Artemia Nasıl Çıkartılır?
Artemia larvalarını yumurtadan çıkarmak için 3 litrelik kavanozlar kullandık. Kullandığımız reçete: Kavanoza doldurulan 2.5 litre akvaryum suyuna 2.5 çorba kaşığı (litre başına 1 çorba kaşığı) sofra tuzu ekledik ve bir hava motoru aracılığıyla, artemia yumurtalarının tabanda çökelmeyeceği kadar güçlü bir havalandırma sağladık. Tuz birkaç dakika sonra tamamen eridikten sonra kavanoza 1/5 çay kaşığı kadar az miktarda artemia yumurtası attık. Oda sıcaklığında (yaklaşık 18°C), fazla ışık almayan bir bodrum odasında artemia yumurtalarının çoğunun açılması 3 gün kadar sürdü.
Gerekli canlı artemia miktarına göre kullanılan kavanozun hacmi ve atılan artemia yumurtası miktarı değişebilir. Örneğin küçük ihtiyaçlar için 1 litrelik bir kavanoz da yeterli olabilir. Oturmuş akvaryum suyu kullanmak önemli bir ayrıntıdır; tecrübelerimize göre çok iyi dinlendirilmiş taze musluk suyu dahi, belki de içindeki klor kalıntıları nedeniyle, biyolojik dengesi oturmuş bir akvaryumun suyu kadar iyi sonuç vermiyor. Optimal açılım için önerilenlerin tersine, iyotsuz yerine iyotlu sofra tuzu kullanmamıza, hava motorunun gürültüsü nedeniyle kavanozları çok az güneş ışığı alan bir bodrum odasına koymamıza ve suyu, optimal değer olan 28°C yerine 18°C sıcaklıkta tutmamıza rağmen açılma oranı bizim için yeterliydi; bize gerektiğinden fazla canlı artemia elde edebildik.
Işığa toplanan artemia larvaları sifonlanarak bardağa dolduruluyor. Hava hortumuna takılmış sert plastik bir borucuk artemiaların toplanmasını kolaylaştırıyor. Dikkat edilmesi gereken, canlı larvalarla birlikte yumurtaların çekilmemesi için borunun ucunu kavanoz tabanına çok yaklaştırmamak.
Bardakta toplanmış artemia larvaları çok ince bir artemia süzgeciyle süzülüyor.
Kültür ortamında üretilebilen mikro-kurtlar, japon su piresi ve kanatsız sirke sineği (drosophila), yavru balıklara artemia sonrası dönemde verilebilecek ülkemizde henüz yaygınlaşmamış canlı yem türleridir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir