Dip filitresi hakkında.(resimli)
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2008 22:16
Merhaba arkadaşlar bu dip filitresi olayı benim baya aklıma yattı ama sorun şu ki filitre içinemi çekmeli yoksa dışarıyamı su basmalı? Bu konuda çok araştırma yaptım benim aklıma yatan dışarıya su basması.Böylece kum sürekli havalanmış ve tortular kumun arasında kalmamış olur. Bazı resimler var elimde bunları paylaşmak istedim.Resimler alıntıdır.Deneyimli akvaristlerin yardımlarını bekliyorum.Bir kaç güne kalmaz 100*50*60(h) ölçülerinde yeni akvaryumumu kuracağım. Bu sistemi mutlaka kullanmak istiyorum. Şimdiden teşekkürler...
temel_reis 2008-02-01 00:42:25
Bu suyu içine çeken sistem ben tam tersini düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2008 17:43
Fikri olan yokmu arkadaşlar?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2008 19:27
Cemal kardeşim kendi fikrim şöyle. Debisi yüksek olmamak şartı ile bir iç filtrenin çıkış kısmı bağlanarak kullanılabilir. Bu sayede pislikler filtrede kalır temiz su borulardan dışarı çıkar. Diğer türlü yaparsan kum filtre görevi görür yani pislıkler kumun içerisinde birikir. Zamanla nitrat patlaması bile olur belkide. Şimdiden kolay gelsin diyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2008 23:41
Evet benim düşündüğümde suyu dışarıya vermesi böylece tortular kumda kalmamış sürekli havalanmış olur böylece dip temizliği zahmetini kısmen hafifletmiş olur.Ancak aklıma takılan sorulardan biri dış filitre tek başına sudaki fiziksel temizliği sanırım sağlayamaz onun için ayrı birde iç filitrmi kullanmalı yada küçük bir üstten taşırmalı sump dahamı iyi olur acaba?
temel_reis 2008-01-30 00:20:30
Yada dış filitre yarmıyla aşağıdaki gibimi olsa? Ama filitre debisimi düşürebilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 01:17
Dış filitrenizin çıkışını verirseniz debi yüksek olacağı için zemin malzemesini kaldırır ve bir tarafa toplarsınız ki buda hiç hoş olmaz. Yok girişini veririm derseniz delikler taban malzemesi ile kapanabilir. Ve ayrıca taban üstü filitrasyonu sıfıra indirger bunun önlemini ayrıca almanız gerek bence işlevsel olarak pek tatminkar bir aparat olmayacaktır.
Saygılar...
ışıner 2008-01-30 01:17:58
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 04:05
Hava taşının kullanıldığı resim benim aklıma yattı.Hamburg filtresinin benzeri bir ortam oluşturmuş olmazmı aynı zamanda?
Bitkili akvatymlarda köklerin beslenmesi konusundada yardımcı olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 09:35
Cemal Bey Günaydın...
sabiht 2008-01-30 09:38:10
Dip filtresi bu güne kadar pek çok defa forumda tartışıldı. Ben de zamanın da kullanan ve aldığım sonuçlarda memnun olan biriyim.Dip filtresinde genel olan, bitkili akvaryumlar da kullanılmamasıdır. Ancak; benim iş yerim de aşağı yukarı üç yıldan bu yana bitkili akvaryum da kullanmaktayız, filtre akvaryumun bir bölümünü kaplıyor ve üzerinde ortalama 4 cm kalınlığında çakıl ve midye kırığı karışımı var. Bu bölümde olan bitkilerin alışma süreleri biraz daha uzun sürdü, ama şu anda köklüler ve filiz vermekteler. ( Limon ) Çalışma şekli emerek, yani kumu filtre olarak kullanması ve uzun müddettir her hangi bir tıkanma olmadı. Kafa motoru şeklinde değil, hava taşı sistemi ile çalışmakta ve su çok berrak, kristalize bir görünümü var.
Geçenlerde ben de 80 Lt lik akvaryumuma dip filtresi kurdum, madde madde anlatayım.
1- 3 cm yüksekliğinde, 5 cm genişliğinde, 60 cm uzunluğunda kablo kanalını aldım. Ölçü olarak tam ortadan 30 cm den işaretledim.Akvaryumun sağ tarafına gelen bölüme, irili ufaklı bir sürü delik açtım ve bu deliklerin üzerini sineklik ile kapladım. Kanalın diğer 30 cm lik bölümüne alt tarafına yani iç kısmına ısıtıcıyı yerleştirdim ve sıcak kaynakla yapıştırdım. Ancak burada dikkat edilecek nokta, ısıtıcı camının hir bir yere değmemesi gerekmekte yani etrafında tam su dolaşımı olması lazım. Kanalın her iki tarafını da plastik plakalarla sıcak kaynak kullanarak kapadım. Kanalın sol baş tarafında ki plakaya, elektrikçiler de satılan spiral kablo borusunun genişliği kadar bir delik açtım ve daha sonra kablo kanalını, akvaryumun önünden
2-3 cm içeri olacak şekilde yerleştirdim. Bunu yaparken akvaryumu ortalayabilir yada sağa yakın yapabilirsiniz ancak; bitki dikecekseniz uygun alan bırakın ben öyle yaptım. En sonun da kanalın camla temas eden kanarlarının her tarafını hava almayacak şekilde silikon ile kapadım. Bunun amacı suyun yanlızca deliklerde girmesini sağlamak.
2- Spiral kablo borusunun bir ucunu kanalın sol başına açtığımız delikten 5 mm kadar içeri soktum ve akvaryumun kenarlarını takip ederek sol arka köşeden yukarıya doğru çıkardım ve boruya gereken şekli verdikten sonra, özellikle girdiği yerin etrafını ve hareket etmemesi için bazı noktalarını silikon ile yapıştırdım, Yine dikkat edin borunun etrafından giren yerden hava almaması lazım.
3-Hava hortumunu ve ısıtıcının kablosunu da gene sol arka kenara silikon ile yapıştırdım
4-Sol arka köşede olan spiral borunun ucunu, debisi cok hızlı ve çok yüksek olmayan bir iç filtre motoruna monte ettim. Bunu yaparken iç filtrenin alt haznesini de kullandım, şöyle ki; haznenin altına spiral borunun gireceği kadar bir delik açtım ve boruyu 2-3 mm kadar sokarak etrafını silikonladım ve haznenin içine bir parça biyolojik sünger de koydum ve tekrar motoruna taktım ve sol cama arkaya doğru vantuzlarıyla yapıştırdım. En sonunda dere çakılı ile ortalama 5 cm kalınlığında malzeme ile akvaryumumu doldurdum ve sistem hiç bir şekilde görünmüyor, bir tek sol arka kenarda boru ve hortum var, onlarda siyah olduğundan belli değil yani görüntü kirliliği yok...
Sistemin tamamı bu şekilde tamamlanmış oldu, burada önemli olan sistemin hiç bir yerden hava almaması, su girişinin yanlızca açılan deliklerden olması gerekmekte. Şu anda akvaryumum kurulu ve su git gide berraklaşmakta, bitkiler su anda adaptasyon süreci yaşıyor ama tutacaklar inşallah...
Evet arkadaşlar umarım bir fikir vermişimdir...Saygılarımla..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 22:42
Sabih bey öncelikle zaman ayırıp uygulamanızdan bahsetmişsiniz çok teşekkür ederim.Ancak ben cichlid besliyorum haliyle bitki olmayacak.Yani benim amacım suyu filitre etmek değil sadece kumun arasında kalan balık pisliğini ,yem kalıntılarını vb zararlı sayılabilecek tortuları minumuma indirmek yani kumu havalandırmak çünkü annemin sağlık problemleri nedeniyle uzun bir süre hastanelerde sabahlamak zorunda kaldık balıklarımla ilgilenemedim yemlerini komşular , akrabalar falan verdiler , biraz fazla yemleyince dip temizliği yapmayınca haliyle hastalık kaçınılmaz inanın vatozlarım bile beyaz benek hastalığına yakalanmışlar ve bütün balıklarım öldüler. Yani dediğim gibi durumlardan dolayı kumun havalanması bence çok önemli ,Işıner bey pek sıcak bakmamış ama gerçekten önemli bir durum.Ben bu işe arkadaşının evinde japon balığı görüp heveslenerek başladım ama biraz araştırınca sadece zevk değil büyük bir sorumlulukta olduğunu anladım bundan dolayı balıklarınızı rahat ettirmediğiniz sürece onlarda sizi rahat ettirmiyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 23:36
Cemal bey bende cichlid besliyorum ve alttaki linkte kendi yaptığım filtreleme sistemini kullanıyorum çok memnunum bu linktekine ek olarak Eheim 2215 imide kendi motorunu çıkartarak akvaryumun içindeki kafa motorundan gelen diğer hortumla sisteme bağladım ve mükemmel bir performans sağladım şimdi yanlızca 2 hatada bir filtre kaplarındaki filtreleri temizliyorum ve 2 ayda bir de eheim ı . yanlız size tavsiyem dip filtredeki hortumları kendiniz delecekseniz eğer ben kendi yaptığımı söylüyorum 1.5 luk matkapla 10 cm aralıklarla delikler deldim ve yine tavsiyem linkteki gibi dirsek yerine borulara sıkı geçen yumuşak hortumla dönüşleri sağlamanız .Akvaryumum her zaman cam gibi bir berraklığa sahip nitrat ve amonyak oranı tahmin ediyorumki çok düştü çünkü balıklarım çok mutlu ve huzurlu yerim istanbul ikitellide işyerimdeki akvaryumumu görmek isterseniz beklerim daha ayrıntılı bilgi sahibi olursunuz.
BTFB 2008-01-30 23:36:41
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2008 01:39
Bülent Bey sizin çalışmanızı görmüştüm esinlendiğim çalışmalardan diyebilirim ozaman yorum yazmamıştım demekki bugüneymiş nasip ellerinize sağlık çok başarılı bir çalışma.Bende elektirik tesisatı boruları kullanıyorum biraz inceler ama iş görür sanırım bitirince resimde ekliyeceğim.Mantığını anlatmak için bir resim ekliyorum, bu sanırım dış filitre yardımı ile iş görür masrafsız ve basit.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2008 20:02
[QUOTE=temel_reis]Bülent Bey sizin çalışmanızı görmüştüm esinlendiğim çalışmalardan diyebilirim ozaman yorum yazmamıştım demekki bugüneymiş nasip ellerinize sağlık çok başarılı bir çalışma.Bende elektirik tesisatı boruları kullanıyorum biraz inceler ama iş görür sanırım bitirince resimde ekliyeceğim.Mantığını anlatmak için bir resim ekliyorum, bu sanırım dış filitre yardımı ile iş görür masrafsız ve basit.
[/QUOTE]
Elbette görür ama istediğin verimi alamazsın bence , bende denemeler yaptım ve en uygun olanı buraya yazdım ;). Kolay gelsin.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2008 23:25
Cemal bey ben 1400 lt/s kafa motoru ile suyun tabandan itilip zemindeki borulardan çıkışını sağlayamadım.Acaba tabandaki basınçdan olabilirmi borulardaki delikler yeterli ama sorunu çözemedim zemindeki borular U biçiminde.Bir tarafda kafa motorunu bağladım tıkanma varmı diye kontrol ettim ama yok.Su seviyesini azalttığım zaman kafa motoru suyu ittirebiliyor.Kafa motorunun ucundaki boruyu çıkarttım elimle kontrol ettim gayet basınçlı ne yapmam lazım .Yardım!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2008 01:46
Akvaryumunuzun su yüksekliği ve kullandığınız filtrenin markası nedir. Birçok çin malı ürün gösterdiği değerde performans sağlayamaz; su derinliği arttıkça bastığı su miktarı azalır ve hortumlardan oluşturduğunuz sisteminde direnci eklenince kafa motoru yetersiz gelebilir. Aklıma ilk gelenler kullandığınız borunun çapı küçük, derinlik fazla, kafa motoru yetersiz olabilir.
byMaSTeR 2008-03-15 01:47:06
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir