Hamburg Sünger Filitresi - Hamburger Matt


whitesinekÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 528
whitesinekÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2014 14:45
Tek dezavantajı akvaryumda yer kaplaması. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CnBrtcnÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 797
CnBrtcnÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2014 21:17
[QUOTE=whitesinek]Tek dezavantajı akvaryumda yer kaplaması. [/QUOTE] Yer kapladığı doğru yalnız aynı işi yapacak sumpın kuleside akvaryum içinde aynı hacmi kaplıyor sump ayrıca akvaryumun alt dolabında büyük bir alan kaplıyor bunu da göz ardı etmemek lazım . Sump kurmak malzemeler ile beraner 500TL den aşağı değilken Hamburg kurulumu sünger ve motor maximum 45-50 Tl mal olmaktadır. Hamburg filtre fazla bir bakım gerektirmezken sumpta daha kapsamlı bakım gerekliliğini de değerlendirmek gerekli. Yıllardır kullandığım sistemden son derece memnunum değerlendirmenizi yaparken yazdıklarımı ve aşağıdaki konuyu değerlendirmenizi rica ederim. 

http://www.akvaryum.com/Forum/kurulu_akvaryuma_hamburg_filtre_adapte_etme_k486303.asp
CnBrtcn2014-10-16 21:30:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whitesinekÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 528
whitesinekÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2014 16:38
Ben kule sump kullanmıyorum.Akvaryumun arkasındaki sumpa su bir köşeden dökülüyor öbür köşeden geri dökülüyor. Tabi alttaki sumplar için söylediğiniz doğru. Hamburg filtresi denemedim ama bugüne kadar kullandığım en etkili filtre yöntemi sump oldu. Müdahale etmesi kolay. Maliyeti dediğiniz kadar yüksek değil çok ileri bir sistem kurmuyorsanız. Ama aklımda düşük hacim kurduğumda hamburg kullanacağım sırf denemek için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

crstrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 74
crstrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 23:44
8 akvaryumumda hmf kullanıyorum 6 tanesi 80 lt karides 2 tanesi 350 lt civarı büyük akvaryum.. küçük olanlarda yani 100 lt civarı olanlarda hava motoru ile çalışan ve pvc borudan yaptığım su motoru gibi çalışan sistemden çok memnunun ama büyük akvaryumlarımda aqua bee 2000/1 motor kullandım çok fazla geldi yüzey den verdiğim su dört döndü :)  bir akvaryuma 2 hmf yaptım birisi emiş için biriside motorun bastığı suyun boşalması için. teorik olarak sünger hacmini artırırken süngerden geçen su miktarını azaltmayacaktım hem suyun akvaryumu çok karıştırmaması için önünde sünger bariyer olacak hemde iki kere süzezektim ama öyle olmadı ve akvaryumun yüzeyi çok kirli kaldı...hmf filtrede mutlaka yüzey gerilimini yarmak yani yüzey film tabakayı bozmak için yağmurlama şeklinde akvaryuma vermek gerekiyor bunu yapınca filtrasyon güzel bir şekilde çalışmaya başladı ...büyük akvaryumda uygulayacak arkadaşlara duyurulur :))))

[QUOTE=keremkaradag]

Herkese tekrar selam;

Arkadaşlar bahsettiğim gibi bugün su ölçümlerimi yaptım, ancak açıkçası çok aman aman bir gelişme kaydedemedim :( .
 
Bunun temel sebebi olarakta yüzey alanının darlığını görüyorum. Yani benim "iç filtreden HMF" projem anladığım kadarı ile "ters duran iç filitre" projesi oldu şimdilik. Bir kaç gün daha bekleyip (yani toplamda 1 haftalık süre sonunda) tekrar ölçüm yapacağım.
 
HMF olayı benim aklıma kesinlikle yattı. Hafta sonunda kesinlikle hayata geçirmeyi düşünüyorum. Bu konuda özellikle Hakan Bey'in çok büyük katkısı oldu ve sanırım daha da olacaktır.
 
[QUOTE=invariant]
Acaba; dıs filtrenin emiş borusunu süngerin arkasına koysak nasıl olur?
[/QUOTE]
 
Recep Bey;
Bana kalırsa olmaz. Çünkü dış filitre bağlanırsa olayın işleyişine ters bir ortam oluşturmuş olursunuz. Dış filitreniz bakteri yuvası değilde atık deposu haline gelir ve içinden her su geçişinde nitratı tırmandırır. Bu filitrede asıl olay bakterilere en kaliteli yaşama alanı sağlamak, ancak dış filitre oksijen azlığından dolayı en kaliteli ortamı sağlamakta biraz daha geride kalıyor. Bu filitre sisteminde yapmış olduğumuz bölme neredeyse bir sump gibi çalışıyor.
 
[QUOTE=intelic]Bir diğer ayrıntı ise, cam ile sünger arasında kalacak olan bölümde birikebilecek olan atıklara dokunulmaması gerektiği konusu. Çünkü nitrifikasyon bakterilerinin bu atıklar üzerinde yoğun kolonileşmeler gösteriyor, dolaysıyla da filtrenin etkinliği için önem arzediyorlarmış.
[/QUOTE]
 
Hakan Bey;
Peki bu camla sünger arasında kalan bölüme hiç dokunmayacak mıyız acaba? Ve makale içerisinde koku ile ilgili birşey var mı?
 
Herkese yardım ve ilginiz için tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.
[/QUOTE]

hmf filtre dış filtrenin su emiş borusuna konabilir....alışıldık bir töntem olmasada su çıkış borusu hmf filtreyede konabilir içten dışa doğru süzer hatta süngerlerden eşit su geçsin istiyorsanız su çıkış borusuna yağmurlama aparatı takarak dik bir şekilde hmf filtreye takılabilir önemli olan süngerin içinden su geçirmektir mekanik ve biyolojik filtrasyon başarılı olur....ben 350lt akvaryumun her iki köşesine hmf yaptım birinde kafa motoru var diğerinede kafa motorundan gelen suyu boşaltıyorum birisi dıştan içe biriside içten dışa çalışıyorum hem teorik olarak hemde pratik olarak problem yok tabi suyun bir kısmını yağmurlama şeklinde akvaryuma vermek lazım büyük akvaryumlarda


[QUOTE=CnBrtcn][QUOTE=whitesinek]Tek dezavantajı akvaryumda yer kaplaması. [/QUOTE] Yer kapladığı doğru yalnız aynı işi yapacak sumpın kuleside akvaryum içinde aynı hacmi kaplıyor sump ayrıca akvaryumun alt dolabında büyük bir alan kaplıyor bunu da göz ardı etmemek lazım . Sump kurmak malzemeler ile beraner 500TL den aşağı değilken Hamburg kurulumu sünger ve motor maximum 45-50 Tl mal olmaktadır. Hamburg filtre fazla bir bakım gerektirmezken sumpta daha kapsamlı bakım gerekliliğini de değerlendirmek gerekli. Yıllardır kullandığım sistemden son derece memnunum değerlendirmenizi yaparken yazdıklarımı ve aşağıdaki konuyu değerlendirmenizi rica ederim. 

http://www.akvaryum.com/Forum/kurulu_akvaryuma_hamburg_filtre_adapte_etme_k486303.asp
[/QUOTE]

hocam hmf filtre bilinen ve en çok denenen filtre çeşididir ve etkinliği tartışılmaz..hem edinilebilmesi hemde bio-mekanik filtrasyonu harikadır ama sump ayrı bir siklettir ve filtrasyonun bana göre nirvanasıdır hmf ile sumpı karşılaştırmak hmf filtreye haksızlık oluyor :))))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whitesinekÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 528
whitesinekÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2015 16:07
200 Litre akvaryumumda kullanmaya başlayacağım HMF ile ilgili bilgi vereyim. Akvaryumun ölçeleri 110 x 65 x 30(h) . Bol karides ve yavru balık besleyeceğim için hamburg tercih ediyorum. Boşta duran Atman EF-3 dış filtremi bilerek kullanmayacağım. Biraz da macera olsun. Öncelikle süngeri tutan köşebentleri doğrudan cama monte edeceğim. Filtre 3 katman şeklinde olacak. En önde standart HMF süngeri. Arkasında biraz boşluk ve plastik fileyle tutulan seramik yüzükler ve bioball lar. Arkadaki boşlukta elyaf isteğe bağlı olabilir. Devir daim için Dophin TF300 veya 500 köşe iç filtre . (debi ayarı ve çıkış seçeneğinin geniş olması avantaj) Alt filtre kısmını bırakabilirim ya da farklı bir filtre malzemesiyle doldurabilirim. Su HMF nin üstünden akvaryuma yağmurlama sistemiyle dağıtılacak. Hatta dış motor hortumunu iç filtrenin çıkışına bağlayıp akvaryumun diğer ucuna verebilirim. HMF nin alt kısmı kumun içinde olacak. Kışın da ısıtıcı içinde duracak. Yani bir nevi sump ve HMF çiftleşmesi gibi olacak. Gelişmeleri buradan faylaşacağım. Şimdilik basit olarak elle bir taslak yaptım.

[IMG]http://i.imgur.com/STcAN3D.jpg[/IMG]
[IMG]http://www.kwzone.com/products/filter/Dophin%20Triangle%20Filter%20TF300-800.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]182183,Magma[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

THERACULAÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 17/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 736
THERACULAÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2015 08:59
150*50*50 375 litre hacimli akvaryum almak uzeriyim.
Malawi cichlidleri icin kullanacagim bu tankta bu filtre sistemini nasil kullanabilirim . 2 tarafa dami bu sistemi kurmam gerek filtre debisi nasil olmali. maalesef resimler gözükmediği icin sistemi bu baslik altinda saglikli goremedim.
Acikcasi 375 litre hacimli akvaryum alirken filtre maliyeti beni cok dusundurdu ama bu sistem oldukça ucuz sanirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The OzzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 241
The OzzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2015 11:27
Atakan Bey HMF için gerekli sünger alanını aşağıdaki formülle bulabilirsiniz.

A= [n x Q x 1000] / [ V x 60]

A:Gerekli sünger alanı (cm2)
n: suyun bir saatte kaç kez çevrileceği
Q: akvaryum hacmi (litre)
V:süngerden geçen suyun hızı (cm/dakika)

Şimdi Q sabit ve sizin için 375 litre asıl kilit nokta ise diğer 2 değişkenimiz. Benim kendi tecrübelerim ve yabancı forumlardan okuduğum kadarıyla süngerden geçen suyun hızının dakikada 5-10 cm arası olması gerektiği yönünde. Çok hızlı yada çok yavaş olduğunda bakteri popülasyonu istenilen düzeyde olmuyormuş. Suyun saatte 1 veya 2 kez çevrilmesi de yeterli olur. Burada kullanacağınız kafa motorunun debisi belirleyici olacak. Artık değişkenleri tercihinize göre yerine koyup ne kadar sünger hacmine ihtiyacınız olduğu ve bu ihtiyacı karşılamak için sadece tek köşeye mi yoksa her iki köşeye demi yada kenarın birine boydan boyamı kuracağınıza siz karar vereceksiniz.

Saygılar&Sevgiler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

THERACULAÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 17/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 736
THERACULAÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2015 11:35
Teşekkür ederim Ozgur bey. Peki kullanmam gereken kafa motoru hakkinda tecrubelerinizi aktarir misiniz.
Bazilarinda ustunde yazan degerle debisi farklı olabiliyor. Hydor Pico Evolution 800 Kafa Motoru normal olur sanirim[EDIT]THERACULA,2015-08-14 12:44:16[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2015 12:17
Özgür beyin formülüne göre A=(2*375*1000)/(8*60)
A=1562cm^2 olası lazım. Bunun içinde kabaca 30*50cm ölçüsünde sünger kullanmanız gerekiyor.

Yalnız ben burada suyun geçiş hızını nasıl bulduğumuzu anlayamadım. 5-10cm/dk arasında olması gerekiyor denmiş ama neye göre bulunuyor bu hız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

THERACULAÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 17/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 736
THERACULAÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2015 12:46
O tam bir soru isareti bende bilmiyorum peki sungerin kalinlgii ne kadar olmali. İnternette satilanlar 2 3 cm civarı bazi kaynaklarda 5 cm olmasi gerektigi söyleniyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alaattinÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 90
alaattinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2015 00:45
Slm arkadaşlar bende hmbrg filtre tecrubemi aktarmak istiyorum. İlk önce CnBrtcn tecrubesinden faydalanmak istedim ve sağolsun vakit ayirip tavsiyelerini aktardi bana.Bu yonlerdimeler ışığında 50/50/50 ölçülerinde olan akvaryuma ayni olculerde biyolojik sünger edindim. Bu sırada akvaryum kurulu olduğu için alttan kumu yanlardan ısıtıcı ve vatuz kullanarak sabitledim. Bu arada sünger orta kisimdan bombe yapti. Bu sorundan kurtulmak içinde devir daim için kullandigim mini iç filitreye (elimde kafa motoru yoktu) şelale aparatini takip sungerin ortasindan delip geçirdim. Boylelikle bombe sorunundanda kurtuldum ve sungerin düşme ihtimalinide ortadan kaldirmis oldum. şuan akvaryum oturdu çok şükür hem mükemmel siyah bi arka fonum oldu hemde ekonomik super bi filitrasyona sahip oldum bilgi paylasimlar için herkese çok tşk ederim...

Teşekkür Edenler: [T]180384,erhanyan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

crstrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 74
crstrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2015 20:00
En son kurduğum vatoz akvaryumlarının birisinde JBL biyolojik sünger diğerinde koltukcu döşeme süngeri kullandım döşeme süngeri kullandığım akvaryum cam gibi vatoz ölümü yok süngeri vatozlarda çok sevdi sürekli üzerine yapisip emiyorlar JBL sungerdende memnunum ama birisini 50 ×50×50 liğini 5 tl ye diğerini 47 tl ye aldım deneyimlerime dayanarak söylüyorum fazla para vermeyin markasız satılan biyolojik sungeelerin Gözenek yapısı çok kalın biyolojigi bilmem ama mekanik temizlik ilk başta yapmıyor gozenegi tikaninca belki yapar Çin mallarının da kalınlığı 5 cm den ince hmf ye uygun değil. ...Sonuç olarak koltukcu süngeri kullanın bende cekiniyordum suya kimyasal geçer ufalanir. ...vs...6 aydır kullanıyorum performansı süper ama illede para vereceğim diyorsanız seçim sizin

[QUOTE=pekozgur]Özgür beyin formülüne göre A=(2*375*1000)/(8*60)
A=1562cm^2 olası lazım. Bunun içinde kabaca 30*50cm ölçüsünde sünger kullanmanız gerekiyor.

Yalnız ben burada suyun geçiş hızını nasıl bulduğumuzu anlayamadım. 5-10cm/dk arasında olması gerekiyor denmiş ama neye göre bulunuyor bu hız?[/QUOTE]

Biyolojik döngü oluşması için Suyun min ve max geçiş hızı yani pompa gücün ile doğru orantılı sünger alanın ile ters orantılı adamlar akvaryum hacmine göre kullanacagin pompayı buna gorede kullanacagin sünger alanını belirle diye bu değerin max ve min değerlerinin dışına çıkmadan hmf ayarla diye vermiş. su hacmine göre motor motoruna görede sünger kullan diye bu 5-10 cm /dk yazmışlar bu degerlerin herhangi bir arasındaki değeri geçmesin diye vermişler. yani bu değeri motor ve sünger hacmine göre bulacaksın [EDIT]crstr,2015-10-29 22:36:53[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lewent81Çevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 83
lewent81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2015 15:41
Arkadaşlar ben de 3-4 aydır kullandığım en son akvaryumuma HMF kullanıyorum.
Bundan öncesinde, iç filtre, dış filtre, sump vb. bir çok filtre çeşidi kullandım ancak bu kesinlikle harika bir sistem !!

Hatta kendi sitemde bile yazdım insanlar okuyup faydalansın diye.
[URL] www.saykodeli.com[/URL]

70x50x40 boyutlarında akvaryumumda 40x40x5 lik sünger kullanıyorum. 4-5 aydır akvaryumum MİS gibi, pırıl pırıl su var ve balıklarım kesinlikle çok sağlıklılar...

Bence şu ana kadarki en iyi filtre bu.
Ancak tabi görüntü olarak çok keyif verici değil ancak işlevsellik olarak en iyisi bence.

+1: [T]185812,calderon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MagmaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/01/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 493
MagmaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2016 22:33
Merhaba,
200 lt bitkili Japon olarak tankı büyütüyorym.yan sump ya da Hamburg karar aşamasındayım. Belirleyici gürültü- estetik- maliyet- güvenirlik olacak.ama suna eminim ki hortum fazlalığı, taşma tıkanma yanma, yer kaplama,maliyet, gürültü,mudahale-acil ve arıza durumlarda yerine ikame,garanti vs durumlarda dış filtrelerden artıları fazla ve de öğretici.
*Handikap ve dezavantajları konusunda bilgilendirmeniz mümkün mü?
*Dip çekimi her halükarda zorunlu nasılsa.kum formunu bozmamak adına ve sisteme kum karışmaması adına k um seviyesi üzerinde mi kurulmalıdır?
*ekstra iç filtre de sanırım gerekli mekanik filtrasyon için.
*Adi salyangozlarda gözden ırak patlama olur mu?
Teşekkürler aydınlatirsaniz...


+1: [T]187349,Jewellery79[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir