CO2 teknikleri, performans yorumları ve temin etme


serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2010 23:23

Öncelikle herkese merhaba.Son zamanlarda bitkili tanklara ilgi epey arttı, bununla birlikte petshopların bitki sektöründe atılımları artış gösterdi, bitkili tanklar için ihtiyaç duyduğumuz malzeme yelpazesi kafaları karıştıracak boyuta ulaştı.Bitki akvaryumu kurmak için gerekli techizatların kombinasyonunu doğru şekilde sağlamak gerçekten zor.Uzun zamandır karbondioksit sistemleri ile ilgili böyle bir yazı hazırlamayı düşünüyordum ancak iş yoğunluğu ile birlikte iyi bir makale çıkarma hedefi bu niyetimi öteledi hep.Bugün foruma bakarken co2 ile ilgili birçok konu görmüş olmam daha az detaylı olsa da beni böyle küçük bir kılavuz hazırlamaya itti diyebilirim.

 
Gerek deneyimlerim, gerek deneyim etmiş hobici arkadaşlarla olan paylaşımlarım ve internet üzerindeki araştırmalarımı sentezleyerek 'nasıl bir co2 sistemi kurmalıyız ?'sorusuna cevap olacak bir yazı hazırlamak istedim.Çalışma içerisinde tecrübe ile birlikte tahminlerim de yer alacak.Bu yüzden ürünleri benim yorumlamam dışında sizlerin de yapacağınız katkılar ile foksiyonel performanslarını değerlendirip en uygun tercihe götürecek yolu seçmek, daha etkili olacaktır.
 

Profesyonelce düşünülüp kurulan low-tech (düşük sistem) tanklar haricinde tüm bitkili tank sistemlerinde co2 takviyesi elzemdir.

 
Karbondioksidi kısaca tanımlarsak; 1 karbon 2 oksijen atomunun bir araya gelmesiyle oluşan,gaz halinde maddedir.Bu maddeyi yanklarımıza uygun dozajlarda eklemenin birçok yöntemi vardır.
 

Tüplü sistemler

 
İlk bakışta maliyeti yüksek görünse de uzun vadede avantaj sağlayan ve en etkili co2 kaynağı tüplü sistemlerdir.Tüp içerisinde sıkıştırılmış karbondioksit gazı bulunur.Tüplü sistemi kullanmak için elzem sırası olan birtakım ekipmana ihtiyaç duyulur.(Tüp, regülatör,ince ayar valfi, selonoid valf vs.)
 
Tüp:
Yerli firmaların imalatları olduğu gibi ithal ürünlere de ulaşmak mümkün.Yerli,bilinen sanayi markaların ürünlerini mi, yoksa bitki tankları için özel imal tüplerimi tercih etmeliyiz ?
 
Yerli üretim tüp tercih etmek maliyeti oldukça düşürerek dolum problemini de ortadan kaldırıyor.TSE onaylı dikişsiz çelik tüpler olmasına dikkat etmek güvenlik açısından önemli.Bitki tankları için ithal markaların özel imal ettiği tüpler maliyet yüksekliği ve dolum problemi ile karşımıza çıkarak bize bir dezavantaj sağlıyor.Aralarında doldurulabilir tipte tüplerde var ancak çoğunluğu tek kullanımlık.Aluminyum malzemeden imal edilen tek kullanımlık tüpler almak fiyat açısından uzun vadede bizi yoracaktır.
 
Fiyat alternatifleri:
 
Yerli imat tüpler arasında en uygun BKS tüp.
1 lt  dolu tüp     : 48 TL + KDV (Kargo dahil)
2,67 lt dolu tüp : 63 TL  + KDV (Kargo dahil)
 
Aytaç Tüp 2 lt dolu : 90 TL (Karaköy)
 
İthal ürünlerin fiyatları sadece tüp olarak 150 TL'den başlayarak artıyor.O yüzden sadece birkaç fotograf ekliyorum:
 
Regülatör (Basınç Düşürücü):
 
Tüpteki gazı istediğimiz basınçta hortuma aktarmamız için gerekli bir malzemedir.Alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik ürünün sadece Co2 gazı için imal edilmiş olması.Sonrasında özellikleri bakımından birçok farklılıklara rastlamak mümkün. 
Çift göstergeli regültörlerde göstergenin birisi tüp içindeki basıncı, diğeri anlık aktif gaz çıkış miktarını gösterir.Bununla birlikte regülatör üzerine ana valf bulunur.(Tek manomemetreli regülatörler sadece tüp basıncını gösterir.)
İlk olarak normal regülatör ve entegre ince ayar vanalı regülatör olarak sınıflayalım.
Kendinden ince ayar vanalı regülatörler manuel olarak kullanılacaksa avantajlı.Ancak selonoid vana ile kullanılacaksa istikrar bozuluyor, hassas ayar değişebiliyor.
Normal regülatörler ise harici ince ayar vanası ile kullanılmalıdır.
 
Normal ve ince ayar vanalı regültör örnekleri :
 
 
Yerli tercihler 50-80 TL arasında bir fiyata sahip.Oldukça güvenilir ürünler.
Örnek markalar: Yıldız gaz, engaz, özsoy regülatör, evren gaz vs.
 
İsta ve birkaç hazır sistem ürünlerinin montaj kolaylığı ve uygun görsellik avantajı sunduğu 'herşey dahil' tabiri edebileceğimiz üretimleri alternatifler arasında yer alsa da yüksek fiyatlara sahip oluyorlar.Bu sistemlerde reglatör,selenoid vana,hassas ayar vanası montajlı olup direk tüpe bağlanıp kullanılabiliyor.
Örnek resim:
 
 
 
Selenoid Vana:
 
Regülatöre entegre edilerek elektrik akımı ile açılarak gaz akışını sağlayan valflerdir.Zaman ayarlayıcı priz ile kullanılıp ayarlanan zamanlarda co2'yi keser veya vermeye devam eder.Sistem için elzem olmasa da otomatik kontrol avantajı sunarak işleri kolaylaştırır.Regülatör çıkışına entegre edilerek kullanılan bu valflerin de farklı özellikleri vardır.Valf alırken basınç aralığına dikkat etmek gerekir ve regülatör çıkışına uygun çapta bağlantı ölçülrine sahip olması gerekir.En hassas valfler buhar amaçlı üretilen modellerdir, 0-6 bar hassasiyetine sahiptir.Bazı valfler kapalı konumda bile gaz kaçırabiliyor, hassasiyeti uygun olan valf seçilmelidir.Pnömatikçiler ve hırdavatçılarda 25 TL'den başlaya fiyatlarla bulmak mümkün.
 
Selenoid valf:
 
İnce Ayar Vanası:
 
Karbondioksit gazını tankımıza yüksek hassasiyetle eklemek zorundayız.Selenoid vana kullanılacaksa çıkışına ince ayar vanası monte edilir.Kullanılmadığı durumda regülatöre montaj yapılır.Aldığı isim fonksiyonunu açıklamak için yeterli.Regülatörümüz entegre hassas ayar vanası içermiyorsa da bu ürünü kullanmak şart.Yine hırdavat ürünleri satan dükkanlarda, web sitelerinde bulmak mümkün.Ortalama fiyatları 20 TL.
 
 
Bağlantı Sıralaması :
 
1.Regülatör
2.Selenoid vana
3.İnce ayar vanası
4.Damla sayacı (Tercihe bağlı)
 
Hazır tüplü sistemler:
 
Pet markalarının ürettiği co2 sistemleridir.Genellikle yüksek fiyatlara sahip bu setlerde kesinlikle uzak durulması gereken ürünler mevcuttur.1 LT'den küçük tüplü sistemler dolum imkanı sunmadığı için edinilmesi pek de mantıklı değildir.Hazır sistemlere örnek birkaç kare:
 
 
 
 
 

Fermante (Mayalı) Sistem

 

Uygulama kolaylığı, malzeme temini ve fiyat açısından ulaşılabilirliğini baz alırsak, hobiciler arasında en çok kullanılan yöntemdir.

Fermentasyon, anaerobik ortamda glikoz yoluyla atp üretimi olarak tanımlanabilir.Yaptığımız sisteme tanımı aktarırsak, mayanın oluşturduğu bakteriler şeker ile girdiği reaksiyonel süreç sonunda co2 açığa çıkarırlar.

 

Sağlıklı bir reaksiyon süreci elde edilebilirse sistem oralama 3 hafta istikrarlı co2 sağlayabilir.Sonrasında performans düşer ve karışımın yenilenmesi gerekir.Sudaki çözünümü etkili bir hale getirilirse 150 lt'ye kadar olan tankların co2 ihtiyacını karşılayabilir.(Sistemin yapılışı hakkında forumda oldukça konu mevcut   Arama)

Tüplü sistemlerden sonra en etkili yöntemdir.Ancak sistemin öneli dezavantajları vardır.Öncelikle etkili bir hassas ayar imkanı sunmayan bu sistemin kontrolsüz kullanımı oldukça risklidir.Kuvvetli basınç sağlanmadığı için seramik difüzörlerde performans alınamıyor.Kafa motoru ile yapılan aktif reaktörlerde (bioball reaktör, vorteks vs.) sistem yine risk içeriyor.Kafa motoru pet şişeyi yamultup içerisindeki havayı aldıktan sonra karışımı tankımıza sifonlayabiliyor.Böyle bir sorun yaşamamak için sert malzemeden imal edilmiş, esnek olmayan bir şişe kullanmak gerekir.

 
Fermante sistem için üretilmiş özel kitler bulmak mümkün ancak 80-100 TL gibi şaşırtıcı fiyatları var.Setin içeriğinde şeker ve maya bileşimi, karışımın hazırlandığı kap, yeterli hava hortumu ve difüzör bulunuyor.Evimizdeki imkanlarla aynı sistemin maliyeyi 20 TL 'yi geçmiyor.
 
Yukarıda bahsettiğim üzre forumda hakkında onlarca başlık açılan bir sistem.Hassas ayar seçenekleri, güvenli pet şişeler, karışım stratejisine göre co2 veriminin süre yada miktarının belirlenmesi hakkında hobicilerin çalışmaları yine birçok konuda mevcut.
 
Pahalı, hazır fermante sistemler :
 
 
 
 
 
DIY fermante sistem örnekleri
 
 
 
 
 
Hazırladığım bu yazıda eksikler olabilir, yanlışlar olabilir, düzensizlik olabilir vs. Amacım beraberce konu üzerinde konuşup doğru tercihler ile konu içeriğini düzenlemek.
 
Vaktim oldukça sizlerinde yardımlarıyla diğer alternatifleri de yüzeysel olarak konuya ilave etmeyi planlıyorum:
 
Elektroliz sistemi
CO2 tabletleri
Sıvı karbon vs.
 
 
 
 
 
 
 
serkan_cetinkol2011-01-01 02:12:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YigitCeylanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 379
YigitCeylanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 03:05
Serkan abi tebrik ederim çok güzel ve yararlı bir çalışma olmuşAlkis
Yarın alacağım CO2 sistemi için extra bilgilenmiş oldum. Tebessüm
Fakat bir kaç sorum olucak..
Selenoid valf ile kendiliğinden ince ayar vanalı regülatör aynı anda kullanılamıyor mu?
Ph kontrol ünitesi kullanılacak ise bağlantı sıralaması ne şekilde değişiyor? Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 12:45
Serkan bey tebrik ediyorum,çok güzel bir bilgi paylaşımı ve kılavuz olmuş. Sistemi kurmuş olan arkadaşlarda kullandıkları ürünler hakkındaki tecrübelerini aktarırlarsa konu tam bir co2 kılavuzu olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 13:11
[QUOTE=TheHollyJoker]Fakat bir kaç sorum olucak..
Selenoid valf ile kendiliğinden ince ayar vanalı regülatör aynı anda kullanılamıyor mu?
Ph kontrol ünitesi kullanılacak ise bağlantı sıralaması ne şekilde değişiyor? Saygılar..
[/QUOTE]
 
Evet, kullanılabilir.Ancak bazen gaz çıkış miktarında ince ayar vanası sorun çıkartabiliyor.Atıyorum 2 saniyede 1 kabarcık şeklinde ayarladık.Selenoid valf, gaz çıkışını kapatıp tekrar açtığında bu ayar değişebiliyor.Regülatörün ana valfi ve ince ayar vanasını iyi bir şekilde ayarlamak gerekiyor.
 
Selenoid valf ile kendinden ayar vanalı regülatör kullananlar olabilir, sorun yaşamayanlar olabilir.Ancak küçük de olsa sapmalar olabiliyor.
 
Ph kontrol ünitesinde sıralamada bir değişiklik yok.Sadece selenoid vananın fişini kontrol ünitemizin prizine takıyoruz.Gerisi yüklenen ayarlar ile otomatik devam ediyor.
 
[QUOTE=kocabey]Serkan bey tebrik ediyorum,çok güzel bir bilgi paylaşımı ve kılavuz olmuş. Sistemi kurmuş olan arkadaşlarda kullandıkları ürünler hakkındaki tecrübelerini aktarırlarsa konu tam bir co2 kılavuzu olur. [/QUOTE]
 
Mustafa Bey merhaba.Dediğiniz üzre kullanılan ürünleri, temini, fiyatı ve performansları hakkında tecrübe eden hobicilerin yorum katması büyük avantaj olacaktır.Katkıya açık bir konu olduğunu yazımda da belirttim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birol2003Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 262
birol2003Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 21:18
Selamlar
 
Öncelikle forumda yeni olduğumu ve ilk mesajım olduğunu bilmenizi isterim.
 
Akvaryumlu yaşantıma 6 yıl ara verdikten sonra son bir haftadır tekrar bir tank kurmaya karar vermemle yorucu bir maratona girmiş bulunmaktayım, bu kurulumda eksiksiz start vermek için yaklaşık 4-5 gündür bulduğum her dökümanı ve forumu okumaya elimden geldiğince gayret gösteriyorum. Her hobicinin farklı tecrübesi ve paylaşımı olmuş.
Konunun açılış amacı co2 olduğu için şimdilik sadece bu konuda paylaşım yapmak isterim, tankımı kurarken elimden geldikçe fotoğraflamaya ve güncesini sizlerle paylaşmaya çalışırım.
Elimden geldikçe hesaplı ve ucuz yollu co2 sistemi kurmak için 2 gündür Ulus, Bahçelievler ve Balgat'taki çeşitli Akvaryumcuları ve Gaz ekipmanları satan dükkanları gezdim(aslında vaktim sıkıntılı olduğu için çok seri bir gezinti oldu) pek çok akvaryum dükkanında co2 basınçlı çözüm ürünleri bulamadım, sanayi tipi regülatörlerde gözüme çok kaba geldi, bulduğum selenoid valflerde  hem kaba görünüşlü hemde elektrik bağlantısı yapılınca sanki çalışmayacakmış izlenimi yarattı açıkçası hem içim ısınmadı hemde güvenilir gelmediler (bu duyguda satıcıların payı büyüktür), bu akşam saatlerinde yolum Bahçelievler 3. cd deki bir akvaryumcuya düştü kendisi ile yine bu forumdaki ilanı sayesinde telefonda tanışmıştım ve gerek konuşma tarzı gerekse kurduğu cümleler bir gidip dükkanını görme zorunluluğunda hissettirdi beni yetkili delikanlı kardeşimizin sıcak ilgisi ve misafirperliği neticesinde ilk başlarda sıcak bakmadığım ancak piyasadaki ürünleri gezdikçe bu tip ürünlere yöneldiğim bütünleşik bir cihaz aldım. Henüz takıp çalıştırmadım, ki henüz kurulu bir akvaryumum bile yok performansı ve kalitesi hakkında bir yorum yapamayacağım bir terslik olmazsa cumartesi tankımı teslim edecekler ürünü kullandıktan sonra yorumlarımıda sizlerle buradan paylaşırım.
Bu arada ürünün fiyatı 230 TL civarında, pek çok malzeme aldığım için net bir fiyat veremeyeceğim.
 
birol20032010-12-30 21:29:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2010 00:03
Birol bey merhaba.Aldığınız ürünün zahmetsiz bir kullamını var, fonksiyonel bir açığı yok.
Kaba görüntüden yakınmışsınız.Sistem dolabın içinde olacağı için görsellik anlam ifade etmez bana göre.Bu ürün tercih edildiğinde tedarik ve montaj için zaman harcamak yerine para harcanıyor.230 TL.
 
Şöyle bir alternatif olabilirdi
Regülatör : 60 TL
Selenoid valf : 30 TL
İnce ayar vanası : 20 TL
Toplamda 110 TL
 
Aldığınız ürün 230 TL.Geriye 120 TL kalıyor.80 TL tüp, 20 TL difüzör yada reaktör.Geriye yine 20 TL cepte kalıyor Tebessüm
 
Herkesin alım gücü farklı.Hobici genelde tüplü sistemlerin fiyatlarından yakınıyor.O yüzden ufak çaplı bir araştırma ile bu konuyu açtım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratöztürkÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2010
İl: Antalya
Mesaj: 60
muratöztürkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2011 23:13
Çok güzel bir paylaşım olmuş ellerinize emeğinize sağlık. 1 haftadır forumda araştırma yapıyorum bitkili akvaryum için co2 sistem gerekliliğine nasıl karar veriyoruz anlayamadım. yemyeşil orman gibi bir bitkili tankın olsun istiyorum. sadece ışık yeterlimi yoksa hem ışık hem co2 mi gerekli. co2 olunca ışık az olucak veya ışık yüksek olucak co2 olmayacak gibi seçenekler var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2011 00:43
Seçenekler sizin elinizde.Low-tech (Düşük sistem) ve Hi-tech (Yüksek sistem) adı altında iki grup strateji belirlenebilir.Önemli olan ışık, besin, CO2 üçlemesinin eşit oranlarda tanka bulunmasıdır.Yüksek sistem biraz deneyim ister, bakımı külfetli ve az da olsa risklidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratöztürkÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2010
İl: Antalya
Mesaj: 60
muratöztürkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2011 10:39
[QUOTE=serkan_cetinkol]Seçenekler sizin elinizde.Low-tech (Düşük sistem) ve Hi-tech (Yüksek sistem) adı altında iki grup strateji belirlenebilir.Önemli olan ışık, besin, CO2 üçlemesinin eşit oranlarda tanka bulunmasıdır.Yüksek sistem biraz deneyim ister, bakımı külfetli ve az da olsa risklidir.[/QUOTE]

merhaba.

cevabınız için teşekkür ederim. ama düşük sistem ve yüksek sistemin ne olduklarını bilmiyorum :) anlamadım bir türlü ne olduklarını, farklarını ve bu seçimi neye göre yaptığımızı.
muratöztürk2011-01-23 10:41:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2011 14:51
Adı üzerinde zaten.Düşük sistemde bahsettiğim üç unsur en alt düzeydedir.CO2 kullanılmaz.Gübre hiç kullanılmaz, yada az miktarda kullanılır.Aydınlatma minimum düzeydedir.Yüksek sistem ise tam tersi.

Forumda bu konular hakkında bilgi mevcut.Ufak çaplı bir araştırma ile ne olduklarını öğrenmek mümkün.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

antebiÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 19/12/2006
İl: Gaziantep
Mesaj: 296
antebiÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2011 11:48
Selamlar.
6 kglık co2 tüpü ve regülatör aldım bir tanıdığımdan.Daha parasını vermedim zaten kendiside söylemedi,sonra hallederiz dedi umarım kazıklanmam.
selenoid valfı aldım 20 lira 0-16 bar aralığına sahip.S. valfı regulatöre bağladım.Regulatördeki çıkış borusunun çapı bizim hava hortumlarına kalın geldiği için onuda tornacıya verdim ucuna hava hortumu girecek şekilde ek yapıyor.Sadece ince ayar vanası kaldı onu bulamadım.Gerçi regülatörde var ince ayar vanası ,onunla ayarlamaya çalışacağım.Birde su malzemesi satan yerlerde aç-kapa şeklinde çalışan vana var ek olarak geçici süreliğine onuda aldım.Selenoid valfın çıkışına taktım deneyeceğim.
Sistem bu gün çalışacak duruma gelecek.Diffizör olarak aşağdaki ürünü aldım,verim alıp alamayacağımı bilmiyorum


Sizin de görüşlerinizle değiştirebilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birol2003Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 262
birol2003Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2011 09:08

Şükrü bey merhabalar, almış olduğunuz üründen geçtiğimiz aybaşı bende almıştım fakat pek bir verim alamadım, 1. si çok fazla kabarcık kaybınız oluyor ve yeteri kadar çözmüyor. 2. si bir süre sonra yosunlar üstteki seramiği tıkadığı için işlevini yitirmeye başlıyor.

 
Ben daha sonra aşağıdaki ürünü satınaldım şu anda memnunum.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusEmreYUCEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 532
YunusEmreYUCEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2011 22:21
Konu hakkındaki açıklayıcı bilgileriniz için teşekkür ederim.

Kolaycılık olarak algılanmazsa bir de Diy ve Set halinde Fermante sisteme tavsiyede bulunur musunuz ? arama yaptığımda bir çok konu var. Bir kaç tanesini okudum ama hepsi aynı sayılır. Siz bu konuda birkaç farklı yöntem tecrübe etmişsinizdir. Tecrübelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birol2003Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 262
birol2003Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2011 23:21
[QUOTE=YunusEmreYUCE]Konu hakkındaki açıklayıcı bilgileriniz için teşekkür ederim.

Kolaycılık olarak algılanmazsa bir de Diy ve Set halinde Fermante sisteme tavsiyede bulunur musunuz ? arama yaptığımda bir çok konu var. Bir kaç tanesini okudum ama hepsi aynı sayılır. Siz bu konuda birkaç farklı yöntem tecrübe etmişsinizdir. Tecrübelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

[/QUOTE]
Yunus bey fermante sistem küçük tanklar için uygun olsada, hightech yapılan bitkili tanklarda devamlılığı ve kontrolü çok çok az olduğu için pek kullanılmıyor, ama low tech tanklarda fermante sistemi paralel bağlayarak çoğaltan veya basınçlı tüpler içinde fermante co2 yapan arkadaşlar da var.
 
Şahsi görüşüm hightech tarzı bir sistem düşünüyorsanız basınçlı co2 tüpü şart, diy reaktör bitkili tankı olup kullanan çok arkadaş var ben gerek akvaryumun içinde görünmesini istemediğimden gerekse vakit bulamadığımdan hazır olarak satılan bir reaktör kullanıyorum, reaktör meselesi biraz daha serbest hangisini kullanırsanız kullanın sonuçta amaç max. co2 yi suda çözmek oluyor.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir