diskus güzel balık ama


savasdursunÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 385
savasdursunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2011 18:27
Mertoz bey.
Aslında aynı şeyleri söylüyor fakat farklı açılardan yaklaşıyoruz.
 
Tecrübesi olmayan akvaristler ne yaparlar?
Akvaryumu alır, içine balıkları doldurur, sadece yem verirler.
 
Yaklaşık 13 yaşımdan beri ilgileniyorum akvaryumlarla.
Neler neler satmadılar bana (Gerçi bu akvaryumu kurarken de çok acı tecrübeler yaşadık ya neyse)
 
Bence insanlar en az birkaç yıl canlı doğuran bakmalı, sonra bitkili akvaryuma low tech ile başlangıç yapmalı, sonra discus'a yönlenmeli.
 
İlk satın alacağı balığın discus olduğu bir akvaristin yaşayacağı hayal kırıklığını düşünemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1015
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2011 20:59
Haklısınız bu balık biraz tecrübe istiyor ama bence gerçektende çok zor bir balık değil. Bende 6-7 aylık bir discusçuyum. Gördüğüm kadarı ile sadece üretim ve yavru alma aşaması özel su değerleri gerekiyor. Onun dışında diğer türlerde ne yapıyorsak bunda da aynısı uygulanıyor.

Canlı doğuranlar veya tetra türleri ile başladığınızda ve akvaryumu foruma tanıtma amaçlı koyduğunuzda ilk öneri ne oluyor:" hemen bol bitkili akvaryum kur". Öneride bulunan arkadaşlar tamam haklı olabilirler. Yavrular saklanır, görsel iyi olur, bitkiler nitrat dengesini kurmanızda yardımcı olabilir vb.... Ama daha balık beslemeye yeni başlayan biz hobiciler hooop birde bitkili akvaryum sevdasına kaptırmışız kendimizi:). Balıktı, bitkiydi derken....Aslında bu tür tanıtımlarda yorumda yada öneride bulunurken bu tür hususları da göz önünde bulunduraraktan tavsiyede bulunulması taraftarıyım. Ben ilk akvaryum kurduğumda yapay bitkiler almıştım, çokta hoşuma gitmişlerdi. Halada gider. Ardından öneriler doğrultusunda canlı bitkili.... Tabi daha balık acemisi iken bir de bitkiliye dalınca hüsran. Tabi herkeste aynı şey yaşanmayabilir. Ama artık bitki olarak sadece anubias kullanıyorum.

Artı günümüzde teknolojide gelişti. İnsanlar internet üzeriden stedikleri bilgilere ulaşabiliyorlar. Nasıl bir eşya vb. birşey alacağımız zaman internetten araştırma yapıyorsak bu işe girişmeden öncede bir alt yapı çalışması yapsak, araştırsak, soruştursak ve bence en önemlisi dürüst balık satıcıları, akvaryumcular bulabilirsek sadece discus değil, hiç bir balık türünde sıkıntı yaşamayız.

Aslında discusun en büyük handikapı fiyatı. Hoş bir f0 ilangi yellow dahi 120,00TL den satılırken türüne göre 8-10 cm lik bir discusta 100-150 belki 300TL olabiliyor. Tabiki 150 tl verip 4-5 tane balık alıp bir kaç gün sonra öldüklerini görmek soğutur insanı. İnşallah kimse o tür durumlara düşmez.

Birde Savaş Bey kullanıcı adım mertoz ama imzamda da gözüküyor ismim Hüdai;)
mertoz2011-01-17 23:17:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

savasdursunÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 385
savasdursunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 09:15
:) Kusura bakmayın Hüdai Bey.
İmzanızdaki ismini gözüme çarpmamış.
 
Sanki ortak anlaşabileceğimiz bir noktaya yaklaşmış gibiyiz.
"Discus, abartılacak kadar zor değil fakat yeni başlayanlar için uygun değil" diyebiliriz sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1015
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 10:51
:) Evet burada bende aynı düşüncedeyim. İlk başlayanlar için gerekli hususlar göz önüne alınmadan, heleki sağlıksız, yanık satılan balıkla başlandıysa tam bir hüsran kaynağı. Tabi asıl gerekli olan tecrübe. Akvaryum ve balıklar ile ilgili az çok bilgi sahibi olacak ki ondan sonra discus beslesin. Yoksa bir pet shopçuda balığı görüp, renklerinin güzelliğine kapılıp, damdan düşer gibi başlarsa vay haline...

En büyük zorluğu üretim safhası gibi geliyor bana. Diğer balık türlerinin bir çoğunda akvaryum hacmine göre 1e 4-5d atıyorsunuz. Kısa bir zaman sonra aynı akvaryum içerisinde yavru alabiliyor ve büyütebiliyorsunuz. Ama bunlarda öyle değilki. Eş tutma gerçekleşecek, ayrı bir akvaryum hazırlayacaksınız, o akvaryumun ısı ve su değerlerini ayarlayacaksınız vb......işte bu evreler zorlar gibi. Ama heves, merak, ilgi oldu muda zorlukları görmezden geliyorsunuz. Zaten gördüğüm kadarı ile bu zorluklarından dolayı pahalı gibi.

Ama ilerleyen zaman içerisinde de discusun fiyatlarının makul seviyelere geleceği kanısındayım. Geçen senelerde discustan önce tropheus türlerine merak salmıştım. Biraz araştırma yapmıştım. O zamanlar pahalı gelmişti. Nedenini araştırınca diğer cichlid türlerine göre az yumurta alması dolayısı ile yavru sayısının az olmasını öğrenmiştim. Yıllar önce sarı prenses, yunus vb. türlerde pahalı iken besleyen ve üretici sayısı yaygınlaştıkça fiyatları düşmüş. Gerçi birazda arz talep meselesi. Ülkemizde Discus meraklıları ve üretici sayısı arttıkça sanırım yurt dışına bağımlılığımızda azalacaktır.
mertoz2011-01-18 10:52:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

salih006Çevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 13
salih006Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2011 01:08
Ben uygun su şartlarının sağlanmasının da pek zor olduğu kanısında değilim arkadaşlar.(besleme açısından) benim tankımda(200*55*70) orta büyüklükte bir mangrow kökü var, şu an için 16 balık, başkada hiç birşey yok  ve herşey güzel. tankta yumurtlayan sırtına larvalarını alanlar bile var. yeterki balığa düzenini alıştır. suyu 48 saat dinlendiriyorsan, balık buna alışmış ise suyu 48 saat dinlendirip koyacaksın. insanda öyle değilmi sürekli aynı saatte yatıp aynı saatte kalkan insanı iki saat geç yatırsak ne olur. bence akvaryumdaki olayda bu.
yeni başlayan arkadaşlar için evet uygun değil ama oda bir bilene sorsun ( akvaryumcular hariç ) bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. sormazsanız öğrenemezsiniz öğrenemezsekde hep acemi oluruz. 10 yıl japon besleyen insan  10 yıl sonra yine discus için acemidir. benim japona olan acemiliğim gibi. neden bir gün dünya şampiyonasında biir arkadaşımızın yetiştirdiği balık şampiyon olmasın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mka.mkaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 99
mka.mkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2011 00:15
Discusa bakmak kesinlikle zor değil. Dicusu üretmek ve büyütmek zor. Bütün dengeleri oturmuş bitkili bir akvaryumda yetişkin dicusa bakmak dengeleri bozmadığnız sürece çok keyiflidir. Yeni başlayacak arkadaşlar bu kriterleri yerine getirdiği sürece herhangi bir problemle karşılaşacaklarını sanmıyorum. Ancak ben akvaryumu yeni kurayım bitkileri dikeyim 6-7 tane yavru alayım hepsini birden büyütürüm idyorlarsa yok öyle bişey :)
 
Dicus öyle bir balıkki ne kadar verirsen o kadar alırsın diğerlerinden farkı bu işte. Yumurtadan çıktıktan itibaren ne kadar iyi bakılırsa kendini form olarak renk olarak büyüklük olarak hata hatta bakışlar olarak o kadar belli eder. İnsanların gözünü korkutanda bu şeklde bakılmaya çalışılan balıklardır. Günlük su değişimleri ph gh iletkenlik vs. vs. hemsi daha iyi balıklar elde etmek için verilen emeklerdir. Eğer yarışmaya sokmayacaksanız, güzel formda discuslar üretip satmak gibi bir ticari kaygınız yoksa pekalada YETİŞKİN discuslar alıp bu keyfi tatmaya başlayabilirsiniz.
mka.mka2011-01-25 00:15:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir