Gölden pirana çıktı...
Arkadaşlar abartma bunlar. Bakın daha 1 ay önce Ankarada ''etobur örümcek'' var diyorlardı. Yakaladıkları örümceklerin halk arasında böcü diye adlandırılan, zehirsiz bir böcek türü olduğuna emin olabilirsiniz. Kafa yapısı, ağız yapısı ebatı, gövde ve bacak yapısı aynı. İşin ilginç tarafına gelince hemen hemen bütün örümcekler etoburdur. Siz hiç bitki yiyen bir örümcek gördünüzmü? Tabiki hepsi habitatları gereği gendi cüsselerine ve güçlerine göre avlarla beslenir. Birçok tür sinek böcek ile beslenirken bazıları fareleri yakalayıp yiyebilmektedir. Yani etobur olması kadar doğal birşey yok. Ancak o balık ister haberlerde söylendiği gibi natteteri olsun ister Emir Beyin söylediği gibi paçu olsun, eğer uyum sağlarsa göldeki doğal dengeyi bozacakları çok açık. Emir Beye bir soru, bu balıkların paçu olduğunu varsayalım, peki paçular ufak balıkları yiyebilirmi? Eğer yerlerse göldeki diğer balık türlerinin yavruları büyük tehlikeye girecektir. Ve zamanla ekoloji bozulacaktır. Ancak daha öncede söylendiği gibi göle atılan 5 balığın ikisinin 4 gün arayla oltaya gelmesi ilginç bir durum. Ancak olmayacak birşeyde değil. Umalım sayıları çok olmasın.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sapanca Gölü'nde pirana olduğu ileri sürülen bir balık daha yakalandı. Ajansların geçtiği bilgiye göre boyu 40 santimetre, ağırlığı ise 2 kilogram.
Aynı bilimadamı (İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sapanca Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Erdoğan Güven), balığın gölde yaşamasının mümkün olmadığını tekrarlamış.
Ancak Emir Bey'in yukarıdaki yazısını okuyunca, bu açıklamalar artık inandırıcı ve tatmin edeci gelmiyor. Akademik bilgi ile 'pratik bilgi'nin bu kadar net bir biçimde ters düşmesi şaşkınlık verici.
Herkese sevgiler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Suyun Sıcaklığı buz ile suyun kesiştiği civarda sıfır derece, derinlere indikçe +4 dereceye kadar çıkar. ben balığı görmedim (görsem de anlamam zaten) o yüzden o sıcaklıkta yaşar mı yaşayamaz mı yorum yapamıyacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hadi hayal gücümüzü çalıştıralım;
Daha evvelde, arkadaşlarımızın değindikleri gibi, koca Sapanca gölünde bu kadar sık aralıklarla 3 tane, ki bu habitata uygun olmadığı anlaşılan türde balık bulunması zaten yeterince tuhafken, birde üstüne üstlük tür belirlemeye çabalamak, ayrıca ilginçdir.
Eğer bu balığın sadece 3-5 tane olduğunu varsayarsak;
KENDİLERİNİ YAKALTMIŞ :) olan bu balıklar, Pacu türü ise zaten genel diyetlerini bitkisel yiyecekler kapsamasından dolayı en çok kış aylarına kadar, bir kaç değişik türde Bitkiyi yiyeceklerinden bir sorun teşkil etmeyecektir.
Eeğer, Nattereri ise, çok çok 100 hadi en fazla 200 tane balık yiyebileceklerdir. Zaten yakın olan kış aylarında su ısısından dolayı, bağışıklık sistemleri yok olup öleceklerdir.
Ancak, sıkı durun. Eğer bu YAKALANAN balıklar, söz gelimi; Geçen sene göle atıldılar ve bu seneye kadar üreyerek çoğaldılarsa...
Sapanca Gölünün habitatına bir bakalım isterseneniz;
Henüz tamamıyla su altı Topografisi yapılamamış, bahar aylarında (ilginçdir) taban suyu, nedense yüzeyedeki su ile yer değiştirmekte olup, su tabanında meydana gelen su bozulmalarını kendi kendine tedavi edebilen bir göl, Sapanca gölü. Su, derinlik arttıkça görme mesafesi bulanıklıktan dolayı azalır, hemde bu aşırı derecede olur.
Kimilerine göre, tabanda sıcak su kaynakları mevcut. Yoksa şimdiye kadar yakalanabilen en büyük Yayın Balığı nasıl olurda 6,5m ye ulaşabilir. Kimilerine görede, yine tabanda oksijen eriyi oluşturabilecek düzeyde planktonik yaşam mevcut.
Bu ve bunun gibi daha nice bilgiler, zamanında işbilir, bilgi sahibi ve değerli Zât lar(!) tarafından verilen bilgilerdir. Sadece 3/1 inin doğru olduğunu varsayarak, yakalanan balıkların, bir şekilde ortama ayak uydururarak, en az geçen seneden beri oralarda, ürediklerini düşünecek olursak, bölge Ekolojisinin felakete sürüklendiğini her birimiz görebiliriz.
Durum şu ki; Her 2 senaryodada, göle farklı sebeplerden dolayı atılmış yada bırakılmış, muhtemelen Akvaryum balığı türü mevcut. ancak dileğim, 1. senaryo gerçek olsun....
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar..
Biz bilime inanan ve konusunda Profesör olmuş insanlara inanan insanlar olarak, bu konu hakkında sizlere bir gazateden alıntı yaparak,konu hakkında aklında soru işaretleri olan arkadaşlar için konuyu noktalamak istedim.Bundan sonra tartışma platformu bu bakış açısıyla olmalıdır.
Saygılar..
NOT:Fotoğraflar büyük ölçüde olmasının sebebi,haberi ilk kaynaktan okuyabilmeniz içindir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Dünkü yapılan açıklama da 40 cm lik piranhanın ağa takılmamış olduğu belirtildi. Çünkü vücudun da darp izi yokmuş. Bu ara da diğer piranhalarda bir kişi tarafından 5 adet olmak üzere göle salınmış. Sağlıklı balıklar saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir