Discus beslemek istiyorum ama...


Erbil ÇapcıoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Ankara
Mesaj: 194
Erbil ÇapcıoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2014 07:51
sabırla aşılmayacak engel yok:) maşallah:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadB0yZÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2011
İl: Bursa
Mesaj: 85
BadB0yZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2014 16:58
Merhabalar bende discuslarda yeniyim yakşalık 5 ay önce 3 adet 6-7 cm kadar almışlardım şuanda 10+ cm göz kararı tetra discus ve dondurulmuş kan kurdu veriyorum  net 100 lt akvaryumda dış filtrem var ilk başlarda haftada 1 dip cekimi %20 su degişimi yapıyordum şimdi 2 hafta bazen 3 haftada 1 dip çekimi ve %30 su degişimi yapıyorm ve neonlarda var kayıpsız 5 aydır yaşıyorlar =)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LaLunaÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 174
LaLunaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2014 11:49
Arkadaşlar Merhaba,

Bendeki son durum şu şekilde. Öncelikle benim akvaryum hobime son derece ilgisiz davranmakta olan eşim Discus'ların gelişiyle fikrini değiştirmeye ve "Ne güzel balıklar bunlar böyle, daha önce neden bunlardan almadın" demeye başladı. :)

Bu kapsamda bir akvaryumcuda kendisinin çok beğendiği red melon bir Discus'u da almak zorunda kaldım hatta :) Discus populasyonu 6 ya çıktı böylece, bakalım ne yapacağım ileride :(

Bu arada son eklenen balık o kadar cevval çıktı ki anlatamam. Maaşallah, en ufak bir adaptasyon sorunu hatta süreci yaşamadı. Geldiği gün itibarıyla ben akvaryuma yaklaştıkça o da bana yaklaşıyor ve bakıyor, camda elimi takip ediyor, attığım tüm yemlere iştahla saldırıyor, canlı yem, kuru yem fark etmiyor, her şeyi yiyor. Sanki en baştan beri benim tanktaymış gibi bir durum var. Gerçekten çok keyif aldım özellikle bu balıktan :)

Sorun şu ki, diğer Discus'ların atılan yemlere hamle yapmasına çoğu kez izin vermiyor, hepsini kovalıyor, tüm yemleri kendisi yemeye çalışıyor. Diğer balıklar onun yüzünden az beslenebiliyor endişem oldu bu kez de. İlginç bir detay da şu, attığım dondurulmuş yemlere lepistesler de saldırıyor örneğin, onlarla hiçbir derdi yok, yemelerine izin veriyor, ancak ne zaman başka bir Discus yeme yaklaşsa kovalamaca başlıyor... Tankın iki ayrı bölgesine yem attığımda bile her köşeye yetişiyor...

Bir yorumunuz olur mu bu durumla ilgili ?

Aşağıda son durumla ilgili birkaç resim ekledim. Cama cam tanktan gelen ilk balıklar hala biraz daha ürkek ancak gittikçe geçiyor bu durum. Renkleri de düzelmeye başladı.

İlk resim son eklediğim balığı ve tankın genel durumunu, ikinci resim kovalamaca anını gösteriyor :)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2014 13:25
Özgür be merhaba,

Bahsettiğiniz durum üstünlük ile ilgili, görünen o ki yeni gelen balık ile hiyarşide değişiklik oldu, zamanla kendi aralarında ki düzen yerine oturacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LaLunaÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 174
LaLunaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2014 13:45
Açıklama için çok teşekkürler, bu noktada aklıma gelen bir soruyu sormak istiyorum, üstünlük mücadelesine giren ve grup içinde hakimiyet kurmaya çalışan balıklar, erkek balıklar mıdır her zaman ? Dişiler de bu şekilde dominantlık yapabilir mi ? Başka bir ifade ile yeni eklediğim balık kesin erkek diyebilir miyiz ?
LaLuna2014-05-16 13:46:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LaLunaÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 174
LaLunaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2014 15:57
Değerli arkadaşlar merhaba,

Sizlerin cesaretlendirmesiyle çıktığım bu yolda 3. aya girmiş bulunuyorum.
Bir seyahat nedeniyle 8 gün kadar balıkları yalnız bırakmak zorunda kaldım. Otomatik yemleme makinası ile yem olayını çözsem de döndüğümde maalesef 2 Discus'u kaybettiğimi gördüm. Kayıplardan biri çok sevdiğim Red Melon :(

Bu olay dışında pek bir sıkıntı yok. 3-4 günde bir %30-40 su değişimleri ile devam ediyorum. Isıtıcıyı devre dışı bıraksam da sıcak yaz günlerinin etkisi ve aydınlatma için günde 8 saat kadar çalıştırdığım 4 adet T5 florasan lambanın yaydığı ısı nedeniyle su sıcaklığı 29-30 derece civarında seyrediyor. Lepistesler, vatozlar ve bitkiler de bu sıcaklığa uyum sağlamış görünüyorlar, pek bir problem gözlemlemedim.

Discus'lar bitkili ortama tamamen adapte olmuş durumdalar ve büyümeye devam ediyorlar. Artık benden kaçmıyorlar, beni tanıyorlar, elimde dondurulmuş yem çözdürmek için kullandığım kap ile yaklaşınca ön cama geliyorlar hemen. Maaşallah hem kuru yem (Tetra Discus Bits ve Tetra Discus Color) hem de dondurulmuş yemlere (Ocean Nutrition Discus Food, Bloodworms, Red Plankton, Mysis) e iştahla saldırıyorlar. Gerçekten beslediğim diğer balıklardan çok farklı ve keyifli bir tecrübe yaşadığımı belirtmem lazım. Discus'un neden çok özel bir balık olduğunu anlamaya başladım. :)

Son resimler aşağıda..

Bu arada kayıp balıkların yerine 2-3 tane 8-9cm büyüklüğünde Discus arıyorum. (Eşimin özel talebi Red Melon, yüzü beyaz olmayanlardan, her yeri kırmızı/turuncu olan cinsten, eski mesajlarımda resmi olan balığın aynısından mümkünse) Forum'daki ilanlar bölümünde maalesef istediğim gibi bir balık göremedim. Aramızda bu konuda bana yardımcı olabilecek bir arkadaş varsa çok sevinirim.

Çok teşekkürler, keyifli hobiler herkese...





LaLuna2014-07-15 16:03:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LaLunaÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 174
LaLunaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2015 15:48
Merhaba,

Tam 1 sene önce sizlerin cesaretlendirmesiyle Discus macerasına başlamıştım. Uzun zamandır konuyu güncellemek aklımdaydı fakat bir türlü vakit bulamamıştım. Ancak bu hafta sonu gerçekleşen gelişmeler sonrasında yazmayı daha fazla erteleyemedim :)

Tamamen görsel amaçlı olarak, üretim beklentisi olmadan hobici arkadaşlardan temin ettiğim balıklarla yola çıkmıştım. Bu cumartesi sabahı dış filtrenin su emme borusu üzerinde Discus yumurtalarını fark edince çok şaşırdım ve balıkların bu yumurtaların başında beklediğini gördüm. (Resim 1)

İlginç olan şu ki bu balıkların çift olması ile ilgili herhangi bir gözlemim olmadı, herhangi bir kurlaşma, yakınlaşma..vb fark etmedim daha önce. Ancak yumurtaların başındayken net bir şekilde yumurtaları sırayla koruduklarını, yüzgeçleriyle havalandırdıklarını ve yaklaşan diğer balıkları çok sert şekilde kovaladıklarına şahit oldum. (Bazen çift olan balıkların birbirlerini kovaladıklarını da gördüm ama sanırım bu hareket normal kabul ediliyor)

3 adet daha Discus(10cm kadar), 7 adet Electric Blue Ramirezi (3-4cm), 6-7 tane L144 vatoz (1-2 tanesi 8-9cm diğerleri küçük) ve 6-7 adet panda çöpçü var tankta.

Acaba yumurtalardan yavru çıkar mı diye düşünürken pazar öğlen saatlerinde baktığımda ikinci bir sürpriz yaşayarak kuyruk sallamaya başlayan "larva" ları da gördüm. (Resim 2) Ebeveyinler yavruları ağızlarına alıp sonra tekrar boruya bırakıyorlardı ancak maalesef çok azı tekrar bulundukları yere tutunabildi gördüğüm kadarıyla.

Geldiğim son durumu hem sizlerle paylaşmak istedim, hem de yorumlarınızı ve önerilerinizi dinlemek isterim.

Çok teşekkürler...





LaLuna2015-03-30 15:58:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LaLunaÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 174
LaLunaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2015 23:19
Arkadaşlar merhaba,

Mevcuttaki 150lt lik bitkili discus akvaryumumu birazcık daha büyüteceğim ve bir aksilik olmazsa 100x40x50 lik bir tanka terfi edeceğim. Mevcut akvaryumumda da bana göre şu ana kadar iyi idare edebildim durumu ancak bu akvaryum en baştan kurgu olarak Discus'lara uygun planlanmamıştı, canlı doğuranlarla başlayıp sonradan Discus'a dönmüştüm.

Yeni tankta ise acele etmeden herşeyi Discus'lara göre hazırlamayı istiyorum. Bu kapsamda kum seçimi konusu biraz kafamı kurcalıyor. Biliyorum genelde cama cam öneriliyor Discus için ancak ben bitki olayından vaz geçmek istemiyorum. Mevcut akvaryumda siyah hagen kum vardı ancak yenisinde beyaz renk kum kullanmak istiyorum. Siyah kum stresi arttırıyor deniyor zira.

Piyasadaki kumları biraz araştırdım, Reeflowers Pearl White görüntü olarak hoşuma gitti ancak genelde açıklamalarında hep tuzlu su akvaryumlarında kullanımı anlatılmış. Tatlı su ve Discus için bu kumun uygunluğu konusunda bilgisi olan var mı acaba ?

Bu kapsamda hem bitkiler için uygun olabilecek, hem suyun değerlerini bozmayacak beyaz kum olarak üstadların olası önerilerini de almak isterim.

Şimdiden çok teşekkürler...

LaLuna2015-05-28 23:21:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir