Discus Sevdası (?)


odikenÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 174
odikenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2008 05:00

     Merhaba;

     Son bir kaç haftadır Discus'lar çokça ilgimi çekmekte, bir Discus sevdası sardı beni. Daha önceden Discus'lar hakkında çok bir bilgim yoktu, gerçi şimdi de yok, son sıralar merak salmamla beraber forumdan biraz arıştırma yaptım ve gerçekten çok emek isteyen bir tür olduğunu gördüm. Yine de bu merakım göz alıcı güzellikleriyle beni daha da ateşledi.
 
 
     Siz deneyimli arkadaşlara sormak istediğim birkaç sorum olacak;
 
     Öncelikle bakmayı düşündüğüm tankımın boyutların vermek istiyorum. Tankım 100x40x50(h) (200lt.lik eski Tanganyika tankım) İlk etapta 8 yavru Discus (10 tane de neon) alıp dekorsuz akvaryumda beslemeyi planlıyorum, daha sonra 400lt bir akvaryuma geçmeyi düşünüyorum. Sizce bu ölçüler 8 balık için uygun mu yoksa daha mı büyük olmalı? Birde ilerde 400lt. tanka geçeceğim zaman dekor için önerileriniz neler olur? Şimdi sadece mango kökü koysam daha mı iyi olur yada camacam mı daha sağlıklı olur?
 
 
     Su olarak damacana su mu kullanmalıyım yada musluk suyu kullansam daha mı iyi olur? Su değişimini ne aralıklarla, %kaç oranında yapmalıyım, damacana su kullanımında su değişimi daha mı uzun süre olur?
 
     Filitrelemeyi nasıl yapmalıyım sadece pipo filitre mi yoksa dış filitrede kullanmalımıyım? Dış filitre kullanmam daha iyi olursa içindeki malzemeler Tanganyika akvaryumlarından farklı mı olur?
 
     CO2 tüpü kullanmam şart mı, şart değilse başka hangi  seçeneklerim var?
 
     Yemlemeyi günde kaç kez yapmalıyım ve hangi yemlerle beslememi tavsiye edersiniz?
 
     Yada deneğim kazanmam için ilk önce şu balığa bak daha sonra Discus'a geçmen daha iyi olur diyebilir misiniz? (Sonuçta balıkları alıp öldürüp Discus'tan soğumak istemem)
 
    Şimdilik sormak istediklerim bunlar. Sizinde eklemek istediğiniz bir şey varsa lütfen ekleyin benim aklıma bu saatte başka soru gelmiyor.Big%20smile
 
 
   Not: Daha önce birçok Malawi ve Tanganyika türüne baktım Compressiceps ve Calvus türlerine çokça baktım akvaryum konusunda deneğimli sayılırım. 
 
     Biraz uzun oldu, merakımı mazur görün lütfen,Utangaç yardım eden etmeyen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koala981Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2005
İl: Bursa
Mesaj: 280
koala981Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2008 10:00
Merhaba,
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Hayırlı olsun. Normal şartlarda yetişkin bir discus için 50-60 lt. suya ihtiyaç vardır. Yani 200 lt. akvaryumda 4 adet yetişkin yada 8 adet yavru discus bakılabilir. İlerde 400 lt ye geçtiğinizde büyüyen yavrularınız için yeterli su olacaktır. Ben kendi akvaryumumda cama cam akvaryum içinde 4-5 adet mango kökü ile dekorasyon yaptım ve en sağlıklısı bu diye düşünüyorum. Filtreleme için ben taşırma sistem ve sump kullanııyorum ama 200 lt. akvaryuma iyi bir dış filtre ve malzeme olarak da elyaf + sera sporax bence yeterli olur. Su olarak ben karbon filtreden geçirilip, ılıklaştırılmış çeşme suyu kullanıyorum. 400 lt.ye damacana vs. yetmez. Ben bu şekilde alıştırmanızı tavsiye ederim. Su değişmini haftada bir 1/3 oranında yapsanız yeterli olacaktır. Yemlemeyi ben günde 3 sefer otomatik yemleyici ile bits yemle yapıyorum. Ayrıca haftada 2-3 sefer saf dana yüreği maması da veriyorum. Discus türlerinden Turkuaz türleri, Red Marlboro, Diamond türleri kolay türlerdir, onlardan tercih edebilirsiniz. Başka kafanıza takılan şeyler olursa yardımcı olurum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2008 10:16
Selamlar,
Öncelikle discus ile ilgili forumları bolca okumanızı öneririm. Çünkü başlık ne olursa olsun birçok farklı düşüncenin olduğunu görürsünüz. Bitkili discus mu yoksa cama cama sadece su ve discusun olduğu bir tankmı? Kimisi bitkili bir tankın seyrine doyum olmaz derken kimiside onunla kim uğraşacak discusun güzelliği herşeye yeter diyebiliyor.
 
200 litre tank 8 yavru için yeterli görünüyor. Size tavsiyem cama cam ile başlayın balıklarınız size, ortama ve tanka alışsın. Sizinde gözünüz eksik birşeyler görürse o zaman bitki, kum CO2, gübre, ışıklandırma, ısı, su değerleri, kum katmanları gibi birçok konu ile boğuşmak üzere tankınıza ilaveler yaparsınız.
 
Bu durumda ilk olarak cama cam tank ile başlayacağınızı varsayıyorum. En önemli konu su olduğu için ısıyıda 29-30 derecede tutacağınızı varsayarak bir test kiti edinmenizi tavsiye ederim. Çünkü su şehire, ilçeye hatta sokağa göre değişebiliyor. Musluğunuzdan akan su en ucuz sudur. Eğer bu su değerleri iyi ise discusa uygun ise bu suyu kullanmanızda sakınca yok. Bu suyu tankınıza doldurun suyun oturmasını bekleyin. Bu oturma işlemi eğer aşılama yaparsanız 3-4 gündede bitebilir sabreder 15 gün beklerim derseniz o süredede bitebilir. Bu süre içindede 8 adet 5-6 cm lik yavru bakarsınız. Alacağınız balıkların şehir suyuna alışkın yüksek ph larda yetişmiş olmalarına özen gösterin. Hemen gidip balıkları almayın. Gidin görün yem yemelerine genel formlarına vucut yapılarına dikkat edin. Birkaç gün sonra tekrar gidip görün hala aynı formda iseler o zaman alın. Yavruları aldığınız suyun değerlerini ölçebiliyorsanız ölçün ve sizin tankınızdaki değerler ile farklılığını görün bilin.
 
Bunlarla başlarsanız discuslar size zaten herşeyi öğreteceklerdir. Unutmayın hasta olduklarında ne yapacağınızı değil balıklarınızı hasta etmemek için ne yapacağınızı öğrenin.
Sağlıklı balıklar,
 
NILYA2008-09-26 11:21:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2008 15:40
  200 litre discus için kötü bir hacim değil,ancak gelişimlerini,çok yiyip dolayısıyla çok kirleten bir tür olduğunu düşünerek bence sayıyı 5-6 gibi yapın derim. 400 litre de zaten mükemmel olur.
Su olarak damacana su mu kullanmalıyım yada musluk suyu kullansam daha mı iyi olur?
Bunun için yavru discuslarınızın hangi su değerlerinde beslendiğine,musluk suyuna alışkın olup olmadıklarına bakmalısınız. Yerli üretim discusta sorun olacağını sanmıyorum şebeke suyunun. Damacana suda da,dip çekimlerini sık yapmanız gerekecektir.
 
Filitrelemeyi nasıl yapmalıyım sadece pipo filitre mi yoksa dış filitrede kullanmalımıyım? Dış filitre kullanmam daha iyi olursa içindeki malzemeler Tanganyika akvaryumlarından farklı mı olur?
Dış filtre olmazsa olmaz diyebilirm,pipo filtre üretim aşamasında daha uygundur. Su sirkülasyonunun asgariye inip,eşlerin bundan etkilenmemesi adına. Malzemelere gelirsek zeolit ve süper peat kullanabilirsiniz,fakat çokta gerekli değil. Ancak tanganikanın tersine ph ı düşük tutmaya çalışacaksınız.
 
CO2 tüpü kullanmam şart mı, şart değilse başka hangi  seçeneklerim var?
Bitkili olacağı yönünde,bir şey okumadım yada kaçırdım,bitki yoksa co2 şart değil.
 
Yemleme için tetra discus,newlife discus formula,sera discus granulat gibi seçenekler mevcut,yavru olduklarını düşünerek ev yapımı dana yüreği de uygun olacaktır. Forumda konuyla ilgili paylaşımlar mevcut. Bu size ve balıklarınızın yem isteğine bağlı,dediğim gibi çok tüketip ve kirleten bir tür. Sık aralıklarla azar azar günde 4-5 kez yemleyebilirsiniz. Akşam belli saatlerden sonra yemlemeyi kesebilirsiniz. Geceleri her balık gibi discuslarda pasifleşeceğinden,sindirim sorun olmamalı.
 
Discustan soğumak yada vazgeçmek için bazı kötü deneyimler olabilir. Bunun için tavsiyem bildiğiniz,su şartlarından emin olduğunuz,yem alışkanlıklarını bildiğiniz mümkün olduğu kadar yerli üretim discuslarla başlamanızdır. Hatta gelişimini büyük ölçüde tamalamış discuslar daha uygundur. Maddiyatla da bağlantılı olarak.
Malawi ve tanganika beslemiş olmanız discusa geçiş için referane olur yada olmaz diyemeyiz,hobiye discusla başlayanda,ilk yavrusunu discustan alanda tanıdıklarım var.
Sadece özveri ve dikkat isteyen bir tür diyebiliriz.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

odikenÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 174
odikenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2008 18:06

     Çağdaş bey, Kemal bey, Faruk bey; hepinize bu güzel cevaplardan ve gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ederim.

     Anladığım kadarıyla ne kadar büyük akvaryum okadar sağlıklı Discuslar.
 
     Faruk bey; aslında yazdığım gibi planladığım sayı 8'di fakat 6tane alıp sizin tavsiyenize uyacağım çünkü dediğiniz gibi mükkemmel bir otamda bu balıkları beslemek istiyorum.
 
    Bir sorum daha olacak?
 
    Discus yavruları çok çabuk mu gelişiyorlar yani 5-6cmlik yavrular aldığımdan ne kadar sürede damızlık boya gelirler? (Bu soruyu sormamım nedeni, eğer çabuk gelişen balıklarsa biraz daha bekleyip yavruları direk 400lt. ile başlayacağım.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir