Eldeki Türlerin Yaygınlaştırılması


Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2011 16:13
Bilindiği üzere bir çok tür Türkiye'ye girmeye başladı. Bir sürü tür de zaten vardı. Ancak hangisi olursa olsun maalesef yaygınlaştırma mümkün olamıyor. Bunun temel sebeplerinden birisi besleyen kişilerin balıkları uzun süre tutmuyor olmasından kaynaklanıyor. Balıklar hızla el değiştiriyor. Arada ölüyor veya yavru veremeden kaybolup gidiyor. İkinci neden ise yavru alan kişilerin yavruları büyütememesi, anaçların ya da karmada diğer balıkların yemesinden kaynaklanıyor. Su değerlerini ayarlayamamaktan dolayı mantarlaşan yumurtalar, dayanamayıp ölen yavrular, maalesef kimi zaman umursanmayan balıklar, bakımı bilmeden modaya uyup balık alıp besleyenler de kaybolup gitme nedenlerini oluşturuyor.

Balıkların sürekliliğinin sağlanması, bakımını araştırıp öğrenmeden balık alınmaması, yavru almak için gereken şartların hazırlanması, iyi bakım ve beslenme, yeterli ilgi gösterme ile olacaktır. Bu işi garantiye almanın bir yolu da çıkan yavruların bakımını yapabilecek ve sürekliliği sağlayacak kişilere verilmesidir.

Kendi adıma, yavru alanlar her partide bana bir grup yavruyu getirse, büyütüp geri verirdim. Kişinin kendisinde büyüyenlere alternatif olacağı gibi, birimizden birinde toplu ölüm olsa diğerinde sağlam kalacak bir grup olacaktır. Riski dağıtmak olarak ele alınabilecek bu çözüm 2-3 kişi ile yapılırsa daha garantili büyütme şansı elde edilebilir. Ben kendi çevreme bu önerilerle gidiyorum. Yazıyı okuyan sizler de aynı şeyleri çevrenizde yapabilirseniz bir süre sonra türler yaygınlaşacağı gibi, farklı boy ve özelliklerde çok sayıda balık piyasada bulunur olacaktır.

Amaç herkesin hemen her istediği balığı yerli üretim olarak kolayca bulmasını sağlayacak uzun vadeli çözüm oluşturmaktır. Elbette ithalat da gereklidir. Çünkü yeni kan veya farklı ve üretilemeyen türler başka yolla gelemez. Ama üretim ve yaygınlık konusu gerçekleşirse ithalat ile gelen canlıların kalitesinin ister istemez artacağı da kesindir.

Bu bir öneri niteliği taşıyan yazıdır. Alternatif öneriler veya bu önerinin geliştirilmesi de mümkündür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bulemrebulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 922
bulemrebulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2011 16:53
Söylediklerinize aynen katılıyorum. 

Bir önerim var.

Şöyle ki,

Amaç: Ülkemizdeki nadir türlerin yaygınlaşması

Sorun: Şimdi ülkemizde çoğu balık türünün geldiğinde hem fikiriz ve bu türlerin nadir tür kapsamından çıkmamasının başlıca sebepleri arasında hobici olarak hepimizin aynı düzeyde titizlik göstermemesi ve ticari kaygıların ağır basması olduğunu söyleyebiliriz.

Bence Çözüm bir grup oluşturup deneyimli arkadaşların önderliğinde deneyimsiz ama bu işte olmak isteyen hobicilerle birlikte nadir türlerin üretimini yapmak ve yavru dağıtımını yaygınlaştırmak (mümkün olduğunca ücretsiz.)

Her dönemde bir canlı seçip grup halinde onun üretimi yapılmalı ve yeterli olduğu düşünülünce başka bir canlıya geçilmeli. Böylelikle hem nadir türlerden üretim yaparken hemde deneyimsiz hobiciler uygulamalı olarak ders almış gibi olacak.


Belki önerim aptalca gelebilir.

(Bkz. Öz Eleştiri) Mesela ben canlı doğurganlar  dışında hiç bir canlıdan yavru alamadım onlarında adı üstünde zaten. Şansız olabilirim belki bir şeyleri yanlış yapıyorumdur. Sorunda burada işte her yavru alamadığım türden sonra başka türe geçtim sonuç kendimi tatmin etmekten başka bir işe yaramadım. Belki yanlış yaptığım şeyi öğrenirim. 

bana şöyle bir cvp veriyorsanız " biz zaten bütün tecrübelerimizi önerilerimizi burada paylaşıyoruz okusana" gibi . Onu başka bir platform da sonuna kadar tartışırız.


Özet: organize olalım


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barbarossa42Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 1740
Barbarossa42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2011 18:56

İthalat ile daha kaliteli çeşitli balıklar getirilebilir. Ama bu balıkların faiş denebilecek fiyatlarından dolayı her isteyen kolay kolay alamıyor. Ayrıca "satılmazsa ne olur" kaygısı ile anadoludaki akvaryumcuların bunu getirmeme durumu da var ki, özel istekle de (mesela) istanbuldaki fiyatın 3-4 katına alıyoruz. Bu nedenle eldeki türlerin yaygınlaştırılmaı çok önemli. Ama bunun için, Emre beyin dediği gibi, organizasyon da önemli. Forumda bazı arkadaşlar uyarılarımıza rağmen, küçük hacimlerde olmadık türler beslemeye veya zorla karma yapmaya çalışıyorlar. Sonuçta hüsran oluyor. İş ehline bırakılmalı. Köksal bey, bildiğim kadarı ile siz dernektesiniz, (benim dernek ile ilgili bir bağlantım yok ama) bu işi yapsa yapsa dernek yapar, diye düşünüyorum. Akvaryumda canlı beslemenin gerekliliklerine riayet eden arkadaşlarda belki gönüllü olabilir. Ama bu iş sabır işi olduğu için süreklilik önemli ve derneğin bu işte etkin olması başarı ihtimalini arttırır, diye düşünüyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2011 22:08
Köksal bey katılıyorum aynen düşüncelerinize, umarım aktif olarakta hayata geçirilip maksimum sürdürülebilirlilik kazanır, şahsen bu hususta istenir ve uygun görülürse katkım olmasındanda memnuniyet duyarım.

Saygılar
Cenk Bildir2013-04-21 16:32:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 11:28
[QUOTE=bulemrebul]Bence Çözüm bir grup oluşturup deneyimli arkadaşların önderliğinde deneyimsiz ama bu işte olmak isteyen hobicilerle birlikte nadir türlerin üretimini yapmak ve yavru dağıtımını yaygınlaştırmak (mümkün olduğunca ücretsiz.)[/QUOTE]
Kimseyi şu balığı üret diye yönlendirmek olmaz. Kişiler keyfince bakar, besler, üretir. Ancak bakamayacaksa almasın ve üretilen balıklar kaybolmasın diye bir düşüncem var. Ücretsiz dağıtım ise kişilere bağlıdır. Bu işi bir masrafı var. Ücretli de olabilir ama bence çok yüksek olmayacaktır.


[QUOTE=bulemrebul]Her dönemde bir canlı seçip grup halinde onun üretimi yapılmalı ve yeterli olduğu düşünülünce başka bir canlıya geçilmeli. Böylelikle hem nadir türlerden üretim yaparken hemde deneyimsiz hobiciler uygulamalı olarak ders almış gibi olacak.[/QUOTE]
Her dönemde bir canlı demek diğerlerini göz ardı etmek demek olabilir. Farklı zevkler ve farklı kişiler/gruplar var. Paralel yürüyebilir. Daha da iyi olur.


[QUOTE=bulemrebul](Bkz. Öz Eleştiri) Mesela ben canlı doğurganlar  dışında hiç bir canlıdan yavru alamadım onlarında adı üstünde zaten. Şansız olabilirim belki bir şeyleri yanlış yapıyorumdur. Sorunda burada işte her yavru alamadığım türden sonra başka türe geçtim sonuç kendimi tatmin etmekten başka bir işe yaramadım. Belki yanlış yaptığım şeyi öğrenirim. [/QUOTE]
Eğer olmuyorsa zaten bir yanlış mutlaka vardır. Olmayanları açacağın bir konuda paylaşırsan oradan destekle devam edebiliriz. Ben bildiklerimi yazarım. Başkaları da kendi deneyimlerini yazar. Çözüm sağlanır. Ama önemli olan yavru alana kadar devam etmektir.


[QUOTE=barbarossa]İthalat ile daha kaliteli çeşitli balıklar getirilebilir. Ama bu balıkların faiş denebilecek fiyatlarından dolayı her isteyen kolay kolay alamıyor. Ayrıca "satılmazsa ne olur" kaygısı ile anadoludaki akvaryumcuların bunu getirmeme durumu da var ki, özel istekle de (mesela) istanbuldaki fiyatın 3-4 katına alıyoruz. Bu nedenle eldeki türlerin yaygınlaştırılmaı çok önemli. Ama bunun için, Emre beyin dediği gibi, organizasyon da önemli. Forumda bazı arkadaşlar uyarılarımıza rağmen, küçük hacimlerde olmadık türler beslemeye veya zorla karma yapmaya çalışıyorlar. Sonuçta hüsran oluyor. İş ehline bırakılmalı. Köksal bey, bildiğim kadarı ile siz dernektesiniz, (benim dernek ile ilgili bir bağlantım yok ama) bu işi yapsa yapsa dernek yapar, diye düşünüyorum. Akvaryumda canlı beslemenin gerekliliklerine riayet eden arkadaşlarda belki gönüllü olabilir. Ama bu iş sabır işi olduğu için süreklilik önemli ve derneğin bu işte etkin olması başarı ihtimalini arttırır, diye düşünüyorum. [/QUOTE]
Konuyu dernekte dile getiririm ama dernek balık yetiştirmekle ilgili bir faaliyette bulunmuyor. Farklı konularda da bu istek denk geldi. Dernek kendi kendine yetecek şekilde döndürülmeye çalışılıyor. Ticari bir faaliyette de bulunması mümkün olmadığından ister istemez bir takım konuları kişisel anlamda bizler sürdürmeye çalışıyoruz. Bir dernek üyesi olarak hobiye katkı anlamında bu tip çalışmalara önayak olmaya çalışıyorum. Resmi dernek faaliyeti olmayabilir ama yine de derneğin genel amaçlarına uygun bir çalışmadır.


[QUOTE=AMOZONİAK]Köksal bey katılıyorum aynen düşüncelerinize,umarım aktif olarakta hayata geçirilip maksimum sürdürülebilirlilik kazanır,şahsen bu hususta istenir ve uygun görülürse katkım olmasındanda memnuniyet duyarım.[/QUOTE]
Öyle birdenbire organize bir grup oluşturamıyoruz. Ama kişisel çevrelerle işler farklı gruplarca yürütülebilir. Hele farklı illerde farklı gruplar olması çok da doğal bir gelişim olacaktır. Umuyorum ki olur da...
Biz kendi aramızda haberleşip plan yapamaya çalışırız. Kimler dahil olursa onlarla da irtibat halinde oluruz. Mesela Görkem bir grup yavru temporalis'i bana verecekti. Ama verene kadar yavrular yem oldu ve kalmadı. Kısmet olursa bir sonraki partide hızlı davranacağız.
Ben zaten evde rainbow ve sajika üretmeye çalışıyorum. Satış boyuna gelenleri de 3-5 lira gibi düşük fiyatlarla (o da yemi, suyu, elektriği, vb nedeniyle) vereceğim. Bütçem ve kaynaklarım elverse ücretsiz dağıtmak isterdim ama maalesef sınırlı bir kaynakla şu an için masrafların karşılanmasına ihtiyacım var. Ama o masraflar ve gelir gibi görünen paralar hobiye katkı olarak geri dönecek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pckobatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Amasya
Mesaj: 1934
pckobatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 12:33
[QUOTE=Köksal Gürkan]
Kimseyi şu balığı üret diye yönlendirmek olmaz. Kişiler keyfince bakar, besler, üretir. Ancak bakamayacaksa almasın ve üretilen balıklar kaybolmasın diye bir düşüncem var. Ücretsiz dağıtım ise kişilere bağlıdır. Bu işi bir masrafı var. Ücretli de olabilir ama bence çok yüksek olmayacaktır.
[/QUOTE]
 
Katılıyorum herkes keyfine göre üretmeli.Ama şu var abi kişi balıgı beslemeden bakıp bakamayacagına karar veremeyiz. Artı o mantıkla bu iş yapılırsa sadece bir grupta bir çok tür olur.Yaygınlaşma olmaz tür kaybolmasın derken yaygınlaşmasınıda engelleriz.Bunun yerine saglam damızlıklar yetiştirip uygun fiyatlardan yavrular satarak bir çok kişiyi amerikan türüne kazandırmalıyız.Aslında sende bunu kast etmişsin ama o cümle biraz yanlış olmuş.
Abi illerde gruplar işi kesinlikle yaş diye düşünüyorum.Türkiye'de kaç tane bilinçli araştıran amerikancı var ki?İl il gruplar kurulacak.
Bu iş İstanbul,Ankara,İzmir'de olur sadece.
Asıl sorun damızlık.Geçen gün pearsei yolladı Cenk abi daha 13 cm falan üremesi için 2 yaşına gelmesi lazım mış(mch portalda okudum):)Süreç uzun bir çok kişi bu süreçte sıkılacaktır diye düşünüyorum.Elinde damızlık çift oldun mu üretebilecek bir çok abimiz var forumda.
Şu da var ülkemizde olan bir çok tür var mesela red severum kaç yıldır var?Bir çok kişidede çiftide var forumda ama balık bir yaygınlaşamadı damızlık boyuta yakınlarına 100-150TL diyenler var(Yavvru ilanını görmedim forumda).Aynı şekilde EBJD yaygınlaşamadı 3cm yavrusu 15 lira üstü artık bu türler yaygınlaşmalı.Tempolaris bir çok kişide çift var ama yayılamadı daha sajika aynı şekilde.Rainbow yine aynı.
Artık bu balıklar yayılmalı diye düşünüyorum.Daha aklıma gelmeyen amerikanlarda vardır.
Green terror,astronot,zebra,melek falan ülke geneline en yayılmış amerikanlar.
Öncelikli plan ülkede olupta yaygın olmayan türleri yaymak olmalı.
Ben şahsım adına elimden geleni yapmaya çalışırım imkanlarım dahilimde.
Şehir dışına tür teminide önemli.Bakıyorum ilanlar var ama şehir dışına yollayan kimse yok.Soruyorum nasıl yaygınlaşacak bu türler.
Kişi zahmet çekiyorsa elektrik,su,zaman,yem ve ilaç gibi ihtiyaçlarınıda cebinden ödememeli.Tabi bu fiyatları abartıp cebime para kalacak diyede parası olana hizmet sunmamalı(Forumumuzda zaten yok gibi böyle kişiler ama genel konuşuyorum.) zaten o hobici degil akvaryumcu olur.
Aslında bu ucu açık bir konu saatlerce yazılabilir.Burda bırakayım:)İyi forumlar...
 
Cenk Bildir2013-04-21 16:33:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ComputeusÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 265
ComputeusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 15:00
Afrika cichled'lerinin yanında Amerikanların hiç esamesi okunmuyor ülkemizde. Petshopların geneli Afrika cichled kaynıyor. Talep bu yönde sanırım. Petshop'lar da para kazanma amacında olduklarından dolayı akvaryumlarını Afrika cichled'larine ayırıyor. Türlerin yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel bence budur. İnsanlar Amerikanları görmedikleri için talep te etmiyorlar. Ankara Musa akvaryumda kaç ay oldu FH'ler, Sajicalar, Salviniler, EBJD'ler bekliyor.

Talep olmayınca arz da olmuyor haliyle. Benim elimden TR'de az da olsa yaygın bulunan birçok Amerikan geçti. 2,5 sene içinde Melek, Keyhole, Rainbow, Sajica, Zebra, Astronot, Green Terror, EBJD, Ateş Ağız, Saverum, Makav, Flowerhorn baktım. Rainbow, Sajica, Zebra ve Flowerhorn'lardan yavru aldım.

Talep olmadığı için hiçbir yavrunun üstüne düşmedim. Buna rağmen her çift 30-40 arası yavruyu büyütmeyi başardı. 30 Zebra yavrusunu tanesi 1TL'den takasa açık şekilde ilana koydum. Kimse almadı. İlanı ücretsize çevirince hepsini tek bir kişiye verdim. Eş Zebraları mı da 45 günde 10tl fiyata zor satabildim. Fakat çok beğendiğim için kendime bir çift ayırmıştım yavrularımdan. Şimdi onlarda yavruladı. 30 adet zebra yavrusu var. Bunlar içinde yine aynı sıkıntıları çekeceğim.

Rainbow yavrularımın tanesi 3 tl'den alan olmadı. 3 alana 1 bedava şeklinde 2tl'den 1 ayda ancak 10 tane satabildim. 20 yavru elimde kaldı ve kimse ilgilenmedi bile. Bir arkadaşıma vermek zorunda kaldım. O da balıkları ne yaptı bilmiyorum. Yavrulardan 1 çift daha çıktı ve elimde duruyor. Onlar da satılmayı bekliyor.

Sajicaları ise meraklısı olan ve üretmek isteyen bir arkadaşıma verdim. O olmasa idi yine aynı şekilde yavrular için bekleyecektim.

Şimdi elimde FH çiftim var. 50 adet yavruları var. Aynı şey bunlar içinde olacak.

Benim elimde tek akvaryum var. 450LT. 1 çift balığı tek baksam, 6 ay içinde 3-4 nesil yavru ile bu akvaryum dolar. Satmak istediğimde satılmıyor. Ücretsiz verince de balıkları kimin aldığı belli değil. Balıklara uygun şekilde mi bakılıyor, canlı yem mi yapılacaklar, fanusta mı bakılacaklar, çöpe mi atılacaklar belli değil.

Türü yaymak isteyince demirin kızgın ucu elimde kalıyor. Tek akvaryumla böyle birşey yapmak isteyince ya balıklara ziyan oluyor akvaryum çok dolduğu için, ya da evi akvaryum ile doldurmak lazım.
Computeus2011-05-26 15:01:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 15:04
[QUOTE=pckobat]Katılıyorum herkez keyfine göre üretmeli.Ama şu var abi kişi balıgı beslemeden bakıp bakamayacagına karar veremeyiz.Artı o mantıkla bu iş yapılırsa sadece bir grupta bir çok tür olur.Yaygınlaşma olmaz tür kaybolmasın derken yaygınlaşmasınıda engelleriz.Bunun yerine saglam damızlıklar yetiştirip uygun fiyatlardan yavrular satarak bir çok kişiyi amerikan türüne kazandırmalıyız.Aslında sende bunu kast etmişsin ama o cümle biraz yanlış olmuş.
Abi illerde gruplar işi kesinlikle yaş diye düşünüyorum.Türkiye'de kaç tane bilinçli araştıran amerikancı var ki?İl il gruplar kurulacak.
Bu iş İstanbul,Ankara,İzmir'de olur sadece.
Asıl sorun damızlık.Geçen gün pearsei yolladı Cenk abi daha 13 cm falan üremesi için 2 yaşına gelmesi lazım mış(mch portalda okudum):)Süreç uzun bir çok kişi bu süreçte sıkılacaktır diye düşünüyorum.Elinde damızlık çift oldun mu üretebilecek bir çok abimiz var forumda.
Şu da var ülkemizde olan bir çok tür var mesela red severum kaç yıldır var?Bir çok kişidede çiftide var forumda ama balık bir yaygınlaşamadı damızlık boyuta yakınlarına 100-150TL diyenler var(Yavvru ilanını görmedim forumda).Aynı şekilde EBJD yaygınlaşamadı 3cm yavrusu 15 lira üstü artık bu türler yaygınlaşmalı.Tempolaris bir çok kişide çift var ama yayılamadı daha sajika aynı şekilde.Rainbow yine aynı.
Artık bu balıklar yayılmalı diye düşünüyorum.Daha aklıma gelmeyen amerikanlarda vardır.
Green terror,astronot,zebra,melek falan ülke geneline en yayılmış amerikanlar.
Öncelikli plan ülkede olupta yaygın olmayan türleri yaymak olmalı.
Ben şahsım adına elimden geleni yapmaya çalışırım imkanlarım dahilimde.
Şehir dışına tür teminide önemli.Bakıyorum ilanlar var ama şehir dışına yollayan kimse yok.Soruyorum nasıl yaygınlaşacak bu türler.
Kişi zahmet çekiyorsa elektrik,su,zaman,yem ve ilaç gibi ihtiyaçlarınıda cebinden ödememeli.Tabi bu fiyatları abartıp cebime para kalacak diyede parası olana hizmet sunmamalı(Forumumuzda zaten yok gibi böyle kişiler ama genel konuşuyorum.) zaten o hobici degil akvaryumcu olur.
Aslında bu ucu açık bir konu saatlerce yazılabilir.Burda bırakayım:)İyi forumlar...
[/QUOTE]
Fatih o yazdığına şöyle bir açıklama getireyim. Beslemek isteyen mutlaka alsın ve beslesin. Ama tutup malawinin arasına koyarsa  (ki adları önemli değil - bunu yapan şahsen tanıdığım akvaryumcu ve hobiciler var) o zaman bir anlamı olmaz.
İşin ikinci yanı ise, kimi zaman karmada yavru büyütsün diye yavruları yanında bırakma kavramını hepimiz biliyoruz. en deneyimli olanlarımız bile yavruları bırakıyor ve maalesef yavruların hepsi diğer balıklar tarafından yenip kayboluyor. İşte bu aşamada ben diyorum ki o yavruların bir kısmı anaçlardan ayrılsın, ya kişi kendi başka bir akvaryumda baksın, ya tanıdığı birine versin ve o büyütsün ya da burada konuştuğumuz şekilde grup oluşturup bakabilecek birisinde türü sürdürelim. Bu sayede farklı kandan yavrular büyütülür ve ola ki birinde toplu ölüm olursa diğerinde hala o türden yavrular kalmış olur.
Bu olayı en son geçen sene keyhole konusunda yaptım. Bora yumurta adı ama bir türlü yavru çıkaramadı. sonrasında bana yumurtaları getirmesini söyledim. Ben aldım ve bir sürü yavru çıkartıp büyüttüm. Sonra paylaştık. Ben bana kalanlardan eş çıkartmak üzere hala büyütüyorum. Görkem salvini yavruları için yakında riski dağıtmak üzere bir kaç kişiye yavruları verecek. Bu şekilde işleyen bir sistemle kesin yaygınlık sağlanır.

Bir de bu ara benim üretim çalışmalarım var. Kısmetse bu sene boyunca sajika, rainbow ve keyhole bol bol üretip uygun fiyatlarla vermeyi planlıyorum. Çiftlerimden her birinden bir kaç parti yavru alıp piyasaya 500'er tane verebilsem kolayca bulunur hale gelir. Sonra çiftleri elden çıkarıp bayrağı bu türler için bir başkasına devrederim. Yeni bir türe geçerim.
Red severum için haklısın. Maalesef 2 sene önce bir çifti almadım. O zaman bu zamandır içimde kaldı. Kısmetse onlar için de bir girişimde bulunacağım. Ama öncelikle şu an varolanlara odaklanacağım.
Köksal Gürkan2011-05-26 15:08:31

[QUOTE=Computeus] Benim elimde tek akvaryum var. 450LT. 1 çift balığı tek baksam, 6 ay içinde 3-4 nesil yavru ile bu akvaryum dolar. Satmak istediğimde satılmıyor. Ücretsiz verince de balıkları kimin aldığı belli değil. Balıklara uygun şekilde mi bakılıyor, canlı yem mi yapılacaklar, fanusta mı bakılacaklar, çöpe mi atılacaklar belli değil.

Türü yaymak isteyince demirin kızgın ucu elimde kalıyor. Tek akvaryumla böyle birşey yapmak isteyince ya balıklara ziyan oluyor akvaryum çok dolduğu için, ya da evi akvaryum ile doldurmak lazım.
[/QUOTE]
Öncelikle gerçekten güzel türler beslemişsin. Tebrikler. Yavrular da aynı şekilde güzel olmuş. Ama dediğin gibi "tek akvaryum" ile bu iş olmuyor. En azından 2-3 akvaryum gerekiyor. Aslına bakarsak, yeri geldiğinde minicik 25-30 cm akvaryum bile çok faydalı oluyor. Bazı kişiler birebir gördüğü için bilir, inanılmaz garip boyutlarda akvaryumlarda (!) yavru yetiştirdiğim oldu. Detayını burada paylaşamıyorum çünkü yanlış anlaşılmaya müsait bir konudur.
Diğer konu ise ücretli veya ücretsiz, her nasıl verilirse verilsin türü elde tutmak ve devamını sağlamak önemlidir. Olur da kimse almazsa ve satılmazsa ben alırım. Ya bakarım ya da hakkını vererek bakacak bir yer bulurum.


[quote=pckobat]Şehir dışına tür teminide önemli.Bakıyorum ilanlar var ama şehir dışına yollayan kimse yok.Soruyorum nasıl yaygınlaşacak bu türler.[/quote]
Şehirler arası gönderim gerçekten önemli bir konu ve olmazsa olmaz. Ben vaktim olduğu takdirde destek veriyorum. Akvaryumcuların ve hobicilerin hepsi bunu yapamıyor. Ya elemanları ya ekipmanları ya da zamanları yok. Ekipman akvaryumcular için satışı destekleyen bir durum olduğu için mutlaka alınmalıdır. Hobiciler de bu akvaryumculardan destek alarak gönderi yapabilir. Tek sorun zaman olarak geriye kalır. Buna da yapacak bir şey yok.
Gönderimde en kritik konu alıcının maliyet konusuna verdiği tepkidir. Balık 10 lira deyince aman ne güzel deyip havada zıplayıp atlayan kişiler gönderim için özel paketleme, otobüs/kargo ücreti ve kimi zaman uzak mesafedeki otobüse götürme masrafı gibi detayları gönderenin kendisinin vermesi gerektiğini düşünüyorlar. Üzerine binen 30-40 lirayı bulabilecek masrafları dikkate almıyorlar. Sonra da 10 liralık balık için 40-50 lira istiyor diye tepki verebiliyorlar. Gönderen bedava veriyor olsa bile aslında bir masraf var. Oksijen bastırılmasa, strafor koliye konulmasa, otobüse götürmek için yol parası olmasa ve otobüsle giden bir tanıdığa verilerek ücretsiz gitse o zaman bedavaya gider. Ama bunun denk gelme olasılığını veya oksijen basmadan göndermenin riskini dikkate almak gerekir.

Birebir bu konuda bir arkadaşımız bana söylemediğini bırakmadı. Ben sadece bir akvaryumcudan alıp gönderecektim. Tamamen yardım amaçlı bir durumdu. Evden akvaryumcuya gitmek, akvaryumcunun oksijen ve strafor koli için istediği para, akvaryumcudan şehrin dışında sayılacak otobüs kargo mekanına gidip dönmek ve kargoya verilen parayı benim karşılamam söz konusu değil. 3-5 lira olsa ve sohbetim olan yakın tanıdığım bir dostum olsa ayrı, ama sadece forumda bir kaç kere yazıştık diye kendisinin karşılamadığı 30-40 lira masrafı benden kimse bekleyemez. Aynısını ben de karşımdakine yapamam. Bunlar netleşmeyip süre de girince zamanım olmadı. Para verilecek olsa bile gönderecek zaman bulamayınca gönderemedim. Bu sefer de göndermedi diye suçlu oldum.

Bu hikaye bir çok kişinin başından hemen hemen aynı şekilde geçmiştir. Hal böyle olunca da kimse gönderime yanaşmıyor. Birisi bana gönder deyince gönderimin nasıl ve kaça olacağını da bilmeli veya baştan teyit etmeli ki mutabık kalınsın. O zaman her türlü gönderim olur.

Cenk (Cenk Bildir) hem balık aldı, hem de gönderim yaptı. Bunu da cebinden karşılayarak yaptı ki gerçekten hobi için büyük bir katkı oldu. Maddi imkanı olup olmama ile alakalı olan bu durum herkes tarafından yapılamayabilir. Buna da saygı göstermek, yapanları da tebrik etmek gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pckobatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Amasya
Mesaj: 1934
pckobatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 17:09
Abi şehirdışı gönderim konusu hobi adına önemli ama bedellerin karşılanması konusuna şiddetle katılıyorum kimse kimsenin zevkinin bedelini çekmez. Ama şu var zaman konusunda yollayamam derken üşengeçlik mi?Yoksa gerçekten zamanı mı yok bunu ayırt etmeli bence.Cenk Abi yem kovasında yolladı bana 2/5 i su doluydu kabın jd çifti ve pearsei vardı.Hava basma yada strafora koyma yoktu bu şekilde 10 saat yol geldiler yaklaşık ve balıklar bana geldiginde çok saglıklıydı.Aslında yetişkin amerikanlar çok dayanık ısı etkilemiyor kolay kolay özellikle bu yaz-ilkbahar havaları çok uygun bu işe.Şahsen karşılamak istedim Cenk Abi'de belli bir samimiyetimiz oldugundan kabul etmedi.
Şu oluyor İstanbul'u bulundugukları şehir gibi düşünüyorlar.Getiriverse ne olur gibi düşünüyorlar.Akvaryumcu 2 adım otogar 3 adım tahmini yapılıyor heralde:)
 
İnşallah bir çok tür yaygınlaşır bu sayede ama bu işin sonuçları 2-3 yıl sonra görülecek diye düşünüyorum.Ben aslında geçenlerde üretimi tamamen bırakma kararı almıştım ama eger gerçekten bir faydam olacaksa amerikanların gelişmesine ailemlede biraz kapışıp tekrar üretime başlarım.BGJD var mesela şu anda onu üretebilirim çıkan ebjdlerle devam ederim.Ama süreç biraz uzun olur:(
Velhasıl kelam ben üstüme düşene hazırım.Benim en büyük sıkıntım kesin farklı kan bulmak olacaktır.G.tlerde acı bir tecrübem var aynı kan konusunda.
 
Şahsen aklımda şöyle bir fikir vardı.Sadece amerikanların üretildigi bir hobihane mesela atıyorum Köksal Abi çiftinden sıkıldı getirip bırakabilecegi ve bir çok amerikan türünün gidildiginde rahat bulunabilecegi bir yer bir kaç kişide yapılabilir burası yavrular satılarak cebe sarmasıda engellenir.İleride planlarım arasında hem tank sıkıntısı hemde evdekilerin baskısı olmayan bir yer:)İyi forumlar...
Cenk Bildir2013-04-21 16:37:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barbarossa42Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 1740
Barbarossa42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 18:54

Bence Amerikanların yaygınlaştırılmasının önündeki temel engel, akvaryum bilincinin yetersiz olması (kimseyi rencide etmek istemem ama beslediği balık için en uygun şartları sağlayamayanları kasdediyorum) ve bu işi bol balık satmak olarak algılayan ticari kaygı. Yani, temel engel "karma akvaryum algısı". Bu nedenle karma akvaryumlara uygun türler yaygınlaşabilir. Ama örneğin çok nadir olan FH türleri gibi türler ya bilinçsiz kişilerin elinde telef olur yada bu balığın huyunu bilenler yanaşmazlar. Çünkü bu türler, bildiğiniz gibi, büyük hacimlerde 1 tane veya çift olarak besleniyor. Yine bu nedenle akvaryumcularda sarı prenses gibi türler bol bulunuyor (küçük hacimde ve karma tanklarda beslenebiliyor).

Tüm bu kaygıları bir kenara bırakarak, bu türlerin ehil kişilerde üretilmesi, bu işi kuralına göre yapmak isteyen, amatör veya profesyonel akvirsitler için önemli. Dernek dememin nedeni ise, ekonomik destekten ziyade, gönüllüler ile sürekliliğinin sağlanabilecek olması. Öte yandan, belki bu işe Konya'dan ben, Kastomonu'dan Fatih vd arkadaşlar Anadolu'dan destek verebiliriz. Ama 1-2 senelik süreler çok çok uzun. Olası kazalar ve balık ölümleri vd ihtimalleri elimine etmek için çok kişinin buna destek vermesi çok önemli. Şahsen ben nadir bulunan Amerikanalardan bir çift beslemeyi isterim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 22:53
Fatih niyetin güzel ama ailenle kesinlikle ters düşme. Balıklar ailenden önemli değiller. Bir şekilde işler oluruna varır.

Serkan, hala dernek diye bir olaya bağlı olmadığımızı söylüyorum. Ancak konuyu gayet iyi anlamış ve özetlemişsin. Gerçekten farklı yerlerden işi bilen bir çok kişi olaya dahil olmadıkça süreçlerin gelişimi zor olur. Diğer yandan Fatih'in dediği gibi zaman alacak bir olay ve bir kaç ayda zonuca bağlanamaz.
Bir konu da "nadir tür besleme hevesi" ki buna yorum yapmadan geçemeyeceğim. Önce nadir olmayan ama ilgi gösterilmediği için nadir hale gelmiş türleri yaygınlaştıralım. Sonra gerçekten nadir türlere geçelim. Nadir değil diye diye neredeyse her tür nadir hale geldi. Sadece ithalatla gelir oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2011 23:40
 Konuyu cümle cümle okumadım ama zor bulunan türleri yaygınlaştırılması hakkında şöyle bir fikrim var. Yabancı sitelerde takip ettiğim kadarıyla, bir gurup insan birleşiyor ve her biri bir türü hedef seçerek direk üretime yönelik çalışıyor.
 Standart yöntem, 6 yavru alıp eş tutmalarını bekliyorlar, geri kalanları elden çıkarıp çifti üretiyorlar yada direk bir çift ile başlıyorlar. En az bir batın yavruyu elden çıkarılabilecek boya getirdikten sonra yavruları masraflarını karşılayacak şekilde satıyorlar. Çift ile devam etmeyeceklerse çifti üretim grubu içinde başka bir üyeye kaydırıyorlar. Amaç direk üretim olduğundan çift kimin eline geçerse piyasaya devamlı yavru verilmiş oluyor ve çift devamlı döndüğünden tür yaygınlaşana kadar üretimi devam ediyor.

 Burada bence dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar;
- Üretilecek türün karmaya katılmaması kendine özel akvaryumu olması ve bu akvaryumun üretime uygun dekor ve ekipmana sahip olması.
- Anaçların üreten şahıs sıkıldıktan sonra rastgele satılmaması, mümkünse tür takası ile üretim grubu içinde kaydırılması.
- Grup içinde tecrübe, bilgi, malzeme(canlı yem vs.) ihtiyaçlarının yardımlaşarak karşılanması ve türü tehlikeye atacak önemli durumlarda ortak kararlar alınması.
- Üretilen yavruların elden çıkarılmasında sorunla karşılaşırsa grup üyelerinin yavruların elden çıkarılmaı konusunda çevre akvaristler ve akvaryumcularla konuşarak birbirlerine yardımcı olmaları.
- Grup üyelerinin bilgi, tecrübe, süreklilik ve maddi imkanlar bakımndan uygun kişilerden seçilmesi böylece üretim projelerinin devamının garantiye alınması yada yetersiz kişiler elinde türün riske atılmaması.

 Bence bu şekilde bir üretim grubu oluşturusak istediğimiz her türü yaygınlaştırabiliriz, hatta grup faal çalışır kendi bölgelerindeki akvaryumcularda bu türlerin devamlı satılmasını sağlarsa istediğimiz türleri ülke çapında yaygın tür haline getirmiş oluruz. Gereli olan malzemeler çok birşey değil orta büyüklükte 2-3  akaryum, birkaç filtre, ısıtıcı vs genel ekipmanlar, uygun yavru ve damızlık yemleri. Önemli olan bir başka nokta da nadir türler üzerinde deneysel uygulamalardan kaçınmak, direk büyütme ve üretime yönelik bakım şartları sağlamak.

 Benim şuan 27'si faal 29 akvaryumum var, balıklarımın çoğunu 1 akvaryumda 1 balık yada 1 çift halinde bakıyorum, özel ilgi alanım hibritler olduğu için kafamda netleşmiş 3 hedef tür üretim planım var. İstediğim türleri elde etmek için tahminen 2-3 yıl boyunca çalışmam gerekiyor. Saf türlerde üretim çok daha kolay, hedefe yönelik bir çalışma ile en fazla 1-2 yıl içinde istediğimiz türü hepimize yetecek kadar üretebiliriz.
 Yukarıda bahsettiğim gibi ciddi bir üretim grubu kurulursa ben katılmaya hazırım. Yine böyle bir grup kurulursa başlangıç yapmak adına, ithalat listelerinde bulunan ama talep olmadığı için nadiren ülkemize gelen türlerin uygun fiyattan temininde de yardımcı olabilirim.
 Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2011 01:04
Bahsettiğim ve hedeflediğim çalışma tam olarak bunu içeriyordu.Ancak bu kadar profesyonel yaklaşımı en başından yapabilir miyiz emin değilim. O yüzden kademeli olarak bir envanter çıkarılması ve hedef belirlenmesi, ardından kısmen de olsa çalışmalara başlanması düşüncesindeyim. Kişisel çabalarım bu hedefi 2-3 türe yöneltti. Bir meşale yaktım. Geriye ateşi söndürmeden meşaleyi elden ele dolaştırmak kalıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bulemrebulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 922
bulemrebulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2011 09:14
Mustafa beyin söylediklerine aynen katılıyorum. 
somut adımlar atılacaksa elimden gelen desteği vermeye de hazırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir