Hangi gübreyi kullanmalıyım??
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bitkili tanklarla ilgili bir çok yazı ve makale, sitede bulunmaktadır.Biraz araştırırsanız ve forumu incelerseniz (özellikle bitkiler bölümünü ) bütün sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.
Bunun yanında ben size sera florayı öneririm.Birde akvaryumunuzun ışıklandırması ve ışıkların yanık kaldığı sürede çok önemlidir.Minimum 6-8 saat yanması gerekir ışıklarınızın.
Aşağıdaki linklerden mutlaka yararlanmalısınız...
http://www.akvaryum.com/makale.asp?id=37&alt_kat=1281
http://www.akvaryum.com/makale.asp?id=37&alt_kat=1139
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_topics.asp?FID=10
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
- 2 cm kum kalınlığı az
- kumunuzun ne olduğunu yazmamışsınız
- Akvaryum ebatlarınız yazılmamış, gübrenin miktarı ile su hacmi orantılıdır, bilinmeyen akvaryum hacmine ne kadar gübre atılacağı söylenemez.
- Lambanızın markası veya özellikleri nedir? sonuçta bitkiler için özel üretilmiş bir lamba da olabilir, alalade akkor lamba da kullanıyor olabilirsiniz, lambanın watt'ı da belli değil. ışık gücünüzün ne olduğu belirsiz.
- akvaryumda beslediğiniz balığın cinsinin ve sayısınında söylenmesi gerekli.
Tarifiniz ile tavsiyede bulunmak, telefon ile cerrahi oprasyon yapmak gibi. yani imkansız. akvarymunuza 1 litre sıvı gübre dökün desek uygulayacak mısınız, belkide akvaryumunuz 10 litredir. Ya sitedeki yazılardan öğrenip kendiniz karar vereceksiniz yada detaylı bilgi sunacaksınız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
lambamın markasını bilmiyorum ama grolüx denilen bi florosan balıkların rengini canlı gösterdigi için almıstım.20w gücünde.kum ise akvaryumcudan aldığım standart bi kum ince taneli kalın değil.
1adet melek 5adet tetra 2 adet zebra 2 cüce gurami 5 adet neon 2 köpek balığı 5 adet çöpçü 2 adet vatos akvaryumumda yaklasık olarak 100 lt
Kumda almayı düşünüyorum marka ve cins açısından yardım bekliyorum. ilginiz için teşekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Grolüx genelde kullanılan bir fluoresan, fakat 100 litre akvaryuma 20 Wattlık bir ışık kaynağı yetersiz gelebilir, aynı yada 15 watt civarında fakat sadece bitkilere özgü imal edilmiş 2. bir fluoresan takabilirsiniz.
Balıklarınızın ebatlarını bilemiyorum ama, ya sınırdasınız yada sınırı geçmişsiniz.
Kum olarak genelde kullanılan aquaclay'dir, fakat akvaryumu boşaltıp yeniden kurabiliyorsanız, kullanan arkadaşlar dere kumunu tavsiye ediyorlar (ayrıca çok daha ucuza geliyor)
Gübre kullanımı için sıvı gübrelerde genellikle 20 litreye 5ml olarak belirtilir, fakat bu oran bitki-balık dengesi oturmuş akvaryumlar içindir. bol bitkili fakat bitki-balık dengesi oturmamış bir akvaryumda 20 litreye 10ml oran da olabilir, dengesi iyi oturmuş ve kumu kaliteli bir akvaryumda 20 litreye 1ml, hatta hiç kullanılmıyor bile olabilir. Gübre kullanımı aslında gözlem'e ve ölçüm'e dayanır. Birçok hobici test kitlerinden edinmediklerinden dolayı ölçüm'e göre gübreleme nadirdir. gözlem ise sudaki oluşumlara dayanır. Gübrenin fazla atılması yosun oluşumunu tetikler. Sıvı gübrelerin içinde nitrat ve fosfat olmadığından verilecek sıvı gübre ile akvaryum içinde yemleme ve balık atıklarından oluşan nitrat ve fosfat dengelenmelidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
-Bitki balık dengesi oturmus akvaryum olup olmadığını nasıl anlaya bilirim.
-Dere kumu denilen kumu nereden edine bilirim herhangi bir akvaryumcuda satılırmı.
-Sıvı gübre kullanımı sonucunda oluşan nitrat ve fosfatı nasıl dengeleye bilirim
-İlginiz için teşekkür ediyorum insallah yardımlarınız sayesınde istediğim şekilde bir sahip olabilicem
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ayrıca ısığın devamlı açık kalması hem balıklarınız hemde bitkileriniz için iyi değildir... Bitkilerin fotosentez yapması gerekir, balıklarınızında gece gündüz ayırımını yapabilmesi ve dinlenmesi gerekir...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
- En kısa yol bir nitrat testi yapıp nitratın çok olup olmadığına bakmanızdır. kritik değerleri aşmıyorsa sorun yoktur. (aslında kendime göre bir oranslım var fakat formülüze edebilirsem forumda belirtirim)
- Akvaryumcularda bulabileceğinizi sanmıyorum fakat sonuçta ben kullanmadığımdan kesin birşey de söyleyemem.
- fosfat ve nitrat sıvı gübre kullanımı sonucunda oluşmaz, önceki yazımda da böyle birşey yok,
[quote]sıvı gübre ile akvaryum içinde yemleme ve balık atıklarından oluşan nitrat ve fosfat dengelenmelidir.[/quote]
burada söylemek istediğim yemleme vebalık atıklarından fosfat ve nitratın oluştuğu. yemlemeden fosfat, balık atıklarından nitrat oluşuyor. bu oluşumlar da bitkiler tarafından harcanır, bu yüzden sıvı gübrelerde bu iki madde olmaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
ışıkğın gece yada gündüz açık kalması fark edermi yani gündüz kapatsam gece açsam olurmu birde ikisini birdenmi kapatıyım 2 adet 20 w fluoresan var
birde hava taşını çalıştırmam gerekiyormu hava taşının bitkilere herhangi bi etkisi varmıdır??
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
bugün tetranın florapride adında bi sıvı gübresini aldım daha öncede dedigim gibi 110 lt akvaryumda 2 adet melek(kucuk sayılır boyda) 5adet neon 5tetra 2 zebra 2 kopekbalıgı(7 8 cm boyunda)5adet çöpçü 2cüce gürami 1vatos var suan.bitki olarakta 4 adet 20 cm boyunda eledoa 2adet çinar 6 adet gül var .yaklaşık olarak ne kadar zamnda ne kadar kullanmam gerektiğini öğrenmek istiyorum.şişenin üstünda anlaşolır şekilde bi acıklama yok.bilgi ve görüşlerinizi bekliyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir