dış filtre yapımı


srknkdgnÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 254
srknkdgnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2015 04:22
Merhaba,

Dış filtre yapmaya karar verdim fakat kafamda sorular var tahmin edersiniz ki:)

Su sızdırmaz bir kova ayarladım basınca dayanıyor giriş ve çıkışlarda, hortumlarında da sızdırma sorunu yok varsayalım.
10-15 litrelik bir bidonun içine malzemeyi koydum suyla sifonlamayı yaptım içeride hava bırakmadım ve hortumları sabitledim. Düşünün bu kadar derdi çözdüm varsayıyorum:)
Motorum çalışmaya başladığında filtre malzemelerinin ve hortumlarının yaptığı sürtünme benim hazırda bulunan sadece su içerisinde çalışan kafa motoruma(2000 lt./saat) bir basınç uygulayacak ve muhtemel olarak mili kıracak ya da mıknatıs mil yuvasında şişme vs. sorunlar çıkaracak düşüncesindeyim.

Sizce ne tür tehlikeler beni bekliyor dostlar:/

Bu arada derseniz ki bu aklı evvel ne yapıyor:) mevcuttaki sumpu iptal edip bitkili macerası için eldeki malzemelerle dış filtre hevesindeyim.şimdiden hepinize teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AGARTALIÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/06/2013
İl: Adana
Mesaj: 837
AGARTALIÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2015 22:06
Serkan konuyu biraz araştırırsan bir çok örnek göreceksin. Milinde ya da motorunda sorun olmaz. Ama sen motoru seramiklerin içerisinde çalıştırırsan dediğin olabilir. Ama bunu yapma. bir çok dıy dış filtre örneği mevcut ve sorunsuz çalışıyor.

Beğenenler: [T]128263,KerimUSTA[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srknkdgnÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 254
srknkdgnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2015 02:46
hepsini okudum emin olabilirsiniz:) bazılarının fotografları silinmiş ama iş görür dökümanlar.Ben elimdeki motorun gücünden şüpheliyim dediğim gibi sonuçta dar bir borudan çekip dar bir boruya basacak suyu 10-15 lt gibi bir kovadan bahsediyoruz alt tabanına motor ve 3 lt civarı bir boş alan(su olacak tabi boştan kastım filtre malzemesinden arındırmak) bırakmayı dusunuyorum motorun rahat çalışması için.Fakat boruya basarken ki karşı tepki ve surtunmeden bahsediyorum burada tahminim motoru zorlar ama mili kıracak kadar mı onuda kendim yapıp tecrübe ederek görecegim anlaşılan:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AGARTALIÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/06/2013
İl: Adana
Mesaj: 837
AGARTALIÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2015 19:55
Dış filtrelerdeki motorlar suyu akvaryumdan çekmez sadece akvaryuma pompalar. Su emiş borusundan kendi kendini vakumlayarak filtreye akar. Youtube'dan "dıy canister filter" diye araştırırsanız videolara google görsellerden hem "dıy canister filter" hem de dış filtre yapımı" diye araştırırsanız görsellere ulaşabilirsiniz. Motorun içerisine herhangi bir malzeme kaçmazsa, motorun su aldığı tarafta 2-3 cm su olursa ve akvaryum dış filtreden gereğinden fazla yukarıda durmuyorsa motorunuzu zorlayacak birşey yok ortada. Fakat akvaryumunuzun litresi 2000 L/h bir motor için uygunsa bu motoru kullanın değilse başka motor alın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2015 09:33
Sump silence kalsın derim ben. Bitkili tanklarla da kullanılabilir. Sudaki co2 kaçar deniliyor ancak çok büyük sorun olmaz. Sump rahatlığı hiçbir filtre de yok.

İnanın sumpla filtreleme onlarca mükemmel bitkili tank gördüm. Kendim de kullandım. Siz aydınlatma, co2 ve gübreleme yaptıktan sonra pipo filtre dahil her türlü filtre ile bitki beslersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srknkdgnÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 254
srknkdgnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2015 03:08
[QUOTE=AGARTALI]Dış filtrelerdeki motorlar suyu akvaryumdan çekmez sadece akvaryuma pompalar. Su emiş borusundan kendi kendini vakumlayarak filtreye akar. Youtube'dan "dıy canister filter" diye araştırırsanız videolara google görsellerden hem "dıy canister filter" hem de dış filtre yapımı" diye araştırırsanız görsellere ulaşabilirsiniz. Motorun içerisine herhangi bir malzeme kaçmazsa, motorun su aldığı tarafta 2-3 cm su olursa ve akvaryum dış filtreden gereğinden fazla yukarıda durmuyorsa motorunuzu zorlayacak birşey yok ortada. Fakat akvaryumunuzun litresi 2000 L/h bir motor için uygunsa bu motoru kullanın değilse başka motor alın.[/QUOTE]

 
Sizin söylediğiniz gibi vakumlar içerde hava olmadığı düşünülürse giriş hortumunun içinde su olduğu  surece suyu vakumlar(Çeker) ve çıkış hortumundan pompalar.Çekmek ve vakumlamak su ve hava için birbirine çok yakın kullanımı olan tabirler.Benim anlatmaya çalıştığım şuydu elimde 2000L/h bir motor var dolayısıyla mevcutu kullanarak diy tasarlamak önceliğim ama elimdekini bozmak diy mantığıyla çelişen bir durum.sorumu şöyle anlatayım bir hortum kafa motoruna baglı ve bir kovanın içinde hortumun ucuna bir vana yerleştirirsek ve bunu kapatırsak bana göre motor su basamayacagına göre mil kırılır ya da motor bozulur.Aynı mantık vana kısıldıgında(dar hortum kullandığında da) olacaktır tahminindeyim.Mesele de  burada başlıyor 120 cm yukseklige bu motorla su basmak için ortalama ne kalınlıkta bir hortum gerekir.(sump mantıgında dusunursek cok kalına gerek yok çünkü kova gibi kapalı değil ve sump içerisinde motor miline karşı koyan ekstra bir basınç yok.)
Burda konu açmanın mantığı budur diye düşünüyorum. daha önce denemiş başarısız olmuş bir arkadaş gelip serkan kardeşim o guçdeki bir motorla ben 2 cm kalınlıkta hortum denedim motor gitti sen en az 4 dene der ya da mesele hortum değil kovada kovayı en az 15 lt ile başla. ben direk onun tecrubesinden yola cıkarım. Yoksa dediğiniz gibi akvaryumuma uygun ekipman diye burosürlere bakarak almaya devam edip sırf üreticilerin tecrubeleriyle devam eder 40 liraya maledilen filtrelere 200 tlleri ödemeye devam ederiz

[QUOTE=Gecko]Sump silence kalsın derim ben. Bitkili tanklarla da kullanılabilir. Sudaki co2 kaçar deniliyor ancak çok büyük sorun olmaz. Sump rahatlığı hiçbir filtre de yok. 

İnanın sumpla filtreleme onlarca mükemmel bitkili tank gördüm. Kendim de kullandım. Siz aydınlatma, co2 ve gübreleme yaptıktan sonra pipo filtre dahil her türlü filtre ile bitki beslersiniz.[/QUOTE]

Ben daha önce konu açtım:) Olmaz oksijen co2nin su dışına atılmasına neden olur bitkiler hoşlanmaz dendi bana mantıklı geldiği için hiç denemeden vazgeçtim üstadlara güvenerek.Durso sistemi sump olsa sorun değil gibi aslında ama kule sistemi kule inişi fazla oksijenlenme yapıyor. hazır sistemi sonradan revize etmekte zor tabi:)
srknkdgn2015-02-28 03:12:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2015 07:34
Fazla oksijenlenme diye birsey bitkili akvaryumlarda soz konusu olmaz. Zaten ozellikle isiklar acik oldugu surece ve fotosentez kabarciklarini gordugunuz surece (ki kendileri o2 kabarcigidir) suyumuz zaten o2'ye doymus ve suyun icinde daha fazla cozunmus o2 barindiramaz demektir.

Bahsettiginiz gibi co2 kacisi tabi ki normal sistemlere gore biraz daha fazladir ancak inanin bahsedildigi gibi asiri miktarda degildir.

Bunu co2 testi ile kolayca olcebilirsiniz. Dogru bildigimiz yanlislar ve yanlis olarak uygulamaya devam ettigimiz seyler cok. Bu benim fikrimdir, katilanlar, katilmayanlar olacaktir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdem ÖztürkÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 56
Erdem ÖztürkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2015 10:11
[QUOTE=srknkdgn]hepsini okudum emin olabilirsiniz:) bazılarının fotografları silinmiş ama iş görür dökümanlar.Ben elimdeki motorun gücünden şüpheliyim dediğim gibi sonuçta dar bir borudan çekip dar bir boruya basacak suyu 10-15 lt gibi bir kovadan bahsediyoruz alt tabanına motor ve 3 lt civarı bir boş alan(su olacak tabi boştan kastım filtre malzemesinden arındırmak) bırakmayı dusunuyorum motorun rahat çalışması için.Fakat boruya basarken ki karşı tepki ve surtunmeden bahsediyorum burada tahminim motoru zorlar ama mili kıracak kadar mı onuda kendim yapıp tecrübe ederek görecegim anlaşılan:)[/QUOTE]

Serkan Bey, boru seçerken o debiye yakın dış filtrlerden feyz alınabilir diye düşünüyorum ki bakınca yüksek debili de olsa dış filtrelerde kullanılan boruların boyutları belli bu yüzden çok geniş borulara ihtiyaç duyulmayacaktır kanaatindeyim.

Projenizi takip ediyorum, gelişmelerden haberdar olmak ister kolaylıklar dilerim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir