Doktor Bu Ne? (Japonlarda Fungal'Mantar'Hastalık)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Oksijenli su kullanımıyla ilgili videolar izliyordum şimdi you tubeda
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kaliteli,ciddi,profesyonel yerli üretim gerekli ama o zaten yok..
Balıkları hasta olan arkadaşların balıkları ne oldu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İthalat konusunda mevzuat değiştiği yapıldığı için ithal ilaçlarda sıkıntı var diye biliyorum. İthalatçılar uyum sağlayana kadar bu sürer herhalde ama yerli ilaçlara ulaşmakta bir sıkıntı yok.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İyodophor (Betadine): İyodophorlar, 50-200 mg /L sadece 10 dakika gözlenmiş yumurtalarda kullanılır. Balıklarda kullanılmaz. %10’luk Batticon şeklinde eczanelerden temin edilebilir.
Malachite Green (Malaşit Yeşili): Malaşit Yeşili, 1-5 mg/L banyo şeklinde 1 saat ve 3-5 gün uygulanır. Balık etinde birikinti yaptığı, kanserojen olduğu iddia edilmekte ve bu nedenle insan sağlığı açısından zararlı olduğu bildirilmektedir. Avrupa Topluluğu ülkelerinde kullanımını yasaklamıştır. Yumurta mantarlarında, balıkların dış yüzeylerindeki mantar ve parazit enfeksiyonlarda kullanılmaktadır.
Potasyum Permanganat (KMnO4): Flagellatlar, mantarlar ve bakterilere karşı etkilidir. 0,1 ppm dozunda banyo şeklinde kullanılır. Bakterilerde olumsuz etkisi vardır. Saprolegnia, Argulus, Costia spp, Trichodine spp, Chilodonella spp karşı 10mg/L (10g/m3) 30 dakika, 2-4mg/L (2-4g/m3) uzun süreli banyo şeklinde Trichodine spp sağaltımında kullanılır. Alabalıklar için öldürücü etkisi vardır (0,025 ppm).
Formaldehit (Formalin, formol): Formaldehit, sadece bakterisid, virusid, fungusid değil aynı zamanda antiparzitik olarak etki eden bir dezenfektan maddedir. Formaldehit’in etki mekanizması enzim aktivitesini bozarak etki yapmaktadır. Formal olarak %35-40’lık solüsyonlar halinde piyasada bulunur ucuz bir maddedir. Formaldehit paraformaldehit şekline geçerek bulunduğu kabın dibinde beyaz bir tortu oluşturur. Bu balıklar için toksik bir maddedir. Bu madde asla kullanılamaz.
Paraziter hastalıklarda iyi sonuç verdiği bilinmekte, fakat bazı paraziter hastalıklara karşı literatürlerde bildirilen dozlarda etkili olmadığı yapmış olduğumuz deneyler sonucu ortaya çıkmıştır. Bakteri ve sporlar üzerinde etkilidir. Mantar enfeksiyonlarında da kullanılır. Formaldehit, sudaki erimiş oksijeni tükettiğinden sıcaklığın yüksek olduğu mevsimlerde özellikle su sıcaklığının 18ºC’nin üzerine çıktığı zamanlarda kullanımı tehlikelidir.
Etkisi 24 saat sonra maksimuma ulaşır. Havuzların dezenfeksiyonunda kullanılır. Formaldehit balıklara aç karına verilir.
Sudaki oksijen miktarını dengelemek için suya oksijen verilir. Formaldehit su ısısı yüksekse en fazla 167 ppm,düşükse 200-250 ppm’e kadar kullanılabilir.
Duruma göre 10-15 dakika hava sıcaksa, en fazla 1 saat banyo yaptırılır. Fakat su sıcaklığı düşük olduğu zamanda 30 dakika sonra balıklarda oksijen yetersizliğinin olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca su tek girişli ise su seviyesi düşürülmemeli veya en son havuzdan başlayarak formaldehit uygulaması yapılmalıdır.
Methylene Blue (Metilen mavisi): Metilen mavisi, 1-3 mg/L 3-5 gün 1 saat banyo şeklinde uygulanır. Genelde bakteri, mantar ve paraziter enfeksiyonlarda kullanılır.
Rivanol: Sarı renkli bir tür boyadır. Balıklar için toksiktir. Akvaryum balıklarında açık deri lezyonlarında uzun süreli banyolar şeklinde dezenfektan olarak kullanılır. Rivanol 0,250 gr/L dozunda kullanılır.
Tuz: Tuz banyoları balık hastalıklarının tedavisinde kullanılan en eski antiparazitik ilaçtır. (%1’lik solüsyon) Bakteri, mantar ve sülüklere karşı etkilidir. Ayrıca bazı parazitlere karşı etkili olabilir. Balıklar 1 saat banyo şeklinde uygulanır. %0,2, %1,%1,5 (10-15g/L) 20-30 dakika, %2,5 (25g/L) 10-15 dakika Costia spp, Trichodine spp, Chilodonella spp karşı akvaryum balıklarında kullanılır. Tuz %1’lik (10kg/1m3) çiftliklerde uygulamak çok pahalıya neden olur.
Akriflavine: Dış parazitlere, kuyruk çürümesi ve mantar enfeksiyonlarına karşı 3 ppm dozunda 3 gün süreyle uygulanır (5-10 mg/L).
Trypaflavin: Acridin boyasıdır. 10mg/L (10g/m3) dozunda 10 saat banyo şeklinde parazitlere karşı kullanılır. Oral olarak 10mg/kg dozunda Hexamita spp tedavisinde kullanılır.
Bakır Sülfat (CuSO4): Mavi-Yeşil renkte kristal halde bir kimyasal maddedir. Halk arasında göz taşı veya gök taşı olarak isimlendirilmektedir. Buda formaldehit gibi mikroorganizmaların enzimatik etkinliğini bozarak dezenfektan olarak etki yapar. Ucuz ve kolay bulunan bir maddedir. Etkisi ve kullanılacak miktarı suyun sertliğine göre değişir. Sertlik derecesi (CaCO3) bilinmeyen ve sertliği 50 ppm’in altındaki sularda kullanılırsa zehirleme yapar, 40 ppm’in üzerindeki sularda ise etkisizdir.
Suyun sertlik 50-100 ppm →→ 0,5 ppm CuSO4 kullanılır.
100-200 ppm →→ 1 ppm CuSO4 kullanılır
200-400 ppm →→ 2 ppm CuSO4 kullanılır
Sertliği 500 ppm’in üzerindeki sularda 500 ppm’lik CuSO4 içine balık batırılıp çıkartılarak 1 dakikalık banyo yaptırılır. Bakır sülfat alabalıklarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Alabalıklar için toksik etkiye sahiptir.
Bakır sülfat 100mg/L (100g/m3) dozunda 10-30 dakika sürede sadece akvaryum balıklarında kullanımına müsaade etmekteyiz. Costia spp 10 dakika, Grydactylus spp 30 dakika banyo şeklinde uygulanır.
Not: Bakır sülfat banyolarından sonra balıkların deri mukozasında bulunan mukus hücreleri tahriş etmekte ve balıkların dış yüzeyinde bulunan mukus tabakası ortadan kalkmakta, dolayısıyla balıkların doğal savunma sistemi mekanizması ortadan kaldırılmış olur. Bu neden, balıkların birçok enfeksiyona açık olmasını sağlar. Özellikle levrek balıklarında parazitel enfeksiyonlarda kullanıldığı zaman bir kaç gün sonra mutlaka vibrio enfeksiyonu görüldüğü tesbit edilmiştir. Bakır sülfat alabalıklarda kesinlikle kullanılmamalı dır. Alabalıklar için toksit etkiye sahiptir.
Quaternery Amonyum Bileşikleri: Mikroorganizmaların hücre zarının geçirgenliğini bozarak, hücre içine girer, enzimleri etkisiz hale getirir mikroorganizmaların ölümüne neden olurlar. Piyasada zefirol (zefiran ve dezen) olarak bulunur.
250 mg/L Trichodina, Grydactylus 1-2 dak.’da Costia 16 dak.’da öldürür.
Zefirol 250mg/L (= 250 gr/m3) 20-30 dak.
Suyun sertliği 100ppm’den düşükse 2ppm, 100-200ppm arasında ise 3ppm 200ppm’den daha fazla ise 4ppm dozunda 15 dakika ile 60 dakika arasında uygulanır. Bakteriyel solungaç hastalığında kullanılır.
Hyamine 3500 2-4mg/L (= 2-4gr/m3) 1 saat üzerinde bakteriyel solungaç hastalığında fingerling ve fry’larda kullanılır.
Benzalkonium Chlorid 5mg/L 24-48 saat saprolegnia spp karşıda kullanılır.
Kalsiyum Siyanamid: Myxosporidlerin öldürülmesi amacıyla balıksız havuzlara 3 kg/m2 dozunda kullanılır. Balıklar için toksiktir.
Hidrojen Peroksit (H2O2): %3’lük olarak satılmakta, suda serbest O2 ayrılarak gülcü dezenfektan etki gösterir. Katalaz enzimi üzerine etki ederek etkisini gösterir. Akvaryum balıklarının %0,5’lik solüsyon 5 dakika ektoparazitlerine karşı kullanılır. %3’lük solüsyondan 100ppm dozunda 10 dak. gözlenmiş yumurtaların dezenfeksiyonu amacı ile kullanılır.
Havuzların dezenfeksiyonu için aşağıdaki formülü önermekteyiz.
Sodyum hidroksit 100gr
Teepol 10gr
Kalsiyum hidroksit 2000gr
Su 10Lt
Bu karışım hazırlanıp iyice karıştırıldıktan sonra 10m2’lik havuz yüzeyine 1Lt gelecek şekilde badana edilir.
Ultraviyole Lambaları: Kuluçkahaneye giren suyun dezenfeksiyonu amacı ile en yaygın kullanılan yöntem ultraviyole (UV) ışınlarıdır. Yeni tip UV lambası saat 4.000 Lt suyu dezenfekte edebilmekte ve 8.700 saat süreyle kullanılabilmektedir. 50.000µW/saniye cm2 dozu IPN virüsü hariç sudaki bakteri ve virüsleri öldürmek için yeterli, 350.000µW/saniye cm2 mikrosporid sporları dahil tüm bakteri ve virüsleri öldürür, fakat IPN virüsüne etki etmez.
Not: Dezenfektanlar banyo seklinde kullanılan ilaçlar hasta ve sağlıklı balıklar üzerinde denemeler yapıldıktan sonra (24 saat) herhangi bir toksikasyona neden olmadığı tespit edildikten sonra kullanılmalıdır. Yani deneme ve kontrol gurubu kurularak ilacın etkene ve balığa etkisi kontrol edildikten sonra balıklarda ölüm meydana getirmemişse ilaç kullanılmalıdır. Ayrıca balıklarda tok iken dezenfektan kullanılmamalıdır. Bu nedenle banyo tarzında yapılacak olan ilaçlama sabah erken saatlerde yapılmasında fayda vardır.
Akuakültürde Kullanılan Antibiyotikler.
Ampicillin:
a) 200mg/L suya banyo şeklinde akvaryum balıklarında kullanılır.
b) 80mg/kg canlı ağırlığa (CA), 5-7 gün. Özellikle Gr(-) ve Gr(+) bakterilerde etkilidir.
Chlortetracycline:
a) 10-20mg/kg CA yem içerisinde 1-4 gün kullanılır.
b) 10-20mg/L suya 1-2 saat banyo tarzında uygulanabilir.
Cholaramphenicol:
a) 50-70mg/kg CA dozunda oral yolla 5-10 gün uygulanır.
b)10-50mg/L banyo tarzında 1 saat süreyle akvaryum balıklarında kullanılır. Eritropoesise neden olabilir.
Doxycycline:
500mg/kg CA dozunda bir kez uygulanır.
Erythromycin:
25-100mg/kg CA dozunda 4-21 gün kullanılır. Gr(+) bakterilerin tedavisinde kullanılır. Özellikle bakteryel böbrek hastalığının tedavisinde ve streptokok enfeksiyonlarında sıkça kullanılır.
Flumequine:
6 mg/kg CA dozunda 10 günden az olmamak koşuluyla ve 12,5-25 mg/L şeklinde kullanılır.
Furanace:
a) 2-4 mg/kg CA dozunda 3-5 gün kullanılır.
b) 0,5-1 mg/L suyav 5-10 dakika banyo tarzında uygulanır.
Isoniazid:
Tüberkülozda 40mg/L banyo şeklinde,akvaryum balıklarında kullanılır.
Spiramycin:
125 mg/kg CA dozunda 10 gün kullanılır.
Sulphamerazine:
200 mg/kg CA dozunda 14 gün kullanılır.
Furazolidone:
25-75 mg/kg CA dozunda 20 gün üzerinde kullanılır.
Penicilline-G:
Oral yolla etkisizdir ve pahalı bir ilaçtır.
Kanamycin:
50 mg/kg CA dozunda 7gün kullanılır. Alabalıklar için toksit etkili.
Oxytetracycline:
50-75 mg/kg CA dozunda 10 gün kullanılır. Ca+2 ve Mg+2 gibi di ve tri valant iyonlar ile şelat yaparlar. Şelat oluşumu sonucu oluşan büyük kopleksler bağırsak epitelinden emilimi güç olacağından etkin yoğunluğa çıkması zordur. Ca+2 ve Mg+2 gibi ağır metallerin bulunduğu ortamda yetiştiriciliği yapılan balıklarda oxytetracycline kullanımına dikkat edilmelidir.
Rifampicin:
Rifampicin 60 mg/kg CA dozunda yeme katılarak en az 7 gün verilir.
Kaynak: Aquapena.com
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Permasol + APİ Furan 2 Tedavisi
Ancak ilacı bulmak mucize ama Furan 2 ' yi tesadüfen bulamasaydım bende aynı etken maddeye sahip başka bir ilaç bakacaktım.
Balıkları 15-20 litrelik bir kovada tedaviye aldım. İlacım az olduğu için hacmi düşük tutmak zorundaydım. Çay kaşığının ucuyla çok az bir miktar İlaç + Her Gün %100 su değişimi bir hafta boyunca tekrarladım. Son olarak orandaları ana tanka alırken Permasol banyosu uyguladım. Şu anda bir problem yok çok şükür. + Bol oksijen,saglam havalandırma.http://www.apifishcare.com/product.php?p=details&id=634#.Us06N_RdWSo
NOT: myrmidon nickli forum üyesinden alıntıdır.
******************************************************
İthal balıklarda Karantina uygulamasında bence ilk önce bagırsak temizleme,bagırsak boşaltımı ve mikrop,parazit ,bakteri temizleme ve balıgı güçlendirme uygulamalarına odaklanmak gerekir..
· *Balıgı ilk önce saglam havalandırmalı,bol oksijenli bir ortama almak gerekir.
· *Sonra Permasol(Potasyum Permanganat) + Furan 2 tedavisi en uygun tedavi şekli gözüküyor. Potasyum Permanganat en etkili ve daha kesin çözüm verebiliyor. Piyasadaki ilaçlarda pek işe yaramıyor gibi..
· *Balıkların bagırsak temizleme bagırsak boşaltımı için Taze Yeşillikler vermek gerek.Ayrıca Balıgı güçlendirmek içinde Canlı Yemler vermek gerekir bu aşamada.. Destekleyici olarak Sarımsak suyu yeme karıştırılabilir ya da Sarımsak,Sogan,Sinameki,Magnezyum Sülfat(İngiliz Tuzu),Keten Tohumu,Hint Yagı,İncir,Hurma,Probiyotik,Civan Perçemi,Zencefil gibi mikrop ve parazite fayda saglayacak, bagırsakları boşaltacak bitkisel takviyeler kullanılabilir
·
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Formülü:
1 litre (%37 lik) Formaldehyde (Formalin)
3.7 gr Metilen mavisi
3.7 gr Malahit yeşili
Hazırlanışı:
Formalin ağzı açılmamış cam şişede iyi bir markanın ve su gibi duru olmalı, bulanık olmamalı ve şişenin dibinde toru birikmiş olmamalı.
Benim önerim 3 kimyasalıda Merck Marka alın.
Metilen ve malahit hassas kuyumcu terazisinde3,7 gr tartılmalı ve formaline eklenmeli ardından iyice karıştırılmalı. Metilen ve malahitin eridiğinden iyice emin olunduktan sonra şişe aluminyum folyo ile sarılmalıdır çünki ilaç ışıktan etkilenir, saklarken serin ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır.
Formalinle ilgi bir uyarıda; çok toxictir, kansorejendir, solunması dahi tehlikelidir, hazırlarken cildinize temasından sakının ve camı açık havadar bir ortamda hazırlayın.
Kullanılışı:
Kimi kaynaklarda koruyucu olarak 15 günde bir su değişiminin ardından 100 litreye 1ml(1cc) ilave edildiğidir.
Beyaz benek gibi vücut parazitleri, bir çok fungus(mantar) türevi, solungaç kurtları, mide ve bağırsak kurtları tedavisinde hastalığın fark edildiği ilk 2 gün 100 litreye 3ml, üçüncü gün ise yine 100 litreye 1ml formülden tanka eklenir. İlaç her kullanımdan evvel şişesi iyice çalkalanmalıdır.
Bizler discus üzerinde kullanacağımızdan ms ve ph düşük, yani asidik bir su olacağından 10 litreye tedavi öncesi 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu eklenmesinde fayda vardır, ilaç 27-28C etkilidir, daha yüksek ısılarda zehirleyici olur, tank çok iyi bir şekilde havalandırılmalıdır, üç günlük kürün ardından %50 ısısı eşitlenmiş su değişimi yapılır.
Tedavi sırasında filtrenizde karbon kullanmayın, hastalığın bitmesinin ardından karbonu ekleyin ve 3 günlük kullanım ardından çıkartın.
Not: Malahit yeşilini forum üyesi Yaşmut Tunç Sönmezoglu http://www.yasmut.net/ sitesinden bulabilirsiniz
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
9,10'da
12,58'de Mantar,Columnaris tarzı balıklar var. Kendi ilaçlarıyla banyo yaptırıyor Çinliler..
Havuzları ilaçlarla dezenfekte ediyorlar,yıkıyorlar.. Tubifex ve degişik tarz bir şeyler veriyorlar balıklara..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
PERMASOL; çok etkili bir dezenfektan. Discusta karama ve halsizlik varsa ayrı bir kapta 30 litreye 1 tablet iyi bir havalandırma ile 5-10 dk banyo tedavisi. Solungaç sorunlarında da etkili olduğunu gözlemledim. Ayrıca discus tankına ilave edilecek, kaya, kök, bitki ve balıkların önce permasol banyosu ile dezenfekte edilmesi olası sorunları önlemede etkili. Mantar ve fungus sorunlarında da çok etkili. Ana tankta uygulama biyolojik döngüyü sıfırlar, yararlı bakterileride resetler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir