Discus Akvaryumlarında kum kullanılması


bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2009 23:43
[QUOTE=abidina.]
 
Onun haricinde 2005-2006 yıllarındaki baktığınız iki adet discusun finlerinde kararma olduğunu ve 2007 yılındada tankınızda olmadığını görüyorum. Yukarıdaki yeni resimdede balılklar süper olmuş. Üzerlerinde pigment veya siyahlık kalmamış. Şimdi kafama ister istemez takıldı bu discuslar öncekilerle aynımı, farklımı, farklı ise diğerlerine ne oldu, değilse nasıl başardınız? Bizleri bilgilendirirseniz sevinirim.
 
Saygı ve sevgilerimle, balık severlerin dahada  bilgilendirilmesi dileğiyle.
[/QUOTE]

http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_discus_ve_yavrular_video_s12_k203197.asp?PN=7 burada eski discus çiftlerimi koymuştum.

İlk çifti Mert Taşkıran Bey almıştı. 2003 veya 2004'dü aldığında.

İkinci çifti Ankara'da Tropikal Akvaryum Tamer Gülay almıştı.

3. çift ise balıkları 2007'ydi sanırım, gözümün önünde yavrusunu yiyince kızdım Tisel Gür(tisel06)'e verdim.

Kararma işi discusda da, diğer balıklarda da siyah kumda olur. Bunun en bariz örneği leleupide gözlenebilir.

Siyah kum üzerinde eğer balığın rengini karartma yetisi varsa rengi kararır.
Örneğin: Kararmadan önce:

Kararmadan sonra:

 (burada dişi yumurtalara baktığı için karardı ama siyah kumda da rengini böyle karartıyor)
ancak eğer balık solid red gibi kararma yetisi bulunmayan balıksa, zaman içinde pigment atarak rengini karartmaya çalışır:
Şu balık ile:

Şu balık aynı


Cama camda discus besleyince, hele de güzel discus olsun diye vahşiden iyice uzaklaşmış, genetiği zayıflamış hatta japon balığına dönmüş yapay seleksiyon balıkları besleyince discus balığının o güzel davranışları ve renk değişimlerinden pek çoğunu görme şansı bulamıyoruz.

[QUOTE=abidina.]
Akvaryum.com'da sayısız üyemiz var, hepsine hitap etmemiz gerekiyor, hepsinin zevkleri farklı kimisi iki balıkla yetiniyor, bazıları iri 10 adet balık bakmasını seviyor. Hepsinide aynı kefeye koyarak aynı şeyleri öneremeyiz. Benim asıl savunduğum konu bu.
[/QUOTE]

Yukarıda bunun aksine tek bir şey söylemiş miyim? Hepsine aynı şeyleri mi önermişim? Önermemişsem neden böyle bir şey dediniz? Ben insanların seçimlerine oldukça saygılı biriyimdir. Yukarıda da çok balık büyütmek için, hızlı büyütmek için bitkilinin doğal bir yol olmadığını aksine yanlış olduğunu o kadar balık pisliğini kaldıramayacağını söyledim. Bence o zevkli değil ancak eğer bundan zevk alınıyorsa zevk alınacak şeyi yapmayı önerdim. Çünkü hobinin amacı mutlu olmaktır, sizi ne mutlu ediyorsa onu yapacaksınız. Ben sadece savunduğum şeyi niye savunduğumu ve güzel yanlarını anlattım, diğer kapıları kapatmadım.

[QUOTE]
Discusun, sayısı kaçtane olursa olsun(doğasında olur o ayrı) bitkili tanklara koyduğumuzda kesinlikle sorun olacaktır. Neden derseniz? Discus sıcak suyu sever 30-32 bitkiler sıcak suda sağlıklı yaşatamayızzzz. Bitkilere bakacak olursak, sizler daha iyi bilirsiniz 26 derece yakını sularda daha iyi büyürler. Discusu soğuk suda beslediğimizde kesinlikle hastalanmaktan başka şansı yoktur.
[/QUOTE]
Bakın 26'dan ve 30'dan uç örneklerden örnek vermişsiniz arada buluşun mutlu olun. 32 discus için üst sınır, üst sınırı örnek olarak vermeniz doğru değil. Benim akvaryumum 28 derecede. Bu hem discuslara hem de bitkilere uygun bir sıcaklık.

[QUOTE]Yukarıdaki verdiğiniz 2005 yılına ait linki tam detaylı okumasamda inceledim. Yazdıklarınızda epeyce sayıda bitki ve balık ilave ederek ve tekrar çıkararak denemeler yaptığınızı anlıyoruz. Demekki bu işlerin tecrübeleri olacak deneme yanılma yapmadan teoriklerle doğruları bulamıyoruz.[/QUOTE]
Bildiğimiz gibi Mercedes her arabasını yaparken tekerleği baştan keşfetmiyor. İnsanlık birbirinin bilgi ve tecrübelerini alarak birikimini ilerletiyor. Ben de 2005'de edindiğim bilgilerle bitkiden hiç anlamayarak işe başladım (2005 baharında Malawi, Tanganyika, Discus'u bilirim ama bitkiden ve deniz akvaryumundan hiç anlamam diye yazım vardır) Pek çok aşamayı bu bilgiler sayesinde kolayca geçtim. Bunun dışında bitkili akvaryumda bir süre sonra tasarımı öğreniyorsunuz. Bir bitkinin yanındaki bitkiyle yaprak tipi (geniş yapraklı iğne yapraklı sazımsı), renk (ya bir biriyle zıt ya da çok benzer renkleri kullanmak) ve boyut olarak uyumlu olmasını sağlıyorsunuz. Üst mesajımda anlattığım akvaryum sistemini çözüyorsunuz. bitkili akvaryum diğerlerinin akisne yaşayan akvaryumdur, hergün değişir, siz değiştirirsiniz, o değişir, etkinize tepki verir. Bu bilgi ve tecrübeleri de konularda ve makalerde paylaşarak insanları bu işe başlamaya cesaretlendiriyoruz.

[quote]
Asıl konumuza gelecek olursak yazdıklarınızın çoğunluğuna katılıyorum. Fakat konu discus olduğunda katılmıyorum. İki adet ramirezi yanında 10-15 adet neon veya benzeri balık besleyeceksek sizinde yaptığınız gibi bitkili akvaryumların çok güzel olacağı görüşündeyim. Discusun, sayısı kaçtane olursa olsun(doğasında olur o ayrı) bitkili tanklara koyduğumuzda kesinlikle sorun olacaktır.[/quote]
Discus'u bilen uzman kişiler var, bitkiyi bilen uzman kişiler var. Ancak bu konuda yorum yapabilmek için hem bitkiyi hem de discusu bilmeniz gerekir. Ben uzman seviyesinde olmasa da bitkiden de discusdan da anlarım. Bu nedenle olur diyorum. Discus ürer mi? Ürer. Kolay mı? Hayır. Eş tutturmak, uyumlu çift olması, erkeğin kaliteli döl vermesi, çiftin iyi huylu çıkması, yavruların parazitlere yakalanmaması, eşlerin dezenfektesi, yavruların iskelet yapısının korunması her biri ayrı basamak. Bitkili discusda böyledir. Kolay değildir. Okursunuz öğrenirsiniz, tecrübe edersiniz, yanıla yanıla doğruyu bulursunuz veya bulamazsınız. Başarı garanatisi ikisinde de yok. Bu işi zevkli yapan da, bir meydan okuma yapan da bu değil mi?

İyi dilekleriniz için teşekkürler. İyi hobiler.

Saygılar,
bjkalley2009-11-08 23:48:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2009 23:33
[QUOTE=bjkalley]Dalga geçerek yazmışsınız ama şu benim akvaryumum:

Şuanda dediğiniz gibi su değişimi yok, dip çekimi yok, büyük balık sayısı 2.[/QUOTE]
 
 Refet bey, yukarıdaki tablo gibi resmi gördüklerinde  ister istemez sizin yöntemlerinizi uygulamak isteyecek akvaryum severler çıkacaktır. 
 
Forum konularından anladığım kadarıyla  bu resim geçmiş  yıllara ait.
 
Sizden ricam güncel  bir resim çekerek ilave edebilirmisiniz.  Akvaryumun ve discusların son durumlarını akvaryum severler eminim yeniden görmek isteyeceklerdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2009 21:27
[QUOTE=unotim123]

Benim anlamadığım diskus 32 derecede yaşıyor da niye aynı nehirdeki diğer balıklar 22-30 derece arası gösteriliyor.Sıcak sudan bir kalkan mı var bu balığın etrafında?Bir elinde tesbih diğerinde ısıtıcıyla mı dolaşıyor?

Ben 24 derecede yavru aldım.Hiçbir zaman da sorun olmadı.Olmaz da zaten.Bu kadar soğuk olabiliyor.Rio Negroyu ele alalım.Ekvatordan biraz uzak yerleşmiş bir amazon kolu.Amazonun 30-32 derecenin üstüne çıkabilen az kolu vardır.Bunlardan adam akıllı sayabileceğimiz kollar Xingu ve Tocantins'tir.Bunlarda da diskus bulunmuyor zaten. [/QUOTE]
 
Onur, canım,  (benim küçük oğlanın ismide onur) doğal ortamdaki discuslar ile akvaryum ortamında elde edilmiş hibrit türleri ve bulundukları ortamları birbirlerine karıştırmamak gerekir. Amazonda PH ve iletkenlik oldukça düşüktür, bildiğiniz gibi düşük PH ve iletkenlik değerlerinde zararlı ve faydalı bakteriler az olacağından discusun hastalanma riskide düşüktür. Isıda ani değişimler olmaz.
 
Doğal ortamlarında yağmur mevsiminde PH,  iletkenlik ve ısı düşer, discuslarda üreme isteği artar.
Yaz dönemlerinde ısı artar, yer yer 32 kadar çıkar, ısının artmasıyla ve su oranlarının azalmasıyla PH ve iletkenlikte artmalar olur. Bu dönem yavruların büyüme dönemleridir.
 
Hibrit türlerde  durum biraz farklıdır. Üretim, büyüme, hastalık ısıları (püf noktası) farklıdır.
 
Saygı ve sevgilerimle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2009 21:43
Abidin Bey,inanın burda bunları anlatırken hiçbir şekilde kimseyi haksız çıkarmaya çalışmak veya benzer amaçlarım yok.
 
Türler istediği kadar hibrit olabilir,sayısız kez kırılabilir ancak hiçbir zaman yeni fonksiyonu olan genler kazanmazlar.Ve canlının bir gen havuzu vardır.Birçok faktöre göre bu gen havuzuna bağlı kalmak şartıyla tolere edilen şartlar değişebilir.Ancak bu hiçbir zaman abartılı olmaz ve esas canlının dayanma sınırlarının üstüne çıkmaz.32 de yaşamaz demiyorum.Elbette yaşayabilir ancak 20 derecede bile yaşayabiliyor.Sonuçta doğasında bu sıcaklıklarda yaşayabildiği için akvaryumdaki hibrit türlerinde yaşama şansları oldukça yüksek,ki yaşıyorlar zaten.Besleyip de 20 derecede yaşatmadıysam niye burda yalan söyleyeyim ki?Ne gibi bir kazancım olabilir.Sadece bazı abartılmış şeylerin çok daha kolay metodlarla yapılabileceğini ve yapıldığını ifade ediyorum.
 
Kırmızı burun tetrayı örnek vereceğim yine.Beslediğim en zor türlerden.Yavrusu 0.5 mm çıkıyor ve büyümesi gerçekten abartılı derecede zor.Herhangi bir yem aldırmanız mümkün değil.Artemia çıkarıp verseniz artemia mı kırmızı burun yavrusunu yer yoksa kırmızı burun yavrusu mu artemiayı ondan bile şüpheliyim.Ayrıca yüksek dozda meşe yaprağı suyu kullanmazsam asla ve asla kırmızı burun yavrularım çıkmıyordu.Açın bakın yabancı forumları.Ne kadar çok uğraşan var,ozmoz bağlayıp kaçıncı defa kırmızı burun yumurtalarını mantarlaştıranlar var.Çünkü mantarlaşma faktörü iletkenliğe çok bağlı değildir.İletkenlik doğada dolaylı yoldan düşük pH a bağlı olduğu için böyle algılanıyor.Mantar hücreleri düşük iletkenlikte aktive olmuyor diye bir şey yok.Ama ozmoz suları zaten birçok organik kirlilik ve diğer kirleticilerden uzak olup,pHı düşük olduğu için yumurtaların mantarlaşmasını önlüyor.Yani bitki ekstratı kullanmak her anlamda daha garantili sonuç verir.İçeriğindeki maddeler kanser tedavisinde dahi kullanılır.İsterseniz google da aratabilirsiniz.Gallik asit,tanen türevleri,ellagik asit vb..örnekler daha da çoğaltılabilir.
 
Yeşil çayın ömür uzattığı gibi şeyleri birçoğumuz duymuşuzdur.Bunun sebepleri temelde bu maddeler ve diğer yardımcı maddelerdir.
 
Her ne balıkta olursa olsun bu bileşikler mantarlaşmayı kesinlikle önler.He bazik su balıklarında bunu kullanamazsınız orası ayrı.Ama asidik su balıklarında kesinlikle kullanılabilir.Hiç masraf etmeden aynı işi yapıyorsam niye dünya kadar para akıtayım ki...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2009 22:41
[QUOTE=abidina.][QUOTE=bjkalley]Dalga geçerek yazmışsınız ama şu benim akvaryumum:

Şuanda dediğiniz gibi su değişimi yok, dip çekimi yok, büyük balık sayısı 2.[/QUOTE]
 
 Refet bey, yukarıdaki tablo gibi resmi gördüklerinde  ister istemez sizin yöntemlerinizi uygulamak isteyecek akvaryum severler çıkacaktır. 
 
Forum konularından anladığım kadarıyla  bu resim geçmiş  yıllara ait.
 
Sizden ricam güncel  bir resim çekerek ilave edebilirmisiniz.  Akvaryumun ve discusların son durumlarını akvaryum severler eminim yeniden görmek isteyeceklerdir.
[/QUOTE]

Bu bir tartışma, bir fikir sunma, siz de cama cam discusda üzerinde yavrularıyla balıklarınız koyun, insanlar da onu uygulamak istesin. Bu akvaryum 1 eylül de 4. yılını doldurdu. 1 günde kurulup fotoğrafı çekilen ve bozulan akvaryum değil. Daha önceki mesajlarda da seneler içindeki değişimini ancak hep güzel olduğunu verdiğim linklerde de görmüşsünüzdür pek çok hobici farklı zamanlarda eve gelip gördüler. En son ben İstanbul'a gitmeden Ozan abi (Ramirezi) ve Tarık abi de (nikon_) gelip gördüler.

[QUOTE=bjkalley]Ben artık İstanbul'dayım o yüzden akvaryuma annem bakıyor, sadece günlük yem verip eksilen suyu tamamlıyor.[/QUOTE]

Bu konunun 7. sayfasında yukarıda yazdığım gibi artık Ankara'da değil, İstanbul'dayım. Yüksek lisans için Boğaziçi'ne geldim. Annem budama yapamadığı için akvaryum o fotodaki gibi albenili değil, bu yüzden de son aylarda foto eklemedim.

Yukarıda yazdığım 5 paragraf yazıma öne sürdüğüm savlara hakettiğim teşekkkür veya karşı cevabı alamadığımı düşünüyorum. Neyse en güzeli; Ankara'ya uzun süreli bir dönüş yaptığımda (şubatta veya haziranda) size güzel bir bitkili tank kuralım. Sonra siz de üzerinde uğraşıp, düşünüp, emek vermeden kolayca "olmaz" diyen üyelere sabırlıca nasıl yaptığınızı anlatırsınız Tebessüm

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2009 23:00
Evet abidin abiyede güzel bitkili bir diskus tankı yakışır diyorum.Ankarada olmamam çok kötü.Bende böyle bir tank için Refet'den yardım almak isterdim.Ben uzun zamandır sazlardan ve yosunlardan vazgeçmiyorum.Buralarda bulabileceğim en güzel bitki o bakımada gerek yok.Big%20smile
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydınÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2006
İl: Hatay
Mesaj: 690
aydınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 00:30
Başlığı baştan itibaren okudum. Okurken de geçmişteki bazı tecrübelerimi hatırladım(O zamanlar anlam veremediğim durumlardı). Bir dönem, biri küçük(küçük olan akvaryum atıl vaziyette bir köşede duruyordu) iki akvaryumum vardı. Ana akvaryumumda japon besliyordum. O sıralar, akvaryumcuları gezerken neon tetra görmüş ve hemen satın almıştım. Fakat, eve getirdiğimde, neon tetraların japonlar ile uyumlu olmadığını öğrenince, neonları atıl vaziyetteki akvaryuma atmıştım. Akvaryumda sadece kum ve biraz bitki vardı. Balıkları o akvaryuma attıktan sonra sadece eksilen suyu tamamlamaya ve aklıma geldikçe (bazen gün aşırı, bazen iki, hatta üç günde bir)yem vermeye başlamıştım. Akvaryumda filtre, hava motoru veya ısıtıcı yoktu(Sadece bitkiler için lamba vardı). Kış aylarında akvaryum ısısı 22 derece(Oda sıcaklığı) civarında oluyordu. Balıklar o şekilde aylarca ve sağlıklı şekilde yaşadı. Taa ki; ana ankvaryumu bozup bitkili neon akvaryumuna çevirinceye kadar. Dış filtreli, ısıtıcılı, bitkili, düzenli dip çekimi ve su değişimi yaptığım yeni akvaryumu kurup neonları bu akvaryuma naklettikten sonra, balıklar(Atıl vaziyetteki tanktan naklettiğim neonlar.) teker teker ölmeye başlamıştı. Önce, balıkların üst yüzgeçlerinin dibi beyazlaşıyor sonra da ölüyorlardı. Eklediğim yeni neonların sonu da aynı oluyordu. Defalarca yeniden ve yeniden balık eklememe rağmen her yeni balık aynı sonla karşılaşıyordu. Bütün bu ölümler sonunda neon beslemekten vazgeçmiştim. Ama o zamanlar, hiç bakım yapmadığım tanktaki neonların uzun süre sağlıklı yaşamalarına, buna karşın, gözüm gibi baktığım tanka aldıktan sonra hepsinin ölmesine ve yeni girişimlerimin de başarısızlıkla sonuçlanmasına bir anlam verememiştim.
 
Hatamı anlamam için epeyce zaman geçmesi ve pekçok tesadüfün dikkatimi çekmesi gerekmişti. Şu anda bitkili discus akvaryumum var ve kesinlikle dip çekimi veya büyük su değişimleri yapmıyorum. Sadece, eksilen suyu tamamlıyorum ve bazen de sump'ta kafa motorunun bulunduğu bölümde biriken pislikleri çekiyorum(Kafa motorunun pislikleri çekerek çabucak tıkanmasını önlemek için.). Balıkların fotoğraflarını geçenlerde ilgili başlığa eklemiştim. Derilerinin ne kadar parlak olduğu sanırım dikkatlerden kaçmamıştır.
 
Not: discus konusunda tecrübeli değilim. Fakat, biyolojik fitrasyon ve buna uygun bakteri yataklarının ve su değerlerinin önemi ve balık sağlığına etkileri konusunda oldukça tecrübeli olduğumu söyleyebilirim. İşin kötü tarafı, bu tecrübeleri kazanıncaya kadar yüzlerce balığın ölümüne sebep oldum. Satın aldığım pahalı araç-gereçler de işin çabası.
 
Not: cama cam akvaryumlarda balık besleyenlerin tecrübelerine de saygım var ve onların metotlarını kesinlikle red etmiyorum. Fakat; Biyolojik sistemi oturmuş akvaryumların ne denli sağlıklı, az masraflı ve az yorucu olduğu da bence su götürmez bir olgudur.
 
Selamlar.
 
 
aydın2009-11-12 18:22:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetkalafatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
ahmetkalafatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2009 11:22
Merhaba Arkadaşlar forumun 13 sayfasınıda okudum. Özellikle güney amerikan ağırlıklı bir akvaryumum vardı ramireziden keyhole werneriye kadar birçok balığı besledim. Açıkcası  beslemeyi çok istediğim ama duyduklarımdan dolayı (her gün su değişimi ve camacam akvaryumda bakma gerekliliği) bakamam diye korktuğum discus'a geçiş yapma kararı verdim. Kuracağım akvaryum bitkili bir discus akvaryumu olacak. En azından hedefim bu:) Akvaryumumun ölçüleri 100*50*60. Amacım yavru almak vb. gibi şeyler değil tamamiyle görsellik. Öceki akvaryumumda aquaclay kullanıyordum ama şuan tamamıyla kararsızım. Sizce taban kurulumunu nasıl yapmalıyım. Yaklaşık 10 cm lik bir taban düşünüyorum. Torf, Lav kırığı, Aquaclay, Zeolit bir sürü taban malzemesi var. Sizce en iyi seçim hangisi? 10 c aquaclay üstüne 2 cm teralit kum nasıl olur sizce?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

farabundoÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2005
İl: Ankara
Mesaj: 360
farabundoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2009 15:48

Bazı arkadaşlarla yaptığımız telefon görüşmeleri gidip görüp test edip yaptığım incelemeler neticesinde bitkili discus akvaryumuna en uygun kum dere kumu olarak karar kıldım. Nedeni ise siyah kumda balığın kararması, aquclayde bile kararma gözükebilir çünkü tek renk fakat dere kumunda farklı ve doğal renklerden oluştuğu için bu sorunlar gözükmez, bunun yanında bitkiler için herhangi bir gübreleme ben şahsen yapmadım nedeni discusa zarar verebilir diye sizin seçiminiz.Bazı arkadaşlar sıfır numara kumu tavsiye ediyorlar fakat sıfır numara kumda bitki istediğiniz gibi büyüyemiyor.Şu anda akv. 30 kök yakın bitki var herhangi bir gübre yada c02 kullanmıyorum bitkilerin gelişimide gayet iyi.Yanlız siyah kum her balığı karartır diye bir sonuçta burdan çıkarmassanız sevinirim. Daha önceden discus beslemediğim için ben böyle bir risk alıp siyah kum kullanmadım.

farabundo2010-01-02 10:49:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nehiryeliÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 212
nehiryeliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2010 12:51
Gayet güzel ve doyurucu bilgiler edindiğimiz konulardan biri haline geldi herkesi tebrik ediyorum burdan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2010 13:12
Dere kumu da karartabilir, discusda denemedim hiç. Hem balığı gösterecek hem bitkiyi coşturacak, hem de pH yükseltmeyen Takashi'nin kumları var http://www.adgshop.com/Substrate_System_s/1.htm ama işte fiyatları yüksek olduğu için ülkemizdeki kumlarla rekabet edemeyecekleri için getirtilmiyorlar :(

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2010 15:26
[QUOTE=bjkalley]Dere kumu da karartabilir, discusda denemedim hiç. Hem balığı gösterecek hem bitkiyi coşturacak, hem de pH yükseltmeyen Takashi'nin kumları var http://www.adgshop.com/Substrate_System_s/1.htm ama işte fiyatları yüksek olduğu için ülkemizdeki kumlarla rekabet edemeyecekleri için getirtilmiyorlar :(

Saygılar,
[/QUOTE]
İlaveten,
Yurdumuzun heryerinde bulabileceğiniz dere kumu - dere çakılı ikilisi ile de hem balıklarda azami renklere kavuşur hemde gayet güzel bitki yetiştirebilirsiniz. Alta dere çakılı serip üste dere kumu sererseniz balıklar için en güzelini yapmış olursunuz.
http://www.akvaryum.com/Forum/200x75x60h_amerikan_sf16-17_k330496.asp?PN=14
Linkindeki tanıtımımda görebilirsiniz.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

misagonisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 293
misagonisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2010 18:24
[QUOTE=abidina.]Buyrun, kumsuz akvaryumda bulunan balıkları inceleyin. Resimler 10 dakika önce çekildi. İsteyen arkadaşlar gelip canlıda görebilir.
 
 
 
Yorum yok...
 
 
 
 
 
 
[/QUOTE] Abidin bey gerçekten çok sağlıklı görünüyorlar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harunutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 179
harunutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2010 23:25
13 sayfanın 13ünü de okuduktan sonra, discus beslemenin aslında pratikte bu kadar zor olamayacığı fikrime inandım.

Su değişimleri hususunda;

Arkadaşlar, su değişimi üzerine çok hararetli tartışmalar yaşanmış. Ben boğaziçi kimya 3. sınıf öğrencisiyim. Laboratuarlarda sürekli sulu deneyler yaparız. Özel deneylerde bazen saf suya ihtiyaç olur ancak gerçek anlamıyla saf su, yani içersinde iyon barındırmayıp, sadece H2O molekküllerinden oluşan su denen bişey malesef yok. Söylemeye çalıştığım şey, su değişimi yapışımızın sadece istemediğimiz nitratı uzaklaştırmaya yararı olduğu. Onun haricinde damacana suyu dahi kullansanız yeni eklediğinizi suyun, canlı organizmalar üzerinde, içerdiği nitrat seviyesinin azlığından başka bir etkisi söz konusu olamaz. Yani çok su değişimi = çok nitrat uzaklaştırılması.
Çok su değişimi yapıp da yararını çok hisseden arkadaşlar cama cam akvaryum kullanan arkadaşlar genelde. Farkını hissedişlerinin sebebi de, sistemlerinde bulunan nitrat dönüştürücü bakterilerin az oluşudur. E bunun da sebebi KUM YÜZEYİ GİBİ GENİŞ BİR YÜZEYE SAHİP OLMAYIŞLARIDIR. Bildiğiniz üzere nitrifikasyon bakterilerini çoğaltmak için sünger vs kullanıp yüzey alanını artırmaya çalışırız. Kum genelde hobicilerin farkında olmadığı geniş bir bakteri yüzeyidir!!!. Nihayetinde kirlenen kıyafetleri yıkamak yerine yenisini almaya benziyor aşırı su değişimleri. Yoksa su bildiğimiz H2O, ve ne kadar değiştirirseniz değiştirin, rehabilite etmek yerine yenisini edindiğiniz bir kıyafet gibi. "ama içinde bakteri var, hastalık var, virüs var, falan var filan var" denen kaygıyı da zaten ekosistem denen olgu hallediyor. Uzakdoğuluların ve üreticilerin çok su değiştirme sebepleri, ekosistemi beklemeden kısa yoldan köşeyi dönmekten başka bişey değildir. Uzun ve ukalaca görülebilir ancak asla böyle bir amacım ve bu tarz bir amacın getirisi yok.

Bitki ve balıkları hususunda;

Bitki olayına ilk girerken de okuduğum makalelerden gözüm korkmuştu. Yok taban katmanları, yok ısıtmalı taban, yok litre başına en az 1.1watt aydınlatma, dehşete düşmüştüm. Sonra amelece olaya girip dibe kumla başlayınca eksik olan tek şeyin güzel bir aydınlatma(0,4-0,5 watt gibi) ve iyi bir gübre olduğunu farkettim. Yazılanların yanlış değil, sadece mükemmel+mükemmel+mükemmel bir bitkili için gerekli olduğunu anladım. Hani hiç maç kaybetmeden avrupa ve lig şampiyonu olan bir futbol takımı gibi. Olayı canlılara bağlamak gerekirse, akvaryumcula sorduğunuzda "bitki, akvaryumu kirletir kardeş, hiç bulaşma" derler. Ticari zeka işin içine girdiği an, tabandaki tortu, efendim bitkilerin suyu sarartması pislik olarak addediliyor. Burda denebilir ki; "herkesin kendi zevki var kardeşim, sanane, ben berrak, pırıl pırıl, bembeyaz su görmek istiyorum". Kesinlikle katılmayıp tepki gösteririm!! Sebebi, canlıların doğasına uymayan şeyi sadece kendi gözüne hoş geliyor diye doğru sanmak. Daha da fazlası bunu genel bir doğru görüp, gerçeğe tepki göstermek.
Yani canlı bitkiye bulaşınca bırakamayışımızın sebebi, canlıları, doğalarına uygun bir ortama sokmamıza yardım etmeleridir.

Son bir yazmak istediğim şey de, az önce tartışması geçen şu söz hakkında;

"peki 10 köpekbalığı, 10 pirana ve 10 adet de büyük x balığı beslemek isteyen hobici kaç litre akvaryum kurmalıdır sorarım size!!"

Efendim, üzüldüğüm için yazma ihtiyacı hissettim ki; kaç litre ihtiva ediyorsa o kadar litre yapmakla yükümlüsünüz. Malesef para verip alabildiğimiz, yani, bizden başka şansı olmayan canlılara, sırf paşa gönlümüz istiyor diye daha küçük hacimli tanklarda bakıyorsak ve durumu da zahmetli metodlarla kurtarıyorsak, o zaman çıkıp bir de tepki göstermemeliyiz diye düşünüyorum.


Yazma amacım asla tepki göstermek yahut ukalalık değildir. Sadece ben gibi hobi saplantısı olup, yeni deneyimlere merak salan arkadaşlara yardımcı olup, gözlerini korkutmamak.
Saygılarımla...
harunutku2010-03-28 23:30:20

Beğenenler: [T]187259,klodsa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir