Dip çekim karmaşası


ekulluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 981
ekulluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2011 14:05

Arkadaşlar forumdada bazı konularda uzun uzadıya tartışılmış, dip çekim yapmanın ve yapmamanın faydaları/zararları anlatılmış bende derinlemesine tartışılan bazı konuları baştan sona okudum. Yapmamak yönünde karar aldım zaten bu hafta sonu dip çekimi yapmadığım 3. hafta olacak ancak buna bağlı olarak bazı düşünceleri oturtamadım kendimce sizlere danışmak istiyorum.

200 litre bitkili ve dekorlu tankım var. İçerisindeki canlıların bir önemi yok sanırım dip çekimi yapıp yapmamanın. Bu tankta Tetratech ex 1200 dış filtre ve Eheim 2012 iç filtre kullanıyorum. Dipte ve camın yanında (yuvarlak tip) hava taşı var uzun zamandır kullanmıyorum.

Şimdi sorunlarıma gelirsek, benim düşünceme göre iç filtre büyük çoğunlukla mekanik temizlik için kullanılır yani amaç pislikleri toplatmaktır. Dip çekimi yapmayıp dipte tortu oluşumasına müsahade etmenin faydaları olduğu söylendiğine göre şu durumda iç filtreyi kullanmamamın bir sakıncası varmıdır? Bu hem ölü bir hacimden ham fazladan akıntıdan hemde görüntü kirliliğinden kurtarır beni.

Hava verme işleminde pislikler havalanacağı için bitkili tank olmasına dayanarak hava taşının en azından kuma gömülü olanı iptal etmemin bir sakıncası olacakmıdır?

Birde uzun vadede bu pislikler ne olacak yani amazona bakınca gerçekten kalın bir tabaka söz konusu akvaryumda buna ne kadar müsahade edilir? 

ekullu2011-04-27 15:16:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

msfeÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 118
msfeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2011 14:34
Öncelikle bitkiler nitrat oluşumunu engeller ancak sizin bitkileriniz yeterli düzeyde mi bilemem. Benim akvaryumumda 30-40 kök kadar bitki var ( 72lt ). 3 aydır dip çekimi yapmadım ama dış filtrem hiç durmaz, sürekli çalışır. Hava taşı kullanmıyorum gerekli de görmüyorum, balıklarım da çok şükür bir sorun yok. Bence dış filtreniz çalışmalı, hava taşı iptal (bitkileriniz yeterli ise), dip çekimi gereksiz (bitkileriniz yeterli ise) saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2011 14:43
Peki bitki yoksa?ve dipte duran dışkılar eğer dış filtre ve bitki yoksa suya ne gibi bir etkisi olur?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekulluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 981
ekulluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2011 15:06

[QUOTE=msfe]Öncelikle bitkiler nitrat oluşumunu engeller ancak sizin bitkileriniz yeterli düzeyde mi bilemem. Benim akvaryumumda 30-40 kök kadar bitki var ( 72lt ). 3 aydır dip çekimi yapmadım ama dış filtrem hiç durmaz, sürekli çalışır. Hava taşı kullanmıyorum gerekli de görmüyorum, balıklarım da çok şükür bir sorun yok. Bence dış filtreniz çalışmalı, hava taşı iptal (bitkileriniz yeterli ise), dip çekimi gereksiz (bitkileriniz yeterli ise) saygılar.[/QUOTE]

Kök sayısından çok bitkinin türü ve büyüklüğüde önemlidir burada 1 kök saz ile 1 kök eledoa aynıdır denilemez. Yaklaşık 2 aydır hava vermiyorum balıklarımda hiç sıkıntı yok günde 12-14 saat arası ışıklandırma yapıyorum. Dış filtre zaten kapatılmamalıdır biyolojik filtrasyon için. 

Tamer bey bitki olup olmaması ile alakalı olarak dip çekimi yapıp yapmama karar vermedim ben hava verme açısından bitkileri söyledim. Sitede dip çekimiyle ilgili arama yaparsanız çok faydalı konular var gerekli açıklamalar yapılmış.

ekullu2011-04-27 15:08:15

Not: Yukarıda yanlış yazmışım dış değil iç filtre olacak kapatmak istediğim gerekli düzenlemeyi yaptım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hanfurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 399
hanfurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 00:28
Şu Amazondaki tortu muhabbeti beni benden alıp götürüyor.Değerli hobici arkadaşlarım doğru birtanedir sana göre bana göre olanı olmaz.Amazondaki hergün yağan yağmur oranını göz ardı etmeyelim.Ozaman dip çekmek zor geliyorsa hergün su değişimi yapın yapabiliyorsanız.Dip çekimi ve düzenli su değişimi şarttır.Ergin Bey kardeşim sen iç filtrenide,Hava taşınıda kullanmaya devam et faydası olur zararı olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 00:33
Tayfur Bey'in söylediği gibi amazon son verilecek örneklerden biridir. Çünkü özellikle discus neon,melek gibi asidik suyu seven bu sularda üreme faaliyetlerini en iyi şekilde gördüğümüz türlerin akvaryuma müdahele etmeden,dip çekimi yapmadan bakımıda,sağlıklı yaşamasıda çok zor. Bu konuyla ilgili tekrar tekrar aynı şeyleri yazmaktansa,yazılmış olanları incelemenin faydası var bence. Filtreleme,akvaryum ve su kimyası gibi forumlar,özellikle de makaleler nedenini, niçinini açıkça ortaya koymuştur zaten. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 00:48
Merhabalar.
Dip çekmek yada çekmemek. İşte bütün mesele bu. 

Şaka bir yana dip canlı yoğunluğuna ve akvaryum durumuna göre çekilmeli yada çekilmemelidir.
-Eğer tankı yeni kurmuşsanız ve balık yükü oldukça fazla ise biyolojik döngü oturana kadar azalan periyodlarla ve kumu karıştırmadan dip çekilmelidir.
-Tank oturdu ise dibe müdahale etmemeniz gerekir.
Faruk abim müdahale etmeden asidik suda yaşayan balıkları sağlıkla yaşatmak zor demiş. Bilakis dibe dokunmadığınız sürece su oldukça asidik şekilde kalmaktadır ve canlının menfaatinedir. Ayrıca her müdahalenizde dipteki hali hazırda yaşayan bakteri kültürünüze zarar verdiğinizi unutmayın. Balığın dışkısı önemsenmeyecek kadar az nitrat - amonyak içerir. Azot içerikli bileşiktir ve onu parçalamak için varolan bakteri kültürlerinin bonusu tankta çürükçül mantarların oluşmamasıdır. Bunu bir çok şekilde test ettim.
Öncelikle çok az akıntıda yeni döllenmiş yumurtaları direk balık dışkısının içine bırakarak durumlarını gözlemledim. Yaklaşık 500 kadar yumurtada 0 mantarlaşma vardı. Ebeveyn bakımı olmaksızın. 
Aşırı şekilde dayak yemiş balığı balık dışkısından görünmeyecek kadar çok dışkılı akvaryuma koydum. Çürükçül mantarlar balığımı canlı canlı yiyemedi.
Yani değerli dostlar normal şartlar altında ne kadar çok müdahale varsa balığı sağlıklı tutmak o kadar zordur. Normal şartlar altında dip çekmemek gerekir.

Peki o halde neden dip çekilmeyince balıklar ölüyor. Ölüyor çünkü biz Türk'üz. Abartmayı seviyoruz. Litre başına 1 balık atıp abartı yemliyoruz. Zaten sınır çizgisinde devam eden biyolojik döngü bozulan yemler ile baltalanmış oluyor. Sonra suçu dip çekmemeye atıyoruz. 
Ölüyorlar çünkü biz Türk'üz. Hala akvaryumun komplike bir sistem olduğunu tam olarak benimsemeyedik. Tankta çürükçül canlılar koyup dip çekimi faslından kurtulmak yerine (Salyangozlar, bir çok vatoz türü vs) sürekli elimizi suya sokuyoruz.

Dip çekmeksizin üretimhanemde bir çok koloni malawi baktım. Öyleki 1,5 sene boyunca 1 kere bile dip çekilmedi. Hiç sıkıntı olmadı. Çatır çatır yavru aldım. Kolonilerimde hiçbir balığım hastalıktan ölmedi. 

Saygılarımla.

Beğenenler: [T]199018,berkelmas[/T][T]203923,msnan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekulluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 981
ekulluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 08:38

Hepinize teşekkür ederim üşenmeyip cevap verdiğiniz için...

Tayfur abi bana görede doğru birdir bundan asla şaşmam ama bir olan doğru için büyük çoğunluk hem fikirdir doğruyu yanıltıcı hipotezler çoğunlukla ortaya atılmadan çürütülür ancak bu durum bu şekilde değil kimisi dip çekimi yap çünkü böyle böyle diyor kimisi yapma çünkü böyle böyle diyor. Bu işin ilmini okumadım e yeteri kadarda tecrübem yok şunun şurasında 4-5 aylık tecrübem var o nedenle kendimce son nokta koyamıyorum. O yüzdende tekrar dillendirdim bu konuyu.

Ümit abi yukarıdada belirttiğim gibi 4-5 aylık bir tankım var 3 haftadırda dip çekimi yapmıyorum Görkem abinin (@mekrög) tavsiyesiyle, üstünü açtım tankın buharlaşan kadar su ekliyorum sadece. Balıklarımda şimdilik bir rahatsızlık hissetmedim hatta Bolivianlarımdan biri bir hindistan cevizi kabuğuna karargah kurdu kimseyi yaklaştırmıyor tam huylarını bilmiyorum belki çiftleşmek için bir hazırlıktır.

Herneyse dün bu yazıları okumadan iç filtreyi söktüm belki ilerleyen zamanlarda dip çekimi yapmasamda iç filtreyi tekrar devreye sokup kaba pislikleri çekmesine izin veririm. Tekrardan teşekkür ederim cevaplarınız için.

ekullu2011-04-29 08:56:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 08:52
[QUOTE=hanfur] Şu Amazondaki tortu muhabbeti beni benden alıp götürüyor.Değerli hobici arkadaşlarım doğru birtanedir sana göre bana göre olanı olmaz.Amazondaki hergün yağan yağmur oranını göz ardı etmeyelim.Ozaman dip çekmek zor geliyorsa hergün su değişimi yapın yapabiliyorsanız.Dip çekimi ve düzenli su değişimi şarttır.Ergin Bey kardeşim sen iç filtrenide,Hava taşınıda kullanmaya devam et faydası olur zararı olmaz.[/QUOTE]

Amazonun bir sürü kolu var ve bunları ayrı ayrı değerlendirmek lazım.Ayrıca her gün yağmur söz konusu değil.Her gün yağmur dediğiniz şey ılıman yağmur ormanlarında olur.Örnek; Artvin Camili yağmur ormanları.Amazonda 2 tip mevsim vardır, kurak ve yağışlı olmak üzere.Kurak zamanlarında bitki ve bakteri faunası hızla çoğalarak suyu dengelerler.Yağışlı mevsimde ise bunu sürekli akan yağmur suyu sağlar.Ancak dediğim gibi kolları ayrı ayrı değerlendirmek lazım.Xinguda akıntı bazen saniyede 8-10 metre kadar yol alabilirken Negronun bazı bölümlerinde su saniyede yarım metre ancak yol alabiliyor.Yani su her zaman çok değildir,ama doğanın bunu dengede tutmak için her zaman mutlaka bir cevabı vardır.Dengeler doğrusal değil sistemlidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gozturkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 938
gozturkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 10:03
Onur ustanın dip çekimi ile ilgili görüşlerinden sonra bitkili tankta nasıl dip çekimi yapacağım korkularını bir tarafa bırakıp 6-7 ay tabana dokunmadım.Su değişimleri zaten malum yapılıyor.Dış filtre temizliklerinde elyaf harici tüm medyaların tertemiz çıktığını farkettim.Demekki sadece ince partiküller toplanmıştı.Bu süre zarfında ne balıklarda nede bitkilerde her hangi sorun yaşamadım.Tanktaki bitkilerin türünü değiştirmek için neredeyse %85 oranında bitkileri tanktan çıkarttım.Eski alışkanlık ya bir dip çekimi yapayım bu taban ne hale gelmiştir dedim ve yaptım.Gerçekten taban çok kirliydi.Bundan sonra ne tankı toplayabiliyorum nede su değelerini oturtabiliyorum.Keşke o şekilde kalsaymış.Taban bu şekildeydi ama kristal gibi berrak bir su vardı.Tabanda oluşan yaşam ortamı bozuldu ve bu bana zayıflayan bitkiler ve dolayısı ile yosun ve akabinde bozulan su şartları ve en nihayetinde planeria oluşumuna kadar gitti.Balıkları kuyruklarında kırmızı kırmızı damarlar ortaya çıktı.Kuyruk erimesi habercisi sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 11:03
[QUOTE=gozturk]Onur ustanın dip çekimi ile ilgili görüşlerinden sonra bitkili tankta nasıl dip çekimi yapacağım korkularını bir tarafa bırakıp 6-7 ay tabana dokunmadım.Su değişimleri zaten malum yapılıyor.Dış filtre temizliklerinde elyaf harici tüm medyaların tertemiz çıktığını farkettim.Demekki sadece ince partiküller toplanmıştı.Bu süre zarfında ne balıklarda nede bitkilerde her hangi sorun yaşamadım.Tanktaki bitkilerin türünü değiştirmek için neredeyse %85 oranında bitkileri tanktan çıkarttım.Eski alışkanlık ya bir dip çekimi yapayım bu taban ne hale gelmiştir dedim ve yaptım.Gerçekten taban çok kirliydi.Bundan sonra ne tankı toplayabiliyorum nede su değelerini oturtabiliyorum.Keşke o şekilde kalsaymış.Taban bu şekildeydi ama kristal gibi berrak bir su vardı.Tabanda oluşan yaşam ortamı bozuldu ve bu bana zayıflayan bitkiler ve dolayısı ile yosun ve akabinde bozulan su şartları ve en nihayetinde planeria oluşumuna kadar gitti.Balıkları kuyruklarında kırmızı kırmızı damarlar ortaya çıktı.Kuyruk erimesi habercisi sanırım.[/QUOTE]
Çok geçmiş olsun.
Bu forumda da tanıttığım 1 tonluk tankımda zemin iyice oturduktan sonra tüm filtreleme materyallerini çıkarmıştım. Sadece kuvvetli bir dalga motoru ve kum ikilisi ile filtrasyonu sağlıyordum. Su yok denilebilecek kadar netti. Ha tabi bu hale gelmesi için aylarca oturması beklenen kum, tortu birikimi ve doğru ayarlanmıl balık sayısı gibi bileşenler iyice ayarlanmıştı. 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekulluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 981
ekulluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 11:17
  Ümit abi söylediklerin çok mantıklı geliyor banada ama yukarıda da bir soru olarak sormuştum aslında yeniden vurgulamak istiyorum. Bu birikintiye ne kadar izin veriliyor örneğin diyelim ki 3 yıl hiç elinizi sürmeseniz dibe olurmu? Bu zaman diliminde dipteki tortu aşırı bir hal almazmı sonuçta ne atsanız kalıyor orada yok olma durumu yok gibi.   ekullu2011-04-29 11:21:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 11:59
[QUOTE=ekullu]  Ümit abi söylediklerin çok mantıklı geliyor banada ama yukarıda da bir soru olarak sormuştum aslında yeniden vurgulamak istiyorum. Bu birikintiye ne kadar izin veriliyor örneğin diyelim ki 3 yıl hiç elinizi sürmeseniz dibe olurmu? Bu zaman diliminde dipteki tortu aşırı bir hal almazmı sonuçta ne atsanız kalıyor orada yok olma durumu yok gibi.   [/QUOTE]
Hiçbir sıkıntı olmaz. Bakteriler için muntazam yaşam alanı çıkmış olur ortaya. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

undesirableÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/10/2006
İl: Mugla
Mesaj: 800
undesirableÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2011 02:22
Doğru değişkendir, gerçek ebedi. 

Yarattığınız durum hangi doğruyu gerektiriyorsa yapılması gereken odur. 

Hacmin ve filtrasyon sisteminin kaldırabileceğinden fazla canlı yükünüz varsa, damacanaları, yedek tankları, hortumları, kafa motorlarını, test kitlerini el altında tutun sık sık lazım olacak. Suya sürekli müdahale ederek dengede tutmaya çalışacaksınız. Küçük bir hata ya da bir kaç günlük tembellik facia getirecek. Tatiller de komşuya, kuzene, arkadaşa anahtar teslim edip, gözünüz arkada, telefon elde vakit geçirebilirsiniz. 

Ya da hacme uygun filtrasyon ve balık yüküyle işin yorucu kısmını mikroskobik dostlara, yosun ve küçük sucul canlılara devredip keyfini çıkaracaksınız. Gönül rahatlığıyla tatile gidip dönüşte balıklarınızı demir gibi sağlam bulmanız son derece olasıdır.

Verebileceğim en güzel örnek Ümit abinin Bursa' da ikamet ederken kurduğu tonluk amerikan karması tankıdır. Bu tonluk ve el kadar amerikanların cirit attığı tankta elektrikle çalışan tek alet bir adet 12000lt/h ile çalışan sirküasyon motoruydu. Filtre medyası ise İznik Göl' ünden suyun içinden alınmış, hiç bir işlem uygulanmadan tabana serilmiş bol kültürlü, zaman zaman kurtçukların kafalarını çıkarıp yem oldukları 150kilo göl kumuydu. Yetiştirdiği balıkları da hepiniz en az benim kadar iyi tanıyorsunuz.

Ümit abinin tonluk tankında kullandığı doğru bir yöntemdir, fakat asla tek doğru yöntem değildir. Sürekli dip çekimleri, su ve elektrik tüketimi, kilolarca kimyasallar, test kitleri ve bel ağrıları gözünüzü korkutmuyorsa klasik yöntem ,dip sifonlama yöntemi, de pekala doğru olabilir. 
undesirable2011-04-30 02:24:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir