Dış Filtre Yapımı (Resimli)
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2009 17:02
Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır bende bir dış filtre yapmak istiyordum. Ama bence bir kovanın içine gelişi güzel şekilde koyulmuş süngerler, elyaflar pek hoş görünmüyordu. Bende içinde kolay temizlenmesini sağlayan aynı zamanda filtre malzemelerini orjinal dış filtreye dizer gibi dizmeme yarayacak olan kovalı bir filtre yapmaya karar verdim.Yapım aşamasınla birlikte filtremi sizlerle paylaşıyorum.
Kullanılan malzemeler :
Sıkıştırma kapaklı , musluklu Kova , 2 m. hortum , Musluk uçları ve kelepçeler , Pvc boru (Fotoğraf makinesi yanımda değildi yapılmış halini çekebildim) Projeyi kendim çizdim arkadaşımın tesisat dükkanında uyguladım.
Kargo kutusu (Yurtdışı kargo şirketlerinde bulabilirsiniz). Bende bu mevcuttu bunu kullandım . Başka Bir plastik parça kullanılabilir..
(Aynı malzemelerde yer alıyor özür dilerim bu karışıklık için )
Atman At-104 kafa motoru
1 Adet akvaryum silikonu
Ayrıca burda fotoğrafı olmayan sonradan kullanmaya karar verdiğim, Matkap , sıcak silikon ve demir testeresi mevcut,
malzemelerin içinde .
Atman At-104 kafa motoru
1 Adet akvaryum silikonu
Ayrıca burda fotoğrafı olmayan sonradan kullanmaya karar verdiğim, Matkap , sıcak silikon ve demir testeresi mevcut,
malzemelerin içinde .
Yapımı :
Kovadaki Musluğu söküp yerine görmüş olduğunuz parçayı taktım. Çamaşır makinesi tamir eden bir dükkandan aldım sağolsun ücret istemedi.Görülen iç somun sabit , dışarıdan somun takıp sıkıştırılabiliyor.
Bu parçayı dışarıdan somun ile sıkıştırıp musluk ucunu taktım.Bu bölüm akvaryumdan gelen suyun filtreye girdiği bölüm olucak.
Su kaçırma riski olmaması için akvaryum silikonu ile hem içerden hem
dışardan kenarlarını sıvadım.
dışardan kenarlarını sıvadım.
Bahsettiğim iç kovanın zemini , Kargo kutusunu keserek yaptım.Bunu iç kovanın ölcülerine göre değilde , ana kovanın alttan 7-8 cm yüksekteki iç ölçülerine göre kestim.Çünkü ana kova tam dört köşe değil ve yukarıya doğru hafif genişliyor bu yüzden iç kovanın kenarlarında boşluklar kalıyor .Benim amacım suyu bu kenarlardan değil iç kovanın içinden geçirmek olduğu için dış kovanın ölçülerine göre kestim.
Tam olarak neyi anlatmaya çalıştığımı göstermek için bir görüntü. Kafa motorunun vantuzlarıyla tuttum :)
Bu parçaya suyu geçişini sağlamak amacıyla matkapla ızgara şeklinde kesikler yaptım. Kesikler iç kovanın içine göre yani bahsettiğim kenar boşluklarına gelecek kısımda ızgara yok . Bu arada ızgaradaki pis görüntüyü demir testeresini ısıtarak temizledim..
Kargo kutusundan yapıcağım kova için ana kovanın içine göre belirlediğim ölçülerde parçalar kestim. Ek yerleri az olsun diye kutunun köşelerini tercih ettim.
Kovanın ve zeminin görüntüsü..
Kesmiş olduğum parçaları ve zemini birbirine yapıştırdım.Yapıştırma işlemini önce akvaryum silikonu ile yaptım tutmadı. Akavaryum silikonunu söküp sıcak silikonla yapıştırdım.Sıcak silikona herhangi bir düzeltme işlemi uygulanamadığı için görüntü biraz kötü oldu ama kova diğer ana kovanın içinde olacağından zaten sadece temizlerken görünecek.İç kovanın içinde görülen çıkıntıları aşağıda anlatacağım.
İç kovanın tabanı her nekadar tam olarak kesilmiş olsada herhangi bir yamukluk ve su girişi parçasına baskı yapmaması için ana kovanın zeminine ölçüsüne göre iç kovanın dengesini sağlıyacak şekilde boru parçaları yapıştırdım
Yaptığım kova ana kovanın içinde böyle görünüyor.
Yukarıda görmüş olduğunuz dört resim anladığınız gibi iç kovanın kapağı.Kargo kutusundan kestiğim parçalarla yaptım.Kafamotorunun derinliğinin kovanın büyük bölümünü kaplamaması için bü şekilde bir kapak yaptım. Böylelikle hem daha çok filtre malzemesi bölümü hemde motor için bir bölüm oluşturmuş oldum. Kapağı Yan kısmından deldim.Bu sayede su akışının bu deliklerden olup suyun o kısımda bulunan filtre malzemelerinden geçmesini sağlamış oldum.
Görmüş olduğunuz iki resim (iç kovanın içindeki çıkıntılar) bi tarafta ölçüsüne göre yüksek bir tarafta alçak bu çıkıntılar iç kova kapağının yukarıdaki resimlerde görüldüğü gibi tam oturmasını sağlıyor.Kapak bu çıkıntıların üstünde duruyor
Musluk uçlarını pvc boruların uclarına bol silikonla ve sıkıştırarak yapıştırdım. Dişli bir parça ile yapamadım çünkü bu ölcüde dişli plastik bir parça bulamadım.Suya salınım yapabilir diye metal kullanmakta istemedim. Test ettim gayet sağlam oldu..
Filtrenin temizlenmiş suyu akvaryuma göndereceği boruyu takmak için ana kovanın kapağında , motorun su çıkış ucunun denk geldiği bölümü matkap ile deldim.
Hazırladığım ufak su çıkış borusunu deldiğim bu bölüme sıcak silikon ile yapıştırdım ve akvaryum silikonu ile sıvadım motorun ucunda bulunan ufak boru benim hazırladığım bu borunun içine tam olarak oturuyor ve sıkışıyor ,Buda şansıma oldu :)
Motorun fişini kesmek istemediğim için kapakta bu derece büyük bir delik açıp fişi bu delikten geçirdim.
Kargo kutusundan kestiğim ufak parçayı önce kablo genişliğinde deldim daha sonra deliğin tam ortasından ikiye kestim.
Hazırladığım bu parçayı Kabloyu deliğin içine alarak sıcak silikon ile
yapıştırdım ve akvaryum silikonu ile sıvadım.Motorun kablosunu hiç kesmeden yerleştirmiş oldum.
Ana kovanın kapağına herhangi bir sızdırma riskine karşı akvaryum silikonu ile yapay bir conta yaptım .
Suyu akvaryuma geri vericek olan pvc boruya suyu püskürtmesi için delikler açtım (bu arada bu borunun ucu kör tıpa ile tıkalıdır)
İşte filtremin şimdilik bitmiş hali daha sonra dışını kaplamayı düşünüyorum henüz yerleştirmedim. Filtreyi yerleştirip çalıştırınca yine bu başlıktan resimlerini yayınlıyacağım..
Akvaryumumun görüntüsü için tüm akvarist arkadaşlardan özür dilerim diğer akvaryumum şişme yaptığından dolayı geçici bir süre kullanıyorum bu akvaryumu .
İlgilenen olumlu olumsuz bütün yorum yapan arkadaşlara teşekkürlerimi iletir saygılarımı sunarım..
Sağlıklı balıklar dileğiyle ...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2009 17:27
Çok güzel bir çalışma.İleride deneyebilirim.:)
Saygılar.....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2009 17:37
Elinize sağlık. Şimdiye kadar sitede sunulan dış filtre yapımlarının içinde sizinkini en başarılısı olarak buldum. Tebrik ederim. Ama bana zahmetli geldi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2009 17:37
Cok güzel olmuş elinize, emğinize saglık ama üst kısımdaki plastik boruların yerine kullanmış oldugunuz yeşilimsi boruları devam etseydiniz görüntü itibariile daha hoş gözükürdü tabi bu benim fikrim siz katılmaya bilirsiz. Yanlız deneyince tekrar bilgi verirseniz cok sevinirim , benimde böylebir fikrim varda .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2009 18:43
[QUOTE=MrONE]Çok güzel başarılı bir çalışma.Bu arada akvaryum 200lt+ ise o sehpa bence kullanışsız.Birgün dayanamayıp çökebilir.[/QUOTE]
nakata 2009-01-11 20:39:54
Akvaryumum okadar değil ama dikkat ederseniz iç içe 3 tane sehpa tutuyor teşekkürler, saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir