dertliyim uzun yazdım sıkılmazsanız okuyun
Canlıdaki Belirtiler:
Akvaryum Kapasitesi (litre):100*45*50
Akvaryumdaki Diğer Canlılar:2 yunus,7 sarı prenses
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):
Filitrasyon:iç ve dış filtre
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:yok
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :akvaryumu kuralı bir ay balıkları ekleyeli 3 hafta oldu
Sevgili arkadaşlar önceleri küçük bir akvaryumum vardı heves ettim akvaryumumu büyüttüm.Akvaryumu temizlemek enbüyük problem olduğu için dış filtre(tetratec ex700)ve iç filtre aldım.Herşeyim tam olsun keyif alayım dedim ama ilk problemim sevgili akvaryumcu arkadaş verdiği kumun yıkanmış olduğunu ve yıkamama gerek olmadığını söyledi bende yeni akvaryum almanın hevesi ile hemen eve gittim kumu serdim suyu doldurdum ve iğrenç bir manzara karşımda duruyordu resmen çamur deryası gibiydi canım inanılmaz sıkıldı.Sonra dedimki nasıl olsa dış filtre bunu halleder dedim sabah kalkar kalkmaz suya baktım eyvallah çamur görüntüsü yoktu ama suyumda istediğim gibi net bir görüntü yoktu ki hala malesef o cam gibi görüntü yok.Sonra bana acemi olduğum için arkadaşlarım sarı prenses almamı tavsiye ettiler.Bende öyle yaptım yine aynı çok sevgili akvaryumcu arkadaş bana ikisi erkek beş dişi sarı prenses verdi veya ben öyle olduğunu sanmıştım derken balıkların dört tanesinin ağız kısımları morardı geriye kaldı 3 dişi.3 dişimden birisinin bir gözü oldu mantar fungusu kaldı iki, ikiside oldu mantar ok gibi dikilip iç filterinin yanında duruyorlar bu arada karınlarında da yay gibi içe çekilme var bu da beslenmeyle alakalıymış bunları nerden biliyorum forumun yani çok saygıdeğer siz arkadaşlarımın sayesinde hepiniz sağolun.Bu arada suyuma dip çekimi yapmam gerektiğini haftada bir su eklemem gerektiğini ve dış filtrede aktif karbonu bir ay sonra çıkarmam gerektiğini öğrendim.Şimdi sizden ricam ben ne yapayım.Üzüntüden ağlamak üzereyim.İlk neyle başlayayım suyu değiştirip mi ilaç tedavisi yapayım.Değiştirmeden ilaçlayayım sonramı suyu değiştireyim.Dış filtremi söksem içini temizlesem olurmu elyaf koy dediler neresine koyayım.Aktif karbonu atacakmıyım yenisini mi koyacağım yıkıyacakmıyım.Ne olur bir yol gösterin.Birde cam gibi berrak suyu nasıl sağlarım ben ne yapayım dostlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Akvaryum,dışfiltre ve kumu çok şekilde yıkayın.Ekipmanlarınızı yerleştirip suyunuzu doldurun.1 haftadan az olmamak kaydıyla ful şekilde çalışsın.Bu bir hafta içinde balık eklemeyin ve forumu iyice araştırın.Akvaryuma ekliyeceğiniz her ekipmanı ve canlıyı dezenfekte edin sonra ekleyin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bana sorarsanız işe balıkları tedavi etmekle başlayın derim, sonra akvaryumu -özellikle filitreleri- dezenfekte etmelisiniz, hobiden soğumanızı istemeyiz. Eğer ki balıkları tedavi edemem kendime güvenemiyorum diyorsanız onları ger verip yeni sağlıklı balıklar alın ama karar size kalmış.
Hasta balıkları önce metilen mavisi sonra tuzlu su banyosu yaptırmalısınız. Bu işlem için uygun ebatta 3 kova işinizi görür, birine tuzlusu diğerine metilen mavisi, 3. yede temiz su koyun. Ana tanka asla ilaç eklemeyin, eğer edinebiliyorsanız karantina akvaryumu alın hasta balıkları orada daha uygun ve hızlı bi şekilde tedavi edebilirsiniz. Piysada gördüğünüz her ilacı kullanmaya kalkmayın, siz balıkları vermeye yada tedavi etmeye karar verdikten sonra üstatlarımız ve biz size yardımcı oluruz.
Aktif karbonu yenisiyle değiştirin, değiştirdiğinizi de bir ay sonra çıkartırsınız. Ana tankın suyunun oturmuş su olmasına özen gösterin. Dip çekimi yapılmasına ben karşıyım, yararlı bakterilerin oluşmasını geçiktirmiş olursunuz, aşırı olmayan uygun miktarda yemlemeyle 3 hafta içinde suyunuzda biyolojik döndüler oturmaya başlar sonra 1-2 haftada bir %10-20 su değişimleri yeterli olur. Akvaryum hacminiz de yeterli, inşallah daha sorun yaşamazsınız.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ahmet bey öncelikle elinizde kalan son balıkları o malum akvaryumcuya geri verin derim.Bunu yaparken ne kadar sakin olabileceksiniz bilemiyorum.Ne yazıkki tankı yeniden kurmanız en doğrusu…Suyu tamamen boşaltın.Kumu olduğu gibi leğen yada kovaya alın uzunca süre yıkayın.Yıkamak basit;kova yada leğen farketmeksizin kumu mesela 3'e bölüp parça parça yıkayın.Yıkarken kova yada leğeni kum ile doldurduktan(tamamını değil) sonra su doldurun ve elinizle karıştırın uzun süre alt üst edin suyu dökün sonra tekrar tekrar.Unutmayın ki ne kadar yıkasanız da ilk defa yıkanan kumlarda tam olarak temizlik sağlanamayabilir.Bunu da filtre temizler.Sonra akvaryumu hafif kaya tuzu ile ve bir temizlik bezi ile silip iyice de durulayın.Sonra sıra filtre temizliğinde.Filtrenin içindeki ne var ne yok ise iyice yıkayın.Tanıtım kılavuzunda olduğu şekilde yerleştirin.Eğer ilave elyaf koyacaksanız bunu üst sıradaki iki sepete uygulayabilirsiniz.
Akvaryumu yerine koyun.Kumunuzu akvaryum tabanına yayın.Elinizle düzenleyin.Ancak nazik hareketlerle çok çalkalamadan.Dinlenmiş suyunuz varsa dinlenmiş su ile yoksa çeşme suyu ile doldurun.Ancak akvaryuma suyu kumu hareketlendirecek şekilde değil yavaş yavaş ekleyin ki kum içinde kalan son partiküller bulanıklığa mahal vermesin.Hemen ısıtıcı bağlamayın.Su çok soğuk olacağı için ısıtıcı susmaz.Buda bu ayki faturaya olumsuz yansır.2-3 gün içinde akvaryum suyu yavaş yavaş oda sıcaklığına yaklaşır.Ondan sonra ısıtıcı bağlayabilirsiniz.
Sıradaki iş filtreyi bağlamakta.Yıkadığınız filtreyi su ile doldurun.Kapağının iyice oturduğuna emin olunca taşıma kulpundan tutmadan kovasından tutarak sağa sola yavaşça sallayın.İçinde hava varsa çıksın.Filtreyi akvaryuma bağlayıp çalıştırın.İç filtreniz varmış.Filtreyi bağlayın ve hava alma kısmı maximum açık olsun ve filtre yönü akvaryumun uzun kenarına dönük olsun.Tüm suyu çalkalasın.Eğer imkanınız var ise bir komşunuz vs den biraz akvaryum suyu alıp kendi akvaryumunuza eklemek yada herhangi bir iç filtre süngerini o mevcut haliyle akvaryumunuza sıkmak istenilen biyolojik döngüyü ivmelendirecektir.
Bu vaziyette 4-5 gün çalışan akvaryuma evvela vatoz ekleyebilirsiniz.Varsa oluşmuş olan yosunları yemekte yada attığınız yemleri yemekte hızlı davranacağı için ve dışkılama konusunda da cömert olduğu için döngüye katkısı olacaktır.Vatoz yada dip balıkları eklemeyecekseniz tüm balık yükünüzü tek seferde almayın.Öncelikle 1-2 tane alıp sağlıklarını yemlenmelerini gözleyin problem yoksa kalan balık yükünü akvaryuma eklersiniz.
Bu arada akvaryumcunuzla kesinlikle alışverişi kesin.Yeni alacağınız balıkları tek akvaryumcudan alın.Yeni gelen balıkların tanka eklenmesi konusunda forumlarda paylaşılanları okuyun.Dikkatli davranın.Balıklarınızı kaliteli,son kullanma tarihi geçmemiş yemlerle besleyin.Her tankın dip çekim ihtiyacı farklıdır.Ancak başlangıç olarak haftada bir % 20-30 la başlayın.İleriki dönemde tecrübe ile gereken sıklık ve miktarı tespit edersiniz zaten.Aktif kömür için 1 ay fazla 10-15 gün kullansanız da yeterli olur.İlk kurulum suyundaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında faydalıdır.Ben hiç kullanmadım şimdiye kadar.Bu arada tanka yapılan ilaç tedavileri sonrasında ilacın toksik etkilerini gidermek için kısa süreli tavsiyede edilir.
Umarım sıradaki kurulumunuz problemsiz gider.Hobiden soğumanıza neden olmaz.
Saygılar…
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir