bir hafta gibi bir sürede. Ama yinede en ucuzu soprak solucanı. Kırmızısı sarısı falanda oluyo saksıda çeşit;) balıklar kapısıyor resmen tabi içiniz el verirmi bilemiyorum akvaryuma her atısımda içim acıyor ama hareket etmeyen yemleri yemiyor balıklarım malesef. [:/]
+1: [T]189047,Sedata[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir