Gene ailevi nedenler(konu kilitlenebilir)
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 11:00
Mustafa abi,
Bir arkadaş sağolsun desteğini belirtti taşlar konusunda onunla konuşmaktayım şu an.Sanırım beraber Kemerburgaza gideceğiz seçip alacağız.Bu ay sonu kaya ve kumu almayı planlamaktayım..Sonraki ay ısıtıcı böyle böyle yaza kadar akvaryum hariç tamamlarım tüm ekipmanları.Özellikle kışın tropheus almayı gözüm kesmiyor o yüzden yazın havaların ısınmaya başladığı zamanlarda kurulumu yapacağım..
Yorumları bekliyorum arkadaşlar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 14:24
Kum Konusunda Sıralama 1-Aragonit 2-Mercan Kırığı 3- Klasiyum Karbonat 4-Silis şeklinde olmalı . Tabi haliyle bunar pahalıdan ucuza sıralanıyor . Kum konusunda gittigidiyorda satış yapan siteler mevcut ayrıca forumun ilanlar bölümündede oluyor . Bunlar birini tercih edebilir veya bu kumlardan karma yapabilirsin . Ben malawi cichlidleri için kalsiyum karbonatlı kum kullanıyorum . 0 numara kırık beyaz . 0 numara olmasının avantajı pisliklerin üstte kalması .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 21:25
Mustafa abi,cagri54321 2014-01-03 22:40:19
Kesinlikle mercan kırığı alma taraftarıyım tahminimce 30kg kadar mercan kumu gider o civarda alacağım bende ama 0 numara mı alırım bilmiyorum onu kararsızım şu anki malawi tankımda 0 numara quartz kum var ve dip çekimi zor oluyor,tropheusların kumla oynamayı sevdiğinide biliyorum illa bir gereklilikse 0 numara alırım.
Ek olarak dış filtre seçeneklerine de açığım uzun vadeli bir plan olduğu için ona da ayırmayı planladığım bütçe 400Tl aklımda fluval 406 var ama 400-450 litreye yeter mi emin değilim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 22:52
Benim tank 120x40x60 30 kg kum fazla bile geldi aslında başta gözüme az göründü hatta gittim forumdan bir arkadaştan 10 kg daha kum aldım ama taşları koyarken baktımki kum baya varmış aldığım kum öyle duruyor. bence 30kg senin akvaryumada yeter . Tropheus konusunda bilgim yok besleyen arkadaşlar daha sağlıklı yorum yapar Fluval 406 yeter sanırım ama Fluvallarda yedek parça sorunu var diyorlardı . Eheimdan sonra en çok tavsiye edilen marka Fluval bildiğim kadarıyla .
MustafaKaya77 2014-01-03 22:52:42
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 22:57
sump mu yaptırsam diyorum bi 150-200 daha verip bilmiyorum sizce faydasını görürmüyüm? görsellik,ısıtma ve filtrelemeyi yapabilir mi iyi,benim için en elzem konu ısıtıcı,yani deniz abiden öyle bir yapmasını isteyeceğim ki akvaryum 400-450 litre + sumplu olacak (buhar camları falan olacak tabi) ve 300w (sera yada eheim jager artık hangisi daha iyiyse ) yeterli gelecek bana,ve elektrikler gidince taşmayan bir sump sistemi mevcut mu acaba? :D ups de alırım ama rahat uyuyamam genede.
cagri54321 2014-01-03 22:59:38
Düzenleme:30kg bencede yeter gibi birde akvaryumu 130*60*50(h) yaptırsam nasıl olur diye düşünmekteyim.Ek olarak sump konusunu gidip tekrar konuşmalıyım galiba
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 23:29
Merhaba isiticiyla ilgili soyle birsey var; isiticinin watt i x calisma saati elektrik bedelini belirliyor.12 enerji birimine 300 watt 4 saat calisarak ulasiyorsa 400 watt 3 saat calisarak ulasacak sonuc=esit elektrik bedeli.Ama isiticinin enerji verimini de goz onunde bulundurmak gerekiyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2014 00:43
Yani şöyle ifade edeyim Sinan hocam o olayın farkındayım ama şu an eve 70-80 lira arası fatura geliyor büyük akvaryuma geçtiğimde 100 lira gelirse bu hoş olmaz, biliyorum çok yüksek rakamlar değil bunlar ama benim düşünmem gerekiyor bu ayrıntıları,aileme yük olmak için değil destek olmak için varım..
Tabi beni yalnış anlamayın bahsettiğiniz hesap kesinlikle doğru
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2014 00:57
Haklisiniz risk almaya gerek yok diye dusunuyorsunuz ama soyle birsey de var;300 watt isitici daha uzun calisarak isitmaya calisacagi icin de isi kaybi artacaktir.Tabi bunu deney yaparak aradaki farki gormek lazim.Kesin bir bilgi yok elde.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2014 01:23
yani yalıtımı iyi yapılmış 400-450 litre akvaryuma 300w ısıtıcı yeterli gelir diye söyleniyor..Benimde sınırım 300 wattlık kaliteli bir ısıtıcı almak, şu an üstü açık 175 litrelik akvaryumumda 200w lık nispeten ucuz sayılabilecek ısıtıcım genelde çalışıyor.İlk akvaryumu aldığımdan hatada yaptım üstünü pek kapatma şansım olmuyor.Buhar camı kestirsem içine düşer,üretim akvaryumu almışım zamanında..
Bu arada thermodinamik ve ekstraktif metalurji ilgi alanım olduğu için bu konuyu daha öğrenci olmam ve yeterli bilgi birikimimin henüz oturmadığı düşüncesiyle çözülebilir bir termodinamik problemi haline getirip benim için emeği çok olan hocama götüreceğim eminim bir yorumu vardır.Oluşturduğum sistemin adyabatik bir sisteme yakın olması elektrik faturası açısından önemli diye düşünüyorum.Bu konuda araştırmalar yapıyorum yabancı forumlarda yığınla bilgi mevcut.Yalıtımıda göz önünde bulunduracağım kısaca.
Dış filtre veya sump ile ilgili görüşleri bekliyorum arkadaşlar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2014 02:54
Ic sump dusunmez misin? ic oldugu icin yukari su basmayacak boylelikle kafa motorundan watt+para olarak kâr edersin,ayrica cam olarak maliyeti daha dusuk olur ve sump sesi de duymamis olursun.Tabii bu soylediklerim sump la kiyaslaninca.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2014 03:22
Okadar para verip birazda görsellik olsun istediğimden iç sump düşünmüyorum yani bana itici geliyor nedense,sistem olarak güzel olabilir ona lafım yok ama tabiki fiyat alırken bu parametreleri göz önünde bulunduracağım..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2014 05:46
Bu arada forumda arkadaşların çalışmasını okumuştum ısıtıcı ile ilgili üstü açık yani buhar camı ve kapağı olmayan akvaryumlarda buharlaşan suyla birlikte ısı kaybı olduğu ve ıstıcının fazladan 6 saat gibi bşir süre çalışıtığı idi . sanırım en iyi öçözüm akvaryumun üzerini buhar camı ile kapatıp filtre borularının olduğu boşluğuda strech filmle kapatmak . Buharcamı kapatılamayan akvaryumdada akvaryum üzeri strech filmle kapatılabilir .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2014 13:23
Mustafa abi bahsettiğin konu elektrik faturasına etkisiydi sanırım o konuyu detaylıca incelemiştim buhar camı kesinlikle ısı kaybını önemli ölçüde önlemekte.Mesela içten yapıştırılan 3D fonlar görüyorum 1-2 cm derinliğinde onlar bile ısı kaybını azaltır düşüncesindeyim.Tabi teoriyle pratik hiç bir zaman tutmaz denemek lazım,ben araştırmamı yapayım gerisi Allah büyük.
Herkese teşekkür ediyorum değerli yorumlarınız için,fakat hala açıkta kalan konular var,zira şimdiden alımlara başladığım için eksik noktalar çok hala,amacım uzun zamana yayarak kaliteli birşeyler ortaya çıkarmak,niye şimdi almıyorsun yada alınca konu aç diyenler olabilir,malum öğrenciyim ve kendi adıma biraz daha deneyim kazanmak için burda ince eleyip sık dokuyorum
Aklıma gelmişken bir tropheus besleyicisinin malzeme dolabında neler bulunur?(yeminden tutun ilacına katkı malzemelerine kadar) onları da bir yere not edeyim araştırayım lazım olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir