Discus fonksiyonel yaklaşımlar, ortadoks çözümler
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2014 01:41
Merhaba arkadaşlar,
thefish 2014-02-15 03:20:12
Klasik discus tartışmalarından biri,tankın kumlu mu yoksa cama cam olarak mı kullanılmasıdır.
Şahsen bitkili bir tanktan discus tankına döndüğüm için yeşil bitkili bir tank ve discuslar benim için ağır basmıştır. Konuyu çok araştırdım ama bu konuda bir konsessüs sağlanmış değil. Yani bir fikir birlikteliği yok.
Bir kesimin tecrübelerine göre kumlu tankta yavru discusların form kazanmasının zor olduğu , diğer bir kesimde ise kumun tanklarda kesinlikle bulunması ve biyolojik döngü için vazgeçilmez olduğu yönünde görüşler hakim.
Yurt dışı hobi sitelerinde discus tanklarını incelediğimiz zaman genellikle kumlu ve bitkili discus tankları kurulduğu, ancak üreticilerin cama cam tankları tercih ettiklerini görürsünüz.
Açıkçası dip çekiminde kumlu tankların zahmetli olduğu bir gerçek, ve discuslarınız küçükse su kalitenizin korunması için yem ve dışkı artıklarının tanktan uzaklaştırılması gerçeği mevcut.
Bu durumda, benim gibi hem kumdan vazgeçemeyerek tankında bitki ve discusu yanyana görmek isteyenler için örnek olabileceğini düşündüğüm çözümü paylaşmak istedim.
Kendi tankımda uyguladım, biolojik sonuçlarını tecrübe etmedim, ancak yemleme alanımın cama cam olması, artık ve dışkıların dip çekimin pratik olması gibi avantajlarını tecrübe ettim. Ayrıca görsel olarak tatmin edici olduğunu düşünüyorum. Tankın fotoğraflarını ilgilenen arkadaşlar için ekliyorum. Cama cam ve aynı zamanda kumlu bir tank.
5 cm yüksekliğinde 4 milim camdan istenilen kumlu alan eni oluşturacak şekilde 3 parça camı I_I şeklinde silikonla yapıştırıp akvaryum tabanına oturtuyoruz sonra tankla arasında kalan alanı kumla dolduruyoruz, bitkilerimizi ekip yetiştiriyoruz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2014 02:06
Elinize sağlık benim aklıma gelmezdi. Ancak hep bir eleştiri yanımız vardır ya bende bir öneride bulunayım görsellik açısından; sınırlama yapılan camların görünen kısımları kamufle edilebilir miydi? mozaik tozu, beyaz çimento yada zararlı olmayan buna benzer malzeme ile.
İyi Hobiler....
ormanci61 2014-02-15 02:07:40
İyi Hobiler....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2014 02:37
Gayet güzel olmuş Özgür bey elinize sağlık.Yurt dışında gördüğünüz kumlu kütüklü az bitkili lowtech tanklar hep hayalimiz tabi,türkiyede de forumuzda da buşekilde tankları idame ettiren arkadaşalrımız mevcut.Bizdeki asıl sıkıntı maddi sıkıntılar nedeni ile ufak boyda discus alınıp yetiştirilmeye başlanmasından kaynaklanıyor.Bildiğiniz gibi verilen mama ve yemler dipten temizlenmek istendiğinde kum ciddi sıkıntı yaratıyor hatta suyun bozulmasına sebebiyet veriyor.Tam sağlıklı bir nitrifkasyon zinciri oluşturmak için kum oldukça önemli burada bir sorun yok.Ancak discus boylandırmak için gereken şartlar kum kullanımıyla uyum göstermiyor sorun orada.Yurt dışındaki forumlarda gördüğünüz tankların konularını inceleyin genelde balıklar yetişkin boyda ekleniyor.Belirli bir boyun üzerine çıkmış kendini kurtarmış discus lar bu tür tanklarda gerekli şartlar sağlandıkdan sonra rahatlıkla beslene bilir.Sizin çözümünüz de güzel olmuş,bende ilk discusa geçerken bitkili tanklarımı bozarak geçmiştim sizinkine benzer bir yola bende bitki eklemiştim insan görmek istiyor gerçekten :). Camları gizleme konusunda kullandığınız kumu silikonla cama yapıştırarak bir kamufle elde edebilirsiniz şu aşamada olmaz tabi ki ama aklınızda bulunsun diye söylemek istedim cama bolca silikon sürülüp kullanılacak kuma bastırılıyor ve cam yüzeyinin kumla kaplanması sağlanıyor,kuruması beklendikden sonra da akvaryuma tatbik ediliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2014 03:06
İbrahim bey, camları silikonla kumlamak ve gizlemek hoş olucak gibi, en kısa zamanda bunu tatbik edeceğim. Öneriniz için teşekkür ederim.
En temizi yetişkin discus eklemek haklısınız. Ben hem yavru hemde biraz daha iri az çok kendini kurtarmış balıklar ekledim tankıma.
Ancak şöyle de bişi var,insanın kendi büyüttüğü balık daha kıymetli oluyor.
Blue diamond ilk aldığımda bozuk paradan biraz büyüktü şimdi elma kadar oldu, biraz daha büyücek ve benim en sevdiğim balık çünkü kendim büyüttüm. Hala gözüm yavrularda ekleme durumum olursa yavru eklemeyi düşünürüm yine. Kendi büyüttüğümüz balık daha bir başka oluyor, bi de kendi disklerimin yavruları olsa çok daha kıymetli olurdu herhalde:)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2014 12:06
Çok güzel olmuş ellerine sağlık ben böyle bir çalışma yapamadım ama bende bitkili karma 600 litrelik tankıma direk ekledim diskleri şimdilik harika bakalım ilerleyen zamanlarda ne olacak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2014 15:30
[QUOTE=cengizuzun]Çok güzel olmuş ellerine sağlık ben böyle bir çalışma yapamadım ama bende bitkili karma 600 litrelik tankıma direk ekledim diskleri şimdilik harika bakalım ilerleyen zamanlarda ne olacak.
[/QUOTE]
[/QUOTE]
Cengiz bey teşekkür ederim.
600 litre süper bi hacim. İlerleyen zamanda bol keyifli olur inşallah. Tankınızın görselleri varsa paylaşırsanız, bizi de keyfinize bi nebze ortak etmiş olursunuz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2014 23:33
[QUOTE=12Kamil]Tebrikler harika bir tank.
Ancak Ortadoks Çözüm derken neyi kastettiğinizi anlayamadım ?
[/QUOTE]Teşekkür ederim, Ortodoks çözüm derken kastettiğim açıklamak biraz güç olucak ama,
Ortodoksu terim anlamında kullanmıştım,yüklediğim anlamı terim anlamında tam olarak açıklamak gerekirse, aşağıdaki alıntı faydalı olacaktır. Umarım merakınızı giderebilmişimdir.
Ortodoks sözcüğü, ekonomideki kullanımı itibariyle; ana akıma uygun olan teori ve uygulamalar; anlamına geliyor. Bunun karşıtı olan heterodoks sözcüğü ise yine ekonomideki kullanımı itibariyle ;ana akımdan farklılaşmış, sapmış teori ve uygulamalar; anlamını taşıyor. Heterodox Yunanca'dan gelme bir sözcük. Sözcüğün temelini oluşturan iki parçadan heteros farklı, doxa ise öğreti anlamını taşıyor. Kullanıla kullanıla alışılmış ve dolayısıyla ana akımı oluşturmuş bulunan yöntemlerin hepsine birden ortodoks yöntemler deniyor. (Kaknak; Mahvi Eğilmez 28.02.2008 "Asya'da Heteredoks Eğilimler")
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2014 14:10
Bende bu konu uzerine kara kara dusunuyordum aklıma sayenizde daha enteresan fikirler gelmeye başladı.Ufkumu genişlettiniz.Tankınız harika bu arada camı kum kaplama calısmanızı merakle bekliyorum.
Ayrıca Bitkileri sizin yaptıgınız sekilde akvaryuma eklesek dip cekimi yapacagımız alanı yine sizin gibi temiz bırakıp akvaryum suyundaki nitrat birikimi sorununu çözmüş olsak.Bitkiler için kullanacagımız substrat gubre ve co2 destegi ya da bitkilerin direk kendi etkileri discuslara olumsuz ya da olumlu nasıl etkiler yapar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2014 15:54
Halen yapım aşamasında olan yeni tankımda izniniz olursa fikrinizden faydalanmak istiyorum, her anlamda çok avantajlı bir tasarım :)
Nacizane ben set camlarını kumlu bölgeye doğru biraz eğimli yapıp, üzerlerini silikon ve kullanmayı planladığım taban malzemesi ile kapatıp, sanki kumun doğal eğimi gibi gözükmesini planlıyorum, uygulamada ne kadar doğal görünür, o kısmını tam kestiremiyorum, yapınca göreceğiz :)
Tankınız ve balıklarınız çok hoş görünüyorlar, nazar değmesin, maşallah :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2014 00:57
[QUOTE=DiscusAddict]Bende bu konu uzerine kara kara dusunuyordum aklıma sayenizde daha enteresan fikirler gelmeye başladı.Ufkumu genişlettiniz.Tankınız harika bu arada camı kum kaplama calısmanızı merakle bekliyorum.
[QUOTE=tesla]Halen yapım aşamasında olan yeni tankımda izniniz olursa fikrinizden faydalanmak istiyorum, her anlamda çok avantajlı bir tasarım :)
thefish 2014-02-26 03:10:27
Ayrıca Bitkileri sizin yaptıgınız sekilde akvaryuma eklesek dip cekimi yapacagımız alanı yine sizin gibi temiz bırakıp akvaryum suyundaki nitrat birikimi sorununu çözmüş olsak.Bitkiler için kullanacagımız substrat gubre ve co2 destegi ya da bitkilerin direk kendi etkileri discuslara olumsuz ya da olumlu nasıl etkiler yapar.
[/QUOTE]
Fikirlerinizi yada uygulama sonuçlarını bizimle paylaşırsanız sevinirim. Fikirler demişken aslında cama cam kalan alanı bir göl şeklinde tasarlamayı da düşünmüştüm, bu görüntü aslında Mert Beyin söylediği eğimli set ile setin önüne de ufak taşlarla girinti çıkıntı yapılarak belki hayata geçilebilir. Diğer bir fikrimde balkon şeklinde arka fona çıkmalar ve teraslar yapmaktı ama buna henüz vakit bulamadım.Arka fona tutturulmuş 7-8 cm eninde parçalı asimetrik çıkma cam cumbalara kum doldurarak bitkilendirmek, tabandan 1 karış falan yukarıda başlayarak. Bu tasarımda dip çekimine hiç bir mani teşkil etmiyecektir. Değişik fikirler tatbik edilerek görselliği yüksek çözümler ortaya konabilir diye düşünüyorum.
Bitkiler discus akvaryumu ile uyumlu oldukça sorun olmaz, ortalama 30 derece sıcaklığa (28-32 dereceler arası ideal deniyor) dayanıklı türler zaten zahmetli bitkiler değil, saz türleri, anubias türleri, ekinodoris türleri ve amazon bitkileri gibi türler hem sıkıntı yaratmıyor hemde discuslar için stresi azaltmaya yarıyor.Bu tür bitkiler için Co2 desteği çok gerekli değil, ayrıca Co2 nin PH üzerinde etkileri olabilceği yönünde bilgiler edinmiştim, o yüzden Co2 kullanmıyorum ve ihtiyaçta duymuyorum, az miktarda gübreleme yapıyorum. Bitkilerin olumsuz bir etkisi olduğunu sanmadığım gibi biyolojik yapının bir parçası olarak görüyorum.
Tabi kumlu alanın faunaya katkıları biolojik döngü açısından sağladığı avanajlarıda gözetmeyi amaçlamıştım ben. Bununla birlikte sağlıklı dip çekimi ve yemleme alanı oluşturulması çok büyük avantaj sağlıyor.
Diğer yandan camacam tanklardan daha estetik ve görselliği gerçekten tatmin edici bir çözüm oluyor. Tavsiye ederim.
[QUOTE=tesla]Halen yapım aşamasında olan yeni tankımda izniniz olursa fikrinizden faydalanmak istiyorum, her anlamda çok avantajlı bir tasarım :)
Nacizane ben set camlarını kumlu bölgeye doğru biraz eğimli yapıp, üzerlerini silikon ve kullanmayı planladığım taban malzemesi ile kapatıp, sanki kumun doğal eğimi gibi gözükmesini planlıyorum, uygulamada ne kadar doğal görünür, o kısmını tam kestiremiyorum, yapınca göreceğiz :)
Tankınız ve balıklarınız çok hoş görünüyorlar, nazar değmesin, maşallah :)
[/QUOTE]
Mert bey izin ne kelime,sizin paylaşımlarınızdan da biz faydalanırız inşallah. Cama o eğimi verebilirseniz daha şık olacağını düşünüyorum. Yapınca bize de gösterin:) Mert bey
Benim tankımda kuma set olan camlar ana tanka silikonla yapışık değil, ilerde çıkarabilirim diye portatif vaziyette tabana oturmuş durumda. Ancak şu anda gerçekten memnun kaldığım için herhangi bir değişiklik yapmayı düşünmüyorum. Bitkilerimi yetiştiriyorum, discuslarımı büyütüyorum.
Sizin tasarımınızı da merakla bekliyorum. Keyifli hobiler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir